Ухвала
від 12.02.2019 по справі 905/2248/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м. Харків, пр. Науки, 5, тел.: (057) 702-07-99, E-mail: inbox@dn.arbitr.gov.ua

У Х В А Л А

ПРО ВІДКЛАДЕННЯ ПІДГОТОВЧОГО ЗАСІДАННЯ

13.02.2019 Справа № 905/2248/18

Господарський суд Донецької області у складі судді Курило Г.Є.

при секретарі судового засідання Цакадзе М.А.

розглянувши матеріали справи

за позовом: Акціонерного товариства УКРТРАНСГАЗ, м. Київ

до відповідача: Публічного акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації Маріупольгаз, м. Маріуполь

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача: Публічне акціонерне товариство Національна акціонерна компанія Нафтогаз України, м.Київ

про зобов`язання повернути в натурі безпідставно набуте майно, а саме природний газ в обсязі 28159,647тис.куб.метрів; стягнення 344996225,64грн., що є вартістю безпідставно набутого майна природного газу в обсязі 28159,647тис.куб.метрів; стягнення 344996225,64грн. доходів, які були отримані відповідачем або які він міг отримати від майна, що є власністю позивача

Представники сторін:

від позивача: Кухтик В.М. за довіреністю №1-15 від 24.05.2018;

від відповідача: Лєпорська О.В. - за довіреністю № 03-51575 від 02.01.2019, Фісінчук С.О. - за довіреністю № 03-51574 від 02.01.2019;

від третьої особи: Коваленко С.В. за довіреністю № 14-215 від 19.11.2018

Акціонерне товариство УКРТРАНСГАЗ, м.Київ, позивач звернувся до господарського суду Донецької області з позовом до відповідача, Публічного акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації Маріупольгаз, м.Маріупольпро зобов`язання повернути в натурі безпідставно набуте майно, а саме природний газ в обсязі 28159,647тис.куб.метрів; стягнення 344996225,64грн., що є вартістю безпідставно набутого майна природного газу в обсязі 28159,647тис.куб.метрів; стягнення 344996225,64грн. доходів, які були отримані відповідачем або які він міг отримати від майна, що є власністю позивача.

Ухвалою господарського суду Донецької області від 10.12.2018 відкрито провадження у справі та залучено до участі у справу в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача - Публічне акціонерне товариство Національна акціонерна компанія Нафтогаз України, м.Київ.

Підготовче засідання відкладалось, підготовче провадження продовжено на 30 днів ухвалою суду від 22.01.2019.

У підготовче засідання 13.02.2019 представник позивача з`явився, наполягав на задоволенні позовних вимог; заперечував щодо клопотання про залучення третіх осіб та витребування доказів, надав відповідь на відзив.

Представники відповідача в підготовче засідання з`явилися, через канцелярію суду надали письмові пояснення, проти позовних вимог заперечували. У судовому засіданні наполягали на задоволенні клопотання про витребування доказів та клопотання про залучення у справу третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: Комунальне комерційне підприємство "Маріупольтепломережа" (код ЄДРПОУ 33760279); Обласне комунальне підприємство "Донецьктеплокомуненерго" (код ЄДРПОУ 03337119); Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Колос-Талаківка" (код ЄДРПОУ 37885367); АТ "Українська залізниця" в особі Регіональної філії "Донецька залізниця" (код ЄДРПОУ 40075815); Військову частину НОМЕР_1 Національної гвардії України (код ЄДРПОУ 23313948).

Представник третьої особи в підготовче засідання з`явився, через канцелярію суду надав клопотання про продовження строку підготовчого провадження на 30 днів; заяву про продовження процесуального строку на надання письмових пояснень та доказів третьою особою по справі; заперечення щодо заяви відповідача про залучення третіх осіб та про витребування доказів.

Відповідно до ст. 50 Господарського процесуального кодексу України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі. Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

За думкою суду, рішення по даній справі може вплинути на права та обов`язки ККП "Маріупольтепломережа" м.Маріуполь, ОКП "Донецьктеплокомуенерго", м.Краматорськ, ОСББ "Колос-Талаківка", АТ "Українська залізниця" в особі РФ "Донецька залізниця", Військову частину НОМЕР_1 Національної гвардії України оскільки, як зазначає відповідач, у визначений позивачем період саме ці особи безпосередньо отримали та спожили вказані позивачем об`єми природного газу, а тому суд вважає за необхідне залучити Комунальне комерційне підприємство "Маріупольтепломережа" (код ЄДРПОУ 33760279); Обласне комунальне підприємство "Донецьктеплокомуненерго" (код ЄДРПОУ 03337119); Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Колос-Талаківка" (код ЄДРПОУ 37885367); АТ "Українська залізниця" в особі Регіональної філії "Донецька залізниця" (код ЄДРПОУ 40075815); Військову частину НОМЕР_1 Національної гвардії України (код ЄДРПОУ 23313948) до участі у справі у якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача.

Відповідно до ст.81 Господарського процесуального кодексу України учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений в частинах другій та третій статті 80 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї. У клопотанні повинно бути зазначено: 1) який доказ витребовується; 2) обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати; 3) підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа; 4) заходи, яких особа, яка подає клопотання, вжила для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу; 5) причини неможливості отримати цей доказ самостійно особою, яка подає клопотання. У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази.

В обґрунтування свого клопотання про витребування доказів відповідач посилається на те що у останнього відсутня можливість надати суду копії договорів на транспортування природного газу магістральними трубопроводами із актами надання таких послуг, укладеного між АТ "УКРТРАНСГАЗ" ГТС та ККП "Маріупольтепломережа" м.Маріуполь, ОКП "Донецьктеплокомуенерго", м.Краматорськ, ОСББ "Колос-Талаківка", АТ "Українська залізниця" в особі РФ "Донецька залізниця" як замовниками цих послуг, за період з грудня 2015 року по квітень 2017 року, оскільки відповідно до законодавства вказана інформація та документи є інформацією з обмеженим доступом та конфіденціальною, при цьому відповідач наполягає, що зазначені докази є важливими для повного, всебічного та об`єктивного розгляду справи, суд задовольняє клопотання відповідача про витребування доказів по справі.

Відповідно до ч. 3 ст. 177 Господарського процесуального кодексу України підготовче провадження має бути проведене протягом шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі. У виняткових випадках для належної підготовки справи для розгляду по суті цей строк може бути продовжений не більше ніж на тридцять днів за клопотанням однієї із сторін або з ініціативи суду.

Враховуючи те, що ухвалою суду від 22.01.2019 строк підготовчого засідання вже продовжувався, господарський суд відмовляє в задоволенні клопотання третьої особи, ПАТ Національна акціонерна компанія Нафтогаз України, м.Київ про продовження строку підготовчого провадження на 30 днів.

За приписами ст.177 Господарського процесуального кодексу України завданнями підготовчого провадження є: 1) остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; 2) з`ясування заперечень проти позовних вимог; 3) визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів; 4) вирішення відводів; 5) визначення порядку розгляду справи; 6) вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті.

Пунктами 2, 3 частиною 2 статті 183 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що суд відкладає підготовче засідання у випадках, зокрема, залучення до участі у справу третьої особи та в інших випадках, коли питання, визначені частиною другою статті 182 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні,

У разі відкладення підготовчого засідання або оголошення перерви підготовче засідання продовжується зі стадії, на якій засідання було відкладене або у ньому була оголошена перерва (частина 7 статті 183 Господарського процесуального кодексу України).

З метою справедливого, неупередженого, повного та всебічного з`ясування всіх обставин справи для її правильного вирішення суд, залучає до участі у справу третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, відкладає підготовче засідання в межах визначеного ГПК України строку підготовчого провадження.

Керуючись ст.ст.50, 81, 120, 177, 183 Господарського процесуального кодексу України, суд,

УХВАЛИВ:

1. Задовольнити клопотання відповідача про залучення у справу третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: Комунальне комерційне підприємство "Маріупольтепломережа" (код ЄДРПОУ 33760279); Обласне комунальне підприємство "Донецьктеплокомуненерго" (код ЄДРПОУ 03337119); Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Колос-Талаківка" (код ЄДРПОУ 37885367); АТ "Українська залізниця" в особі Регіональної філії "Донецька залізниця" (код ЄДРПОУ 40075815); Військову частину НОМЕР_1 Національної гвардії України (код ЄДРПОУ 23313948).

Залучити до участі у справі у якості третьої особи 1, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - КОМУНАЛЬНЕ КОМЕРЦІЙНЕ ПІДПРИЄМСТВО МАРІУПОЛЬСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ "МАРІУПОЛЬТЕПЛОМЕРЕЖА" (87534, Донецька обл., місто Маріуполь, ВУЛИЦЯ ГРИЗОДУБОВОЇ, будинок 1, код ЄДРПОУ 33760279).

Залучити до участі у справі у якості третьої особи 2, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - ОБЛАСНЕ КОМУНАЛЬНЕ ПІДПРИЄМСТВО "ДОНЕЦЬКТЕПЛОКОМУНЕНЕРГО" (84307, Донецька обл., місто Краматорськ, ПРОВУЛОК ЗЕМЛЯНИЙ, будинок 2, код ЄДРПОУ 03337119).

Залучити до участі у справі у якості третьої особи 3, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - ОБ`ЄДНАННЯ СПІВВЛАСНИКІВ БАГАТОКВАРТИРНОГО БУДИНКУ "КОЛОС-ТАЛАКІВКА" (87594, Донецька обл., місто Маріуполь, ВУЛИЦЯ 40 РОКІВ ЖОВТНЯ, будинок 164, код ЄДРПОУ 37885367).

Залучити до участі у справі у якості третьої особи 4, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО "УКРАЇНСЬКА ЗАЛІЗНИЦЯ" (03680, м.Київ, ВУЛИЦЯ ТВЕРСЬКА, будинок 5, код ЄДРПОУ 40075815) в особі РЕГІОНАЛЬНА ФІЛІЯ "ДОНЕЦЬКА ЗАЛІЗНИЦЯ" АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА "УКРАЇНСЬКА ЗАЛІЗНИЦЯ" (84400, Донецька обл., місто Лиман, ВУЛИЦЯ ПРИВОКЗАЛЬНА , будинок 22, код ЄДРПОУ ВП: 40150216).

Залучити до участі у справі у якості третьої особи 5, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - ВІЙСЬКОВА ЧАСТИНА НОМЕР_1 НАЦІОНАЛЬНОЇ ГВАРДІЇ УКРАЇНИ (87525, Донецька обл., місто Маріуполь, ПРОСПЕКТ НАХІМОВА, будинок 186, код ЄДРПОУ 23313948).

2. Задовольнити клопотання відповідача про витребування доказів.

Витребувати у АТ "УКРТРАНСГАЗ" та ККП "Маріупольтепломережа", м.Маріуполь, договір на транспортування природного газу магістральними трубопроводами, укладений між АТ "УКРТРАНСГАЗ" та ККП "Маріупольтепломережа", та підписані сторонами цього договору акти надання послуг транспортування природного газу за період з грудня 2015 року по квітень 2017 року у строк до 06.03.2019.

Витребувати у АТ "УКРТРАНСГАЗ" та ОКП "Донецьктеплокомуенерго", договір на транспортування природного газу магістральними трубопроводами, укладений між АТ "УКРТРАНСГАЗ" та ОКП "Донецьктеплокомуенерго", м.Краматорськ, та підписані сторонами цього договору акти надання послуг транспортування природного газу за період з грудня 2015 року по квітень 2017 року у строк до 06.03.2019.

Витребувати у АТ "УКРТРАНСГАЗ" та ОСББ "Колос-Талаківка" договір на транспортування природного газу магістральними трубопроводами, укладений між АТ "УКРТРАНСГАЗ" та ОСББ "Колос-Талаківка", м.Маріуполь, та підписані сторонами цього договору акти надання послуг транспортування природного газу за період з грудня 2015 року по квітень 2017 року у строк до 06.03.2019.

Витребувати у АТ "УКРТРАНСГАЗ" та АТ "Українська залізниця" в особі РФ "Донецька залізниця", договір на транспортування природного газу магістральними трубопроводами, укладений між АТ "УКРТРАНСГАЗ" та АТ "Українська залізниця" в особі РФ "Донецька залізниця", та підписані сторонами цього договору акти надання послуг транспортування природного газу за період з грудня 2015 року по квітень 2017 року у строк до 06.03.2019.

3. Відмовити у задоволенні клопотання третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача, ПАТ Національна акціонерна компанія Нафтогаз України, м.Київ про продовження строку підготовчого провадження.

4. Відкласти підготовче засідання на 06.03.2019 об 11:20 год.

5. Викликати учасників справи в підготовче засідання, яке призначене на 06.03.2019 року об 11:20 год.

6. Позивачу надіслати третім особам, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача копію позовної заяви та доданих до неї документів, а також відповідь на відзив, докази такого направлення надати суду до 06.03.2019.

7. Відповідачу надіслати третім особам копію відзиву та доданих до нього документів, докази такого направлення надати суду до 06.03.2019.

8. Третій особі яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача, ПАТ Національна акціонерна компанія Нафтогаз України у строк до 06.03.2019 пояснення на відзив відповідача.

9. Встановити третім особам, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача строк для подання пояснень з наданням відповідних доказів щодо позову - у строк до 06.03.2019.

10. Інформацію щодо руху справи можна отримати на інформаційному сайті http://www.reyestr.court.gov.ua, веб-порталі Судова влада України (dn.arbitr.gov.ua).

11. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню.

Суддя Г.Є. Курило

Дата ухвалення рішення12.02.2019
Оприлюднено16.09.2022
Номер документу79806725
СудочинствоГосподарське
Сутьзобов`язання повернути в натурі безпідставно набуте майно, а саме природний газ в обсязі 28159,647тис.куб.метрів; стягнення 344996225,64грн., що є вартістю безпідставно набутого майна природного газу в обсязі 28159,647тис.куб.метрів; стягнення 344996225,64грн. доходів, які були отримані відповідачем або які він міг отримати від майна, що є власністю позивача

Судовий реєстр по справі —905/2248/18

Постанова від 24.02.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Кролевець О.А.

Ухвала від 02.02.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Кролевець О.А.

Ухвала від 26.12.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Кролевець О.А.

Ухвала від 26.12.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Кролевець О.А.

Ухвала від 08.12.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Кролевець О.А.

Ухвала від 04.11.2019

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Зубченко Інна Володимирівна

Постанова від 27.10.2019

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Зубченко Інна Володимирівна

Постанова від 27.10.2019

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Зубченко Інна Володимирівна

Ухвала від 10.10.2019

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Зубченко Інна Володимирівна

Ухвала від 29.09.2019

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Зубченко Інна Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні