Ухвала
від 14.02.2019 по справі 186/81/19
ПЕРШОТРАВЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 186/81/19

Провадження № 1-кс/0186/99/19

У Х В А Л А

про надання дозволу на проведення огляду житлового приміщення

14 лютого 2019 року слідчий суддя Першотравенського міського суду Дніпропетровської області ОСОБА_1 , секретар ОСОБА_2 ,

за участю слідчого СВ Першотравенського ВП Павлоградського ВП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання слідчого Першотравенського ВП Павлоградського ВП ГУНП в Дніпропетровській області, погоджене прокурором Першотравенського відділу Павлоградської місцевої прокуратури Дніпропетровської області про надання дозволу на проведення огляду житлового приміщення по кримінальному провадженню, яке внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12018040380000619 від 18 грудня 2018 року, за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст.366 КК України,

ВСТАНОВИЛА:

До Першотравенського міського суду Дніпропетровської області надійшло клопотання слідчого Першотравенського ВП Павлоградського ВП ГУНП в Дніпропетровській області про надання дозволу на проведення огляду житлового приміщення по кримінальному провадженню, яке внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12018040380000619 від 18 грудня 2018 року, за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст.366 КК України.

Відповідно до поданого клопотання слідчого, у грудні 2017 року службовими особами суб`єкта оціночної діяльності ТОВ «Земля і право» було внесено до звіту оцінки майна завідомо неправдиві відомості відносно оцінки вартості житла, що явно перевищує вартість в порівнянні з аналоговим житлом м. Першотравенська.

Дані відомості були внесені 18 грудня 2018 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12018040380000619 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.366 КК України.

Під час проведення досудового розслідування кримінального провадження було встановлено наступне: в ході проведення перевірки щодо законності використання коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетом на будівництво/капітальний ремонт/реконструкцію малих групових будинків, будівництво/придбання житла для дитячих будинків сімейного типу, соціального житла для дітей-сиріт/ дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа, виділених відповідно до постанови КМУ від 15 листопада 2017 року №877, у грудні 2017 року за рахунок коштів субвенції з державного бюджету виконавчим комітетом Першотравенської міської ради придбано сім квартир на загальну суму 1,47 млн. грн.

В ході вивчення інформації, яка міститься на відкритих, загальнодоступних сайтах з продажу нерухомого майна встановлено, що вартість придбаного житла, соціального житла для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування є завищеною в порівнянні з аналоговим по місту Першотравенську.

Крім того, встановлено, що відповідно до положень п. 4 Постанови КМУ від 15 листопада 2017 року №877 - субвенція спрямовується на:

- будівництво/капітальний ремонт/реконструкцію малих групових будинків, будинків підтриманого проживання для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа;

- будівництво/придбання житла для дитячих будинків сімейного типу;

- будівництво/придбання соціального житла для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа;

- виготовлення проектно-кошторисної документації на будівництво/капітальний ремонт/реконструкцію малих групових будинків, будинків підтриманого проживання, будівництво житла для дитячих будинків сімейного типу, соціального житла для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа.

Відповідно до відомостей, наданих до управління комунального господарства та майна виконавчого комітету Першотравенської міської ради від ТОВ «ЗЕМЛЯ І ПРАВО», орієнтовна вартість житла по місту Першотравенськ станом на 28 листопада 2017 року отримана шляхом маркетингових досліджень становить: двокімнатної квартири АДРЕСА_1 210000 грн.; двокімнатної квартири АДРЕСА_2 265000 грн.; двокімнатної квартири АДРЕСА_3 230000 грн.; двокімнатної квартири АДРЕСА_4 210000 грн.; однокімнатної квартири АДРЕСА_5 180000 грн.; однокімнатної квартири АДРЕСА_6 225000 грн.

Таким чином, службові особи суб`єкта оціночної діяльності, в порушення вимог ст.ст. 31, 32 Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні», внесли до звіту оцінки майна завідомо неправдиві відомості відносно оцінки вартості житла, що явно перевищує вартість в порівнянні з аналоговим житлом міста Першотравенська.

В ході досудового розслідування було встановлено, що реєстрацію прав власності нерухомого майна за наступними адресами:

- квартира АДРЕСА_7 ;

- квартира АДРЕСА_8 ;

- квартира АДРЕСА_9 ;

- квартира АДРЕСА_10 ;

- квартира АДРЕСА_11 ;

- квартира АДРЕСА_12 ;

- квартира АДРЕСА_13 ,

здійснювала державний нотаріус Першої Павлоградської державної нотаріальної контори Дніпропетровської області ОСОБА_4 , та згідно отриманих тимчасовим доступом матеріалів було встановлено, що право власності на вище вказані квартири зареєстровано за «Управлінням комунального господарства та майна виконавчого комітету Першотравенської міської ради, КОД ЄРДПОУ 33063476, адреса Україна, Дніпропетровська область, м. Першотравенськ, вулиця Шкільна, будинок 20.

По вищезазначеним квартирам рішенням міського голови Першотравенської міської ради «Про надання соціального житла виконавчого комітету Першотравенської міської ради» були прийняті рішення про доручення управлінню комунального господарства та майна укласти з особами із числа дітей сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування договори про найми соціального житла.

Під час проведення досудового розслідування, у слідчого виникла необхідність у проведенні огляду вищевказаних квартир для встановлення їх фактичного стану з метою подальшого призначення судовоі будівельно оціночної експертизи.

Органами досудового розслідування було встановлено, користувачів квартир за наступними адресами:

- квартира АДРЕСА_9 ;

- квартира АДРЕСА_10 ;

- квартира АДРЕСА_11 ;

- квартира АДРЕСА_13 ;

- квартира АДРЕСА_8 ;

- квартира АДРЕСА_12 ,

в яких за згодою користувачів було проведено візуальний огляд про що, складено відповідні протоколи огляду місця події. Однак користувача квартири за адресою: АДРЕСА_14 , встановити не представилось за можливе, так як за місцем проживання останні відсутні, та зі слів сусідів суміжних квартир, було встановлено, що особам, яким надана вказана квартира їм не відомі, так як за вказаною адресою вони нікого тривалий час не бачили, не рахуючи попередніх власників. Також даний факт підтверджується довідкою № 4621 від 13.02.2019 року виданою центром надання адміністративних послуг Першотравенської міської ради, та акту № 203 виданою директором ПП «Комунальщик-4».

На підставі вищевикладеного, з метою всебічного, повного та об`єктивного розслідування кримінального провадження слідчий просить слідчого суддю надати дозвіл на проведення огляду квартири, яка розташована за адресою: АДРЕСА_14 та зобов`язати власника квартир «Управлінням комунального господарства та майна виконавчого комітету Першотравенської міської ради, сприяти в організації та проведені огляду в найкоротші терміни.

У судовому засіданні слідчий клопотання підтримав та прохав його задовольнити, та надати дозвіл на проведення огляду квартири АДРЕСА_7 та зобов`язати власника квартир «Управлінням комунального господарства та майна виконавчого комітету Першотравенської міської ради, сприяти в організації та проведені огляду в найкоротші терміни.

Слідчий суддя, заслухавши слідчого, вивчивши надані матеріали, встановила наступне.

Згідно ч.1,ч.2 ст.233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якої метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установлених частиною третьою цієї статті. Під житлом особи розуміється будь-яке приміщення, яке знаходиться у постійному чи тимчасовому володінні особи, незалежно від його призначення і правового статусу, та пристосоване для постійного або тимчасового проживання в ньому фізичних осіб, а також всі складові частини такого приміщення.

Відповідно до ч.3 ст.233 КПК України огляд житла чи іншого володіння особи може бути проведено без ухвали слідчого судді: 1) у невідкладних випадках пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину; 2) за добровільною згодою особи, яка ними володіє. У вказаних випадках слідчий у протоколі огляду обов`язково зазначає причини, що зумовили проведення огляду без ухвали слідчого судді. У такому випадку прокурор, слідчий за погодженням із прокурором зобов`язаний невідкладно після здійснення таких дій звернутися з клопотанням про проведення обшуку до слідчого судді.

Частиною 1 ст.235 КПК України передбачено, що ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав, зазначених у клопотанні прокурора, слідчого, надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Відповідно до клопотання слідчого, у грудні 2017 року службовими особами суб`єкта оціночної діяльності ТОВ «Земля і право» було внесено до звіту оцінки майна завідомо неправдиві відомості відносно оцінки вартості житла, що явно перевищує вартість в порівнянні з аналоговим житлом м. Першотравенська.

Дані відомості були внесені 18 грудня 2018 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12018040380000619 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.366 КК України.

Відповідно ст.237 КПК України з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів. Огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи. Для участі в огляді може бути запрошений потерпілий, підозрюваний, захисник, законний представник та інші учасники кримінального провадження. З метою одержання допомоги з питань, що потребують спеціальних знань, слідчий, прокурор для участі в огляді може запросити спеціалістів. Особи, у присутності яких здійснюється огляд, при проведенні цієї слідчої (розшукової) дії мають право робити заяви, що підлягають занесенню до протоколу огляду. При проведенні огляду дозволяється вилучення лише речей і документів, які мають значення для кримінального провадження, та речей, вилучених з обігу. Усі вилучені речі і документи підлягають негайному огляду і опечатуванню із завіренням підписами осіб, які брали участь у проведенні огляду. У разі якщо огляд речей і документів на місці здійснити неможливо або їх огляд пов`язаний з ускладненнями, вони тимчасово опечатуються і зберігаються у такому вигляді доти, доки не буде здійснено їх остаточні огляд і опечатування.

Потреба в отриманні дозволу на проведення огляду житлового приміщення, виникла у зв`язку з встановленням важливих обставин у кримінальному провадженні та має суттєве значення для розкриття злочину та встановлення осіб, які скоїли вищезазначене кримінальне правопорушення.

Отримання дозволу на проведення огляду житлового приміщення, надасть слідчому змогу з`ясувати стан житлового приміщення для встановлення його дійсної вартості.

Дозвіл на проведення огляду житлового приміщення, має важливе доказове значення у кримінальному провадженні та зважаючи що іншим шляхом окрім, як на підставі ухвали слідчого судді провести огляд житлового приміщення неможливо, в даному випадку є обґрунтована необхідність надання дозволу на огляд житла на підставі ухвали слідчого судді.

Що ж стосується вимог слідчого щодо зобов`язання власника квартир Управління комунального господарства та майна виконавчого комітету Першотравенської міської ради, в організації та сприянні проведення огляду в найкоротші терміни, то таке зобов`язання не передбачене Кримінальним процесуальним кодексом України, а тому не підлягає задоволенню.

Беручи до уваги вищевикладене, слідчий суддя вважає, що клопотання слідчого слід задовольнити частково та надати слідчому дозвіл на проведення огляду квартири АДРЕСА_7 .

В задоволенні решти клопотання відмовити.

Враховуючи викладене, з метою досягнення дієвості кримінального провадження, керуючись ст. ст. 234-235, 233, 309, 369-372 КПК України, слідчий суддя

П О С Т А Н О В И Л А:

Клопотання слідчого Першотравенського ВП Павлоградського ВП ГУНП в Дніпропетровській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення огляду житлового приміщення задовільнити частково.

Дозволити проведення огляду квартири АДРЕСА_7 , яка належить на праві власності Управлінню комунального господарства та майна виконавчого комітету Першотравенської міської ради Дніпропетровської області(Дніпропетровська область, місто Першотравенськ, вулиця Шкільна, буд.20, ЄДРПОУ 33063476).

В задоволенні решти клопотання відмовити.

Строк дії ухвали три дні з дня її постановлення, тобто з 14лютого 2019року по16лютого 2019року включно.

Виконання ухвали покласти на слідчого СВ Першотравенського ВП Павлоградського ВП ГУНП України в Дніпропетровській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 .

Ухвала дозволяє проникнути до житла / іншого володіння / особи один раз.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя: ОСОБА_1 .

Дата ухвалення рішення14.02.2019
Оприлюднено14.02.2023
Номер документу79813509
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення огляду житлового приміщення по кримінальному провадженню, яке внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12018040380000619 від 18 грудня 2018 року, за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст.366 КК України

Судовий реєстр по справі —186/81/19

Ухвала від 12.06.2020

Кримінальне

Першотравенський міський суд Дніпропетровської області

Кривошея С. С.

Ухвала від 17.04.2020

Кримінальне

Першотравенський міський суд Дніпропетровської області

Кривошея С. С.

Ухвала від 15.04.2020

Кримінальне

Першотравенський міський суд Дніпропетровської області

Кривошея С. С.

Ухвала від 08.04.2020

Кримінальне

Першотравенський міський суд Дніпропетровської області

Кривошея С. С.

Ухвала від 08.04.2020

Кримінальне

Першотравенський міський суд Дніпропетровської області

Кривошея С. С.

Ухвала від 17.12.2019

Кримінальне

Першотравенський міський суд Дніпропетровської області

Янжула С. А.

Ухвала від 19.08.2019

Кримінальне

Першотравенський міський суд Дніпропетровської області

Кривошея С. С.

Ухвала від 20.02.2019

Кримінальне

Першотравенський міський суд Дніпропетровської області

Кривошея С. С.

Ухвала від 14.02.2019

Кримінальне

Першотравенський міський суд Дніпропетровської області

Кривошея С. С.

Ухвала від 16.01.2019

Кримінальне

Першотравенський міський суд Дніпропетровської області

Кривошея С. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні