Ухвала
від 12.06.2020 по справі 186/81/19
ПЕРШОТРАВЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 186/81/19

Провадження № 1-кс/0186/167/20

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 червня 2020 року слідчий суддя Першотравенського міського суду Дніпропетровської області ОСОБА_1 ,

секретар ОСОБА_2 ,

розглянувши клопотання слідчого СВ Першотравенського ВП Павлоградського ВП ГУНП України в Дніпропетровській області ОСОБА_3 погоджене начальником Першотравенського відділу Павлоградської місцевої прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_4 про продовження строку досудового розслідування до повідомлення особі про підозру по кримінальному провадженню, яке внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12018040380000619 від 18 грудня 2018 року, за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст.365-2 КК України,

В С Т А Н О В И Л А:

11 червня 2020 року до Першотравенського міського суду Дніпропетровської області надійшло клопотання слідчого про продовження строку досудового розслідування до повідомлення особі про підозру по кримінальному провадженню, яке внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12018040380000619 від 18 грудня 2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.365-2 КК України.

Згідно клопотання слідчого, у грудні 2017 року службовими особами суб`єкта оціночної діяльності ТОВ «Земля і право» було внесено до звіту оцінки майна завідомо неправдиві відомості відносно оцінки вартості житла, що явно перевищує вартість в порівнянні з аналоговим житлом м. Першотравенська Дніпропетровської області.

Дані відомості були внесені 18 грудня 2018 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12018040380000619 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.365-2 КК України.

Під час проведення досудового розслідування кримінального провадження було встановлено наступне: в ході проведення перевірки щодо законності використання коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетом на будівництво/капітальний ремонт/реконструкцію малих групових будинків, будівництво/придбання житла для дитячих будинків сімейного типу, соціального житла для дітей-сиріт/ дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа, виділених відповідно до постанови КМУ від 15 листопада 2017 року №877, в грудні 2017 року за рахунок коштів субвенції з державного бюджету виконавчим комітетом Першотравенської міської ради придбано сім квартир на загальну суму 1,47 млн.грн.

У ході вивчення інформації, яка міститься на відкритих, загальнодоступних сайтах з продажу нерухомого майна встановлено, що вартість придбаного житла, соціального житла для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування є завищеною в порівнянні з аналоговим по м.Першотравенську Дніпропетровської області.

Ккрім того, встановлено, що відповідно до положень п.4 Постанови КМУ від 15 листопада 2017 року №877 - субвенція спрямовується на: будівництво/капітальний ремонт/реконструкцію малих групових будинків, будинків підтриманого проживання для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа; будівництво/придбання житла для дитячих будинків сімейного типу; будівництво/придбання соціального житла для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа; -виготовлення проектно-кошторисної документації на будівництво/капітальний ремонт/реконструкцію малих групових будинків, будинків підтриманого проживання, будівництво житла для дитячих будинків сімейного типу, соціального житла для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа.

Відповідно до відомостей, наданих до управління комунального господарства та майна виконавчого комітету Першотравенської міської ради від ТОВ «Земля і Право», орієнтовна вартість житла по місту Першотравенську Дніпропетровської області, станом на 28 листопада 2017 року отримана шляхом маркетингових досліджень та становить: двокімнатної квартири АДРЕСА_1 - 210000 грн.; двокімнатної квартири АДРЕСА_2 - 265000 грн.; двокімнатної квартири АДРЕСА_3 - 230000 грн.; двокімнатної квартири АДРЕСА_4 - 210000 грн.; однокімнатної квартири АДРЕСА_5 - 180000 грн.; однокімнатної квартири АДРЕСА_6 - 225000 грн.

Таким чином, враховуючи вищевикладене, службові особи суб`єкта оціночної діяльності, у порушення вимог ст.ст. 31, 32 Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні», внесли до звіту оцінки майна завідомо неправдиві відомості відносно оцінки вартості житла, що явно перевищує вартість у порівнянні з аналоговим житлом м.Першотравенська Дніпропетровської області.

В ході досудового розслідування було встановлено, що реєстрацію прав власності нерухомого майна за адресами: квартира АДРЕСА_7 ; квартира АДРЕСА_8 ; квартира АДРЕСА_9 ; квартира АДРЕСА_10 ; квартира АДРЕСА_11 ; квартира АДРЕСА_12 ; квартира АДРЕСА_13 , здійснювала державний нотаріус Першої Павлоградської державної нотаріальної контори Дніпропетровської області ОСОБА_5 , та згідно отриманих тимчасовим доступом матеріалів було встановлено, що право власності на вище вказані квартири зареєстровано за «Управлінням комунального господарства та майна виконавчого комітету Першотравенської міської ради, КОД ЄРДПОУ 33063476, адреса Україна, Дніпропетровська область, м. Першотравенськ, вулиця Шкільна, будинок 20.

Вище зазначені адреси рішенням міського голови Першотравенської міської ради «Про надання соціального житла виконавчого комітету Першотравенської міської ради» були прийняті рішенням про доручення управління комунального господарства та майна укласти з особами із числа дітей сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування договори про найму соціального житла.

16 жовтня 2019 року слідчим ОСОБА_3 та Колективним підприємством «Інформаційно - консультаційний центр Українського Товариства Оцінювачів» було проведено рецензування звіту про оцінку вартості майна: двокімнатної квартири АДРЕСА_1 , ідентифікатор за базою ФДМУ 2458429_01122017_149-12-РТ-М, складеного ТОВ «Земля я право» - ОСОБА_6 оцінювач - ОСОБА_7 .

Загальний висновок про достовірність оцінки : «Звіт про оцінку майна - двокімнатної квартири АДРЕСА_1 » що був виконаний станом на 01 грудня 2017 року Товариством з обмеженою відповідальністю «Земля і Право», оцінювачем ОСОБА_7 , класифікується як такий, що не повною мірою відповідає вимогам нормативно - правових актів з оцінки майна і має значні недоліки, що вплинули на достовірність оцінки, але може використовуватися з метою, визначеною у звіті, після виправлення зазначених недоліків.

По зазначеному кримінальному провадженню до теперішнього часу, у зв`язку з великою завантаженістю, пов`язаною із розслідуванням великої кількості інших кримінальних проваджень, не виконано всіх слідчих дій, необхідних для встановлення особи, що його вчинила. Існує необхідність у проведенні судово оціночно-будівельної експертизи з приводу встановлення ринкової вартості досліджуємих об`єктів, та відповідність звітам про оцінку майна, вимогам нормативно-правових актів з оцінки майна, методології, методам, оціночним процедурам. Вказана експертиза з 05 грудня 2019 року перебуває на виконанні у Дніпропетровському науково - дослідницькому інституті судових експертиз, та у зв`язку з завантаженістю експертів перебуває на черзі; звернення до Першотравенського міського суду з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів по рахункам власників квартир придбаних за кошти субвенції; у разі отримання ухвали забезпечити проведення тимчасового доступу.

Враховуючи вищевикладене, слідчий просить слідчого суддю продовжити строк досудового розслідування кримінального провадження №12018040380000619 від 18 грудня 2018 року на 6 місяців, що буде достатнім для завершення досудового розслідування і прийняття законного рішення по кримінальному провадженню.

У судове засідання слідчий ОСОБА_3 надав заяву про розгляд клопотання за його відсутності, та прохав його задовольнити.

Перевіривши надані матеріали клопотання, дослідивши докази, приходжу до висновку, що клопотання підлягає задоволенню, з наступних підстав.

Як вбачається з клопотання слідчого, у грудні 2017 року службовими особами суб`єкта оціночної діяльності ТОВ «Земля і право» було внесено до звіту оцінки майна завідомо неправдиві відомості відносно оцінки вартості житла, що явно перевищує вартість в порівнянні з аналоговим житлом м. Першотравенська Дніпропетровської області.

В рамках вказаного кримінального провадження до теперішнього часу повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.366 КК України жодній особі не вручалось. Особу, причетну до скоєння вказаного кримінального правопорушення, не встановлено. Строк досудового розслідування закінчується 16 червня 2020 року.

У ході досудового розслідування не проведено достатніх слідчих дій направлених на розкриття вищезазначеного злочину.

У клопотанні слідчий зазначає, що до теперішнього часу Дніпропетровським науково дослідним інститутом судових експертиз не проведено судово оціночно-будівельну експертизу з приводу встановлення ринкової вартості досліджуємих об`єктів, та відповідність звітам про оцінку майна, вимогам нормативно-правових актів з оцінки майна, методології, методам, оціночним процедурам. Також, виникла необхідність у зверненні до слідчого судді Першотравенського міського суду Дніпропетровської області з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів по рахункам власників квартир придбаних за кошти субвенції, у разі отримання ухвали забезпечити проведення тимчасового доступу.

Відповідно доп.3абзацу 2ч.1ст.219КПК Українистрок досудовогорозслідування змоменту внесеннявідомостей прокримінальне правопорушеннядо Єдиногореєстру досудовихрозслідувань додня повідомленняособі пропідозру становитьдванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо злочину невеликої або середньої тяжкості.

Згідно ч.2 ст.219 КПК України строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченому параграфом 4 глави 24 КПК України.

Відповідно до ч.1 ст.294 КПК України якщо досудове розслідування злочину або кримінального проступку до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений в абз.2 ч.1 ст.219 КПК України, вказаний строк може бути неодноразово продовжений слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений п.п.1-3 ч.2 ст.219 КПК України.

Клопотання про продовження строку досудового розслідування до повідомлення особі про підозру подане з додержанням вимог, передбачених ч.2 ст. 295-1 КПК України.

Слідчий у клопотанні зазначає, що для завершення досудового розслідування, прийняття об`єктивного рішення у кримінальному провадженні, необхідно отримати висновок Дніпропетровського науково дослідного інститутусудових експертиз по судовій оціночно-будівельній експертизі з приводу встановлення ринкової вартості досліджуємих обєктів, та відповідність звітам про оцінку майна, вимогам нормативно-правових актів з оцінки майна, методології, методам, оціночним процедурам та звернутись до слідчого судді з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів по рахункам власників квартир, придбаних за кошти субвенції.

Враховуючи вищевикладене, слідчий суддя вважає, що для здійснення слідчих дій, доцільним є продовження строку досудового розслідування до шести місяців, оскільки на даний час є очевидним той факт, що їх проведення є необхідним і обов`язковим для виконання завдань кримінального провадження в т.ч. забезпечення повного розслідування і судового розгляду.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 294, 295-1 КПК України, - слідчий суддя

ПОСТАНОВИЛА:

Клопотання слідчого СВ Першотравенського ВП Павлоградського ВП ГУНП України в Дніпропетровській області ОСОБА_3 погоджене начальником Першотравенського відділу Павлоградської місцевої прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_4 про продовження строку досудового розслідування до повідомлення особі про підозру по кримінальному провадженню, яке внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12018040380000619 від 18 грудня 2018 року задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування по кримінальному провадженню, внесеному до ЄРДР за №12018040380000619 від 18 грудня 2018 року, на шість місяців, тобто до 16 грудня 2020 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1 .

Дата ухвалення рішення12.06.2020
Оприлюднено08.02.2023
Номер документу89777415
СудочинствоКримінальне
Сутьпідозру по кримінальному провадженню, яке внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12018040380000619 від 18 грудня 2018 року, за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст.365-2 КК України

Судовий реєстр по справі —186/81/19

Ухвала від 12.06.2020

Кримінальне

Першотравенський міський суд Дніпропетровської області

Кривошея С. С.

Ухвала від 17.04.2020

Кримінальне

Першотравенський міський суд Дніпропетровської області

Кривошея С. С.

Ухвала від 15.04.2020

Кримінальне

Першотравенський міський суд Дніпропетровської області

Кривошея С. С.

Ухвала від 08.04.2020

Кримінальне

Першотравенський міський суд Дніпропетровської області

Кривошея С. С.

Ухвала від 08.04.2020

Кримінальне

Першотравенський міський суд Дніпропетровської області

Кривошея С. С.

Ухвала від 17.12.2019

Кримінальне

Першотравенський міський суд Дніпропетровської області

Янжула С. А.

Ухвала від 19.08.2019

Кримінальне

Першотравенський міський суд Дніпропетровської області

Кривошея С. С.

Ухвала від 20.02.2019

Кримінальне

Першотравенський міський суд Дніпропетровської області

Кривошея С. С.

Ухвала від 14.02.2019

Кримінальне

Першотравенський міський суд Дніпропетровської області

Кривошея С. С.

Ухвала від 16.01.2019

Кримінальне

Першотравенський міський суд Дніпропетровської області

Кривошея С. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні