Рішення
від 15.02.2019 по справі 489/5867/18
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

15.02.2019

Справа №489/5867/18

Провадження №2/489/215/19

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 лютого 2019 року м. Миколаїв

Ленінський районний суд міста Миколаєва у складі:

головуючого - судді Рум'янцевої Н.О.,

із секретарем судових засідань - Животовою А.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Миколаєві в порядку спрощеного позовного провадження з повідомлення сторін цивільну справу за позовом ОСОБА_3 до товариства з обмеженою відповідальністю Турфірма Сам , третя особа - товариство з обмеженою відповідальністю Арета про звільнення з посади та внесення змін до відомостей про юридичну особу,

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернулася до суду з позовом до відповідача, яким просив: визнати його таким, що звільнений з посади директора Дочірнього підприємства Турфірма САМ з 01 жовтня 2018 року; зобов'язати відповідача внести зміни до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань про звільнення ОСОБА_3 з посади директора Дочірнього підприємства Туристична фірма САМ . Мотивуючи свої вимоги тим, що з 04.06.2003 року він працює директором Дочірнього підприємства Туристична фірма САМ . З липня 2018 року він прийняв рішення про звільнення з посади директора, але знайти керівництво до сьогоднішнього дня він не може. На фактичну адресу знаходження відповідача та на юридичну адресу відповідача він направляв заяву про звільнення, але поштові конверти поверталися нерозкритими.

Від третьої особи надійшли пояснення по справі, відповідно до яких зазначає, що ТОВ Арета не є власником корпоративних прав Дочірнього підприємства Туристична фірма САМ та не має права здійснювати будь-які повноваження власника дочірнього підприємства, в тому числі і звільняти з посади директора Дочірнього підприємства Туристична фірма САМ . Ними були продані корпоративні права Дочірнього підприємства Туристична фірма САМ на підставі договору купівлі - продажу корпоративних прав ТОВ Турфірма САМ . відповідно до протоколу № 10 позачергових загальних зборів учасників ТОВ Турфірма САМ від 21.07.2011 року, відповідач набув всіх прав власника щодо Дочірнього підприємства Туристична фірма САМ , про що внесено відповідний запис до ЄДР.

Відповідно до ч. 3 ст. 211 ЦПК України, учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

Згідно ч.1 ст.280 ЦПК України у разі неявки в судове засідання відповідача, який належним чином повідомлений і від якого не надійшло заяви про розгляд справи за його відсутності або якщо повідомлені ним причини неявки визнані неповажними, суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів, якщо позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

Передбачених ч. 2 ст. 223 ЦПК України підстав для відкладення розгляду справи судом не встановлено, судом прийнято рішення про розгляд справи за відсутності сторін, на підставі доказів, поданих разом із матеріалами позову з ухваленням заочного рішення відповідно до ст. ст. 280-283 ЦПК України.

Датою ухвалення рішення, ухваленого за відсутності учасників справи, у відповідності до ч. 5 ст. 268 ЦПК України, є дата складання повного судового рішення.

Згідно вимог ч.2 ст.247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

З'ясувавши обставини та дослідивши надані докази, суд приходить до висновку, що встановлені наступні факти та відповідні правовідносини.

Відповідно до статуту Дочірнього підприємства Туристична фірма САМ , затвердженого рішенням власника ДП ТФ САМ , державну реєстрацію якого проведено 20.09.2011 року, його юридична адреса: м. Миколаїв, пр-т Миру, 36, власником підприємства є Товариство з обмеженою відповідальністю Турфірма САМ , юридична адреса якого: м. Київ, вул. Шота Руставелі, 38, кімната 12, що підтверджується витягами з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Згідно п.п. 3 п. 3.2 статті 3 Статуту, до виключної компетенції власника відноситься обрання та відкликання директора підприємства.

Відповідно до наказу № 45/2-03-к від 04.06.2003 року, ОСОБА_3 переведено на посаду директора Дочірнього підприємства Туристична фірма САМ з 04 червня 2003 року.

Відповідно до договору купівлі - продажу корпоративних прав Дочірнього підприємства Туристична фірма САМ м. Миколаєва від 21.07.2011 року, ТОВ Туристична фірма САМ виявила намір продати свої корпоративні права Дочірнього підприємства Туристична фірма САМ , а ТОВ Турфірма САМ виявив намір купити вказані корпоративні права за ціною та на умовах, викладених в договорі.

Як вбачається з протоколу № 10 позачергових загальних зборів учасників ТОВ Турфірма САМ від 21.07.2011 року, відповідач набув всіх прав власника щодо Дочірнього підприємства Туристична фірма САМ , про що внесено відповідний запис до ЄДР.

Відповідно до ст. 21 КЗпП України, трудовий договір є угода між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою, за якою працівник зобов'язується виконувати роботу, визначену цією угодою, з підляганням внутрішньому трудовому розпорядкові, а власник підприємства, установи організації або уповноважений ним орган чи фізична особа зобов'язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін.

Стаття 43 Конституції України гарантує, що кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується.

Розглядаючи справи, пов'язані із застосуванням даної норми, Конституційний Суд України у рішеннях від 07.07.2004 № 14-рп/2004, від 16.10.2007 № 8-рп/2007 та від 29.01.2008 № 2-рп/2008 зазначав, що визначене статтею 43 Конституції України право на працю Конституційний Суд України розглядає як природну потребу людини своїми фізичними і розумовими здібностями забезпечувати своє життя. Це право передбачає як можливість самостійно займатися трудовою діяльністю, так і можливість працювати за трудовим договором чи контрактом. Свобода праці передбачає можливість особи займатися чи не займатися працею, а якщо займатися, то вільно її обирати, забезпечення кожному без дискримінації вступати у трудові відносини для реалізації своїх здібностей. За своєю природою право на працю є невідчужуваним і по суті означає забезпечення саме рівних можливостей кожному для його реалізації .

Згідност.4 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, нікого не можна тримати в рабстві або в підневільному стані. Ніхто не може бути присилуваний виконувати примусову чи обов'язкову працю.

Згідно положеньст.38 КЗпП України, працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це власника або уповноважений ним орган письмово за два тижні. У разі, коли заява працівника про звільнення з роботи за власним бажанням зумовлена неможливістю продовжувати роботу (переїзд на нове місце проживання; переведення чоловіка або дружини на роботу в іншу місцевість; вступ до навчального закладу; неможливість проживання у даній місцевості, підтверджена медичним висновком; вагітність; догляд за дитиною до досягнення нею чотирнадцятирічного віку або дитиною з інвалідністю; догляд за хворим членом сім'ї відповідно до медичного висновку або особою з інвалідністю I групи; вихід на пенсію; прийняття на роботу за конкурсом, а також з інших поважних причин), власник або уповноважений ним орган повинен розірвати трудовий договір у строк, про який просить працівник.

Відповідно до п.4 Постанови у разі розірвання трудового договору за ініціативою фізичної особи у випадках, визначених Кодексом законів про працю України, така особа зобов'язана письмово повідомити про свій намір працівникові та у визначені строки провести передбачений законодавством розрахунок.

Таким чином, суд приходить до висновку, що належна заява про звільнення ОСОБА_3 була адресована саме на адресу ТОВ Турфірма САМ від 01.08.2018 року, м. Київ, вул. Шота Руставелі, 38, к. 12, а також на адресу: м. Київ, вул. Механізаторів, 10.

Однак, дані поштові повідомлення були повернуті Укрпоштою з причин, що не дали змоги виконати обов'язки щодо пересилання поштового відправлення.

Відповідно до положень ст. 28 КЗпП України працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це власника або уповноважений ним орган письмово за два тижні.

Таким чином, ОСОБА_3 повідомив ТОВ Турфірма САМ про розірвання трудового договору 01.08.2018 року а тому суд приходить до висновку про задоволення позовних вимог в частині визнання припиненим трудового договору укладеного між Дочірним підприємством Туристична фірма САМ та ОСОБА_3 на підставі ст. 36 КЗпП України, починаючи з 01 жовтня 2018 року, із внесенням відповідного запису до трудової книжки.

Що стосується позовних вимог ОСОБА_3 щодо зобов'язання Товариства з обмеженою відповідальністю Туристична фірма САМ внести зміни до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, про звільнення ОСОБА_3 з посади директора ДП Туристична фірма САМ , суд зазначає наступне.

Відповідно до положень пункту 4 частини 1статті 1 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань від 15.05.2003 № 755-IVдержавна реєстрація - це офіційне визнання шляхом засвідчення державою факту створення або припинення юридичної особи, зміни відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, про юридичну особу.

Згідно з п.13 ч.2 ст. 9 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань в Єдиному державному реєстрі містяться такі відомості про юридичну особу, крім державних органів і органів місцевого самоврядування як юридичних осіб серед іншого містяться відомості про керівника юридичної особи.

Відповідно до п.п. 1, 4 ч.1 статті 4 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань встановлені такі основні принципи державної реєстрації, як обов'язковість державної реєстрації в Єдиному державному реєстрі та державна реєстрація за заявницьким принципом.

Частиною 4, ст.17 вищезазначеного Закону України передбачено, що для державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, що міститься в Єдиному державному реєстрі, у тому числі змін до установчих документів юридичної особи, подаються такі документи: заява про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі; примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) рішення уповноваженого органу управління юридичної особи про зміни, що вносяться до Єдиного державного реєстру; реєстр осіб (громадян), які брали участь в засіданні уповноваженого органу управління юридичної особи, - у разі внесення змін до відомостей про громадські об'єднання, політичні партії; відомості про керівні органи громадського формування (ім'я,дата народження керівника,членів інших керівних органів,реєстраційний номер облікової картки платника податків(за наявності),посада,контактний номер телефону та інші засоби зв'язку)-у разі внесення змін до складу керівних органів; документ, що підтверджує реєстрацію іноземної особи в країні її місцезнаходження (витяг із торговельного, банківського, судового реєстру тощо), - у разі змін, пов'язаних із входженням до складу засновників юридичної особи іноземної юридичної особи; документ про сплату адміністративного збору - у випадках, передбачених статтею 36 цього Закону; установчий документ юридичної особи в новій редакції - у разі внесення змін, що містяться в установчому документі; примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) передавального акта або розподільчого балансу - у разі внесення змін, пов'язаних із внесенням даних про юридичну особу, правонаступником якої є зареєстрована юридична особа; примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) рішення уповноваженого органу управління юридичної особи про вихід із складу засновників (учасників) та/або заява фізичної особи про вихід із складу засновників (учасників), справжність підпису на якій нотаріально засвідчена, та/або договору, іншого документа про перехід чи передачу частки засновника (учасника) у статутному (складеному) капіталі (пайовому фонді) юридичної особи, та/або рішення уповноваженого органу управління юридичної особи про примусове виключення із складу засновників (учасників) юридичної особи або ксерокопія свідоцтва про смерть фізичної особи, судове рішення про визнання фізичної особи безвісно відсутньою - у разі внесення змін, пов'язаних із зміною складу засновників (учасників) юридичної особи; заява про обрання юридичною особою спрощеної системи оподаткування та/або реєстраційна заява про добровільну реєстрацію як платника податку на додану вартість, та/або заява про включення до Реєстру неприбуткових установ та організацій за формами, затвердженими відповідно до законодавства, - за бажанням заявника у разі внесення до установчих документів змін, які впливають на систему його оподаткування; звіт про результати емісії акцій у випадку, передбаченому абзацами третім і четвертим пункту 48частини другої статті 9 цього Закону; звіт про оцінку майна у випадку, передбаченому абзацом сьомим пункту 48частини другої статті 9 цього Закону.

Згідно зі ст. 25 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань державна реєстрація та інші реєстраційні дії проводяться на підставі: документів, що подаються заявником для державної реєстрації; судових рішень, що набрали законної сили та тягнуть за собою зміну відомостей в Єдиному державному реєстрі, а також що надійшли в електронній формі від суду або державної виконавчої служби відповідно до Закону України"Про виконавче провадження" щодо: визнання повністю або частково недійсними рішень засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ними органу; визнання повністю або частково недійсними змін до установчих документів юридичної особи; заборони (скасування заборони) вчинення реєстраційних дій; накладення/зняття арешту корпоративних прав; зобов'язання вчинення реєстраційних дій; скасування реєстраційної дії/запису в Єдиному державному реєстрі; виділу юридичної особи; провадження у справах про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом, прийнятих відповідно до Закону України"Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом"; припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи; відміни державної реєстрації припинення юридичної особи;

припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи; відміни державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця; відміни в порядку апеляційного/касаційного оскарження судового рішення, на підставі якого вчинено реєстраційну дію; рішень, прийнятих за результатами оскарження в адміністративному порядку відповідно до статті 34цього Закону.

Крім того пунктом 13 ч. 2 ст. 9 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань зазначено, що відомості про керівника юридичної особи, а за бажанням юридичної особи - також про інших осіб, які можуть вчиняти дії від імені юридичної особи, у тому числі підписувати договори, подавати документи для державної реєстрації тощо: прізвище, ім'я, по батькові, дата народження, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку в паспорті про право здійснювати платежі за серією та номером паспорта), дані про наявність обмежень щодо представництва юридичної особи.

Статтею 35 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань передбачено, що відповідальність за відповідність установчих документів законодавству несуть засновники (учасники) юридичної особи.

Частиною 4 статті 17 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань визначено перелік документів, що подається заявником для державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі, у тому числі змін до установчих документів юридичної особи.

У зв'язку з тим, що трудові права позивача є порушеними з підстав нереагування відповідача на заяву позивача про його звільнення з посади директора підприємства, вони підлягають захисту у судовому порядку.

Оцінюючи зібрані докази в їх сукупності,суд приходить до висновку,що вимога позивача про визнання його звільненим з посади директора Дочірнього підприємства Туристична фірма САМ та зобов'язання виключити з реєстру запис про керівника (директора) підприємства є обґрунтованою підлягає задоволенню.

Згідно із ч. 6 ст. 141 Цивільного процесуального кодексу України, якщо сторону, на користь якої ухвалено рішення, звільнено від сплати судових витрат, з другої сторони стягуються судові витрати на користь осіб, які їх понесли, пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимог, а інша частина компенсується за рахунок держави у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, тому з відповідача на користь держави підлягає стягненню судовий збір у розмірі 704грн.80коп..

Керуючись ст. ст. 4, 12, 89, 141, 259, 263-265, 282 Цивільного процесуального кодексу України, суд,

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_3 до товариства з обмеженою відповідальністю Турфірма Сам , третя особа - товариство з обмеженою відповідальністю Арета про звільнення з посади та внесення змін до відомостей про юридичну особу - задовольнити.

Визнати трудові відносини між Дочірнім підприємством Туристична фірма САМ та ОСОБА_3 припиненими, починаючи з 01 жовтня 2018 року, із внесенням відповідного запису до трудової книжки.

Зобов'язати Товариство з обмеженою відповідальністю Турфірма САМ внести зміни до відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань, виключивши запис про директора Дочірнього підприємства Туристична фірма САМ ОСОБА_3 з 01 жовтня 2018 року.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю Турфірма Сам на користь держави судовий збір у розмірі 704 грн. 80 коп.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано відповідачем протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Апеляційна скарга на судове рішення може бути подана позивачем протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено скорочене судове рішення, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Судове рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

У відповідності з п. 15.5 Розділу ХІІІ Перехідних Положень Цивільного процесуального кодексу України в новій редакції, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи через Ленінський районний суд міста Миколаєва або в порядку статті 355 ЦПК України безпосередньо до Миколаївського апеляційного суду.

З інформацією щодо тексту судового рішення учасники справи можуть ознайомитися за веб-адресою Єдиного державного реєстру судових рішень: http://www.reyestr.court.gov.ua.

Позивач: ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1, паспорт НОМЕР_1.

Відповідач: Товариство з обмеженою відповідальністю Турфірма САМ , ЄДРПОУ 37450976, юридична адреса: м. Київ, вул. Шота Роставелі, 38, кім. 12.

Третя особа: Товариство з обмеженою відповідальністю Арета , юридична адреса: м. Київ, вул. Ківкідзе, 18-А, ЄДРПОУ 13688707.

Суддя Ленінського районного

суду міста Миколаєва Н.О. Рум'янцева

Повний текст судового рішення складено 15 лютого 2019 року.

Дата ухвалення рішення15.02.2019
Оприлюднено20.02.2019

Судовий реєстр по справі —489/5867/18

Рішення від 15.02.2019

Цивільне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Рум’янцева Н. О.

Ухвала від 12.12.2018

Цивільне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Рум’янцева Н. О.

Ухвала від 03.10.2018

Цивільне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Рум’янцева Н. О.

Ухвала від 28.09.2018

Цивільне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Рум’янцева Н. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні