Ухвала
від 13.02.2019 по справі 335/10285/18
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

1Справа № 335/10285/18 1-кс/335/818/2019

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 лютого 2019 року м. Запоріжжя

Слідчий суддя Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданні клопотання старшого слідчого з ОВС 2 ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Запорізькій області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ, подане у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудового розслідувань за №32016080000000067 від 21.07.2016 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.212 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий з ОВС 2 ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Запорізькій області ОСОБА_3 звернулася до суду з клопотанням про проведення тимчасового доступу по кримінальному провадженню внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32016080000000067 від 21.07.2016 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.212 КК України.

В клопотанні слідчий зазначила, що в провадженні СУ ФР ГУ ДФС у Запорізькій області перебувають матеріали кримінального провадження №32016080000000067 від 21.07.2016 року за фактом ухилення від сплати податків.

Під час досудового розслідування встановлено, що службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), в період часу з 01.02.2016 по 31.05.2016, шляхом відображення в фінансовій та податковій звітності безтоварних операцій по придбанню товарів від ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), та в подальшому відображення реалізації вказаних придбаних товарів в адресу ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), тобто надаючи послуги з мінімізації податкових зобов`язань останньому, ухилились від сплати податку на додану вартість на загальну суму 4537525,1 грн., що є особливо великим розміром.

Вказані факти підтверджуються висновком аналітичного дослідження №58/08-01-16-00-08/31329313 від 06.07.2016 року, який складено співробітником відділу фінансових розслідувань управління боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом, ГУ ДФС у Запорізькій області.

Крім того в ході досудового розслідування встановлено, що службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) у період часу з 01.05.2017 по 30.06.2018 при складанні податкової звітності підприємства шляхом відображення безтоварних операцій по придбанню скрапленого газу від ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код НОМЕР_6 ) , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код НОМЕР_9 ) ухилились від сплати податку на додану вартість на загальну суму 14 324 989, 26 грн., що є особливо великим розміром. При цьому в подальшому відсутній факт реалізації придбаного товару (скрапленого газу) та використання його у придбаній кількості при виробництві феросплавів.

Вказані факти підтверджуються висновком аналітичного дослідження №98/08-01-16-02-05/31329313 від 19.10.2018 року, який складено співробітником відділу фінансових розслідувань управління боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом, ГУ ДФС у Запорізькій області.

Також встановлено, що службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) з метою ведення фінансово-господарської діяльності, в тому числі для розрахунків з вищевказаними суб`єктами господарської діяльності по сумнівним господарським операціям використовували банківські рахунки № НОМЕР_10 , № НОМЕР_11 , № НОМЕР_12 , № НОМЕР_13 відкриті у АТ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (МФО НОМЕР_14 ). У зв`язку з чим виникла необхідність у перевірці руху грошових коштів по банківським рахункам зазначеного суб`єкту підприємницької діяльності з метою підтвердження або спростування фактів сплати за отримані товарно-матеріальні цінності.

Таким чином встановлено, що банківські документи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) по рахункам № НОМЕР_10 , № НОМЕР_11 , № НОМЕР_12 , № НОМЕР_13 , перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (МФО НОМЕР_14 ), а саме:

- картки зі зразками підпису та відбитку печатки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), документи по юридичному оформленню рахунків № НОМЕР_10 , № НОМЕР_11 , № НОМЕР_12 , № НОМЕР_13 ;

- виписки руху грошових коштів по рахункам ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) № НОМЕР_10 , № НОМЕР_11 , № НОМЕР_12 , № НОМЕР_13 за період з 01.01.2016 року по теперішній час, з обов`язковим відображенням дати операції, назвою контрагентів, їх коду ЄДРПОУ, номеру рахунку та реквізитів установи банку, призначенням платежу, суми, підстави для руху грошових коштів;

- платіжні доручення, які підтверджують рух грошових коштів, а також чеки (квитанції) на отримання готівкових грошових коштів по вищезазначеному рахунку за період з 01.01.2016 року по теперішній час;

- договорів з додатками до них про надання банківських послуг з використанням програмно-технічного комплексу Клієнт-Банк, Інтернет-Банк, SMS послуги, а також документів, якими оформлено та підтверджується обмежене коло осіб, які мають доступ до даних систем та документів, документи та відомості які вказують на ІР адресу через яку здійснювався зв`язок з сервером банку, а також документів якими зафіксовано номер телефону, через який здійснювався зв`язок з сервером банку.

Вказані документи мають значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні, тому як дають змогу ідентифікувати особу, яка мала право розпоряджатися грошовими коштами по вищезазначеному рахунку та документально підтвердити фактичний рух грошових коштів отриманих на банківський рахунок, їх призначення та подальше перерахування.

Таким чином, вказані документи є джерелом доказів та встановлюють обставини, які підтверджують, або спростовують, проведення операцій вказаним вище суб`єктом господарської діяльності.

Беручи до уваги вищевикладене та враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані речі і документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, слідчий просить надати дозвіл на тимчасовий доступ з можливістю вилучення банківських документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) по рахункам № НОМЕР_10 , № НОМЕР_11 , № НОМЕР_12 , № НОМЕР_13 , які знаходяться у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (МФО НОМЕР_14 ).

Слідчий в судове засідання не з`явилася, надала заяву про розгляд клопотання за її відсутності, клопотання підтримує та просить його задовольнити.

Представник особи, у володінні якої знаходяться речі та документи, у судове засідання не викликався. З урахуванням положень ч. 2 ст.163, ч. 4 ст. 107КПК України слідчий суддя вважає за можливе розглянути клопотання за відсутності представника особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, слідчого, без здійснення фіксування технічними засобами.

Дослідивши клопотання, копії матеріалів, якими слідчий обґрунтовує його доводи, слідчий суддя доходить висновку, що клопотання підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до частини 1 статті 159КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити виїмку).

Згідно з пунктом 5 частини першої статті 162КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать відомості, які можуть становити банківську таємницю.

Як передбачено частиною п`ятою статті 163КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

За нормою частини шостої цієї ж статті слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів. Доступ особи до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, здійснюється в порядку, визначеному законом. Доступ до речей і документів, що містять відомості, які становлять державну таємницю, не може надаватися особі, що не має до неї допуску відповідно до вимог закону.

Зазначені слідчим обставини вказують, що тимчасовий доступ до документів надасть органу досудового розслідування можливість встановити фактичні обставини вчинення ймовірного злочину, які можуть мати доказове значення під час судового розгляду, при цьому підтвердження обставин, які передбачається довести за допомогою цих документів в інший спосіб є неможливим.

Проаналізувавши доводи клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя дійшов висновку, що вказані у клопотанні документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а тому наявні підстави для надання слідчому тимчасового доступу до цих документів.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 40, 131, 132, 159-164 КПК України, -

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого з ОВС 2 ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Запорізькій області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ, подане у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудового розслідувань за №32016080000000067 від 21.07.2016 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.212 КК України - задовольнити.

Надати слідчим СУ ФР ГУ ДФС у Запорізькій області: ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , оперативним співробітникам ОУ ГУ ДФС у Запорізькій області: ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 дозвіл на тимчасовий доступ та вилучення оригіналів банківських документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), в разі відсутності оригіналів, завірених належним чином копій, які перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (МФО НОМЕР_14 ), а саме:

- картки зі зразками підпису та відбитку печатки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), документи по юридичному оформленню рахунків № НОМЕР_10 , № НОМЕР_11 , № НОМЕР_12 , № НОМЕР_13 ;

- виписки руху грошових коштів по рахункам ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) № НОМЕР_10 , № НОМЕР_11 , № НОМЕР_12 , № НОМЕР_13 за період з 01.01.2016 року по теперішній час, з обов`язковим відображенням дати операції, назвою контрагентів, їх коду ЄДРПОУ, номеру рахунку та реквізитів установи банку, призначенням платежу, суми, підстави для руху грошових коштів;

- платіжні доручення, які підтверджують рух грошових коштів, а також чеки (квитанції) на отримання готівкових грошових коштів по вищезазначеному рахунку за період з 01.01.2016 року по теперішній час;

- договорів з додатками до них про надання банківських послуг з використанням програмно-технічного комплексу Клієнт-Банк, Інтернет-Банк, SMS послуги, а також документів, якими оформлено та підтверджується обмежене коло осіб, які мають доступ до даних систем та документів, документи та відомості які вказують на ІР адресу через яку здійснювався зв`язок з сервером банку, а також документів якими зафіксовано номер телефону, через який здійснювався зв`язок з сервером банку.

Визначити строк дії ухвали протягом тридцяти днів з дня постановлення ухвали слідчим суддею, тобто до 13 березня 2019 року.

Умисне невиконання ухвали суду тягне за собою кримінальну відповідальність, передбачену ст. 382 КК України.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення вказаних документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення13.02.2019
Оприлюднено15.02.2023
Номер документу79998590
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ, подане у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудового розслідувань за №32016080000000067 від 21.07.2016 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.212 КК України

Судовий реєстр по справі —335/10285/18

Ухвала від 04.03.2020

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Воробйов А. В.

Ухвала від 22.07.2019

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Калюжна В. В.

Ухвала від 12.03.2019

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Воробйов А. В.

Ухвала від 26.02.2019

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Воробйов А. В.

Ухвала від 13.02.2019

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Воробйов А. В.

Ухвала від 21.12.2018

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Воробйов А. В.

Ухвала від 21.11.2018

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Воробйов А. В.

Ухвала від 21.11.2018

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Воробйов А. В.

Ухвала від 21.11.2018

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Воробйов А. В.

Ухвала від 21.11.2018

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Воробйов А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні