Ухвала
від 21.02.2019 по справі 323/357/19
ОРІХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 323/357/19

Провадження № 1-кс/323/216/19

УХВАЛА

Іменем України

21.02.2019 р. м. Оріхів

Слідчий суддя Оріхівського районного суду Запорізької області Гуцал О.П., при секретарі Тахтаул А.Л., за участю прокурора Мартиша М.М.,

розглянувши клопотання прокурора Оріхівського відділу Токмацької місцевої прокуратури Запорізької області ОСОБА_1, на підставі матеріалів досудового розслідування № 42019081350000016, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 30.01.2019 року, про тимчасовий доступ до документів, які зберігаються в Департаменті капітального будівництва Запорізької обласної державної адміністрації, -

ВСТАНОВИВ:

До суду звернувся прокурор Оріхівського відділу Токмацької місцевої прокуратури Запорізької області ОСОБА_1 з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні № 42019081350000016 від 30.01.2019 року за ознаками складу злочину, передбаченого ч.3 ст.191 КК України.

Згідно змісту клопотання, за наслідками опрацювання мережі Інтернет, а саме інформації, розміщеної на сайті https://prozorro.gov.ua Публічні закупівлі , встановлено, що 28.08.2018 Департамент капітального будівництва Запорізької обласної державної адміністрації в особі т.в.о. директора ОСОБА_2 здійснили закупівлю робіт по об'єкту реконструкція очисних споруд у м. Оріхові на суму 65887,2 тис. грн. Поряд з цим, відповідно до проведеної процедури закупівлі робіт за державні кошти відповідний договір було укладено з ТОВ Укрбудремонттехнологія .

Відповідно до розміщеної інформації замовником у 2018 році проведено оплату за договором на 17 251 тис. грн. в тому числі авансовий платіж 2 562 тис. грн.

Крім цього, на сайті на сайті https://prozorro.gov.ua Публічні закупівлі розміщено інформацію про наявність договору від 04.07.2018 про закупівлю робіт за державні кошти, укладеного між Департаментом капітального будівництва Запорізької обласної ради та ТОВ Укрбудремонттехнологія за предметом - реконструкція каналізаційних очисних споруд КУ Таврійський будинок інвалідів на суму 15476,16465 тис. грн.

В ході проведення оглядів об'єктів зафіксовано та встановлено, що роботи ТОВ Укрбудремонттехнологія по реконструкції очисних споруд у м. Оріхові та в с.Таврійське на території КУ Таврійський будинок інвалідів відповідно до договорів підряду фактично не розпочинало. Однак наявність оплати за договором свідчить про складання та підписання сторонами актів прийому передачі виконаних робіт форми КБ-2в, якість яких перевірена та прийнята відповідним органом технічного нагляду.

З огляду на викладене, в діях службових осіб ТОВ Укрбудремонттехнологія вбачаються ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 191 КК України, а саме заволодіння коштами шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем вичинене за попередньою змовою групою осіб.

Також в ході досудового розслідування встановлено, що відповідно до договору підряду № 2708-р від 28.08.2018, укладеного між департаментом капітального будівництва Запорізької обласної державної адміністрації в особі т.в.о. директора ОСОБА_2 та ТОВ Укрбудремонттехнологія за предметом реконструкція очисних споруд у м. Оріхові на суму 65887,2 тис. грн., підприємство мало виконати ряд робіт до грудня 2018 року.

Аналогічний договір за № 03/07-БІ від 04.07.2018 укладено між Департаментом капітального будівництва Запорізької обласної державної адміністрації в особі директора ОСОБА_3 та ТОВ Укрбудремонттехнологія за предметом реконструкція очисних споруд КУ Таврійський будинок інвалідів на суму 15476,16465 тис. грн.

В ході досудового розслідування також встановлено, що за виконання робіт по даним договорам підряду Департаментом капітального будівництва Запорізької обласної державної адміністрації було здійснено розрахунок з ТОВ Укрбудремонттехнологія у 2018 році на суму 17 251 тис. грн. в тому числі авансовий платіж 2 562 тис. грн.

Допитаний в якості свідка директор КУ Таврійський будинок інвалідів ОСОБА_4, показав, що роботи по реконструкції очисних споруд КУ Таврійський будинок інвалідів за адресою с. Таврійське вул. Загорянська, 2 підрядником взагалі не розпочинались.

Крім цього, допитаний в якості свідка директор КП Оріхівський водоканал ОСОБА_5, показав, що ТОВ Укрбудремонттехнологія станом на кінець січня 2019 року проведено ряд робіт про реконструкції очисних споруд у м. Оріхові, а саме демонтаж біофільтрів, прокладка труби від первинних відстійників до вторинних, прокладка труби з вторинних відстійників мулоприйомного колодязя, будівництво адмін. будівлі. Однак відповідно до протоколу огляду місця події від 30.01.2019 у слідства маються сумніви щодо відповідності фактичного об'єму та вартості виконаних будівельних робіт проектно-кошторисній та будівельно-технічній документації по об'єкту реконструкція очисних споруд у м. Оріхові та реконструкція очисних споруд КУ Таврійський будинок інвалідів за адресою с. Таврійське вул. Загорянська, 2.

На теперішній час, з метою визначення, перевірки обсягів і вартості виконаних будівельних робіт та складеної первинної звітної документації з будівництва та їх відповідність проектно-кошторисній документації, вимогам нормативно-правових актів у галузі будівництва, необхідне проведення будівельно-технічної експертизи. Крім цього, для проведення почеркознавчої експертизи з метою ідентифікації підписів посадових осіб ТОВ Укрбудремонттехнологія , Департаментом капітального будівництва Запорізької обласної державної адміністрації у вищевказаних документах, необхідно отримати оригінали даних документів, а саме первинну звітну документацію з будівництва, проектно-кошторисну документацію тощо.

Відповідно до пункту 5.1.3. розділу II Інженерно-транспортні експертизи Науково-методичних рекомендацій з підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень, затверджених наказом Міністерства юстиції України № 53/5 від 08.10.1998 року, для вирішення питань: про відповідність розробленої проектно-кошторисної документації вимогам нормативно-правових актів у галузі будівництва (ДБН, СНиП тощо); відповідність фактично виконаних будівельних робіт проектній документації та вимогам нормативно-правових актів у галузі будівництва; визначення переліку та об'ємів фактично виконаних робіт з будівництва (ремонту, реконструкції) об'єктів; визначення вартості фактично виконаних робіт з будівництва об'єктів; визначення відповідності обсягів та вартості фактично виконаних будівельних робіт обсягам та вартості, визначеним проектно-кошторисною або первинною звітною документацією; відповідності первинної звітної документації з будівництва за порядком складання і наведеними розрахунками вимогам нормативно-правових актів у галузі будівництва - експерту необхідно надати договірну документацію (договори підряду та додатки до них, додаткові угоди тощо), а також проектно-кошторисну та первинну звітну і виробничу документацію (форми КБ-2в, КБ-3, відомості списання матеріалів, журнал виконання робіт, акти огляду прихованих робіт, акти випробувань тощо) на виконання будівельних робіт.

Згідно з пунктом 1.1 розділу І Криміналістичні експертизи Науково-методичних рекомендацій з підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень, затверджених наказом Міністерства юстиції України № 53/5 від 08.10.1998 року, для проведення почеркознавчих досліджень рукописних записів та підписів надаються оригінали документів.

У зв'язку з вищевикладеним, з метою об'єктивного розслідування вказаного кримінального провадження виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до оригіналів документів, а саме до договірної документації (договору підряду та додатків до нього, додаткових угод тощо), а також до проектно-кошторисної та первинної звітної і виробничої документації (форми КБ-2в, КБ-3, відомості списання матеріалів, журнал виконання робіт, акти огляду прихованих робіт, акти випробувань тощо) на виконання будівельних робіт по об'єкту реконструкція очисних споруд у м. Оріхові по вул. Запорізькій, 9 та реконструкція очисних споруд КУ Таврійський будинок інвалідів за адресою с. Таврійське вул.. Загорянська, 2, з можливістю їх вилучення.

Зазначені документи мають першочергове значення для досудового розслідування, а дані, які в них містяться, можуть бути доказами в ході судового розгляду, вимагають дослідження і вивчення в ході досудового розслідування, в тому числі при проведенні будівельно-технічної і почеркознавчої експертиз та вказаний спосіб фіксації відомостей щодо обставин вчинення вказаного кримінального правопорушення, проведення вказаних слідчих дій, є необхідним.

Для доведення чи спростування факту розтрати чужого майна шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, завершення проведення будівельно-технічної експертизи, проведення почеркознавчої експертизи, необхідно отримати тимчасовий доступ до вищевказаних оригіналів документів, з можливістю їх вилучення, що перебувають у володінні Департаменту капітального будівництва Запорізької обласної державної адміністрації.

В судовому засіданні прокурор підтримав клопотання та просив його задовольнити.

Представник Департаменту капітального будівництва Запорізької обласної державної адміністрації в судове засідання не з'явився, хоча належним чином повідомлявся про час та дату розгляду клопотання.

Згідно до ч.4 ст.163 КПК України, неприбуття за судовим викликом особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, без поважних причин або неповідомлення нею про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду клопотання.

Заслухавши думку прокурора, вивчивши матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до наступних висновків.

Згідно до ст.159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КПК України , слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв'язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів (ч. 7 ст. 163 КПК України ).

Слідчим суддею встановлено, що у провадженні Оріхівського відділення поліції Пологівського відділу поліції ГУНП в Запорізькій області знаходиться кримінальне провадження № 42019081350000016 від 30.01.2019 року за ознаками складу злочину, передбаченого ч.3 ст.191 КК України, підтвердження чого є ОСОБА_5 з ЄРДР.

Досудовим слідством встановлено, що за наслідками опрацювання мережі Інтернет, а саме інформації, розміщеної на сайті https://prozorro.gov.ua Публічні закупівлі , 28.08.2018 Департамент капітального будівництва Запорізької обласної державної адміністрації в особі т.в.о. директора ОСОБА_2 здійснили закупівлю робіт по об'єкту реконструкція очисних споруд у м. Оріхові на суму 65887,2 тис. грн. Поряд з цим, відповідно до проведеної процедури закупівлі робіт за державні кошти відповідний договір було укладено з ТОВ Укрбудремонттехнологія .

Відповідно до розміщеної інформації замовником у 2018 році проведено оплату за договором на 17 251 тис. грн. в тому числі авансовий платіж 2 562 тис. грн.

Крім цього, на сайті на сайті https://prozorro.gov.ua Публічні закупівлі розміщено інформацію про наявність договору від 04.07.2018 про закупівлю робіт за державні кошти, укладеного між Департаментом капітального будівництва Запорізької обласної ради та ТОВ Укрбудремонттехнологія за предметом - реконструкція каналізаційних очисних споруд КУ Таврійський будинок інвалідів на суму 15476,16465 тис. грн.

В ході проведення оглядів об'єктів зафіксовано та встановлено, що роботи ТОВ Укрбудремонттехнологія по реконструкції очисних споруд у м. Оріхові та в с.Таврійське на території КУ Таврійський будинок інвалідів відповідно до договорів підряду фактично не розпочинало. Однак наявність оплати за договором свідчить про складання та підписання сторонами актів прийому передачі виконаних робіт форми КБ-2в, якість яких перевірена та прийнята відповідним органом технічного нагляду.

З огляду на викладене, орган досудового розслідування вбачає, що в діях службових осіб ТОВ Укрбудремонттехнологія вбачаються ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 191 КК України, а саме заволодіння коштами шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем вичинене за попередньою змовою групою осіб.

Також в ході досудового розслідування встановлено, що відповідно до договору підряду № 2708-р від 28.08.2018, укладеного між департаментом капітального будівництва Запорізької обласної державної адміністрації в особі т.в.о. директора ОСОБА_2 та ТОВ Укрбудремонттехнологія за предметом реконструкція очисних споруд у м. Оріхові на суму 65887,2 тис. грн., підприємство мало виконати ряд робіт до грудня 2018 року.

Аналогічний договір за № 03/07-БІ від 04.07.2018 укладено між Департаментом капітального будівництва Запорізької обласної державної адміністрації в особі директора ОСОБА_3 та ТОВ Укрбудремонттехнологія за предметом реконструкція очисних споруд КУ Таврійський будинок інвалідів на суму 15476,16465 тис. грн.

В ході досудового розслідування також встановлено, що за виконання робіт по даним договорам підряду Департаментом капітального будівництва Запорізької обласної державної адміністрації було здійснено розрахунок з ТОВ Укрбудремонттехнологія у 2018 році на суму 17 251 тис. грн. в тому числі авансовий платіж 2 562 тис. грн.

Допитаний в якості свідка директор КУ Таврійський будинок інвалідів ОСОБА_4, показав, що роботи по реконструкції очисних споруд КУ Таврійський будинок інвалідів за адресою с. Таврійське вул. Загорянська, 2 підрядником взагалі не розпочинались.

Крім цього, допитаний в якості свідка директор КП Оріхівський водоканал ОСОБА_5, показав, що ТОВ Укрбудремонттехнологія станом на кінець січня 2019 року проведено ряд робіт про реконструкції очисних споруд у м. Оріхові, а саме демонтаж біофільтрів, прокладка труби від первинних відстійників до вторинних, прокладка труби з вторинних відстійників мулоприйомного колодязя, будівництво адмін. будівлі. Однак відповідно до протоколу огляду місця події від 30.01.2019 у слідства маються сумніви щодо відповідності фактичного об'єму та вартості виконаних будівельних робіт проектно-кошторисній та будівельно-технічній документації по об'єкту реконструкція очисних споруд у м. Оріхові та реконструкція очисних споруд КУ Таврійський будинок інвалідів за адресою с. Таврійське вул. Загорянська, 2.

На теперішній час, з метою визначення, перевірки обсягів і вартості виконаних будівельних робіт та складеної первинної звітної документації з будівництва та їх відповідність проектно-кошторисній документації, вимогам нормативно-правових актів у галузі будівництва, необхідне проведення будівельно-технічної експертизи. Крім цього, для проведення почеркознавчої експертизи з метою ідентифікації підписів посадових осіб ТОВ Укрбудремонттехнологія , Департаментом капітального будівництва Запорізької обласної державної адміністрації у вищевказаних документах, необхідно отримати оригінали даних документів, а саме первинну звітну документацію з будівництва, проектно-кошторисну документацію тощо.

Для доведення чи спростування факту розтрати чужого майна шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, завершення проведення будівельно-технічної експертизи, проведення почеркознавчої експертизи, необхідно отримати тимчасовий доступ до вищевказаних оригіналів документів, з можливістю їх вилучення, що перебувають у володінні Департаменту капітального будівництва Запорізької обласної державної адміністрації.

Токмацька місцева прокуратура направляла вимогу до Департаменту капітального будівництва Запорізької обласної державної адміністрації про надання необхідних документів, однак на вказану вимогу отримано відмову із посиланням на те, що інформація щодо закупівель є відкритою в мережі інтернет в системіРrozorro.

Клопотання прокурора носить обґрунтований характер та підтверджується зібраними в кримінальному провадженні доказами: 1) витягом з Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42019081350000016 від 30.01.2019 року; 2) копіями протоколів допиту свідків; 3) протоколами огляду місця події.

У матеріалах кримінального провадження № 42019081350000016 вбачається достатньо підстав вважати, що зазначені документи та інформація самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв'язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, відомості, що містяться в цих речах і документах можуть бути використані як докази, іншим способом довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів неможливо.

Вищезазначені документи необхідні для подальшого дослідження та використання у якості доказів та об'єктів експертних досліджень.

Відповідно, є всі передбачені законом підстави для задоволення клопотання прокурора.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 131, 132, 159-166, 309 КПК України, -

УХВАЛИВ:

Клопотання прокурора Оріхівського відділу Токмацької місцевої прокуратури Запорізької області ОСОБА_1, на підставі матеріалів досудового розслідування № 42019081350000016, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 30.01.2019 року, про тимчасовий доступ до документів, які зберігаються в Департаменті капітального будівництва Запорізької обласної державної адміністрації - задовольнити.

Надати дозвіл старшому слідчому СВ Оріхівського ВП Пологівського ВП ГУНП в Запорізькій області майору поліції ОСОБА_6 на тимчасовий доступ до оригіналів документів в друкованому вигляді з можливістю їх вилучення, які перебувають у володінні Департаменту капітального будівництва Запорізької обласної державної адміністрації (ЄДРПОУ 04054079, юридична адреса: 69107, Запорізька область, м. Запоріжжя, проспект Соборний 164), а саме до наступної договірної документації:

-договору підряду № 2708-р від 28.08.2018, укладеного між департаментом капітального будівництва Запорізької обласної державної адміністрації в особі т.в.о. директора ОСОБА_2 та ТОВ Укрбудремонттехнологія за предметом реконструкція очисних споруд у м. Оріхові на суму 65887,21369 тис. грн. та додатків до нього, додаткових угод тощо;

-договору підряду № 03/07 -БІ від 04.07.2018, укладеного між Департаментом капітального будівництва Запорізької обласної державної адміністрації в особі директора ОСОБА_3 та ТОВ Укрбудремонттехнологія за предметом реконструкція очисних споруд КУ Таврійський будинок інвалідів на суму 15476,16465 тис. грн. та додатків до нього, додаткових угод тощо;

-проектно-кошторисної та первинної звітної і виробничої документації (форми КБ-2в, КБ-3, відомості списання матеріалів, журнал виконання робіт, акти огляду прихованих робіт, акти випробувань тощо) на виконання будівельних робіт по об'єкту реконструкція очисних споруд у м. Оріхові та реконструкція очисних споруд КУ Таврійський будинок інвалідів за адресою с. Таврійське вул.. Загорянська, 2.

Ухвала діє протягом місяця з дня її постановлення.

Роз'яснити володільцю інформації, що у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей та документів слідчий суддя має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали оголошений 21.02.2019 року о 17-15 годині.

Слідчий суддя О.П. Гуцал

Дата ухвалення рішення21.02.2019
Оприлюднено22.02.2019
Номер документу79999013
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —323/357/19

Ухвала від 06.12.2019

Кримінальне

Оріхівський районний суд Запорізької області

Гуцал О. П.

Ухвала від 06.12.2019

Кримінальне

Оріхівський районний суд Запорізької області

Гуцал О. П.

Ухвала від 06.12.2019

Кримінальне

Оріхівський районний суд Запорізької області

Гуцал О. П.

Ухвала від 06.12.2019

Кримінальне

Оріхівський районний суд Запорізької області

Гуцал О. П.

Ухвала від 06.12.2019

Кримінальне

Оріхівський районний суд Запорізької області

Гуцал О. П.

Ухвала від 06.12.2019

Кримінальне

Оріхівський районний суд Запорізької області

Гуцал О. П.

Ухвала від 18.03.2019

Кримінальне

Оріхівський районний суд Запорізької області

Гуцал О. П.

Ухвала від 21.02.2019

Кримінальне

Оріхівський районний суд Запорізької області

Гуцал О. П.

Ухвала від 21.02.2019

Кримінальне

Оріхівський районний суд Запорізької області

Гуцал О. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні