Ухвала
від 20.02.2019 по справі 766/21240/18
ХЕРСОНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №766/21240/18

н/п 1-кс/766/3130/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20.02.2019 року м. Херсон

Слідчий суддя Херсонського міського суду Херсонської області ОСОБА_1 , за участю секретаря: ОСОБА_2 , слідчого: ОСОБА_3 , розглянувши клопотання слідчого СВ Головного управління Служби безпеки України в Автономній Республіці Крим (з дислокацією в м. Херсон) ОСОБА_3 , погоджене з прокурором відділу прокуратури АР Крим ( з дислокацією у м. Херсон) ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення обшуку,

в с т а н о в и в :

Слідчий звернувся до слідчого судді з клопотанням в якому просив: надати дозвіл на проведення обшуку у житловому приміщенні, яке належить ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , з метою відшукання та вилучення:

-документів щодо діяльності російських організацій «РИА Новости», МІА«Росія Сьогодні», їх представництв в Україні, ТОВ«Інтерселект»;

-документів щодо діяльності сайту «rian.com.ua»;

-носіїв інформації з відомостями щодо написання статей «Референдум в Крыму: не уход, а возвращение» та «Федерализация - путь спасения целостности или дробления Украины», інших статей із закликами до зміни меж території чи державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України;

-електронних носіїв та комп`ютерної техніки (флеш-накопичувачі, планшети, комп`ютери, ноутбуки, мобільні телефони) з аналогічними відомостями.

Вказане клопотання вмотивоване тим, що є достатні підстави для проведення обшуку у вказаному володінні особи, що підтверджується матеріалами клопотання.

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав, просив його задовольнити.

Вивчивши матеріали клопотання, заслухавши пояснення слідчого, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання підлягає задоволенню з огляду на таке.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Слідчим суддею встановлено, що Слідчим відділом ГУ СБУ в АР Крим (з дислокацією в м. Херсон) здійснюється досудове розслідування в рамках кримінального провадження № 22018011000000045, виділеного з кримінального провадження № 42017010000000073 за підозрою ОСОБА_6 . Підставою для виділення вказаних матеріалів, відповідно до постанови від 22.10.2018 року стало те, що у кримінальному провадженні досліджувалися обставини вчинення невстановленими особами кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 110 КК України, до вчинення якого ОСОБА_6 не причетний.

В ході досудового розслідування встановлено, що громадянин України ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , протягом 2014 року сповідував антиукраїнські погляди, підтримував ідею створення не передбаченого чинним законодавством та не визнаного у світі фактично незалежного від України квазідержавного утворення «новоросія», яке б мало бути створене шляхом незаконного, без проведення передбаченого ст.73Конституції України всеукраїнського референдуму, виходу зі складу України та подальшого об`єднання Луганської, Донецької, Харківської, Дніпропетровської, Запорізької, Херсонської, Миколаївської та Одеської областей, а також окупацію та анексію Російською Федерацією півострова Крим.

Крім того, у вказаний період часу ОСОБА_5 активно займався публіцистичною діяльністю, а саме готував статті на суспільно-політичні теми для їх подальшого продажу та публікації у засобах масової інформації. При цьому, дані статті відображували вищеописані погляди ОСОБА_5 та носили антиукраїнський та проросійський характер.

Так, серед інших, в 2014 році ОСОБА_5 підтримував ділові стосунки із керівником представництва в Україні Федерального державного унітарного підприємства «Міжнародне інформаційне агентство «Росія сьогодні» (Російська Федерація, м.Москва, Зубовськийбул., буд.4, далі МІА«Росія сьогодні») та ТОВ «Інтерселект» (код ЄДРПОУ - 39449831) громадянином України ОСОБА_6 і надавав останньому послуги з написання за грошову винагороду статей для їх подальшого розміщення на Інтернет-ресурсі «РИА Новости Украина» (посилання - rian.com.ua), який був підконтрольний ОСОБА_6 як керівнику представництва МІА«Росія сьогодні» в Україні.

Реалізуючи описані вище власні антиукраїнські погляди, ОСОБА_5 , за невстановлених в ході досудового слідства обставин, але не пізніше 05.03.2014, підготував та запропонував ОСОБА_6 за посередництва невстановленої в ході досудового слідства особи на ім`я « ОСОБА_7 » опублікувати статтю антиукраїнського спрямування під назвою « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

ІНФОРМАЦІЯ_3 о 13год. 01хв. ОСОБА_6 за невстановлених в ході досудового слідства обставин розмістив вказану статтю на підконтрольному йому, як фактичному керівнику представництва МІА«Росія сьогодні» в Україні, Інтернет-ресурсі «РИА ОСОБА_8 » за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_4 , зробивши таким чином доступною необмеженому колу користувачів мережі Інтернет, у тому числі жителів України.

Крім того, у період з 19год. 17хв. 11.03.2014 по 13год. 30хв. 16.03.2014 написав статтю антиукраїнського спрямування «Референдум в Крыму: не уход, а возвращение», яка виправдовувала та легітимізувала окупацію та анексію півострова Крим Російською Федерацією.

Після цього, 16.03.2014 о 20год. 58хв. зі своєї електронної поштової скриньки з адресою « ІНФОРМАЦІЯ_5 » переслав на електронну поштову скриньку ОСОБА_6 з адресою « ІНФОРМАЦІЯ_6 » файл «Doc1.doc», який містив у собі вказану статтю, з тим, щоб останній розмістив її на підконтрольному йому, як фактичному керівнику представництва МІА«Росія сьогодні» в Україні, Інтернет-ресурсі «РИА ОСОБА_8 » (посилання - rian.com.ua).

ІНФОРМАЦІЯ_7 о 22год. 28хв., ОСОБА_6 , розмістив вказану вище статтю останнього під назвою « ІНФОРМАЦІЯ_8 » на підконтрольному йому, як фактичному керівнику представництва МІА«Росія сьогодні» в Україні, Інтернет-ресурсі «РИА ОСОБА_8 » за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_9 , зробивши таким чином доступною необмеженому колу користувачів мережі Інтернет, у тому числі жителів України.

Згідно висновку судово-лінгвістичної семантико-текстуальної експертизи № 116/1 від 13.04.2018, вказаних вище статтях містяться висловлювання щодо доцільності, можливості та необхідності зміни меж території, державного кордону України, в тому числі у формі закликів, гасел, агітації за створення на території України (серед іншого і шляхом введення російських військ в Україну) нових держав чи нової держави Новоросії (зі столицею у м. Донецьк) з метою з`єднання з Росією, але не увійти в її склад, а своїм існуванням створити нову імперію, велику державу разом із теперішньою Російською Федерацією. Крим у вказаному тексті безальтернативно розглядається як суб`єкт Російської Федерації, а його вихід зі складу України цілком закономірним.

Викладені обставини у своїй сукупності свідчать, що ОСОБА_5 може бути причетний до розповсюдження матеріалів із закликами до зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України.

Також встановлено, що ОСОБА_5 проживає за адресою: АДРЕСА_1 . Згідно відомостей КП«Київське міське БТІ», вказане житлове приміщення належить ОСОБА_5 .

Викладене свідчить, що за місцем проживання ОСОБА_5 можуть знаходитися документи щодо діяльності російських організацій «РИА Новости», МІА «Росія Сьогодні», їх представництв в Україні, ТОВ«Інтерселект»; щодо діяльності сайту «rian.com.ua»; носії інформації з відомостями щодо написання статей «Референдум в Крыму: не уход, а возвращение» та «Федерализация - путь спасения целостности или дробления Украины», з іншими статтями із закликами до зміни меж території чи державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України; електронні носії та комп`ютерна техніка (флеш-накопичувачі, планшети, комп`ютери, ноутбуки, мобільні телефони) з аналогічними відомостями.

В інший спосіб, аніж проведення обшуку вказаного вище житлового приміщення де проживає ОСОБА_5 , отримати зазначені речі і документи не видається за можливе, оскільки з матеріалів провадження вбачається, що дана особа може бути співучасником суспільно небезпечного діяння, щодо якого ведеться досудове розслідування, а тому спроба отримати відповідні докази шляхом запиту чи тимчасового доступу може спонукати останнього знищити їх з метою ухилення від відповідальності.

Таким чином, в ході досудового слідства отримані достатні фактичні дані про те, що було вчинене кримінальне правопорушення, передбачене ч.2 ст.110КПК України, що за місцем проживання ОСОБА_5 можуть знаходитись речі і документи, які мають значення для досудового розслідування та в подальшому можуть бути доказами під час судового розгляду, а також що обшук є найбільш доцільним та ефективним способом їх відшукання та вилучення, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. ст. 131, 132, 234, 235, 369372, 395 КПК України, слідчий суддя

у х в а л и в :

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл на проведення обшуку у житловому приміщенні, яке належить ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , з метою відшукання та вилучення:

-документів щодо діяльності російських організацій «РИА Новости», МІА«Росія Сьогодні», їх представництв в Україні, ТОВ«Інтерселект»;

-документів щодо діяльності сайту «rian.com.ua»;

-носіїв інформації з відомостями щодо написання статей «Референдум в Крыму: не уход, а возвращение» та «Федерализация - путь спасения целостности или дробления Украины», інших статей із закликами до зміни меж території чи державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України;

-електронних носіїв та комп`ютерної техніки (флеш-накопичувачі, планшети, комп`ютери, ноутбуки, мобільні телефони) з аналогічними відомостями.

Встановити строк дії ухвали до 20.03.2019 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддяОСОБА_1

Дата ухвалення рішення20.02.2019
Оприлюднено09.06.2023
Номер документу80003627
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку

Судовий реєстр по справі —766/21240/18

Ухвала від 27.09.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Гонтар Д. О.

Ухвала від 27.09.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Гонтар Д. О.

Ухвала від 16.03.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 06.11.2020

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 06.11.2020

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 03.11.2020

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 12.03.2020

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 12.03.2020

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 26.02.2020

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Мусулевський Я. А.

Постанова від 10.02.2020

Кримінальне

Херсонський апеляційний суд

Батрак В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні