Рішення
від 14.02.2019 по справі 420/382/18
НОВОПСКОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Дата документу 14.02.2019

ЄУ № 420/382/18

Провадження №2/420/19/19

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 лютого 2019 року Новопсковський районний суд Луганської області

у складі: головуючого судді Проньки В.В.,

за участю секретаря судового засідання Сіренко А.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт. Новопсков за правилами загального позовного провадження цивільну справу за позовом Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю Орхідея до ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3 про визнання недійсними угод про дострокове розірвання договорів оренди, визнання недійсними договорів оренди землі та скасування державної реєстрації, треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору - Новопсковська районна державна адміністрація Луганської області, Товариство з обмеженою відповідальністю Орхідея 2015 ,

ВСТАНОВИВ:

Представник позивача звернувся до Новопсковського районного суду Луганської області з позовом, в якому просить визнати недійсними:

- угоду про дострокове розірвання договору оренди землі № б/н від 02.03.2015, на підставі якої було проведено реєстрацію припинення права оренди за договором оренди землі, укладеним 20.05.2011 між ОСОБА_1 та СТОВ Орхідея ;

- угоду про дострокове розірвання договору оренди землі № б/н від 17.02.2015, на підставі якої було проведено реєстрацію припинення права оренди за договором оренди землі, укладеним 20.05.2011 між ОСОБА_2 та СТОВ Орхідея ;

- угоду про дострокове розірвання договору оренди землі, на підставі якої було проведено реєстрацію припинення права оренди за договором оренди землі, укладеним 07.04.2014 між ОСОБА_3 та СТОВ Орхідея ;

- договір оренди землі від 27.05.2015, укладений ОСОБА_1 з СТОВ Орхідея 2015 , зареєстрований в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно 31.08.2015 за номером запису про інше речове право 10997638 та скасувати його державну реєстрацію;

- договір оренди землі від 27.05.2015, укладений ОСОБА_2 з СТОВ Орхідея 2015 , зареєстрований в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно 11.09.2015 за номером запису про інше речове право 11148224 та скасувати його державну реєстрацію;

- договір оренди землі від 27.05.2015, укладений ОСОБА_3 з СТОВ Орхідея 2015 , зареєстрований в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно 27.02.2016 за номером запису про інше речове право 13513457 та скасувати його державну реєстрацію.

В обґрунтування заявлених позовних вимог представник позивача посилається на те, що 20.05.2011 СТОВ Орхідея було укладено договори оренди землі з ОСОБА_1 та ОСОБА_2, а 07.04.2014 - з ОСОБА_3 строком на п'ять років, які були зареєстровані у встановленому законом порядку. Відповідачі передали в користування СТОВ Орхідея свої земельні ділянки за умовами вищевказаних договорів оренди землі, а землекористувач - СТОВ Орхідея в особі директора ОСОБА_4 прийняв ці земельні ділянки. Однак, 27.05.2015 в період дії вищевказаних договорів оренди, відповідачами було укладено нові договори оренди землі вже з іншим орендарем - ТОВ Орхідея 2015 , які були зареєстровані в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Проте, жодних дій щодо розірвання договорів оренди позивачем вчинено не було і земельні ділянки позивач відповідачам не повертав. Тобто, відповідачі всупереч вимог договорів оренди, укладених з позивачем, строк дії яких не закінчився, діючи в порушення взятих на себе обов'язків за цими договорами оренди щодо надання землі в оренду строком на п'ять років, до закінчення терміну дії цих договорів, не розірвавши їх у встановленому законом порядку та не отримавши назад свої земельні ділянки за актами здачі-приймання, протиправно уклали нові договори оренди землі з іншим орендарем. Представник позивача вважає державну реєстрацію спірних договорів оренди незаконною і такою що підлягає скасуванню, посилаючись на те, що позивач заздалегідь письмово повідомив орендодавців про наміри продовжувати строк дії договорів оренди. Навесні 2015 року керівництвом СТОВ Орхідея прогнозувалися та попередньо планувалися питання подальшої ефективної господарської діяльності підприємства. На той час складалася така фінансова ситуація, за якої подальша нормальна діяльність підприємства повністю залежала від успішного збору врожаю у 2015 році. В цій ситуації керівництвом СТОВ Орхідея спочатку обговорювалося навіть питання про дострокове розірвання договорів оренди землі. В рамках цього питання головним бухгалтером СТОВ Орхідея ОСОБА_5 у червні 2015 року були попередньо складені проекти угод про розірвання договорів оренди землі, які були підписані директором СТОВ Орхідея , але виявилося що ці угоди були складені неправильно, зокрема, було невірно зазначено реквізити договорів оренди, тому директором було прийняте рішення про знищення проектів цих угод.

Вищевказані підписані директором угоди про розірвання договорів оренди він віддав головному бухгалтеру СТОВ Орхідея ОСОБА_5 та наказав їх знищити, так як вони були неправильно складені, а також тому, що вирішення питання про доцільність розірвання договорів оренди землі було відкладено до збору врожаю до кінця року. Печатку підприємства на цих угодах директор не ставив, але у ОСОБА_5, як головного бухгалтера, був доступ до печатки підприємства. На той час, директору СТОВ Орхідея не було відомо про те, що ОСОБА_5 одночасно працювала ще й бухгалтером в ТОВ Орхідея 2015 .

В ході судового розгляду цивільної справи № 420/191/17 за позовом СТОВ Орхідея до ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_6, третя особа ТОВ Орхідея 2015 , директору СТОВ Орхідея стало відомо, що бухгалтер ОСОБА_5 зареєструвала вищевказані угоди про розірвання договорів оренди, діючи на підставі довіреностей, які з твердження орендодавців ними не надавалися та не підписувалися.

Вищевказані обставини вказують на те, що ОСОБА_5, будучі одночасно головним бухгалтером СТОВ Орхідея і ТОВ Орхідея 2015 та маючи доступ до печатки СТОВ Орхідея , діючи на користь ТОВ Орхідея 2015 з метою незаконного переоформлення оренди земельних ділянок з СТОВ Орхідея на ТОВ Орхідея 2015 , без відома директора СТОВ Орхідея подала державному реєстратору на реєстрацію неправильно (помилково) складені, попередньо підписані директором проекти угод про розірвання договорів оренди землі, в результаті чого державним реєстратором без наявності самих договорів оренди землі із СТОВ Орхідея було незаконно проведено реєстрацію розірвання цих договорів оренди землі.

Окрім того, представник позивача посилається на те, що реєстрацію речового права оренди ТОВ Орхідея 2015 було також проведено з неприпустимими порушеннями норм Закону України Про реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень , зокрема, довіреності на ім'я ОСОБА_5, які відповідачі не підписували, складені з порушенням чинного законодавства, в тому числі повноважень, щодо реєстрації припинення права оренди землі в довіреностях не передбачено, у довіреностях відсутні кадастрові номери земельних ділянок, які дають змогу ідентифікувати щодо якої земельної ділянки ОСОБА_5 була уповноважена проводити відповідні дії та після особистого підпису у довіреностях відсутнє власноручно написане прізвище ім'я та по батькові. В порушення вимог законодавства державну реєстрацію речового права власності, іншого речового права оренди з СТОВ Орхідея , іншого речового права - розірвання договорів оренди з СТОВ Орхідея та іншого речового права - оренди з ТОВ Орхідея 2015 проведено лише за однією заявою бухгалтера ОСОБА_5 про припинення речового права. Крім того, після проведення вказаної реєстрації реєстратор виніс рішення про реєстрацію, що суперечить вимогам законодавства.

Посилаючись на вищезазначені обставини, представник позивача стверджує, що незаконна реєстрація угод про дострокове розірвання договорів оренди землі із СТОВ Орхідея та відповідачами і в подальшому реєстрація договорів оренди землі між ТОВ Орхідея 2015 та відповідачами призвело до порушення законних прав СТОВ Орхідея на оренду землі та поновлення договорів оренди.

Ухвалою Новопсковського районного суду Луганської області від 22.05.2018 відкрито загальне позовне провадження у справі, розпочато підготовче провадження та призначено підготовче судове засідання у справі, залучено до участі у справі третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору.

17 липня 2018 року судом постановлено ухвалу про закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

Учасники справи в судове засідання не з'явилися, про дату, час і місце судового розгляду повідомлені належним чином.

Від представника позивача надійшла заява про розгляд справи без його участі.

Відповідач ОСОБА_2 надала заяву, в якій справу просила розглядати без її участі, з позовними вимогами згодна. Крім того, підтвердила обставини, викладені у позові, та зазначила, що в березні 2015 року угоди про дострокове розірвання договору оренди землі, кадастровий номер 4423382000:03:001:0032, укладеного між нею та СТОВ Орхідея 20.05.2011, не підписувала. Також не підписувала довіреності, якою б уповноважувала ОСОБА_5 представляти її інтереси щодо вказаної земельної ділянки, та не ставила підпис в журналі реєстрації довіреностей Закотненської сільської ради. Додатково зазначила, що в квітні 2015 року до неї письмово звернувся директор СТОВ Орхідея ОСОБА_4 з пропозицією продовжити термін дії договору оренди землі від 20.05.2011 строком на сім років, на що вона не заперечувала.

Відповідач ОСОБА_1 надав заяву, в якій справу просив розглядати без його участі, з позовними вимогами згоден. Крім того, підтвердив обставини, викладені у позові, та зазначив, що в березні 2015 року не підписував угоди про дострокове розірвання договору оренди землі, кадастровий номер 4423382000:03:001:0021, укладеного між ним та СТОВ Орхідея 20.05.2011. Також не підписував довіреності, якою б уповноважував ОСОБА_5 представляти його інтереси щодо вказаної земельної ділянки, та не ставив підпис в журналі реєстрації довіреностей Закотненської сільської ради. Додатково зазначив, що в квітні 2015 року до нього письмово звернувся директор СТОВ Орхідея ОСОБА_4 з пропозицією продовжити термін дії договору оренди землі від 20.05.2011 строком на сім років, на що він не заперечував.

Відповідач ОСОБА_3 надав заяву, в якій справу просив розглядати без його участі, позовні вимоги визнав. Зазначив, що не підписував в березні 2015 року угоду про дострокове розірвання договору оренди землі щодо земельної ділянки з кадастровим номером 4423382000:03:001:0013, укладеного між ним та СТОВ Орхідея у 2014 році. Також не підписував довіреності, якою б уповноважував ОСОБА_5 представляти його інтереси щодо вказаної земельної ділянки, і підпис в реєстрі довіреностей Закотненської сільської ради за 2015 рік щодо надання довіреності ОСОБА_5 не ставив.

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - ТОВ Орхідея 2015 надав суду заяву про розгляд справи без його участі.

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Новопсковської районної державної адміністрації Луганської області до суду надала пояснення з приводу позовної заяви, в якому просила розглядати справу без її участі на підставі наявних матеріалів справи.

Враховуючи заяви учасників справи, суд вважає за можливе розглянути справу за їх відсутності на підставі наявних у справі доказів та без фіксації процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу, що відповідає вимогам ч.2 ст. 247 ЦПК України.

Згідно з ч.4 ст.206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Дослідивши наявні у справі письмові докази, зважаючи на те, що визнання відповідачами позову ґрунтується на законних підставах, не суперечить закону та не порушує прав, свобод чи інтересів інших осіб, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Перевіряючи обставини справи, судом встановлено, що відповідачу ОСОБА_1 на праві приватної власності належить земельна ділянка площею 4,36 га, розташована на території Закотненської сільської ради Новопсковського району Луганської області, що підтверджується Державним актом на право приватної власності на землю серії ІІІ-ЛГ №060067, виданим 27.03.2001 Закотненською сільською радою Новопсковського району Луганської області.

20 травня 2011 року між СТОВ Орхідея та ОСОБА_1 було укладено договір оренди землі б/н, відповідно до якого ОСОБА_1 надав, а СТОВ Орхідея прийняло в строкове платне користування земельну ділянку, цільове призначення якої - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка знаходиться на території с.Лисогорівка Новопсковського району Луганської області, поле № 9, ділянка №167, площею 4,36 га, в тому числі рілля 4,36 га, зі строком на 5 років.

20 травня 2011 року орендодавець ОСОБА_1 передав, а орендар СТОВ Орхідея прийняв земельну ділянку в оренду площею 4,36 га відповідно до договору оренди землі, про що було складено відповідний акт прийому-передачі земельної ділянки, підписаний сторонами договору.

Згідно п. 42 договору оренди землі договір набуває чинності після підписання сторонами та його державної реєстрації.

Вказаний договір був зареєстрований у Відділі Держкомзему у Новопсковському районі, про що у Державному реєстрі земель вчинено запис від 21.06.2012 за №442330004001899.

Відповідно, строк оренди вищезазначеної земельної ділянки мав закінчитися 21.06.2017.

Судом також встановлено, що відповідачу ОСОБА_2 на праві приватної власності належить земельна ділянка площею 3,91 га, розташована на території Закотненської сільської ради Новопсковського району Луганської області, що підтверджується Державним актом на право приватної власності на землю серії ІІІ-ЛГ №060039, виданим 27.03.2001 Закотненською сільською радою Новопсковського району Луганської області.

20 травня 2011 року між СТОВ Орхідея та ОСОБА_2 було укладено договір оренди землі б/н, відповідно до якого ОСОБА_2 надала, а СТОВ Орхідея прийняло в строкове платне користування земельну ділянку, цільове призначення якої - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка знаходиться на території с.Лисогорівка Новопсковського району Луганської області, поле № 10, ділянка №156, площею 3,91 га, в тому числі рілля 3,91 га, зі строком на 5 років.

20 травня 2011 року орендодавець ОСОБА_2 передала, а орендар СТОВ Орхідея прийняв земельну ділянку в оренду площею 3,91 га відповідно до договору оренди землі, про що було складено відповідний акт прийому-передачі земельної ділянки, підписаний сторонами договору.

Згідно п. 42 договору оренди землі договір набуває чинності після підписання сторонами та його державної реєстрації.

Вказаний договір був зареєстрований у Новопсковському РРО ДП Центр державного земельного кадастру , про що у Державному реєстрі земель вчинено запис від 21.06.2012 за №442330004001883.

Відповідно, строк оренди вищезазначеної земельної ділянки мав закінчитися 21.06.2017.

Пунктами 37 вищезазначених договорів оренди землі, які є ідентичними за своїм змістом, передбачено два способи припинення дії договору шляхом його розірвання: за взаємною згодою сторін та за рішенням суду на вимогу однієї із сторін унаслідок невиконання другою стороною обов'язків, передбачених договором, та внаслідок випадкового знищення, пошкодження орендованої земельної ділянки, яке істотно перешкоджає її використанню, а також з інших підстав, визначених законом. Розірвання договору в односторонньому порядку не допускається (п. 38 Договору).

Крім того, судом встановлено, що 07 квітня 2014 року між ОСОБА_3 та СТОВ Орхідея було укладено договір оренди землі б/н, відповідно до умов якого ОСОБА_3 надав, а СТОВ Орхідея прийняло в строкове платне користування земельну ділянку, цільове призначення якої - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка знаходиться на території Закотненської сільської ради Новопсковського району Луганської області в с. Лисогорівка, загальною площею 4,5155 га, в тому числі рілля 4,5155 га, з кадастровим номером 4423382000:03:001:0013, строком на 5 років. Вказаний договір зареєстрований у Реєстраційній службі Новопсковського районного управління юстиції.

07 квітня 2014 року орендодавець ОСОБА_3 передав, а орендар СТОВ Орхідея прийняв земельну ділянку в оренду площею 4,5155 га відповідно до договору оренди землі від 07.04.2014, про що було складено відповідний акт прийому-передачі земельної ділянки, підписаний сторонами договору.

Згідно п. 42 договору оренди землі договір набуває чинності після підписання сторонами. Отже, термін дії договору - до 07.04.2019.

Пунктом 34 вищезазначеного договору оренди землі від 07.04.2014 передбачено два способи припинення дії договору шляхом його розірвання: за взаємною згодою сторін та за рішенням суду на вимогу однієї із сторін унаслідок невиконання другою стороною обов'язків, передбачених договором, та внаслідок випадкового знищення, пошкодження орендованої земельної ділянки, яке істотно перешкоджає її використанню, а також з інших підстав, визначених законом. Розірвання договору в односторонньому порядку не допускається (п. 35 договору).

Судом встановлено, що 02 березня 2015 року між орендарем СТОВ Орхідея в особі директора ОСОБА_4 та орендодавцем ОСОБА_1 було укладено угоду про дострокове розірвання договору оренди земельної ділянки б/н від 20.02.2011.

Державним реєстратором Новопсковського районного управління юстиції Луганської області ОСОБА_7 31.08.2015 на підставі угоди про розірвання договору оренди земельної ділянки б/н від 20.02.2011, укладеної між СТОВ Орхідея та ОСОБА_1 була здійснена державна реєстрація про припинення речового права - права оренди земельної ділянки за кадастровим номером 4423382000:03:001:0021, зареєстрованого за СТОВ Орхідея .

Судом також встановлено, що 17 лютого 2015 року між орендарем СТОВ Орхідея в особі директора ОСОБА_4 та орендодавцем ОСОБА_2 було укладено угоду про дострокове розірвання договору оренди земельної ділянки б/н від 20.02.2011.

Державним реєстратором Новопсковського районного управління юстиції Луганської області ОСОБА_7 11.09.2015 на підставі угоди про розірвання договору оренди земельної ділянки б/н від 20.02.2011, укладеної між СТОВ Орхідея та ОСОБА_2 була здійснена державна реєстрація про припинення речового права - права оренди земельної ділянки за кадастровим номером 4423382000:03:001:0032, зареєстрованого за СТОВ Орхідея .

Крім того, судом встановлено, що 20 березня 2015 року між орендарем СТОВ Орхідея в особі директора ОСОБА_4 та орендодавцем ОСОБА_3 було укладено угоду про дострокове розірвання договору оренди земельної ділянки б/н від 07.04.2014. на підставі якої реєстратором була здійснена державна реєстрація про припинення речового права - права оренди земельної ділянки за кадастровим номером 4423382000:03:001:0013, зареєстрованого за СТОВ Орхідея .

За правилом ч. 1 ст. 651 ЦК України розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом. Аналогічне правило містить і в ст. 31 Закону України Про орендну землі .

Відповідно до ст. 27 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень державна реєстрація речових прав проводиться на підставі укладеного в установленому законом порядку договору, предметом якого є нерухоме майно, речові права на яке підлягають державній реєстрації, чи його дубліката.

Частиною 1 ст. 82 ЦПК України передбачено, що обставини, які визнаються учасниками справи, не підлягають доказуванню, якщо суд не має обґрунтованого сумніву щодо достовірності цих обставин або добровільності їх визнання. Обставини, які визнаються учасниками справи, зазначаються в заявах по суті справи, поясненнях учасників справи, їхніх представників.

Оскільки відповідачі ОСОБА_1, ОСОБА_2 та ОСОБА_3 визнали позов та обставини, зазначені у ньому, а саме: щодо того, що вони не підписували спірні угоди про дострокові розірвання договорів оренди землі та довіреності, якими б уповноважували ОСОБА_5 вчиняти правочини щодо розпорядження належним їх на праві власності нерухомим майном, у поданих суду відповідних письмових заявах, з урахуванням того, що обставини, викладені у позовній заяві не викликають у суду сумнівів щодо їх достовірності та добровільності їх визнання відповідачами, за відсутності заперечень третіх осіб, суд вважає зазначені обставини такими, що не підлягають доказуванню.

Згідно із ч. 2 ст. 95 ЗК України, ст. 27 Закону України Про оренду землі орендареві забезпечується захист його права на орендовану земельну ділянку нарівні із захистом права власності на земельну ділянку відповідно до закону.

Відповідно до ч.ч. 2, 3 ст. 152 ЗК України власник земельної ділянки або землекористувач може вимагати усунення будь-яких порушень його прав на землю, навіть якщо ці порушення не пов'язані з позбавленням права володіння земельною ділянкою, і відшкодування завданих збитків. Захист прав громадян та юридичних осіб на земельні ділянки здійснюється шляхом, зокрема, визнання угоди недійсною.

Аналогічні положення містить і ч. 2 ст. 16 ЦК України, згідно якої одним із способів захисту цивільних прав та інтересів є визнання правочину недійсним.

Згідно з ч. 1 ст. 215 ЦК України підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, які встановлені ч. ч. 1-3, 5 та 6 ст. 203 цього Кодексу.

Постановою Пленуму Верховного суду України № 9 від 06.11.2009 Про судову практику розгляду цивільних справ про визнання правочинів недійсними роз'яснено, що відповідно до ч. 1 ст. 215 ЦК підставою недійсності правочину є недодержання стороною (сторонами) вимог, які встановлені ст. 203 ЦК, саме на момент вчинення правочину. У зв'язку з цим судам необхідно правильно визначати момент вчинення правочину (статті 205 - 210, 640 ЦК тощо) (п. 8).

Відповідно до вимог ст. 203 ЦК України зміст правочину не може суперечити цьому Кодексу, іншим актам цивільного законодавства, а також інтересам держави і суспільства, його моральним засадам. Особа, яка вчиняє правочин, повинна мати необхідний обсяг цивільної дієздатності. Волевиявлення учасника правочину має бути вільним і відповідати його внутрішній волі. Правочин має вчинятися у формі, встановленій законом. Правочин має бути спрямований на реальне настання правових наслідків, що обумовлені ним.

У разі недотримання перерахованих вимог правочин є недійсним або може бути визнаний недійсним у порядку, встановленому цим Кодексом.

Відповідно до ч. 3 ст. 215 ЦК України, якщо недійсність правочину прямо не встановлена законом, але одна із сторін або інша заінтересована особа заперечує його дійсність на підставах, встановлених законом, такий правочин може бути визнаний судом недійсним (оспорюваний правочин).

Відповідно до ст. 236 ЦК України правочин, визнаний судом недійсним, є недійсним з моменту його вчинення. Недійсний правочин не створює юридичних наслідків, крім тих, що пов'язані з його недійсністю.

Отже, на підставі вищезазначених норм цивільного законодавства, приймаючи до уваги встановлені судом обставини справи, які визнані відповідачами, зокрема, те, що відповідачі не вчиняли дій, направлених на укладання угод про дострокове розірвання договорів оренди землі, та не підписували довіреностей, якими б уповноважували ОСОБА_5 розпоряджатися належним їм нерухомим майном, суд приходить до висновку, що вищезазначені угоди про дострокові розірвання договорів оренди землі є недійсними.

Крім того, судом встановлено, що 27 травня 2015 року між ОСОБА_1 та ТОВ Орхідея 2015 в особі директора ОСОБА_8 було укладено договір оренди землі, відповідно до якого орендодавець ОСОБА_1 надав, а орендар ТОВ Орхідея 2015 прийняло в строкове платне користування земельну ділянку, цільове призначення якої - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка знаходиться на території Закотненської сільської ради Новопсковського району Луганської області в с. Лисогорівка, кадастровий номер 4423382000:03:001:0021, загальною площею 4,3648 га, в тому числі рілля 4,3648 га. Договір оренди землі був укладений на 10 років. 31.08.2015 вказаний договір оренди землі був зареєстрований державним реєстратором Реєстраційної служби Новопсковського районного управління юстиції Луганської області ОСОБА_7 в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, номер запису про інше речове право: 10997638.

Судом також встановлено, що 27 травня 2015 року між ОСОБА_2 та ТОВ Орхідея 2015 в особі директора ОСОБА_8 було укладено договір оренди землі, відповідно до якого орендодавець ОСОБА_2 надала, а орендар ТОВ Орхідея 2015 прийняло в строкове платне користування земельну ділянку цільове призначення якої - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка знаходиться на території Закотненської сільської ради Новопсковського району Луганської області в с. Лисогорівка, кадастровий номер 4423382000:03:001:0032, загальною площею 3,9062 га, в тому числі рілля 3,9062 га. Договір оренди землі був укладений на 10 років. 11.09.2015 вказаний договір оренди землі був зареєстрований державним реєстратором Реєстраційної служби Новопсковського районного управління юстиції Луганської області ОСОБА_7 в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, номер запису про інше речове право: 11148224.

Також 27 травня 2015 року між ОСОБА_3 та ТОВ Орхідея 2015 в особі директора ОСОБА_8 було укладено договір оренди землі, відповідно до якого орендодавець ОСОБА_3 надав, а орендар ТОВ Орхідея 2015 прийняло в строкове платне користування земельну ділянку цільове призначення якої - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка знаходиться на території Закотненської сільської ради Новопсковського району Луганської області в с. Лисогорівка, кадастровий номер 4423382000:03:001:0013, загальною площею 4,5155 га, в тому числі рілля 4,5155 га. Договір оренди землі був укладений на 10 років. 27.02.2016 вказаний договір оренди землі був зареєстрований державним реєстратором Новопсковського районного управління юстиції Луганської області ОСОБА_9 в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, номер запису про інше речове право: 13513457.

З огляду на встановлені судом обставини справи, враховуючи, що спірні договори оренди землі від 27 травня 2015 року, були укладені між відповідачами та ТОВ Орхідея 2015 в той час, як попередні чинні договори оренди землі не розірвані в установленому Законом порядку, тому спірні договори оренди землі від 27 травня 2015 року не відповідають вимогам ст. 203 ЦК України , порушують права орендаря СТОВ Орхідея на володіння та користування орендованими земельними ділянками, та підлягають визнанню недійсними.

Враховуючи положення ч.1 ст. 216 ЦК України , ч. 2 ст. 26 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень , а також те, що вимоги позивача про скасування державної реєстрації спірних договорів оренди землі є похідними від недійсності договорів оренди землі та необхідними для захисту порушеного права, суд приходить до висновку, що вимоги в цій частині підлягають задоволенню.

За таких обставин, приймаючи до уваги вимоги позивача, враховуючи, що визнання відповідачами позову не суперечить закону та не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності, встановивши правовідносини, які випливають із встановлених обставин, та правові норми, які підлягають застосуванню, приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню в повному обсязі.

Вирішуючи питання щодо розподілу судових витрат, суд виходить з наступного.

Згідно ч. 1 ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Відповідно до ч.1 ст. 142 ЦПК України у разі визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

Таким чином, оскільки позовні вимоги визнані відповідачами до початку розгляду справи по суті, позовні вимоги задоволено в повному обсязі, то позивачу з державного бюджету підлягає поверненню 50 відсотків суми сплаченого судового збору у розмірі 5286,00 грн., та з відповідачів на користь позивача підлягає стягненню судовий збір у розмірі по 1762,00 грн. з кожного.

Керуючись ст. ст. 2, 4, 10, 12, 13, 77-81, 89, 141, ч. 4 ст. 206, ст. ст. 263-265, 273, 354-355 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ :

Позов Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю Орхідея до ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3 про визнання недійсними угод про дострокове розірвання договорів оренди, визнання недійсними договорів оренди землі та скасування державної реєстрації, треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору - Новопсковська районна державна адміністрація Луганської області, Товариство з обмеженою відповідальністю Орхідея 2015 , задовольнити повністю.

Визнати недійсною угоду про дострокове розірвання договору оренди землі б/н від 02 березня 2015 року, на підставі якої було проведено реєстрацію припинення права оренди за договором оренди землі б/н, укладеним 20 травня 2011 року між ОСОБА_1 та сільськогосподарським товариством з обмеженою відповідальністю Орхідея .

Визнати недійсною угоду про дострокове розірвання договору оренди землі б/н від 17 лютого 2015 року, на підставі якої було проведено реєстрацію припинення права оренди за договором оренди землі б/н, укладеним 20 травня 2011 року між ОСОБА_2 та сільськогосподарським товариством з обмеженою відповідальністю Орхідея .

Визнати недійсною угоду про дострокове розірвання договору оренди землі б/н, на підставі якої було проведено реєстрацію припинення права оренди за договором оренди землі б/н, укладеним 07 квітня 2014 року між ОСОБА_3 та сільськогосподарським товариством з обмеженою відповідальністю Орхідея .

Визнати недійсним договір оренди землі від 27 травня 2015 року, укладений між ОСОБА_1 та товариством з обмеженою відповідальністю Орхідея 2015 , зареєстрований в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно 31.08.2015 за номером запису про інше речове право: 10997638, та скасувати його державну реєстрацію.

Визнати недійсним договір оренди землі від 27 травня 2015 року, укладений між ОСОБА_2 та товариством з обмеженою відповідальністю Орхідея 2015 , зареєстрований в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно 11.09.2015 за номером запису про інше речове право: 11148224, та скасувати його державну реєстрацію.

Визнати недійсним договір оренди землі від 27 травня 2015 року, укладений між ОСОБА_3 та товариством з обмеженою відповідальністю Орхідея 2015 , зареєстрований в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно 27.02.2016 за номером запису про інше речове право: 13513457, та скасувати його державну реєстрацію.

Зобов'язати Управління Державної казначейської служби України у Новопсковському районі Луганської області, код ЄДРПОУ 37942461, повернути сільськогосподарському товариству з обмеженою відповідальністю Орхідея , ідентифікаційний код юридичної особи: 30733656, місцезнаходження: вул. Братів Касяненко, с. Лисогорівка Новопсковського району Луганської області, 92353, з державного бюджету 50 відсотків суми судового збору у розмірі 5286,00 грн. (п'ять тисяч двісті вісімдесят шість грн. 00 коп.).

Стягнути з ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1, зареєстрованого за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_2, на користь сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю Орхідея , ідентифікаційний код юридичної особи: 30733656, місцезнаходження: вул. Братів Касяненко, с. Лисогорівка Новопсковського району Луганської області, 92353, 1762,00 грн (одна тисяча сімсот шістдесят дві грн 00 коп.) в рахунок відшкодування судового збору.

Стягнути з ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_3, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2, зареєстрованої за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_4, на користь сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю Орхідея , ідентифікаційний код юридичної особи: 30733656, місцезнаходження: вул. Братів Касяненко, с. Лисогорівка Новопсковського району Луганської області, 92353, 1762,00 грн (одна тисяча сімсот шістдесят дві грн 00 коп.) в рахунок відшкодування судового збору.

Стягнути з ОСОБА_3, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3, зареєстрованого за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_5, на користь сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю Орхідея , ідентифікаційний код юридичної особи: 30733656, місцезнаходження: вул. Братів Касяненко, с. Лисогорівка Новопсковського району Луганської області, 92353, 1762,00 грн (одна тисяча сімсот шістдесят дві грн 00 коп.) в рахунок відшкодування судового збору.

Третя особа: Новопсковська районна державна адміністрація Луганської області, код ЄДРПОУ: 04051580, місце знаходження: пров. Історичний, 1, смт. Новопсков Новопсковського району Луганської області.

Третя особа: товариство з обмеженою відповідальністю Орхідея 2015 ідентифікаційний код юридичної особи 39796651, місцезнаходження: вул. Молодіжна, 31, с. Соснівка Новопсковського району Луганської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржене протягом тридцяти днів з дня його проголошення. У разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення сторін зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасники справи, якому рішення не було вручене у день його складення має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до Луганського апеляційного суду, при цьому відповідно до п.п. 15.5 п. 15Перехідних положень ЦПК України в редакції Закону України Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів № 2147-VIII від 03.10.2017, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією кодексу.

Суддя: В.В. Пронька

Дата ухвалення рішення14.02.2019
Оприлюднено22.02.2019
Номер документу80014354
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —420/382/18

Рішення від 14.02.2019

Цивільне

Новопсковський районний суд Луганської області

Пронька В. В.

Ухвала від 15.11.2018

Цивільне

Новопсковський районний суд Луганської області

Пронька В. В.

Ухвала від 30.08.2018

Цивільне

Новопсковський районний суд Луганської області

Пронька В. В.

Ухвала від 17.07.2018

Цивільне

Новопсковський районний суд Луганської області

Пронька В. В.

Ухвала від 22.05.2018

Цивільне

Новопсковський районний суд Луганської області

Пронька В. В.

Ухвала від 15.05.2018

Цивільне

Новопсковський районний суд Луганської області

Пронька В. В.

Ухвала від 26.04.2018

Цивільне

Новопсковський районний суд Луганської області

Пронька В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні