Ухвала
від 19.02.2019 по справі 755/2497/19
ДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа №:755/2497/19

Провадження №: 1-кс/755/1340/19

"19" лютого 2019 р.

м. Київ

слідчий суддя Дніпровського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , секретар судових засідань ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у закритому судовому засіданні клопотання слідчого в ОВС слідчого управління Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області ОСОБА_4 про проведення обшуку у рамках кримінального провадження унесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 22017101110000184 від 25.07.2017, за ознаками вчинення кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч. 1 ст. 258-3 КК України, встановив :

Суть питання, що вирішується ухвалою, і за чиєю ініціативою воно розглядається

До слідчого судді даного місцевого суду надійшло клопотання слідчого, яке погоджене з прокурором у кримінальному провадженні - прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами СБУ, державної прикордонної служби управління нагляду у кримінальному провадженні прокуратури м.Києва ОСОБА_5 пропроведення обшуку, урамках цьогопровадження, у зв`язку з здійсненням досудового розслідування у ньому та необхідністю встановлення обставин визначених ст.ст. 2, 91 КПК України при наявності на передумов визначених ч. 1 ст. 234 того ж Кодексу.

Встановлені обставини у ході розслідування цього кримінального провадження органом досудового розслідування та наведені заявником у клопотанні відомості на їх підтвердження щодо доцільності обшуку

П`ятимвідділеннямСУ ГУСБУ ум.Києві таКиївській області(адресавідділення (Дніпровськийрайон м.Києва)-м.Київ,вул.Ю.Поправки,14-А,згідно наказуначальника ГУСБУкраїни ум.Києві таКиївській області ОСОБА_6 від 02.11.2018№ 624) проводиться досудове розслідування у вказаному кримінальному провадженні.

В ході досудового розслідування слідством установлено, що у 2016 році громадянка України ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , а також інші невстановлені органом досудового розслідування особи, використовуючи підконтрольний суб`єкт господарювання «UAB VOLESA» (код 303177521; м. Вільнюс (Литовська Республіка) організувала протиправне постачання товарно-матеріальних цінностей на тимчасово окуповану територію Донецької області, шляхом укладання «фіктивних» міжнародних контрактів з вказаною юридичною особою нерезидентом та використовуючи схему перерваного транзиту територією Російської Федерації. Так, в 2016 році між ПАТ «ФК «ДАРНИЦЯ» (код ЄДРПОУ 00481212) та підприємством-нерезидентом «UAB VOLESA» (код 303177521; м. Вільнюс (Литовська Республіка) укладено контракт щодо постачання на адресу останнього лікарських засобів. Згідно вказаного контракту, поставка товару здійснюється на умовах FCA-м. Київ (Інкотермс в редакції 2010 року). Згідно умов контракту кінцевим одержувачем товару являється підприємство-нерезидент «TOSHKENT VILOVATI DORI-DARMON» (Республіка Узбекистан). Разом з тим, після проведення митних процедур та перетину державного кордону України у напрямку Україна Російська Федерація, вантажні транспортні засоби слідували не на адресу одержувача вантажу (ТМЦ), зазначеного в товарно-транспортних документах, а до митних пунктів пропуску розташованих на території областей Російської Федерації, які межують з тимчасово окупованими територіями Луганської та Донецької областей. В подальшому, ті самі товарно-матеріальні цінності переміщувалися через державний кордон України у напрямку Російська Федерація України (непідконтрольна державній владі територія Донецької області) та фактично поставлявся для потреб незаконних збройних формувань, що входять до складу терористичної організації «ДНР».

При цьому, згідно Додатку №6 Тимчасового порядку контролю за переміщенням осіб, транспортних засобів та вантажів (товарів) через лінію зіткнення у межах Донецької та Луганської областей, затвердженого Наказом Першого заступника керівника Антитерористичного центру при СБ України (керівника Антитерористичної операції на території Донецької та Луганської областей) №415ог від 12.06.2015, у зв`язку з відсутністю можливості здійснення державного контролю на окремих ділянках державного кордону України з Російською Федерацією, при наявності задокументованих фактів присутності на території Донецької та Луганської областей військової активності іноземних збройних формувань, з метою недопущення виходу терористів та їх посібників з району проведення Антитерористичної операції та проникнення їх у такий район, запобігання вчиненню терористичних актів, інших протиправних діянь, убезпечення громадян та співробітників силових структур від загрози збройних нападів, з метою стабілізації економічного та оборонного сектору держави, переміщення до та з неконтрольованих територій харчових продуктів (їжі) заборонено.

Крім того, заявою Верховної Ради України «Про визнання Україною юрисдикції Міжнародного кримінального суду щодо скоєння злочинів проти людяності та воєнних злочинів вищими посадовими особами РФ та керівниками терористичних організацій «ДНР» та «ЛНР», які призвели до особливо тяжких наслідків та масового вбивства українських громадян», схвалену постановою Верховної Ради України від 04.02.2015 №145-VIII, а також заявою Верховної Ради України «Про відсіч збройної агресії РФ та подолання її наслідків», схваленою постановою Верховної Ради України від 21.04.2015 №337-VIII, «ДНР»/«ЛНР» визнано терористичними організаціями.

На виконання доручення слідчого, оперативним підрозділом встановлено, що до постачань медикаментів та товарів продовольчої групи на тимчасово окуповану територію України з використанням сфальсифікованих документів залучені ТОВ «Пос Фарма» (код ЄДРПОУ 37765050, м. Харків, вул. Різдвяна, б. 29-А), ТОВ «Пудстар» (код ЄДРПОУ 41618649, м. Харків, вул. Б. Хмельницького, б. 24), ТОВ «Смарт Логістік» (код ЄДРПОУ 41926643, м. Харків, вул. Плеханівська, б. 112, кв. (офіс) 5), ТОВ «Марсел-М» (код ЄДРПОУ 42008735, м. Харків, вул. Шевченка, б. 24), ТОВ «Восток-Граніт» (код ЄДРПОУ 35073231, м. Харків, пр-т. Московський, б. 247) та ТОВ «Сігма Фінанс» (код ЄДРПОУ 41188130, м. Харків, вул. Б. Хмельницького, б. 24), ТОВ «Еліон Прайм» (ЄДРПОУ 42693821, м. Харків, вул. Алчевських, 2).

Митні формальності вказаних структур фактично супроводжує митний брокер ТОВ «Декларантсервіс» (код ЄДРПОУ 39833986, м. Харків, вул. Бакуліна, б. 11, оф. 5-9) ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженець м. Харків, фактично проживає за адресою: АДРЕСА_1 . Водночас брокери, що зазначені у графі 54 ВМД, оформлення фактично не супроводжують.

Крім того, оперативним підрозділом встановлено, що 20.04.2018 року, перед оформленням ВМД № UA/8071/2018/18578 на МП «Харків-Центральний», медичні засоби для ТОВ «Марсел-М» (код ЄДРПОУ 42008735), було завантажено за адресою: м. Харків, вул. Фонвізіна, б. 18, де фактично розташовані складські приміщення ТОВ «Томаш» (код ЄДРПОУ 25184975).

На даний час в кримінальному провадженні виникла необхідність у проведенні обшуку за адресою: м. Харків, вул. Фонвізіна, б. 18, де фактично розташовані складські приміщення ТОВ «Томаш» (код ЄДРПОУ 25184975).

Згідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна, власником об`єкта нерухомого майна, розташованого за адресою: м. Харків, вул. Фонвізіна, б. 18, є ТОВ «ПРАЙММАКС» (код ЄДРПОУ 35172070)

Беручи до уваги викладене вище, у органа досудового розслідування наявні достатні підстави вважати, що у вказаному приміщенні можуть знаходитись документальні матеріали щодо фінансового або матеріального забезпечення незаконних збройних формувань, що входять до складу терористичної організації «ДНР», вчасності товарно-супровідні документи, первинні фінансово-господарські документи, вантажні митні декларації, комп`ютерна техніка, мобільні телефони, записники тощо.

Таким чином, відшукуванні речі та документи мають значення для досудового розслідування у даному кримінальному провадженні, оскільки відомості, які в них містяться, можуть бути доказами фінансового або матеріального забезпечення терористичної організації «ДНР» під час судового розгляду.

На підставі вищевикладеного, зважаючи на те, що є достатні підстави вважати, що відшукувані речі і документи знаходяться в зазначеному приміщенні, та приймаючи до уваги, що відшукувані речі і документи мають важливе значення для досудового розслідування, а також те, що відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення тяжкого злочину, а також з метою відшукання майна, яке було здобуте у результаті його вчинення заявник просить це клопотання задовольнити.

Позиція сторін

Слідчий групи слідчих у кримінальному провадженні слідчий слідчого управлінняГоловного управлінняСБ Україниу м.Києві таКиївській області ОСОБА_3 у судовомузасіданні заявлене клопотанняпідтримав,просив задовольнитиз підставвикладених уйого мотивувальнійчастині.

Мотиви, з яких виходив слідчий суддя при постановленні ухвали, і положення закону, яким він керувався у ракурсі встановлених обставин із даного питання

Слідчий суддя, перевіривши клопотання заявника на дотримання вимог Кримінального процесуального Кодексу України (далі КПК), заслухавши думку слідчого, приходить до наступного.

Відповідно дост.234КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді місцевого загального суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування.

У разінеобхідності провестиобшук слідчийза погодженнямз прокуроромабо прокурорзвертається дослідчого суддіз відповіднимклопотанням,яке повинномістити відомостіпро: 1)найменування кримінальногопровадження тайого реєстраційнийномер; 2)короткий викладобставин кримінальногоправопорушення,у зв`язкуз розслідуваннямякого подаєтьсяклопотання; 3)правову кваліфікаціюкримінального правопорушенняз зазначеннямстатті (частинистатті)закону Українипро кримінальнувідповідальність; 4)підстави дляобшуку; 5)житло чиінше володінняособи абочастину житлачи іншоговолодіння особи,де плануєтьсяпроведення обшуку; 6)особу,якій належитьжитло чиінше володіння,та особу,у фактичномуволодінні якоївоно знаходиться; 7)індивідуальні абородові ознакиречей,документів,іншого майнаабо осіб,яких плануєтьсявідшукати,а такожїхній зв`язокіз вчиненимкримінальним правопорушенням; 8) обґрунтування того, що доступ до речей, документів або відомостей, які можуть у них міститися, неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до частини другої статті 93 цього Кодексу, або за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом, а доступ до осіб, яких планується відшукати, - за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом. Зазначена вимога не поширюється на випадки проведення обшуку з метою відшукання знаряддя кримінального правопорушення, предметів і документів, вилучених з обігу.

До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Слідчий суддявідмовляє узадоволенні клопотанняпро обшук,якщо прокурор,слідчий недоведе наявністьдостатніх підставвважати,що: 1)було вчиненокримінальне правопорушення; 2)відшукувані речіі документимають значеннядля досудовогорозслідування; 3)відомості,які містятьсяу відшукуванихречах ідокументах,можуть бутидоказами підчас судовогорозгляду; 4)відшукувані речі,документи абоособи знаходятьсяу зазначеномув клопотанніжитлі чиіншому володінніособи; 5) за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

При цьому, слід відмітити, що підстави проведення обшуку визначені ст. 234 КПК України, яка відноситься до Глави 20. Слідчі (розшукові) дії указаного Кодексу.

Відповідно до ч. 1 ст. 223 КПК України слідчі (розшукові) дії є діями, спрямованими на отримання (збирання) доказів або перевірку вже отриманих доказів у конкретному кримінальному провадженні.

Підставами для проведення слідчої (розшукової) дії є наявність достатніх відомостей, що вказують на можливість досягнення її мети (ч. 2 ст. 223 КПК України).

З урахуванням того, що згідно із п. 1 ч. 1 ст. 91 КПК України у кримінальному провадженні підлягають доказуванню, зокрема, подія кримінального правопорушення (час, місце, спосіб та інші обставини вчинення кримінального правопорушення).

Доказами в кримінальному провадженні є фактичні дані, отримані у передбаченому цим Кодексом порядку, на підставі яких слідчий, прокурор, слідчий суддя і суд встановлюють наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню через призму того, що процесуальними джерелами доказів є у тому числі речові докази, висновки експертів (ст. 84 КПК України).

Речовим доказом є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій (ст. 98 КПК України).

У цьому випадку, слідчий суддя, вивчивши клопотання заявника та долучені до нього матеріали, вважає, що у ньому наявні в цілому відомості визначені ст. 234 КПК України, обставин, які б слугували підставою для відмови у задоволенні клопотання, у судовому засіданні, слідчим суддею не встановлено.

Проведення обшуку необхідне з метою встановлення відомостей визначених ст.ст. 91, 234 КПК України, у даному кримінальному провадженні та виконання завдань визначних ст.ст. 2, 223 даного Кодексу.

Порушень вимог ст. 234 КПК України, Глави 20 КПК України слідчі (розшукові) дії, та Глави 2 КПК України засади кримінального провадження, у судовому засіданні, слідчим суддею не виявлено, як і не було встановлено відомостей, які б беззаперечно свідчили, що надання дозволу на обшук становитиме особистий та надмірний тягар, тобто, апріорі, таке втручання не може уважатися свавільним, оскільки отримання дозволу на його проведення здійснено з дотриманням принципу законності та воно є пропорційним до тяжкості вчиненого правопорушення та відповідає справжнім інтересам суспільства.

Враховуючи викладене, слідчий суддя дослідивши матеріали клопотання, долучені до нього документи, за своїм внутрішнім переконанням, яке ґрунтується на всебічному, повному й неупередженому дослідженні всіх обставин провадження, керуючись законом, оцінюючи сукупність зібраних доказів - з точки зору достатності та взаємозв`язку вважає, що наявні у провадженні докази, передбачені параграфами 3-5 Глави 4 КПК України (показання, речові докази і документи та інші) свідчать про те, що клопотання є обґрунтованим та підлягає задоволенню для досягнення мети регламентованої ч. 1 ст. 234 даного Кодексу, у тому числі з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінальних правопорушень.

Керуючись ст.ст. 1-29, 233-236, 309, 369-372, 376 КПК України, слідчий суддя постановив :

клопотання задовольнити.

Надати дозвіл слідчому в ОВС слідчого управління Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області ОСОБА_4 , а також слідчим, які входять до складу слідчої групи у даному кримінальному проваджені, на проведення обшуку у приміщенні, розташованому за адресою: м. Харків, вул. Фонвізіна, б. 18, яке на праві власності належить ТОВ «ПРАЙММАКС» (код ЄДРПОУ 35172070), де фактично розташовані складські приміщення ТОВ «Томаш» (код ЄДРПОУ 25184975), з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання та вилучення речей та документів, які містять в собі відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення злочину, а саме речі та документальні матеріали щодо протиправної діяльності ТОВ «Пос Фарма» (код ЄДРПОУ 37765050), ТОВ «Пудстар» (код ЄДРПОУ 41618649), ТОВ «Смарт Логістік» (код ЄДРПОУ 41926643), ТОВ «Марсел-М» (код ЄДРПОУ 42008735), ТОВ «Восток-Граніт» (код ЄДРПОУ 35073231), ТОВ «Сігма Фінанс» (код ЄДРПОУ 41188130), ТОВ «Декларантсервіс» (код ЄДРПОУ 39833986), ТОВ «Еліон Прайм» (ЄДРПОУ 42693821, м. Харків, вул. Алчевських, 2), їх взаємодії між собою та іншими субєктами господарювання (юридичними особами, фізичними особами-підприємцями, фізичними особами, субєктами господарювання не резидентами), за період з 01.01.2016 року по даний час, в тому числі первинні фінансово-господарські документи, довіреності, документи бухгалтерського та податкового обліків, господарські договори (купівлі-продажу, поставки, надання послуг), додаткові угоди до договорів, додатки до договорів, специфікації, акти приймання-передачі товарів, податкові, видаткові, товарно-транспортні накладні, платіжні доручення, банківські виписки щодо руху грошових коштів по розрахунковим рахункам, реєстри отриманих та виданих податкових накладних, рахунки-фактури, сертифікати, дозвільні документи, ліцензії, документи, що підтверджують місцезнаходження товарно-матеріальних цінностей, лікарських засобів, їх передачу та взяття на облік, реєстри щоденного обліку операцій з продажу та придбання товарів, робіт та послуг, вантажні митні декларації та додатки до них, товарно-транспортні накладні, міжнародні товарно-транспортні накладні (CMR), інвойси, пакувальні листи, заявки на перевезення ТМЦ (лікарських засобів), та інші документи, печатки та штампи вищевказаних підприємств та фізичних осіб, печаток та штампів інших суб`єктів господарювання та фізичних осіб, які можуть використовуватися у протиправній діяльності; персональні електронно-обчислювальні машини та інші електроні прилади (флеш-накопичувачі, диски для лазерних систем зчитування, дискети, жорсткі диски та інші), на яких зберігається або може зберігатись інформація із відомостями щодо вчинення вказаного злочину, що не можливо встановити без проведення комп`ютерно-технічної експертизи; мобільні телефони, інші засоби зв`язку та сім-карти, відеозаписи з камер відео спостереження; цінності та грошові кошти, які були одержані в наслідок вчинення кримінального правопорушення та/або є доходами від них; інші документи та предмети (записники, блокноти, зошити) з відомостями, що свідчать про вчинення зазначеного вище злочину або були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди та містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження.

Строк дії ухвали один місяць з дня її постановлення.

Ухвала про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи має бути виконана з дотриманням порядку регламентованого ст. 236 КПК України.

Ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав, зазначених у клопотанні прокурора, слідчого, надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Інформація про приватне життя особи, отримана в порядку виконання даного судового рішення, не може бути використана інакше як для виконання завдань кримінального провадження. Кожен, кому наданий доступ до інформації про приватне життя особи, в порядку виконання даного судового рішення, зобов`язаний запобігати розголошенню такої інформації.

Ухвала оскарженню не підлягає, є обов`язковою і підлягає безумовному виконанню на всій території України.

Слідчий суддя : ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення19.02.2019
Оприлюднено14.02.2023
Номер документу80020344
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку у рамках кримінального провадження унесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 22017101110000184 від 25.07.2017, за ознаками вчинення кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч. 1 ст. 258-3 КК України

Судовий реєстр по справі —755/2497/19

Ухвала від 19.04.2019

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Бірса О. В.

Ухвала від 21.03.2019

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Сазонова М. Г.

Ухвала від 19.02.2019

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Бірса О. В.

Ухвала від 19.02.2019

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Бірса О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні