Ухвала
від 22.02.2019 по справі 511/38/16-к
РОЗДІЛЬНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Роздільнянський районний суд Одеської області

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 511/38/16-к

Номер провадження: 1-кп/511/5/19

22.02.2019 року Роздільнянський районний суд Одеської області в складі:

головуючого судді - ОСОБА_1

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

захисника ОСОБА_4 ,

обвинуваченого ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Роздільна Одеської області обвинувальний акт у кримінальному провадженні за обвинуваченням ОСОБА_5 , у вчиненні кримінального злочину, передбаченого ч.2 ст. 364-1, ч.2 ст. 366 КК України,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Роздільнянського районного суду Одеської області перебуває вищевказане кримінальне провадження.

В судовому засіданні прокурор заявив клопотання про необхідність допиту в судовому засіданні, директорів шкіл: ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , для необхідності встановлення обставин вчинення злочину.

Захисник обвинуваченого адвокат ОСОБА_4 не заперечував проти задоволення вказаного клопотання, однак просив суд встановити розумний строк для сторони обвинувачення для подання доказів, зокрема для забезпечення явки свідків для їх допиту в судовому засіданні.

Обвинувачений ОСОБА_5 підтримав клопотання свого захисника, не заперечував проти задоволення клопотання прокурора.

Вислухавши думку учасників судового засідання, вивчивши матеріали справи, суд приходить до наступного.

Так з 06.09.2017 року в провадженні суду знаходиться вищезазначене кримінальне провадження, 22.01.2018 року обвинувальний акт призначено до розгляду та з того часу явка жодного зі свідків обвинувачення прокурором в судове засідання не забезпечена, крім того обов`язок доказування обставин, передбачених ст. 91 КПК України, покладається в даному випадку на прокурора, проте стороною обвинувачення не вжито заходів для розгляду кримінального провадження у розумінні положень про розумність строків.

А тому, враховуючи положення ч. 1 ст. 114 КПК України, суд вважає за доцільне для забезпечення виконання сторонами кримінального провадження вимог розумного строку встановити строк для подачі до суду доказів у інкримінованому кримінальному правопорушенні.

Для визначення розумності строків кримінального провадження важливе значення має не тільки судове провадження у суді першої інстанції, а й провадження в апеляційній та касаційній інстанціях. У п.97 рішення ЄСПЛ від 16.09.2010 р. у справі «Вітрук проти України» зазначено, що «в кримінальних справах «розумний строк», передбачений п. 1 ст. 6 Конвенції, починається з того часу, коли особі було «пред`явлено обвинувачення», тобто, іншими словами, з моменту офіційного повідомлення заявника компетентним органом про те, що він обвинувачується у вчиненні злочину. Це визначення також застосовується до питання, чи мало місце «суттєве погіршення становища [підозрюваного]», чи ні. Щодо закінчення «відповідного строку», то в кримінальних справах період, передбачений п.1 ст.6 Конвенції, включає весь строк провадження у справі, у тому числі перегляд рішення в апеляції (п.70 рішення ЄСПЛ у справі «Меріт проти України» (Merit v. Ukraine))».

Критерієм оцінювання розумності строку є складність справи, що може бути зумовлена як фактичними обставинами справи, так і різними правовими аспектами, пов`язаними зі справою опосередковано. Складність справи визначається з урахуванням кількості підозрюваних, обвинувачених, підсудних та інкримінованих епізодів злочинної діяльності, характеру фактичних даних, що підлягають встановленню, кількості учасників справи (потерпілих, свідків), обсягу та специфіки процесуальних дій, необхідних для здійснення судового слідства, забезпечення допомоги перекладача, об`єднання матеріалів справи тощо.

У п.116 рішення ЄСПЛ від 12.03.2009р. у справі «Вергельський проти України» зазначено: «розумність тривалості провадження має оцінюватися у світлі конкретних обставин справи та з урахуванням таких критеріїв, як складність справи, поведінка заявника та відповідних органів». При цьому ЄСПЛ зазначає, що відкладення розгляду справи, призначення і проведення експертизи, участь судді в розгляді інших справ, повернення кримінальної справи прокуророві з метою усунення допущених порушень кримінально-процесуального законодавства самі по собі не суперечать чинному законодавству, але не можуть призводити до порушення права особи на судочинство в розумний строк (рішення ЄСПЛ від 13.07.1983р. у справі «Цимерман і Штайген проти Швейцарії»). Не може також бути виправданням збільшення строків судового розгляду відсутність достатньої кількості суддів та їх перевантаженість. Згідно з позицією ЄСПЛ Конвенція покладає на держави-учасниці обов`язок організувати свою судову систему таким чином, щоб суди мали змогу діяти відповідно до вимог п.1 ст.6 Конвенції, зокрема розглядати справи впродовж «розумного строку» (рішення від 06.09.2005р. у справі «Павлюлінець проти України»).

Вимоги про дотримання розумних строків провадження законодавчо закріплені у ст.28КПК та відповідають існуючій практиці ЄСПЛ та нормам Конвенції стосовно дотримання прав людини у цій сфері. Зокрема, відповідно до ч.4 ст.28КПК кримінальне провадження щодо особи, яка тримається під вартою, неповнолітньої особи має бути здійснено невідкладно і розглянуто в суді першочергово. Підвищені вимоги до судового розгляду кримінальних справ у порядку КПК 1960р. ґрунтуються на існуючій практиці ЄСПЛ та мають враховуватися судами з огляду на положенняст.17 Закону України від23.02.2006р. № 3477-ІV «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини».

Враховуючи той факт, що справа в провадженні суду знаходиться більше 15 місяців, з метою недопущення вимог розумності строку, суд встановлює для державного обвинувачення місячний строк подачі доказів.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. ст. 114, 372 Кримінального процесуального кодексу України,-

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання прокурора Роздільнянської місцевої прокуратури Одеської області ОСОБА_3 задовольнити.

Допитати всудовому засіданнісвідків: ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 .

Клопотання адвоката ОСОБА_4 задовольнити.

Встановити для подачі до суду доказів стороною державного обвинувачення по кримінальному провадженню № 12015160390000648 від 04.06.2015 року, відносно ОСОБА_5 у вчинені злочину, передбаченого ч.2 ст. 364-1, ч.2 ст. 366 КК Україн - місячний строк з дня винесення ухвали.

Ухвала окремому оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення22.02.2019
Оприлюднено15.02.2023
Номер документу80041063
СудочинствоКримінальне
СутьОСОБА_5 , у вчиненні кримінального злочину, передбаченого ч.2 ст. 364-1, ч.2 ст. 366 КК України

Судовий реєстр по справі —511/38/16-к

Постанова від 14.11.2019

Кримінальне

Роздільнянський районний суд Одеської області

Бобровська І. В.

Ухвала від 22.02.2019

Кримінальне

Роздільнянський районний суд Одеської області

Бобровська І. В.

Ухвала від 17.07.2018

Кримінальне

Роздільнянський районний суд Одеської області

Бобровська І. В.

Ухвала від 30.05.2018

Кримінальне

Роздільнянський районний суд Одеської області

Бобровська І. В.

Ухвала від 21.05.2018

Кримінальне

Роздільнянський районний суд Одеської області

Бобровська І. В.

Ухвала від 30.03.2018

Кримінальне

Роздільнянський районний суд Одеської області

Бобровська І. В.

Ухвала від 22.01.2018

Кримінальне

Роздільнянський районний суд Одеської області

Бобровська І. В.

Постанова від 07.09.2017

Кримінальне

Роздільнянський районний суд Одеської області

Бобровська І. В.

Ухвала від 01.08.2017

Кримінальне

Роздільнянський районний суд Одеської області

Теренчук Ж. В.

Ухвала від 27.01.2016

Кримінальне

Роздільнянський районний суд Одеської області

Гринчак С. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні