Ухвала
від 25.02.2019 по справі 923/539/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРCОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул.Театральна,18, м. Херсон, 73000,

тел./0552/26-47-84, 49-31-78, факс 49-31-78, веб сторінка: ks.arbitr.gov.ua/sud5024/


УХВАЛА

25 лютого 2019 року Справа № 923/539/18

Господарський суд Херсонської області у складі судді Остапенко Т.А., при секретарі судового засідання Фінаровій О.Л., розглянувши скаргу Публічного акціонерного товариства Національна акціонерна компанія Нафтогаз України на дії Новокаховського міського відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Херсонській області (місцезнаходження: 74900, Херсонська обл., м. Нова Каховка, вул. М. Букіна, 6), у справі

за позовом: Публічного акціонерного товариства Національна акціонерна компанія Нафтогаз України , місцезнаходження: 01001, м. Київ, вул. Б. Хмельницького, 6, ідентифікаційний код: 20077720

до: Комунального підприємства Теплові мережі міста ОСОБА_1 , місцезнаходження: 74900, Херсонська обл., м ОСОБА_1, вул. Дружби, 60-А, ідентифікаційний код: 39142081

про стягнення 485106,24 грн.

за участю представників сторін:

від стягувача (заявника) - не прибув

від боржника - не прибув

від Новокаховського МВ ДВС ГТУЮ у Херсонській області - не прибув

в с т а н о в и в:

Рішенням Господарського суду Херсонської області від 27.09.2018 року частково задоволено позовні вимоги Публічного акціонерного товариства Національна акціонерна компанія Нафтогаз України , та стягнуто з Комунального підприємства Теплові мережі міста ОСОБА_1 на їх користь заборгованість за договором про переведення боргу № 3562 від 19.11.2015 року, з оплати боргу, що виник з договору купівлі-продажу природного газу № 2703/14-КП-33 від 08.02.2014 року, яка складається із основного боргу у розмірі 206958,54 грн., пені - 22241,30 грн., 3 % річних - 22376,37 грн., інфляційних втрат - 211288,72 грн., а також стягнуто судовий збір у розмірі 6942,98 грн.

Постановою Південно-західного апеляційного господарського суду від 22.01.2019 року рішення Господарського суду Херсонської області від 27.09.2018 року залишено без змін.

На виконання рішення Господарського суду Херсонської області від 27.09.2018 року видано наказ про примусове виконання судового рішення, який звернено позивачем до примусового виконання.

14.02.2019 року до суду надійшла скарга ПАТ НАК Нафтогаз України , в якій останній просить визнати неправомірними дії начальника Новокаховського міського відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Херсонській області щодо зупинення вчинення виконавчих дії у виконавчому провадженні ВП № 58171051 та зобов'язати начальника Новокаховського міського відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Херсонській області усунути порушення щодо зупинення вчинення виконавчих дій у виконавчому провадженні ВП № 58171051.

Скаргу, згідно витягу з протоколу передачі судової справи раніше визначеному складу суду від 14.02.2019 року передано судді Остапенко Т.А.

Ухвалою від 19.02.2019 року скаргу призначено до розгляду у судовому засіданні на 25.02.2019 року, про що належним чином повідомлено стягувача, боржника та орган державної виконавчої служби, дії якого оскаржуються.

У судове засідання жоден із учасників справи, явку своїх представників не забезпечив, про причини неявки суд не повідомили. Їх неявка, у відповідності до ч. 2 ст. 342 ГПК України, не перешкоджає розгляду скарги.

За наведених обставин, скаргу розглянуто без участі представників стягувача, боржника та органу державної виконавчої служби, дії якого оскаржуються.

Статтею 339 ГПК України, визначено право сторін виконавчого провадження звернутися до суду із скаргою, якщо вважають, що рішенням, дією або бездіяльністю державного виконавця чи іншої посадової особи органу державної виконавчої служби або приватного виконавця під час виконання судового рішення, ухваленого відповідно до цього Кодексу, порушено їхні права. Ця норма кореспондується з ч. 1 ст. 74 Закону України Про виконавче провадження від 02.06.2016 року №1404-VIIІ.

Відповідно до п. а ч. 1 ст. 341 ГПК України, ч. 5 ст. 74 Закону України Про виконавче провадження скаргу може бути подано до суду у десятиденний строк з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення її права.

Копія постанови державного виконавця від 25.01.2019 року, ухвалення якої зумовило звернення стягувача до суду із даною скаргою, отримана ПАТ НАК Нафтогаз України 04.02.2019 року, про що свідчить вхідний штамп на постанові за № 1857/12-19 від 04.02.2019 року.

Скарга, згідно поштового штемпеля на конверті та описі вкладення у цінний лист, надіслана суду 08.02.2019 року. Таким чином, вказана скарга ПАТ НАК Нафтогаз України подана в межах строків, визначених ст. 341 ГПК України та ч. 5 ст. 74 Закону України Про виконавче провадження .

Неправомірність дій державного виконавця, за твердженням стягувача, полягає у порушенні ним вимог Закону України Про виконавче провадження , при винесенні постанови від 25.01.2019 року у межах виконавчого провадження № 58171051, якою на підставі п. 10 ч. 1 ст. 34 Закону України Про виконавче провадження , зупинено вчинення виконавчих дій з примусового виконання рішення Господарського суду Херсонської області від 27.09.2018 року.

Стягувач зазначає, що зупиняючи вчинення виконавчих дій за наказом Господарського суду Херсонської області від 31.10.2018 року у справі № 923/539/18, предметом стягнення якого є основний борг за газопостачання, пеня, 3 % річних, інфляційні втрати та судовий збір, сплачений ПАТ НАК Нафтогаз України при зверненні до суду, державний виконавець не врахував, що нормами Закону України Про заходи спрямовані на врегулювання заборгованості теплопостачальних та теплогенеруючих організацій та підприємств централізованого водопостачання і водовідведень за спожиті енергоносії не врегульовано стягнення судового збору, а нормами Закону України Про виконавче провадження , не передбачено зупинення вчинення виконавчих дій в частині стягнення судового збору.

Статтею 124 Конституції України визначено, що судові рішенні ухвалюються судами іменем України і є обов'язковими до виконання на всій території України. Вказане визначено і положеннями Господарського процесуального кодексу України (ст. 18).

Відповідно до ст. 1 Закону України Про виконавче провадження виконавче провадження як завершальна стадія судового провадження і примусове виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб) - сукупність дій визначених у цьому Законі органів і осіб, що спрямовані на примусове виконання рішень і проводяться на підставах, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією України, цим Законом, іншими законами та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цього Закону, а також рішеннями, які відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню.

Органом на який покладено обов'язок здійснювати примусове виконання рішень суду є державна виконавча служба (ч. 1 ст. 5 Закону України Про виконавче провадження ).

Відповідно до ст. 2 Закону України Про виконавче провадження виконавче провадження здійснюється з дотриманням, зокрема, таких засад, як верховенства права; обов'язковості виконання рішень; законності; справедливості, неупередженості та об'єктивності; розумності строків виконавчого провадження.

Частиною 1 ст. 18 Закону України Про виконавче провадження визначено, що виконавець зобов'язаний вживати передбачених цим Законом заходів щодо примусового виконання рішень, неупереджено, ефективно, своєчасно і в повному обсязі вчиняти виконавчі дії.

За змістом ст. 1 Закону України Про заходи, спрямовані на врегулювання заборгованості теплопостачальних та теплогенеруючих організацій та підприємств централізованого водопостачання і водовідведення за спожиті енергоносії заборгованістю, що підлягає врегулюванню відповідно до цього Закону є: кредиторська заборгованість перед постачальником природного газу теплопостачальних та теплогенеруючих організацій за спожитий природний газ, використаний для виробництва теплової та електричної енергії, надання послуг з централізованого опалення та постачання гарячої води; кредиторська заборгованість перед постачальником електричної енергії підприємств централізованого водопостачання і водовідведення за електричну енергію, спожиту для виробництва та надання послуг з централізованого водопостачання та водовідведення, з постачання холодної води та водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем); заборгованість з різниці в тарифах на теплову енергію, послуги з централізованого опалення, постачання гарячої води, водопостачання, водовідведення, постачання холодної води та водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем), що вироблялися, транспортувалися та постачалися населенню, установам і організаціям, що фінансуються з державного та/або місцевих бюджетів, та/або іншим підприємствам теплопостачання, централізованого водопостачання та водовідведення, що постачають теплову енергію, надають послуги з централізованого опалення, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, водовідведення, постачання холодної води та водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем) населенню, а також організаціям та установам, що фінансуються з державного та/або місцевих бюджетів, яка виникла у зв'язку з невідповідністю фактичної вартості теплової енергії, послуг з централізованого опалення, постачання гарячої води, водопостачання, водовідведення, постачання холодної води та водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем) тарифам, що затверджувалися та/або погоджувалися органами державної влади чи органами місцевого самоврядування, та залишилася не погашеною станом на 1 січня 2016 року.

Відповідно до п. 10 ч. 1 ст. 34 Закону України Про виконавче провадження виконавець зупиняє вчинення виконавчих дій у разі включення підприємств, що виробляють, транспортують та постачають теплову енергію, надають послуги з централізованого опалення та постачання гарячої води, підприємств централізованого водопостачання та водовідведення, що надають послуги з централізованого водопостачання та водовідведення, послуги з постачання холодної води та послуги з водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем), до реєстру підприємств, що беруть участь у процедурі врегулювання заборгованості відповідно до Закону України "Про заходи, спрямовані на врегулювання заборгованості теплопостачальних та теплогенеруючих організацій та підприємств централізованого водопостачання і водовідведення за спожиті енергоносії", з виконавчих проваджень, стягувачами за якими є Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України", її дочірня компанія "Газ України", Публічне акціонерне товариство "Укртрансгаз", постачальники електричної енергії, а боржниками - підприємства, що виробляють теплову енергію, транспортують та постачають теплову енергію, надають послуги з централізованого опалення та постачання гарячої води, та підприємства централізованого водопостачання та водовідведення, що надають послуги з централізованого водопостачання та водовідведення, послуги з постачання холодної води та послуги з водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем).

У такому випадку, вчинення виконавчих дій, згідно ч. 6 ст. 35 Закону України Про виконавче провадження зупиняється до виключення боржника з реєстру підприємств, що беруть участь у процедурі врегулювання заборгованості відповідно до Закону України Про заходи, спрямовані на врегулювання заборгованості теплопостачальних та теплогенеруючих організацій та підприємств централізованого водопостачання і водовідведення за спожиті енергоносії .

Із змісту постанови начальника Новокаховського міського відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Херсонській області ОСОБА_2 від 25.01.2019 року у ВП № 58171051 вбачається, що Комунальне підприємство Теплові мережі міста ОСОБА_1 , відповідно до наказу Мінрегіону від 08.09.2017 року № 237 Про включення до Реєстру теплопостачальних та теплогенеруючих організацій, підприємств централізованого водопостачання та водовідведення, що беруть участь у процедурі врегулювання заборгованості за спожиті енергоносії суб'єктів господарювання включено до реєстру підприємств, що беруть участь у процедурі врегулювання заборгованості відповідно до Закону України Про заходи, спрямовані на врегулювання заборгованості теплопостачальних та теплогенеруючих організацій та підприємств централізованого водопостачання і водовідведення за спожиті енергоносії , з виконавчих проваджень стягувачами за якими є Національна акціонерна компанія Нафтогаз України , її дочірня компанія Газ України , Публічне акціонерне товариство Укртрансгаз , постачальники електричної енергії, а боржниками - підприємства, що виробляють теплову енергію, транспортують та постачають теплову енергію, надають послуги з централізованого опалення та постачання гарячої води.

З цих підстав, відповідно до п. 10 ч. 1 ст. 34 Закону України Про виконавче провадження державним виконавцем зупинено вчинення виконавчих дій з примусового виконання наказу Господарського суду Херсонської області № 923/539/18 від 31.10.2018 року про стягнення з Комунального підприємства Теплові мережі міста ОСОБА_1 на користь Публічного акціонерного товариства Національна акціонерна компанія Нафтогаз України основного боргу у розмірі 206958,54 грн., пені - 22241,30 грн., 3 % річних - 22376,37 грн., інфляційних втрат - 211288,72 грн., а також судового збору у розмірі 6942,98 грн.

Водночас, частиною 4 ст. 34 Закону України Про виконавче провадження визначено межі зупинення вчинення виконавчих дій, з підстав, передбачених п.10 ч.1 ст. 34 Закону України Про виконавче провадження .

Так, за змістом наведеної статті, виконавче провадження з підстави, передбаченої пунктом 10 частини першої цієї статті, зупиняється у частині стягнення заборгованості за спожитий природний газ, використаний станом на 1 липня 2016 року для виробництва теплової та електричної енергії, послуг з опалення та постачання гарячої води (з урахуванням суми неустойки (штрафу, пені), інфляційних нарахувань, процентів річних, нарахованих на заборгованість за спожитий природний газ), крім заборгованості, раніше реструктуризованої (розстроченої та/або відстроченої), у тому числі згідно з рішенням суду.

Обов'язок чи можливість зупинення вчинення виконавчих дій в частині стягнення судового збору, положеннями ч. 4 ст. 34 Закону України Про виконавче провадження , не передбачені. Законом України Про заходи спрямовані на врегулювання заборгованості теплопостачальних та теплогенеруючих організацій та підприємств централізованого водопостачання і водовідведень за спожиті енергоносії питання щодо порядку стягнення судового збору за спорами, що виникли із заборгованості, в тому числі, за газопостачання, не визначено.

Таким чином, зупинення вчинення виконавчих дій в частині стягнення судового збору не відповідає положенням ст. 34 Закону України Про виконавче провадження , а отже дії державного виконавця щодо зупинення вчинення виконавчих дій в частині стягнення з боржника судового збору за рішенням Господарського суду Херсонської області від 27.09.2018 року у справі № 923/539/18 є неправомірними, що свідчить про обґрунтованість доводів стягувача, наведених ним у скарзі.

Позиція щодо неможливості зупинення, на підставі п. 10 ч. 1 ст. 34 Закону України Про виконавче провадження , вчинення виконавчих дій в частині стягнення судового збору, знайшла своє відображення і у постанові Верховного суду від 10.04.2018 року у справі № 922/1556/14.

У постанові Верховного суду від 10.05.2018 року у справі № 903/336/14 зазначено, що включення підприємства до реєстру підприємств, що беруть участь у процедурі врегулювання заборгованості відповідно до Закону України Про заходи, спрямовані на врегулювання заборгованості теплопостачальних та теплогенеруючих організацій та підприємств централізованого водопостачання і водовідведення за спожиті енергоносії , не є безумовною підставою для зупинення будь-якого виконавчого провадження.

Таким чином, доводи стягувача знайшли своє підтвердження під час розгляду скарги.

За змістом ч. 2 ст. 343 ГПК України, суд, у разі встановлення обґрунтованості скарги, визнає оскаржувані рішення, дії чи бездіяльність неправомірними і зобов'язує державного виконавця або іншу посадову особу органу державної виконавчої служби, приватного виконавця усунути порушення (поновити порушене право заявника).

За наведених вище обставин, суд визнає неправомірними дії начальника Новокаховського міського відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Херсонській області ОСОБА_2 щодо зупинення, на підставі постанови ВП № 58171051 від 25.01.2019 року, вчинення виконавчих дій, в частині стягнення з Комунального підприємства Теплові мережі міста ОСОБА_1 на користь Публічного акціонерного товариства Національної акціонерної компанії Нафтогаз України судового збору у розмірі 6942,98 грн. та зобов'язує її усунути порушення (поновити порушене право заявника) у спосіб та в порядку, передбачених Законом України Про виконавче провадження .

Керуючись ст.ст. 234, 235, 255, 256, 342, 343 Господарського процесуального кодексу України, суд

п о с т а н о в и в:

1. Скаргу Публічного акціонерного товариства Національна акціонерна компанія Нафтогаз України на дії Новокаховського міського відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Херсонській області - задовольнити.

2. Визнати неправомірними дії начальника Новокаховського міського відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Херсонській області ОСОБА_2 щодо зупинення вчинення виконавчих дій у виконавчому провадженні ВП № 58171051 в частині стягнення з Комунального підприємства Теплові мережі міста ОСОБА_1 на користь Публічного акціонерного товариства Національної акціонерної компанії Нафтогаз України судового збору у розмірі 6942,98 грн.

3. Зобов'язати начальника Новокаховського міського відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Херсонській області ОСОБА_2 усунути порушення щодо зупинення вчинення виконавчих дій у виконавчому провадженні ВП № 58171051, у спосіб та в порядку, передбачених Законом України Про виконавче провадження .

4. Копію ухвали направити сторонам, в порядку ст. 242 ГПК України.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та з урахуванням підпункту 17.5 пункту 1 Розділу ХІ Перехідні положення Господарського процесуального кодексу України може бути оскаржена протягом десяти днів до Південно-західного апеляційного господарського суду через Господарський суд Херсонської області.

Повний текст ухвали складено та підписано 26.02.2019 року.

Суддя Т.А. Остапенко

Дата ухвалення рішення25.02.2019
Оприлюднено28.02.2019
Номер документу80118326
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 485106,24 грн.

Судовий реєстр по справі —923/539/18

Ухвала від 25.02.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Остапенко Т.А.

Ухвала від 19.02.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Остапенко Т.А.

Постанова від 22.01.2019

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Ярош А.І.

Ухвала від 19.11.2018

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Ярош А.І.

Рішення від 27.09.2018

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Остапенко Т.А.

Ухвала від 30.07.2018

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Остапенко Т.А.

Ухвала від 18.07.2018

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Остапенко Т.А.

Ухвала від 15.06.2018

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Остапенко Т.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні