Рішення
від 05.03.2009 по справі 2-95-09
МЕЛІТОПОЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

                                                                                                                     Справа №  2-95-09

                                              Р І Ш Е Н Н Я

                                   І М Е Н Е М     У К Р А Ї Н И

05 березня  2009 року                                                                                    м. Мелітополь

                                                                                                                       Запорізька область

Мелітопольський міськрайонний суд Запорізької області у складі:

Головуючого - судді   Колодіної Л.В.,

При секретарі -  Шоренко К.С.,

За участю представника позивача – ОСОБА_1,

Представника третьої особи ОСОБА_2 – ОСОБА_3,

Розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Мелітополі цивільну справу за позовом  

ОСОБА_1, який діє на підставі довіреності в інтересах ОСОБА_4, ОСОБА_5

До

МЕЛІТОПОЛЬСЬКОЇ  ДЕРЖАВНОЇ  НОТАРІАЛЬНОЇ  КОНТОРИ  ЗАПОРІЗЬКОЇ  ОБЛАСТІ,

ТРЕТІ  ОСОБИ: ОСОБА_2, ОСОБА_6, ОСОБА_7, яка діє в інтересах неповнолітньої доньки ОСОБА_8

Про продовження строку на прийняття спадщини,

                                                  В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 в інтересах ОСОБА_4 та ОСОБА_5 звернувся до суду з позовом до відповідача про продовження строку на  прийняття спадщини.

В позовній заяві позивач вказує, що ОСОБА_4 та ОСОБА_5 є дітьми ОСОБА_9, померлого 10 листопада 2001 року. Але про смерть батька, що мешкав у Приазовському районі, діти дізналися лише у 2008 році, тому не мали можливості своєчасно оформити спадщину.

Тому позивачі просять суд визначити ОСОБА_4 та ОСОБА_5 додатковий строк для прийняття спадщини, що залишилась після їхнього батька – ОСОБА_9

В судове засідання зґявився представник позивачів, представник третьої особи ОСОБА_2 – ОСОБА_3 та треті особи – ОСОБА_6, ОСОБА_7

Від Мелітопольської державної нотаріальної контори  до суду надійшов лист з проханням слухати справу у їх відсутність, проти рішення суду заперечень не мають.

У судовому засіданні ОСОБА_1 підтримав заявлені позовні вимоги позивачів у повному обсязі та суду пояснив, що про смерть батька позивачі дізналися тільки у 2008 році, про це їх ніхто не повідомляв, тому просить суд визначити ОСОБА_4 та ОСОБА_5 додатковий строк для прийняття спадщини, що залишилась після їхнього батька – ОСОБА_9

У судовому засіданні представник третьої особи ОСОБА_2 – ОСОБА_3 суду пояснила, що позовні вимоги позивачів не визнає, оскільки їх батько загинув внаслідок ДТП, про що позивачам надсилались телеграми. Представник просить суд відмовити в задоволенні позовних вимог позивачів.

У судовому засіданні третя особа ОСОБА_6 суду пояснив, що позовні вимоги позивачів не визнає, оскільки позивачам повідомляли про смерть батька, просить суд відмовити в задоволенні позову.

У судовому засіданні третя особа ОСОБА_7 суду пояснила, що позовні вимоги позивачів не визнає, оскільки позивачам були надіслані  телеграми, коли помер їхній батько, просить суд відмовити в задоволенні позову.

Суд, заслухавши пояснення учасників процесу, вивчивши і дослідивши матеріали справи, вважає, що в задоволенні позову слід відмовити з наступних підстав.

Судом встановлено, що батьком ОСОБА_4 (дошлюбне прізвище – ОСОБА_7) ОСОБА_10, ІНФОРМАЦІЯ_1, є ОСОБА_9.  \а.с. 6\

Батьком ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_2, є ОСОБА_9.  \а.с. 6\

ОСОБА_9 помер 10 листопада 2001 року. \а.с. 8\

У відповідності до ч. 1 ст. 1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Згідно до вимог ст. 1272 ЦК України якщо спадкоємець протягом строку, встановленого ст. 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для  подання ним заяви про прийняття спадщини.

Судом встановлено, що позивачами не надано доказів про наявність поважних причин, з яких вони пропустили встановлений законодавством строк для прийняття спадщини.

Тому суд вважає необхідним відмовити позивачам в задоволенні позовних вимог про визначення ОСОБА_4 та ОСОБА_5 додаткового строку для прийняття спадщини, що залишилась після смерті їхнього батька – ОСОБА_9, померлого 11 листопада 2001 року.

На підставі вищевикладеного та керуючись  ст.ст.  1270, 1272 ЦК України,  ст. ст. 3, 15, 179,    212-215, 223  ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В:

В задоволенні позовних вимог ОСОБА_1, який діє на підставі довіреності в інтересах ОСОБА_4, ОСОБА_5  до МЕЛІТОПОЛЬСЬКОЇ  ДЕРЖАВНОЇ  НОТАРІАЛЬНОЇ  КОНТОРИ  ЗАПОРІЗЬКОЇ  ОБЛАСТІ, ТРЕТІ  ОСОБИ: ОСОБА_2, ОСОБА_6, ОСОБА_7, яка діє в інтересах неповнолітньої доньки ОСОБА_8 про продовження строку на прийняття спадщини – відмовити.

Заява про апеляційне оскарження може бути подана в апеляційний суд Запорізької області протягом 10 днів з дня проголошення рішення.

Апеляційна скарга може бути подана в апеляційний суд Запорізької області через Мелітопольський міськрайонний суд протягом 20 днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

Суддя:                                                                                                               Л.В. Колодіна  

СудМелітопольський міськрайонний суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення05.03.2009
Оприлюднено26.02.2010
Номер документу8021446
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-95-09

Ухвала від 28.08.2021

Цивільне

Сватівський районний суд Луганської області

Половинка В. О.

Ухвала від 01.07.2010

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Боровікова Алла Іванівна

Рішення від 05.03.2009

Цивільне

Мелітопольський міськрайонний суд Запорізької області

Колодіна Любов Володимирівна

Рішення від 10.02.2009

Цивільне

Ізяславський районний суд Хмельницької області

П'єнта І.В.

Ухвала від 10.03.2009

Цивільне

Ратнівський районний суд Волинської області

Лесик В.О.

Рішення від 11.02.2009

Цивільне

Сватівський районний суд Луганської області

Половинка В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні