Ухвала
від 05.03.2019 по справі 520/8757/18
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61022, м. Харків, майдан Свободи, 6, inbox@adm.hr.court.gov.ua, ЄДРПОУ: 34390710

У Х В А Л А

про витребування доказів, відкладення підготовчого засідання та продовження терміну підготовчого засідання

05.03.2019р. № 520/8757/18

Харківський окружний адміністративний суд у складі: головуючого - судді: Шляхової О.М., розглянувши у підготовчому засіданні в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами в приміщенні суду в м. Харкові адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Борівської районної державної адміністрації Харківської області про визнання дій незаконними, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач, ОСОБА_1, звернувся до Харківського окружного адміністративного суду з позовом, в якому просить суд: визнати протиправними реєстраційні дії відповідача щодо зміни складу засновників Селянського Фермерського господарства Гарант (ЄДРПОУ 22660435), вчинені 12 лютого 2007 року за реєстраційним номером №14511050003000096 державним реєстратором Борівської районної державної адміністрації Харківської області; зобов'язати відповідача або іншого уповноваженого державного реєстратора скасувати незаконні реєстраційні дії, а саме: державну реєстрацію змін до установчих документів юридичної особи Селянського Фермерського господарства Гарант (ЄДРПОУ 22660435) від 03.11.2007р. вчинені 12 лютого 2007 року за реєстраційним номером №14511050003000096 державним реєстратором Борівської районної державної адміністрації Харківської області, відновивши запис в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб підприємців по Селянському Фермерському господарству Гарант (ЄДРПОУ 22660435) станом на дату до здійснення відповідних реєстраційних дій; стягнути з відповідача на користь позивача витрати зі сплати судового збору у розмірі 704,80 грн.

У судове засідання, призначене на 05.03.2019 року, сторони, повідомлені належним чином про дату, час та місце судового засідання - в судове засідання не з'явились.

Відповідно до частини 4 статті 229 Кодексу адміністративного судочинства України, у разі неявки у судове засідання всіх учасників справи або якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності учасників справи (у тому числі при розгляді справи в порядку письмового провадження), фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, на підставі ст. 205 КАС України, вважає можливим розглянути справу у письмовому провадженні.

Фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється згідно до вимог ч. 4 ст. 229 КАС України.

Дослідивши матеріали справи, суд зазначає наступне.

Так, згідно положень ст. 179 КАС України, для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання (ч.1 ст. 179 КАС України).

Відповідно до ч.1, ч.2 ст. 173 КАС України, підготовку справи до судового розгляду здійснює суддя адміністративного суду, який відкрив провадження в адміністративній справі. Завданням підготовчого провадження є:1) остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; 2) з'ясування заперечень проти позовних вимог; 3) визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів; 4) вирішення відводів; 5) визначення порядку розгляду справи;6) вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті.

Частиною 2 ст. 180 КАС України визначено перелік питань, які з'ясовуються на стадії підготовчого засідання.

У свою чергу, згідно ч.1 та п.3 ч.2 ст. 181 КАС України, підготовче засідання проводиться за правилами, встановленими главою 6 розділу II цього Кодексу, з урахуванням особливостей підготовчого засідання, встановлених цією главою. Суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках: коли питання, визначені частиною другою статті 180 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

Суд також зазначає, що статтею 72 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Відповідно до частин 1, 4 статті 9 Кодексу адміністративного судочинства України, розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості. Суд вживає передбачені законом заходи, необхідні для з'ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Відповідно до ст.77 КАС України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу. В адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача. Докази суду надають учасники справи. Суд може пропонувати сторонам надати докази та збирати докази з власної ініціативи, крім випадків, визначених цим Кодексом.

За змістом ч. 1 та 9 ст. 79 КАС України, учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду. Копії доказів (крім речових доказів), що подаються до суду, заздалегідь надсилаються або надаються особою, яка їх подає, іншим учасникам справи. Суд не бере до уваги відповідні докази у разі відсутності підтвердження надсилання (надання) їх копій іншим учасникам справи, крім випадку, якщо такі докази є у відповідного учасника справи або обсяг доказів є надмірним, або вони подані до суду в електронній формі, або є публічно доступними.

Приписами частин 1, 5-6 статті 80 Кодексу адміністративного судочинства України визначено, що учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Суд може уповноважити на одержання таких доказів заінтересовану особу.

Згідно ч.3 ст.80 КАС України, про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу.

Як вбачається зі змісту позовних вимог, позивач оскаржує реєстраційні дії відповідача щодо зміни складу засновників Селянського Фермерського господарства Гарант (ЄДРПОУ 22660435).

На виконання вимог ухвали суду відповідачем 01.11.2018 року направлено відзив на позов. Проте суб'єктом владних повноважень не надано жодного письмового доказу на підтвердження своєї позиції та обставин, викладених у ньому.

Враховуючи викладене, з метою об'єктивного, повного і всебічного розгляду справи, Харківський окружний адміністративний суд прийшов до висновку про витребування у відповідача - Борівської районної державної адміністрації Харківської області наступні документи: матеріали реєстраційної справи Селянського Фермерського господарства Гарант (ЄДРПОУ 22660435); надати докази (документальне підтвердження), на підставі яких документів позивача виключено зі складу засновників Селянського Фермерського господарства Гарант (ЄДРПОУ 22660435), інші документи, на підставі яких здійснені зміни в складі засновників СФГ "Гарант".

При цьому, в силу положень ст. 79 КАС України, суд зауважує відповідачу на необхідність подання разом з витребуваними письмовими доказами, доказів їх направлення позивачу.

Також, згідно ч.1 та п.3 ч.2 ст. 181 КАС України, підготовче засідання проводиться за правилами, встановленими главою 6 розділу II цього Кодексу, з урахуванням особливостей підготовчого засідання, встановлених цією главою. Суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках: коли питання, визначені частиною другою статті 180 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

Враховуючи необхідність витребування додаткових доказів по справі, відсутністю відзиву на позов, а також неявку сторін, що виключає можливість розгляду питань, визначених ч.2 ст. 180 КАС України, оскільки у суду не має можливості з'ясувати позицію сторін по справі, суд приходить до висновку про відкладення підготовчого засідання.

Крім того, суд зазначає, що надання зазначених доказів потребує певного часу, у свою чергу ч.4 ст.173 КАС України визначено, що підготовче провадження має бути проведене протягом шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі. У виняткових випадках для належної підготовки справи для розгляду по суті цей строк може бути продовжений не більше ніж на тридцять днів за клопотанням однієї із сторін або з ініціативи суду.

Враховуючи, що справа знаходиться на стадії підготовчого провадження та ухвалою від 10.10.2018 року було відкрито провадження по справі, а також те, що провадження по справі зупинялось з 20.11.2018 року по 14.02.2019 р., отже справа фактично перебуває на розгляді 1 міс та 29 днів, враховуючи те, що розгляд справи призначений у підготовчому засіданні на 05.03.2019 року, отже строк, визначений ч.4 ст.173 КАС України, спливає 06.03.2019 р., беручи до уваги вищевказане, суд приходить до висновку про продовження з 06.03.2019 р. строку підготовчого провадження на тридцять днів.

Керуючись ст. ст. 72, 77, 79, 80, 173, 180, 181, 205, 248, 256 КАС України, суд -

У Х В А Л И В:

Витребувати у Борівської районної державної адміністрації Харківської області у строк до 01.04.2019 року наступні документи: матеріали реєстраційної справи Селянського Фермерського господарства Гарант (ЄДРПОУ 22660435); надати докази (документальне підтвердження), на підставі яких документів позивача виключено зі складу засновників Селянського Фермерського господарства Гарант (ЄДРПОУ 22660435), або інші документи, на підставі яких здійснені зміни в складі засновників СФГ "Гарант", дотримуючись, при цьому, приписів ст.79 КАС України.

У зв'язку з витребуванням доказів, відкласти підготовче засідання у справі №520/8757/18 на 02.04.2019 р. о 10:00 год., яке відбудеться в приміщенні Харківського окружного адміністративного суду за адресою: м. Харків, майдан Свободи, 6, зал № 23.

Продовжити з 06.03.2019 р. строк підготовчого провадження у даній справі на тридцять днів.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та не підлягає оскарженню.

Суддя Шляхова О.М.

СудХарківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення05.03.2019
Оприлюднено06.03.2019
Номер документу80230118
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —520/8757/18

Ухвала від 10.04.2019

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Шляхова О.М.

Рішення від 02.04.2019

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Шляхова О.М.

Ухвала від 02.04.2019

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Шляхова О.М.

Ухвала від 05.03.2019

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Шляхова О.М.

Ухвала від 14.02.2019

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Шляхова О.М.

Ухвала від 09.01.2019

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Шляхова О.М.

Ухвала від 20.11.2018

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Шляхова О.М.

Ухвала від 06.11.2018

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Шляхова О.М.

Ухвала від 10.10.2018

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Шляхова О.М.

Постанова від 14.09.2018

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Тонконоженко М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні