Ухвала
від 05.03.2019 по справі 927/194/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

про відкриття провадження у справі

05 березня 2019 року                    м. Чернігів                     справа № 927/194/19

Господарський суд Чернігівської області у складі головуючого судді Фесюри М.В., розглянувши матеріали позовної заяви №01/01/11/06/05/01/02/1/144 від 28.02.19

за позовом:           Публічного акціонерного товариства "Укрнафта", провулок Несторівський, 3-5, м. Київ, 04053, код ЄДРПОУ 00135390

в особі структурної одиниці Гнідинцівського газопереробного заводу, смт. Варва, Чернігівська область, 17600, код ЄДРПОУ 00136875

до відповідача:публічного акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації "Чернігівгаз", вул. Любецька, б.68, м. Чернігів, 14021, код ЄДРПОУ 03358104

про стягнення 19 319,70 грн

ВСТАНОВИВ:

          Публічним акціонерним товариством "Укрнафта" в особі структурної одиниці Гнідинцівського газопереробного заводу подано позов до публічного акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації "Чернігівгаз" про стягнення 19 319,70 грн заборгованості.

          В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на те, що протягом лютого - серпня 2016 року Гнідинцівським газопереробним заводом надавалися послуги із транспортування природного газу для забезпечення власних потреб та технологічних втрат/витрат Відповідача, що підтверджується актами виконання послуг з транспортування природного газу та рахунками на оплату наданих послуг. В свою чергу, публічне акціонерне товариство по газопостачанню та газифікації "Чернігівгаз", всупереч приписів ст.193, 526 ЦК України, за отриманий природний газ не розрахувалось.

          Також у позовній заяві позивачем сформовано клопотання про розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження, посилаючись на те, що розмір пред'явленої до стягнення заборгованості за кредитним договором не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що свідчить про віднесення цієї справи до категорії малозначних.

          Протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 04.03.19 справа №927/194/19 передана на розгляд судді Фесюрі М.В.

          Позовна заява відповідає вимогам, встановленим ст.162 Господарського процесуального кодексу України.

          За приписами частини 1 ст. 176 вказаного Кодексу, за відсутності підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження, суд відкриває провадження у справі протягом п'яти днів з дня надходження позовної заяви або заяви про усунення недоліків, поданої в порядку, передбаченому статтею 174 цього Кодексу.

України.           

          Відповідно до ч. 1 ст. 247 Господарського процесуального кодексу України в порядку спрощеного позовного провадження розглядаються малозначні справи.

          Пунктом 1 частини 5 статті 12 Господарського процесуального кодексу України визначено, що малозначними справами є:

          - справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб;

          - справи незначної складності, визнані судом малозначними, крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких перевищує п'ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

          Згідно з ч.3 ст. 247 Господарського процесуального кодексу України, при вирішенні питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження суд враховує: 1) ціну позову; 2) значення справи для сторін; 3) обраний позивачем спосіб захисту; 4) категорію та складність справи; 5) обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначити експертизу, викликати свідків тощо; 6) кількість сторін та інших учасників справи; 7) чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес; 8) думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

          Таким чином, приймаючи до уваги наведені вище приписи Господарського процесуального кодексу України, враховуючи обраний позивачем спосіб захисту, категорію та складність даної справи, обсяг та характер доказів у справі та те, що справа не є складною з огляду на наявні в ній матеріали, при цьому ціна спору не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, суд приходить до висновку про розгляд справи №927/194/19 за правилами спрощеного позовного провадження.

          Частиною 1 ст. 250 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що питання про розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження суд вирішує в ухвалі про відкриття провадження у справі.

          Враховуючи викладене, приймаючи до уваги, що ціна позову становить суму, що є менше ніж 100 розмірів прожиткових мінімумів для працездатних осіб, та в силу приписів ч.1 ст. 247 Господарського процесуального кодексу України, суд вважає за необхідне справу №927/194/19 розглядати за правилами спрощеного позовного провадження. Водночас, з метою повного та об`єктивного встановлення всіх обставин справи, суд вважає за необхідне призначити судове засідання по розгляду справи по суті з викликом сторін.

          Керуючись ст. 12, 165, 166, 176, 234, 247, 250, 252 Господарського процесуального кодексу України,

УХВАЛИВ:

          1.Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

          2.Здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження з призначенням судового засідання по розгляду справи по суті та викликом сторін.

          3.Судове засідання по розгляду справи по суті призначити на 27 березня 2019 року 09:40. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Чернігівської області за адресою: проспект Миру 20, м. Чернігів, 14000, зал судових засідань № 301 (3 поверх).

          4.Відповідачу згідно із ст. 165 Господарського процесуального кодексу України протягом 15 (п'ятнадцяти) календарних днів з дня вручення йому цієї ували надати: відзив на позовну заяву та всі докази, що підтверджують викладені у відзиві обставини з одночасним надсиланням копії відзиву з доказами позивачу. Докази надсилання надати до матеріалів справи.

          5.Позивач згідно із ст. 166 Господарського процесуального кодексу України має право надати до початку судового засідання відповідь на відзив, яка має бути вручена (або) направлена відповідачу.

          Позивачу роз'яснюється, що відповідно до п. 2 ч. 2 ст. 46 ГПК позивач вправі збільшити або зменшити розмір вимог до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, а також відповідно до ч. 3 ст. 46 ГПК позивач має право змінити предмет або підстави позову шляхом подання письмової заяви не пізніше ніж за п'ять днів до початку першого судового засідання у справі, що розглядається в порядку спрощеного позовного провадження .

          6.Позивачу надати: - належним чином завірену копію Акту виконання послуг з транспортування природного газу за квітень 2016 року; - оригінали документів та доказів наданих до позовної заяви в копіях – для огляду в судовому засіданні;

          7.Визнати обов`язковою явку в судове засідання представників сторін.

          При направленні у судове засідання уповноважених представників сторін, останнім мати при собі документи, що підтверджують повноваження представників, відповідно до ст.60 Господарського процесуального кодексу України.

          8.Повідомити позивача та відповідача про вимоги ст. 80 ГПК України, що копії доказів, що подаються до суду, заздалегідь надсилаються або надаються особою, яка їх подає, іншим учасникам справи.

          9.Повідомити позивача та відповідача, що відкладення розгляду справи по суті передбачено лише за мотивованим клопотанням для надання додаткового часу для подання відповіді на відзив та (або) заперечення, якщо вони не подані з поважних причин до першого судового засідання, за приписами ч.4 ст. 252 ГПК України.

          

          Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

                    Суддя М.В. Фесюра

Веб-адреса Єдиного державного реєстру судових рішень, розміщена на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет: http://reyestr.court.gov.ua/

Дата ухвалення рішення05.03.2019
Оприлюднено07.03.2019
Номер документу80234637
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 19 319,70 грн

Судовий реєстр по справі —927/194/19

Постанова від 24.07.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Смірнова Л.Г.

Ухвала від 24.05.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Смірнова Л.Г.

Рішення від 19.04.2019

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Фесюра М.В.

Ухвала від 05.03.2019

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Фесюра М.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні