Рішення
від 14.02.2019 по справі 373/2230/18
ПЕРЕЯСЛАВ-ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 373/2230/18

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 лютого 2019 року м. Переяслав-Хмельницький

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

під головуванням судді Свояка Д.В.,

за участі:

секретар Литвишко В.М.,

позивач ОСОБА_1,

представник позивача ОСОБА_2

відповідачі ОСОБА_3, ОСОБА_4,

розглянув у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_3, ОСОБА_4, треті особи: Мазінська сільська рада Переяслав-Хмельницького району Київської області, Приватне підприємство Агрофірма Веселинівка , про визнання права власності на спадкове майно.

Стислий виклад позиції позивача та заперечень відповідача:

Позивач звернувся до суду з позовом, в якому просить визнати за ним в порядку спадкування за законом за правом представлення після смерті ІНФОРМАЦІЯ_5 ОСОБА_5 право власності на спадкове майно, а саме:

2/3 частини земельної частки (паю) розміром 2,68 га із земель СВК Мир на території Мазінської сільської ради, який належав померлій ОСОБА_5 на підставі сертифікату серії НОМЕР_4 і на даний час сформовано у земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 2,6523 га, кадастровий номер НОМЕР_5;

земельну частку (пай), розміром 2,65 га із земель СВК Мир на території Мазінської сільської ради, яка належала ОСОБА_6, на підставі сертифікату про право на земельну частку (пай), виданого 18.06.2001.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що ІНФОРМАЦІЯ_5 померла баба позивача ОСОБА_5. Після її смерті відкрилася спадщина на вказані земельні ділянки.

Позивач є спадкоємцем померлої ОСОБА_5 за правом представлення після смерті своєї матері ОСОБА_7, яка була дочкою ОСОБА_5 та померла ІНФОРМАЦІЯ_6. Відповідачі ОСОБА_3 та ОСОБА_4, як діти померлої ОСОБА_5, належним чином спадщини на прийняли, а тому позивач є єдиним спадкоємцем, що прийняв спадщину.

Позивач ОСОБА_1 подав заяву нотаріусу про прийняття спадщини, на підставі якої була заведена спадкова справа №423 за 2017 рік. Рішенням суду від 10.08.2018 за ОСОБА_1 було визнано право на 1/3 частку спірної земельної ділянки (паю), розміром 2,68 га із земель СВК Мир на території Мазінської сільської ради Переяслав-Хмельницького району, яка належала померлій ОСОБА_5 У видачі йому свідоцтва про право на спадщину на решту 2/3 частки вказаної земельної ділянки нотаріусом було відмовлено в зв'язку з відсутністю оригіналів правоустановлюючих документів на неї. Крім того, за вказаних підстав нотаріусом також було відмовлено у видачі позивачу свідоцтва про право на спадщину на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Мазінської сільської ради Переяслав-Хмельницького району.

Представник третьої особи територіальної громади села Мазінки в особі Мазінської сільської ради Переяслав-Хмельницького району Київської області - сільський голова Лещенко Р.П. направив до суду письмову заяву, в якій просив розглянути справу без участі представника Мазінської сільської ради.

Представник третьої особи ПП Агрофірма Веселинівка - директор ПП Агрофірма Веселинівка направив до суду письмову заяву, в якій просив розглянути справу без участі представника ПП Агрофірма Веселинівка .

Заяви, клопотання, інші процесуальні дії у справі:

В судовому засіданні представник позивача ОСОБА_2 та позивач позовні вимоги підтримали та просили їх задовольнити.

Відповідачі ОСОБА_3 та ОСОБА_4 в судовому засіданні позовні вимоги не визнали та заперечили проти їх задоволення.

Представник третьої особи територіальної громади села Мазінки в особі Мазінської сільської ради Переяслав-Хмельницького району Київської області - сільський голова Лещенко Р.П. направив до суду письмову заяву, в якій просить прийняти рішення в даній справі відповідно до законодавства.

Представник третьої особи ПП Агрофірма Веселинівка - директор ПП Агрофірма Веселинівка направив до суду письмову заяву, в якій просить прийняти рішення в даній справі відповідно до законодавства.

Судом встановлено наступні обставини:

ІНФОРМАЦІЯ_5 померла ОСОБА_5, що підтверджується копією свідоцтва про смерть, серії НОМЕР_6, актовий запис №30 від ІНФОРМАЦІЯ_5, зроблений Виконавчим комітетом Мазінської сільської ради Переяслав-Хмельницького району Київської області.

Після її смерті відкрилася спадщина на земельну частку (пай) розміром 2,68 в умовних кадастрових гектарах із земель СВК Мир на території Мазінської сільської ради Переяслав-Хмельницького району Київської області, право на яке належало спадкодавиці на підставі сертифікату серії НОМЕР_4, що виданий на підставі розпорядження Переяслав-Хмельницької районної державної адміністрації від 13.03.2014 за №130 та зареєстрований в книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) за № 231. Зазначене підтверджується листом відділу у Переяслав-Хмельницькому районі ГУ Держгеокадастру у Київській області від 05.12.2017 №29-10-0.33-422/114-17.

Крім того, сину ОСОБА_5 - ОСОБА_6 на підставі сертифікату про право на земельну частку (пай), серії НОМЕР_7 від 18.06.2001 належало право на земельну частку (пай), розміром 2,65 га із земель СВК Мир на території Мазінської сільської ради, що підтверджується повідомленням відділу у Переяслав-Хмельницькому районі ГУ Держгеокадастру у Київській області від 15.11.2018 №223/114-18.

Відповідно до копії інформаційноїдовідки із Спадкового реєстру від 14.11.2017 після смерті ІНФОРМАЦІЯ_7 ОСОБА_6 спадкова справа не заводилася.

Позивач є онуком померлої ОСОБА_5

Згідно з копією Витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження від 09.11.2017 матір'ю ОСОБА_7 записана ОСОБА_5.

Відповідно до копії свідоцтва про укладення шлюбу серії НОМЕР_8 від 14.03.1998 ОСОБА_7 уклала шлюб з ОСОБА_9 та їй присвоєно прізвище ОСОБА_9.

Згідно з копією свідоцтва про народження ОСОБА_1, серії НОМЕР_9 від 30.04.1998, його матір'ю записана ОСОБА_10.

Мати позивача - дочка ОСОБА_5, ОСОБА_10 померла ІНФОРМАЦІЯ_6, що підтверджується копією свідоцтва про смерть, серії НОМЕР_10, актовий запис №5 від ІНФОРМАЦІЯ_6, зроблений Виконавчим комітетом Мазінської сільської ради Переяслав-Хмельницького району Київської області.

Таким чином, на момент відкриття спадщини після смерті ОСОБА_5 позивач ОСОБА_1 був неповнолітнім, а тому, зважаючи на ту обставину, що після смерті ОСОБА_5 спадщини ніхто не прийняв, він вважається спадкоємцем за правом представлення та таким, що прийняв спадщину.

Рішенням Переяслав-Хмельницького міськрайонного суду Київської області від 10.08.2018 в справі за позовом ОСОБА_3, ОСОБА_4 до Мазінської сільської ради Переяслав-Хмельницького району Київської області, третя особа ОСОБА_1 про визнання права та права власності на спадкове майно та позовом третьої особи ОСОБА_1 до ОСОБА_3, ОСОБА_4, Мазінської сільської ради Переяслав-Хмельницького району Київської області про визнання права власності в порядку спадкування визнано за ОСОБА_1 право на 1/3 частку земельної частки (паю), загальним розміром 2,68 в умовних кадастрових гектарах із земель СВК Мир на території Мазінської сільської ради Переяслав-Хмельницького району Київської області, яка належала померлій ІНФОРМАЦІЯ_5 ОСОБА_5 на підставі сертифікату серії НОМЕР_11 (розпорядження Переяслав-Хмельницької РДА № 130 від 13.03.2004), реєстраційний номер 231. У вказаній справі встановлено, що відповідно до заяви ОСОБА_1 до нотаріальної контори та з постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії вбачається, що він звертався до нотаріуса з приводу видачі свідоцтва про право на спадщину за законом лише на 1/3 частку зазначеного спадкового майна, а тому право позивача на спадщину було оскаржене лише стосовно 1/3 частини спадкового майна, а не на спадкове майно у повному обсязі.

02.11.2018 постановою нотаріуса про відмову у вчиненні нотаріальної дії за №2638/02-31 ОСОБА_1 відмовлено з приводу видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на решту 2/3 зазначеної земельної частки після смерті ІНФОРМАЦІЯ_5 ОСОБА_5 в зв'язку з тим, що спадкоємець не пред'явив оригіналу правоустановлюючого документу на земельну ділянку. Також нотаріусом вказаною постановою відмолено позивачу у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Мазінської сільської ради Переяслав-Хмельницького району Київської області, та належала ОСОБА_6, померлому ІНФОРМАЦІЯ_7, спадщину після якого прийняла, але юридично не оформила його мати ОСОБА_5

Згідно з повідомленням державного нотаріуса Переяслав-Хмельницької районної державної нотаріальної контори ОСОБА_11 після смерті ІНФОРМАЦІЯ_7 ОСОБА_6 спадкова справа не заводилася.

Згідно з копіями довідок ПП Агрофірма Веселинівка від 10 травня 2016 року земельна частка (пай), яка належала ОСОБА_6 перебуває в користуванні агрофірми та спадкоємцю ОСОБА_4 було нараховано та виплачено орендну плату в розмірі 4555,02 грн. Земельна частка (пай), яка належала ОСОБА_5 також перебуває в користуванні агрофірми та спадкоємцю ОСОБА_3 було нараховано та виплачено орендну плату в розмірі 4555,02 грн.

Відповідно до довідки, виданої Мазінською сільською радою № 491 від 11.1.2017 ОСОБА_5 була зареєстрована та постійно проживала за адресою: АДРЕСА_1 до дня смерті ІНФОРМАЦІЯ_5.

Згідно з довідкою Мазінської сільської ради № 558 від 08.11.2016 за ОСОБА_6, відповідно до схеми розподілу земельних часток (паїв), згідно з картосхемою полів рахується земельна ділянка НОМЕР_12 площею 2,65 га на території Мазінської сільської ради.

Норми права, застосовані судом:

Стосовно майна померлого ОСОБА_6 правовідносини виникли до набрання чинності Цивільним кодексом України (2003 року), а отже, на підставі ст.5 ч.3, п.4 Прикінцевих і перехідних положень ЦК України (2003 року) підлягають застосуванню положення ЦК України (в редакції 1963 року).

Відповідно до ч.1 ст.529 ЦК України (в редакції 1963 року) при спадкоємстві за законом спадкоємцями першої черги є, в рівних частках, діти (у тому числі усиновлені), дружина і батьки (усиновителі) померлого. До числа спадкоємців першої черги належить також дитина померлого, яка народилася після його смерті.

За нормами ст.548 ЦК України (в редакції 1963 року) для придбання спадщини необхідно, щоб спадкоємець її прийняв. Не допускається прийняття спадщини під умовою або з застереженнями. Прийнята спадщина визнається належною спадкоємцеві з моменту відкриття спадщини.

Відповідно до ч.ч.1,2 ст.549 ЦК УРСР визнається, що спадкоємець прийняв спадщину:

1) якщо він фактично вступив в управління або володіння спадковим майном;

2) якщо він подав державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини заяву про прийняття спадщини.

Зазначені в цій статті дії повинні бути вчинені протягом шести місяців з дня відкриття спадщини.

Відповідно до ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом. Право власності вважається набутим, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Згідно зі ст.1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно до ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права і обов'язки, що належали спадкодавцю на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ст.1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Статтею 1268 ЦК України передбачено, що спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Частинами 1 та 2 ст. 78 ЗК України визначено, що право власності на землю - це право володіти, користуватися і розпоряджатися земельними ділянками. Право власності на землю набувається та реалізується на підставі Конституції України, цього Кодексу, а також інших законів, що видаються відповідно до них.

Відповідно до ч.ч. 9, 10 ст.79-1 ЗК України (з 01.01.2013) земельна ділянка може бути об'єктом цивільних прав виключно з моменту її формування (крім випадків суборенди, сервітуту щодо частин земельних ділянок) та державної реєстрації права власності на неї. Державна реєстрація речових прав на земельні ділянки здійснюється після державної реєстрації земельних ділянок у Державному земельному кадастрі.

Статтею 78 ЦПК України визначено, що суд не бере до уваги докази, що одержані з порушенням порядку, встановленого законом. Обставини справи, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Стаття 80 ЦПК України визначає, що достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування. Питання про достатність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

Згідно з ч.1 ст.81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Частинами 1, 2 ст.83 ЦПК України передбачено подання доказів сторонами та іншими учасниками справи безпосередньо до суду. Позивач, особи, яким законом надано право звертатись до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом з поданням позовної заяви.

Як передбачено ст.89 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об'єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Оцінка суду аргументів сторін, доказів.

Витяг з державного земельного кадастру на земельну ділянкудля ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 2,6523 га, кадастровий номер НОМЕР_5, про який позивач згадав у позовній заяві та зазначив, що він буде наданий у підготовче судове засідання, суду не надано.

ОСОБА_1 звернувся до суду з вимогою про визнання за ним в порядку спадкування після померлої ІНФОРМАЦІЯ_5 ОСОБА_5, права власності на 2/3 земельної частки (паю), розміром 2,68 умовних кадастрових гектарів, із земель СВК Мир на території Мазінської сільської ради Переяслав-Хмельницького району Київської області, який належав ОСОБА_5 на підставі сертифікату на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_11 і на даний час сформовано у земельну ділянкудля ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 2,6523 га, кадастровий номер НОМЕР_5.

Належність померлій ОСОБА_5 права на вказану земельну частку, а не права власності підтверджено копією листа відділу у Переяслав-Хмельницькому районі ГУ Держгеокадастру у Київській області від 05.12.2017 №29-10-0.33-422/114-17, в якому зазначено також, що до вказаного сертифікату змін у зв'язку з передачею права на земельну частку не зареєстровано.

Про наявність спадкових прав позивача на право, а не право власності на 1/3 вищезазначеної частки земельної частки (паю) зазначено у рішенні Переяслав-Хмельницького міськрайонного суду Київської області від 10.08.2018 в справі №373/1954/17.

Таким чином, позивачем не доведено факт виникнення у спадкодавця -ОСОБА_5 права власності на спірну земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 2,68 га, кадастровий номер НОМЕР_5, право власності на 2/3 частки якої просить визнати позивач.

Крім того, оцінюючи інформацію про прийняття спадщини ОСОБА_5 після смерті ІНФОРМАЦІЯ_7 свого сина ОСОБА_6 шляхом фактичного вступу в управління і володіння спадковим майном, викладену у довідці виконкому Мазінської сільської ради Переяслав-Хмельницького району Київської області, суд доходить висновку про її недостовірність, зважаючи на те, що у довідці відсутні будь-які джерела такої інформації, у тому числі щодо обсягу (переліку) майна, яке підлягало спадкуванню після смерті ОСОБА_6 Крім того, відповідно до пояснень відповідача ОСОБА_3, які він надав у судовому засіданні, орендну плату за використання земельної частки (паю), що належала його брату ОСОБА_6, після смерті останнього його мати - ОСОБА_5 не отримувала, а отримував ОСОБА_4 та ОСОБА_3

Також, відповідно до довідки ПП Агрофірма Веселинівка від 10.05.2016 земельна частка (пай), що належала ОСОБА_6, перебуває у користуванні підприємства та орендну плату у розмірі 4555 грн. було нараховано та виплачено його спадкоємцю ОСОБА_4.

За таких підстав суд вважає, що позивачем не надано достатніх доказів та не доведено факту набуття спадкових прав ОСОБА_5 (прийняття спадщини) на земельну частку (пай), розміром 2,65 га із земель СВК Мир на території Мазінської сільської ради, після смерті ОСОБА_6

Позивачем не надано жодного доказу на підтвердження факту виникнення права власності на земельну частку (пай), розміром 2,65 га із земель СВК Мир на території Мазінської сільської ради у ОСОБА_6 або ОСОБА_5, про визнання якого (права власності) просить позивач.

Отже, суд вважає, що позовні вимоги ОСОБА_1 задоволенню не підлягають.

Керуючись ст.ст. 263-265 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

У задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 до ОСОБА_3, ОСОБА_4, треті особи: Мазінська сільська рада Переяслав-Хмельницького району Київської області, Приватне підприємство Агрофірма Веселинівка про визнання права власності на спадкове майно відмовити повністю.

Рішення суду може бути оскаржене шляхом подачі апеляційної скарги до Київського апеляційного суду через Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закритті апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повні найменування сторін та інших учасників справи:

позивач: ОСОБА_1, місце проживання: АДРЕСА_2 РНОКПП НОМЕР_1,

відповідачі: ОСОБА_3, місце проживання: АДРЕСА_3, РНОКПП НОМЕР_2,

ОСОБА_4, місце проживання: АДРЕСА_4, РНОКПП НОМЕР_3,

треті особи: Мазінська сільська рада, місцезнаходження: вул.Миру, 35, с.Мазінки, Переяслав-Хмельницький район, Київська область, 08432, код ЄДРПОУ 22209373,

Приватне підприємство Агрофірма Веселинівка , місцезнаходження: вул. Богдана Хмельницького, 58, с.Веселинівка, Баришівський район, Київська область, 07526, код ЄДРПОУ 34596103.

Повний текст рішення виготовлено 04.03.2019.

Суддя Д. В. Свояк

Дата ухвалення рішення14.02.2019
Оприлюднено06.03.2019
Номер документу80256368
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на спадкове майно

Судовий реєстр по справі —373/2230/18

Постанова від 30.05.2019

Цивільне

Київський апеляційний суд

Левенець Борис Борисович

Ухвала від 17.04.2019

Цивільне

Київський апеляційний суд

Левенець Борис Борисович

Ухвала від 17.04.2019

Цивільне

Київський апеляційний суд

Левенець Борис Борисович

Рішення від 14.02.2019

Цивільне

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

Свояк Д. В.

Рішення від 14.02.2019

Цивільне

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

Свояк Д. В.

Ухвала від 23.01.2019

Цивільне

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

Свояк Д. В.

Ухвала від 26.12.2018

Цивільне

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

Свояк Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні