Ухвала
від 28.02.2019 по справі 522/1683/19
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 522/1683/18

Провадження № 1-кс/522/2982/19

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

28 лютого 2019 року Місто Одеса

Слідчий суддя місцевого Приморського районного суду міста Одеси ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 ,розглянувши клопотання слідчого в ОВС третього відділу розслідувань кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_3 , погодженого з прокурором відділу прокуратури Одеської області ОСОБА_4 , про надання дозволу на проведення обшуку,-

В С Т А Н О В И В:

Слідчий в ОВС третього відділу розслідувань кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням, погодженим з прокурором відділу прокуратури Одеської області ОСОБА_4 , який здійснює процесуальне керівництво досудовим розслідуванням, про надання дозволу на проведення обшуку в житлових та господарських приміщеннях, які знаходяться за адресою: Одеська область, Білгород-Дністровський район, с.Широке, вул. Шкільна, 6, які використовуються директором ТОВ «Прогрес-2015» ОСОБА_5 ..

В обґрунтування клопотання слідчий посилається на наступне.

Слідчим управлінням фінансових розслідувань Головного управління ДФС в Одеській області здійснюється досудове розслідування злочину, передбаченого ч.3 ст.212 КК України у кримінальному провадженні №32018160000000091 від 18.10.2018 за фактом умисного ухилення від сплати податків, зборів (обов`язкових) платежів в особливо великих розмірах службовими особами ТОВ «Прогрес-2015» код за ЄДРПОУ 03768730">03768730.

Досудовим розслідуваннямвстановлено,що в звітні податкові періоди з січня 2017 по липень 2018 років службові особи підприємства ТОВ «Прогрес-2015» код за ЄДРПОУ 03768730">03768730, діючи умисно, шляхом заниження податкових зобов`язань з податку на додану вартість від реалізації сільськогосподарської продукції, ухилилися від сплати податку на додану вартість в розмірі 4 575 750 грн., що є коштами в особливо великих розмірах.

В ході розгляду матеріалів кримінального провадження встановлено, ТОВ «Прогрес - 2015» являє собою сільськогосподарське підприємство, основним видом господарської діяльності якого є вирощування зернових культур (крім рису), бобових культур і насіння олійних культур. У відповідності до додатку № 1 до податкової декларації платника єдиного податку четвертої групи «Відомість про наявність земельних ділянок» у користуванні господарства у 2018 році перебувають сільськогосподарські угіддя (рілля) загальною площею 3339,8620 га.

Проведеними оперативно-розшуковими заходами встановлено, що з метою вчинення умисного ухилення від сплати податків службовими особами ТОВ «Прогрес - 2015» у звітності підприємства (бухгалтерській, податковій, статистичній) відображаються занижені показники врожайності та занижені відомості про валовий збір сільськогосподарських культур. Не обліковану частину врожаю, службові особи ТОВ «Прогрес - 2015» реалізують за готівкові грошові кошти без документального оформлення таких фінансово-господарських операцій, тим самим занижуючи базу оподаткування податку на додану вартість.

При цьому, за оперативною інформацією, службові особи ТОВ «Прогрес - 2015» занизили показники валового збору сільськогосподарської продукції з посівних площ підприємства у 2017 році в наступних об`ємах: ячмень (озимий) 757 тон, пшениця (озима) 520 тон, соняшник -743 тони, ріпак 318 тон. В 2018 році в наступних об`ємах: ячмень (озимий) 980 тон, пшениця (озима) 670 тон.

Такими діями, направленими на приховування фактичного об`єму зібраної сільськогосподарської продукції та подальшої реалізації необлікованої її частини за готівкові грошові кошти, у звітні податкові періоди з січня 2017 по липень 2018 років службові особи ТОВ «Прогрес - 2015» умисно занизили податкові зобов`язання з податку на додану вартість, що підлягає сплаті до бюджету у сумі 4 575 750 грн. Вказана сума підтверджується висновком економічного дослідження № 59 від 08.10.2018 року, складеного фахівцем-економістом ОСОБА_6 .

Вищезазначене свідчить, що фінансово-господарська діяльність ТОВ «Прогрес - 2015» здійснюється поза правовим полем та спрямована на здійснення операцій, пов`язаних із отриманням податкової вигоди і ухилення від оподаткування.

Попередня правова кваліфікація злочину є умисне ухилення від сплати податків, зборів (обов`язкових) платежів в особливо великих розмірах, передбачена ч.3 ст.212 КК України, який відповідно до ст. 12 КК України відноситься до категорії тяжкого злочину.

Враховуючи вищевикладене, існує реальна загроза нанесенню збитків державному бюджету України і по теперішній час та як наслідок ухилення від сплати податків, зборів (обов`язкових платежем), що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку.

Одним з доказів протиправних дій службових осіб ТОВ «Прогрес-2015» код за ЄДРПОУ 3768730 являються первинні бухгалтерські, облікові та інші документи, чорнові записи, носії електронної інформації, які відображають об`єми, хронологію та інші дані про фактичні фінансово - господарські операції, що є об`єктами оподаткування.

Проведеним досудовим розслідуванням та відповідно наявної в матеріалах кримінального провадження інформації, додатково було встановлено що, за адресою реєстрації та фактичного проживання громадянина ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який являється засновником та керівником ТОВ «Прогрес-2015», а саме: Одеська область, Білгород-Дністровський район, с. Широке, вул. Шкільна, 6, знаходяться чорнові записи, «чорнова» документація, комп`ютерна техніка, тощо, а також інші речові докази, які можуть свідчити про незаконну діяльність вищевказаного громадянина, направлену на ухилення від сплати податків, а в свою чергу дані речові докази можуть бути використані в якості доказів у кримінальному провадженні.

Відповідно до інформаційної довідки № 152231595 від 11.01.2019 з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна, право власності на вищевказану адресу не зареєстроване.

Тому з метою попередження можливості знищення або зміни змісту та цілісності речових доказів, слідчий просив надати дозвіл на обшук в житлових, господарських приміщеннях, які використовуються директором ТОВ «Прогрес- 2015» ОСОБА_5 для зберігання первинної бухгалтерської документації, чорнової бухгалтерської документації, чорнових записів, тощо.

В судовому засіданні прокурор підтримав клопотання слідчого, вважаючи його обґрунтованим наведеними підставами.

Заслухавши прокурора, дослідивши надані матеріали, якими обґрунтовано доводи клопотання, приходжу до висновку, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст.2 КПК України завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Статтею 25 КПК України передбачено, що прокурор, слідчий зобов`язані в межах своєї компетенції розпочати досудове розслідування в кожному випадку безпосереднього виявлення ознак кримінального правопорушення (за виключенням випадків, коли кримінальне провадження може бути розпочате лише на підставі заяви потерпілого) або в разі надходження заяви (повідомлення) про вчинення кримінального правопорушення, а також вжити всіх передбачених законом заходів для встановлення події кримінального правопорушення та особи, яка його вчинила.

Згідно ч.1 ст.234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

З наданих суду матеріалів вбачається,що слідчим управлінням фінансових розслідувань Головного управління ДФС в Одеській області здійснюється досудове розслідування злочину, передбаченого ч.3 ст.212 КК України у кримінальному провадженні №32018160000000091 від 18.10.2018 за фактом умисного ухилення від сплати податків, зборів (обов`язкових) платежів в особливо великих розмірах службовими особами ТОВ «Прогрес-2015» код за ЄДРПОУ 03768730">03768730.

Під часрозгляду клопотання,на підставінаданих матеріалівдосудового розслідуваннявстановлено,що вжитлових,господарських приміщеннях, які використовуються директором ТОВ «Прогрес-2015» ОСОБА_5 для зберігання первинної бухгалтерської документації, чорнової бухгалтерської документації, чорнових записів, можуть знаходитись документи бухгалтерського та податкового обліку, чорнові записи, що характеризують фактичну діяльність підприємства ТОВ «Прогрес-2015», а також інші предмети та документи, які мають значення для встановлення істини по кримінальному провадженню.

За таких обставин є підстави, передбачені ст. 234 КПК України, для надання дозволу на проведення обшуку з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення.

Керуючись ст. 234 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого в ОВС третього відділу розслідувань кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_3 про надання дозволу на обшук - задовольнити.

Надати дозвілна проведенняобшуку в житловихта господарськихприміщеннях,які знаходятьсяза адресою:Одеська область,Білгород-Дністровськийрайон,с.Широке,вул.Шкільна,6, які використовуються директором ТОВ «Прогрес-2015» ОСОБА_5 , з метою відшукання та вилучення:

1)оригіналів первинних бухгалтерських документів ТОВ «Прогрес-2015» код за ЄДРПОУ 3768730 по взаємовідносинах з контрагентами та інших документів (відомостей), в тому числі:

- договорів, контрактів, прибуткових/видаткових накладних, податкових накладних, реєстрів виданих та отриманих податкових накладних, рахунків-фактур, товаротранспортних накладних, актів прийомки-передачі, актів приймання виконаних підрядних робіт, фінансово-господарських документів, що підтверджують сплату грошових коштів за вчиненими правочинами (платіжні доручення, виписки банківських установ, прибуткові та видаткові касові ордери, чеки РРО, векселя), актів інвентаризації, журналів видачі довіреностей на отримання/відправлення ТМЦ за період з 01.01.2016 по теперішній час (дата проведення обшуку);

- документів, які свідчать про фактичну кількість вирощеної та реалізованої продукції за період з 01.01.2017 по теперішній час (дата проведення обшуку);

- копій реєстраційних (статутних) документів, наказів про призначення службових осіб, їх посадових інструкцій;

Встановити строк дії ухвали протягом одного місяця з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

28.02.2019

СудПриморський районний суд м.Одеси
Дата ухвалення рішення28.02.2019
Оприлюднено15.02.2023
Номер документу80306065
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —522/1683/19

Ухвала від 08.04.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 01.04.2019

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Кадегроб А. І.

Ухвала від 01.04.2019

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Кадегроб А. І.

Ухвала від 20.03.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 28.02.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні