Ухвала
від 22.11.2010 по справі 2-3049/10
КОМІНТЕРНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа 2-3049/2010 р.

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 листопада 2010 року смт. Комінтернівське

Суддя Комінтернівського районного суду Одеської області Іванчук В.І. розглянувши цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2, Крижанівської сільської ради Комінтернівського району Одеської області про визнання недійсним державного акту на право приватної власності на землю,

ВСТАНОВИВ:

У листопаді 2010 року позивачка ОСОБА_1 звернулася до Комінтернівського районного суду з позовом до відповідачів, в якому просить скасувати державний акт на право приватної власності на земельну ділянку, площею 0,052 га по вул. Рибачій, 45 в с. Крижанівка, Комінтернівського району одеської області виданий ОСОБА_2.

Ознайомившись з позовом приходжу до висновку, що дана справа не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Відповідно до рішення Конституційного суду України № 10-рп/2010 від 01 квітня 2010 року (у справі за конституційним поданням Вищого адміністративного суду України щодо офіційного тлумачення положень частини першої статті 143 Конституції України, пунктів „а« , „б« , „в« , „г« статті 12 Земельного кодексу України, пункту 1 частини першої статті 17 Кодексу адміністративного судочинства України),

-положення частини першої статті 143 Конституції України, згідно з якими територіальні громади села, селища, міста безпосередньо або через утворені ними органи місцевого самоврядування вирішують інші питання місцевого значення, віднесені законом до їхньої компетенції , слід розуміти так, що при вирішенні цих питань органи місцевого самоврядування діють як суб'єкти владних повноважень;

-положення пунктів „а« , „б« , „в« , „г« статті 12 Земельного кодексу України у частині повноважень сільських, селищних, міських рад відповідно до цього кодексу вирішувати питання розпорядження землями територіальних громад, передачі земельних ділянок комунальної власності у власність громадян та юридичних осіб, надання земельних ділянок у користування із земель комунальної власності, вилучення земельних ділянок із земель комунальної власності треба розуміти так, що при вирішенні таких питань ці ради діють як суб'єкти владних повноважень;

-положення пункту 1 частини першої статті 17 Кодексу адміністративного судочинства України стосовно поширення компетенції адміністративних судів на спори фізичних чи юридичних осіб із суб'єктом владних повноважень щодо оскарження його рішень (нормативно-правових актів чи правових актів індивідуальної дії), дій чи бездіяльності слід розуміти так, що до публічно-правових спорів, на які поширюється юрисдикція адміністративних судів, належать і земельні спори фізичних чи юридичних осіб з органом місцевого самоврядування як суб'єктом владних повноважень, пов'язані з оскарженням його рішень, дій чи бездіяльності.

Як вбачається зі змісту позовної заяви, позивач просить скасувати державний акт про право приватної власності на землю, вданий на підставі рішення Крижаніської сільської ради Комінтернівського району Одеської області, яка в спірних земельних правовідносинах діє як орган місцевого самоврядування.

З огляду на рішення Конституційного суду України, в даному спорі Крижаніська сільська рада Комінтернівського району Одеської області є суб'єктом владних повноважень, як наслідок даний позов має розглядатися в порядку встановленому Кодексом адміністративного судочинства України.

Згідно зі ст. 17 КАС України компетенція адміністративних судів поширюється на спори фізичних чи юридичних осіб із суб'єктом владних повноважень щодо оскарження його рішень (нормативно-правових актів чи правових актів індивідуальної дії), дій чи бездіяльності.

Відповідно зі ст. З цього Кодексу суб'єктом владних повноважень є орган державної влади, орган місцевого самоврядування, їхня посадова чи службова особа, інший суб'єкт при здійсненні ними владних управлінських функцій на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень.

За таких обставин, даний спір не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства, що є підставою для відмови у відкритті провадження по данні справі на підставі п.4 ч. 3 ст. 121 ЦПК України.

Керуючись п.4 ч.3 ст.121 ЦПК України, суддя -

УХВАЛИВ

Відмовити ОСОБА_1 у відкритті провадження по цивільній справі за її позовом до ОСОБА_2, Крижанівської сільської ради Комінтернівського району Одеської області про визнання недійсним державного акту на право приватної власності на землю.

Роз'яснити позивачці ОСОБА_1 про її право на звернення до суду з даним позовом на загальних підставах, в порядку визначеному КАС України.

Ухвала може бути оскаржена до апеляційного суду Одеської області через Комінтернівський районний суд шляхом подання протягом 5 днів з дня отримання копії ухвали апеляційної скарги.

Суддя

СудКомінтернівський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення22.11.2010
Оприлюднено08.03.2019
Номер документу80323114
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-3049/10

Постанова від 11.12.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Русинчук Микола Миколайович

Ухвала від 22.11.2010

Цивільне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Ухвала від 14.07.2010

Цивільне

Нікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Кобеляцька-Шаховал І. О.

Рішення від 24.06.2010

Цивільне

Приморський районний суд м.Маріуполя

Чебанов О. О.

Ухвала від 12.10.2017

Цивільне

Апеляційний суд Вінницької області

Матківська М. В.

Ухвала від 12.10.2017

Цивільне

Апеляційний суд Вінницької області

Матківська М. В.

Ухвала від 09.07.2010

Цивільне

Балаклійський районний суд Харківської області

Муленко Л. М.

Ухвала від 01.07.2010

Цивільне

Балаклійський районний суд Харківської області

Муленко Л. М.

Ухвала від 21.07.2017

Цивільне

Апеляційний суд Вінницької області

Матківська М. В.

Ухвала від 20.07.2017

Цивільне

Апеляційний суд Вінницької області

Матківська М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні