Рішення
від 06.03.2019 по справі 140/2015/17
НЕМИРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 140/2015/17

Провадження № 2/140/15/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06.03.2019 року Немирівський районний суд

Вінницької області

у складі: головуючого судді - Науменка С.М.

за участю: секретаря судового засідання - Затишняка А.О.

учасників справи: позивача - ОСОБА_1, представника позивача - ОСОБА_2,

розглянувши в відкритому судовому засіданні в м. Немирів, цивільну справу № 140/2015/17 за позовом ОСОБА_1 до ТОВ Ситковецьке про визнання недійсним договору оренди землі ,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1, звернувся до Немирівського районного суду Вінницької області з позовом до ТОВ Ситковецьке про визнання недійсним договору оренди землі , мотивуючи його тим, що він є власником земельної ділянки площею 4,2027 га., кадастровий номер 0523086400:03:001:0005, розташованої на території Райгородської сільської ради Немирівського району Вінницької області, що підтверджується державним актом на право власності на землю, серія ВН № 076872 від 13.07.2004, виданого на підставі свідоцтва про право на спадщину за заповітом.

Вказану земельну ділянку використовувало ТОВ Ситковецьке без оформлення договору оренди землі.

Приблизно у липні 2016 року до нього звернулася ОСОБА_3, як представник ТОВ Ситковецьке , та надала для підпису бланк додаткової угоди до договору оренди землі укладеного 10 жовтня 2012 року, при цьому повідомила його, що необхідно підписати вказану додаткову угоду, так як існує договір оренди землі, укладений між мною та ТОВ Ситковецьке у 2012 році.

Позивачу не було нічого відомо про наявність договору оренди землі, він не бачив його раніше та не підписував.

Оглядом договору оренди встановлено, що ним вказаний договір не укладався та не підписувався.

У договорі в графі орендодавець проставлено підпис, але він не схожий на підпис позивача та він нікого не уповноважував підписувати договір від свого імені.

В зв'язку з цим позивач просить суд визнати недійсним вказаний договір оренди землі, визнати недійсною та скасувати його державну реєстрацію та зобов'язати відповідача повернути вказану земельну ділянку позивачу.

В судовому засіданні позивач та його представник позов підтримала з мотивів наведених в позовній заяві.

Представник відповідача до зали судового засідання не з'явися, про причини неявки суд не повідомляв, хоча своєчасно та належним чином був повідомлений про дату час та місце розгляду справи. Відзиву суду не надав. Надав суду заву про застосування строків позовної давності.

Вислухавши учасників процесу, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов слід задовольнити виходячи з наступного.

Судом встановлено, що ОСОБА_1, на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку серія ВН № 076872, належить земельна ділянка площею 4,2027 га розташована на території Райгородської сільської ради Немирівського району Вінницької області, цільове призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (а.с. 6).

Відповідно до договору оренди землі від 10 жовтня 2012 року укладеного між ТОВ Ситковецьке та ОСОБА_1, останній передав в оренду ТОВ Ситковецьке земельну ділянку загальною площею 4,2027 строком на п'ять років (а.с. 7-8). Однак позивачем заперечується даний факт, а саме позивач вказує, що він не підписував даного договору, підпис у графі орендодавець виконаний не ним, а іншою особою.

Ухвалою Немирівського районного суду Вінницької області про призначення почеркознавчої експертизи від 03.05.2018 року у вказаній справі була призначена почеркознавча експертиза, на вирішення експерта було поставлено наступне питання - чи виконано підпис в графі орендодавець оригіналу договору оренди земельної ділянки кадастровий номер 0523086400:03:001:0005 розташованої на території Райгородської сільської ради Немирівського району Вінницької області між ОСОБА_1 та ТОВ Ситковецьке від 10.10.2012 року ОСОБА_1 чи іншою особою?

Відповідно до висновку експерта № 265 від 08.08.2018 виконаного на підставі ухвали Немирівського районного суду Вінницької області про призначення почеркознавчої експертизи від 03.05.2018 року - підпис у графі орендодавець договору оренди земельної ділянки кадастровий номер 0523086400:03:001:0005 розташованої на території Райгородської сільської ради Немирівського району Вінницької області між ОСОБА_1 та ТОВ Ситковецьке від 10.10.2012 року ОСОБА_1 виконаний ймовірно не гр-м ОСОБА_1.

Що стосується заяви представника ТОВ Ситковецьке ОСОБА_4 про застосування строків позовної давності, суд не бере її до уваги, так як вона заявлено по справі за позовом ОСОБА_5 до ТОВ Ситковецьке про визнання недійсним договору оренди землі і до вказаної справи немає жодного відношення, так як ОСОБА_5 не є стороною у справі (а.с. 32).

Частиною першою статті 215 ЦК України визначено, що підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною(сторонами) вимог, які встановлені частинами першою-третьою, п'ятою та шостою статті 203 ЦК України .

Відповідно до роз'яснень Постанови Пленуму Верховного Суду України "Про судову практику розгляду цивільних спав про визнання правочинів недійсними", правочин може бути визнаний недійсним лише з підстав, визначених законом, та із застосуванням наслідків недійсності, передбачених законом. Судам необхідно враховувати, що виконання чи невиконання сторонами зобов'язань, які виникли з правочину, має значення лише для визначення наслідків його недійсності, а не для визнання правочину недійсним. Відповідно до частини першої статті 215 ЦК підставою недійсності правочину є недодержання стороною (сторонами) вимог, які встановлені статтею 203 ЦК , саме на момент вчинення правочину.

Статтею 208 ЦК України встановлено, що правочини між фізичною та юридичною особами належить вчиняти у письмовій формі.

Відповідно ч.1 ст. 14 Закону України Про оренду землі договір оренди землі укладається у письмовій формі і за бажанням однієї із сторін може бути посвідчений нотаріально.

Відповідно до ст. 654 ЦК України зміна або розірвання договору вчиняється в такій самій формі, що й договір, що змінюється або розривається, якщо інше не встановлено договором або законом чи не випливає із звичаїв ділового обороту.

Частиною першою статті 216 ЦК України встановлено, що недійсний правочин не створює юридичних наслідків, крім тих, що пов'язані з його недійсністю.

Згідно висновку судової почеркознавчої експертизи висновку експерта № 265 від 08.08.2018 року , підпис у графі орендодавець договору оренди земельної ділянки кадастровий номер 0523086400:03:001:0005 розташованої на території Райгородської сільської ради Немирівського району Вінницької області між ОСОБА_1 та ТОВ Ситковецьке від 10.10.2012 року ОСОБА_1 виконаний ймовірно не гр. ОСОБА_1

Вказаний висновок експерта по справі підтверджує обставини не укладення ОСОБА_1 спірного договору, які не спростовані будь-якими іншими доказами, хоча кожна сторона і, зокрема, відповідач, зобов'язані довести ті обставини, на які вони посилаються як на підставу своїх заперечень, доказуванню підлягають обставини, які мають значення для ухвалення рішення і щодо яких у сторін та інших осіб, які беруть участь у справі, виникає спір, доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Відповідно до ч. 2 ст. 792 ЦК України відносини щодо найму (оренди) земельної ділянки регулюються законом.

Відповідно до ст.15 Закону України Про оренду землі істотними умовами договору оренди на час їх укладення з позивачем були: об'єкт оренди (місце розташування та розмір земельної ділянки); строк дії договору оренди; орендна плата; із зазначенням її розміру, індексації, форм платежу, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальність за її несплату; умови використання та цільове призначення земельної ділянки, яка передається в оренду; умови збереження стану об'єкта оренди; умови і строки передачі земельної ділянки орендарю; умови повернення земельної ділянки орендодавцеві; існуючі обмеження (обтяження) щодо використання земельної ділянки; визначення сторони, яка несе ризик випадкового пошкодження або знищення об'єкта оренди чи його частини; відповідальність сторін.

Відсутність у договорі оренди землі однієї з істотних умов, передбачених цією статтею, а також порушення вимог статей 4-6,11,17,19 цього Закону є підставою для відмови в державній реєстрації договору оренди, а також для визнання договору недійсним відповідно до закону. За згодою сторін у договорі оренди землі можуть зазначатися інші умови, зокрема якісний стан земельних угідь, порядок виконання зобов'язань сторін, порядок страхування об'єкта оренди, порядок відшкодування витрат на здійснення заходів щодо охорони і поліпшення об'єкта оренди, проведення меліоративних робіт, а також обставини, що можуть вплинути на зміну або припинення дії договору оренди, тощо. Невід'ємною частиною договору оренди землі є: план або схема земельної ділянки, яка передається в оренду; кадастровий план земельної ділянки з відображенням обмежень (обтяжень) у її використанні та встановлених земельних сервітутів; акт визначення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості); акт приймання-передачі об'єкта оренди; проект відведення земельної ділянки у випадках, передбачених цим Законом. У разі якщо договором оренди землі передбачається здійснити заходи, спрямовані на охорону та поліпшення об'єкта оренди, до договору додається угода щодо відшкодування орендарю витрат на такі заходи. Невідповідність спірного договору оренди землі Типовому договору оренди землі є підставою для визнання указаного договору недійсним відповідно до частини другої статті 15 цього Закону .

Згідно ч. 3 ст. 215 ЦК України , якщо недійсність правочину прямо не встановлена законом, але одна із сторін або інша заінтересована особа заперечує його дійсність на підставах, встановлених законом, правочин може бути визнаний судом недійсним.

Згідно з ч. 5 ст. 126 Земельного кодексу України , право оренди земельної ділянки наступає після реєстрації договору оренди землі, проведеної відповідно до закону.

На підставі викладеного суд приходить до висновку, що в даному випадку відсутнє волевиявлення позивача на встановлення його цивільних прав та обов'язків щодо передачі в оренду земельної ділянки, яка перебуває у його власності, на умовах, що були визначені в договорі оренди землі, оскільки в судовому засіданні доведено, що позивач не підписував договору оренди земельної ділянки від 10 квітня 2012 року та не надавав відповідних повноважень іншій особі на його підписання.

За таких обставин, суд вважає, що порушення законних прав позивача полягає в тому, що він був позбавлений можливості вплинути на формулювання істотних умов договору, а саме: строк дії договору; розмір орендної плати та інше. Сторони договору не досягали згоди щодо всіх істотних умов договору.

Також позивачем доведено, що підпис в графі орендодавець в спірному договорі оренди землі, виконаний не ним, а іншою особою, а тому, не можна вважати, що сторони досягли усіх істотних умов договору оренди землі, що є підставою, передбаченою ст. 15 Закону України Про оренду землі , для визнання спірного договору недійсним.

Згідно ст. 15 ч.1 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Відповідно до ст.387 ЦК України власник має право витребувати своє майно від особи, яка незаконно, без відповідної правової підстави заволоділа ним.

Згідно ч. 2 ст. 26 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень у разі скасування на підставі рішення суду рішення про державну реєстрацію прав до Державного реєстру прав вноситься запис про скасування державної реєстрації прав.

Відповідно до ч.1 ст.216 ЦК України у разі недійсності правочину кожна із сторін зобов'язана повернути другій стороні все, що вона одержала на виконання цього правочину, тому вимога позивача про розірвання договорів оренди земельної ділянки, визнання недійсним та скасування його державної реєстрації підлягає задоволенню.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України , з відповідача на користь позивача підлягають стягненню судові витрати в розмірі 6303 грн 84 коп .

Керуючись ст. ст. 202 , 203 , 207 , 215 , 638 , 792 ЦК України , ст. ст. 13 , 15 , 16 Закону України Про оренду землі , ст. 126 ЗК України , ст. ст. 12 , 13 , 76-81 , 141 , 258- 259 , 265 , 268 , 352 , 354 ЦПК України , суд,-

УХВАЛИВ :

Позовну заяву - задовольнити.

Визнати недійсним договір оренди земельної ділянки кадастровий номер 0523086400:03:001:0005 площею 4,2027 га., розташованої на території Райгородської сільської ради Немирівського району Вінницької області від 10 жовтня 2012 року між ОСОБА_1 та Товариством з обмеженою відповідальністю Ситковецьке , який зареєстрований в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно про реєстрації іншого речового права державним реєстратором Немирівського районного управління юстиції Вінницької області 13.05.2015 за № 9635936.

Визнати державну реєстрацію договору оренди землі від 10 жовтня 2012 року та додаткової угоди від 01.07.2016, укладених між ОСОБА_1 та Товариством з обмеженою відповідальністю Ситковецьке вчинену реєстраційною службою Немирівського районного управління юстиції Вінницької області про що у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно про реєстрації іншого речового права, вчинено запис від 13.05.2015 за № 9635936 - недійсною та скасувати її.

Зобов'язати Товариство з обмеженою відповідальністю Ситковецьке , смт. Ситківці Немирівського району Вінницької області, звільнити належну ОСОБА_1 на праві власності земельну ділянку, кадастровий номер 0523086400:03:001:0005, яка розташована на території Райгородської сільської ради Немирівського району Вінницької області .

Стягнути із Товариства з обмеженою відповідальністю Ситковецьке (адреса реєстрації: 22865, вул. Мандролька, 19, смт. Ситківці Немирівського району Вінницької області, ЄДПОУ 33845116) на користь ОСОБА_1 (адреса реєстрації та проживання: 23700, вул. Інтернаціональна, 45, м. Гайсин Вінницької області, РНОКПП НОМЕР_1) судові витрати в розмірі 6303 грн 84 коп(шість тисяч триста три гривні вісімдесят чотири копійки) .

Рішення суду може бути оскаржено в апеляційному порядку передбаченому ст.ст.351-356 ЦПК України.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закритті апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного розгляду.

Дата складення повного судового рішення - 11.03.2019 року.

Суддя: (підпис)

Копія вірна ОСОБА_6

Суддя:

СудНемирівський районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення06.03.2019
Оприлюднено12.03.2019
Номер документу80368120
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —140/2015/17

Постанова від 13.02.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Литвиненко Ірина Вікторівна

Ухвала від 18.07.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Литвиненко Ірина Вікторівна

Постанова від 29.05.2019

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Сопрун В. В.

Постанова від 29.05.2019

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Сопрун В. В.

Ухвала від 16.05.2019

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Сопрун В. В.

Ухвала від 03.05.2019

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Сопрун В. В.

Ухвала від 15.04.2019

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Сопрун В. В.

Рішення від 06.03.2019

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Науменко С. М.

Рішення від 06.03.2019

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Науменко С. М.

Ухвала від 03.12.2018

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Науменко С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні