Ухвала
від 07.03.2019 по справі 127/33269/18
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 127/33269/18

Провадження 2/127/5644/18

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

07 березня 2019 року Вінницький міський суд Вінницької області

в складі: головуючого судді Федчишена С.А.,

при секретарі Підвисоцькій О.Ю.,

розглянувши у підготовчому засіданні в місті Вінниці клопотання ОСОБА_1 про залучення до участі в справі співвідповідача по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Київської ОСОБА_2 Української Православної Церкви про поновлення на роботі, -

встановив:

В провадженні суду знаходиться вище вказана цивільна справа.

ОСОБА_1 звернувся в суд з клопотанням про залучення до участі в справі співвідповідача Релігійну організацію Управління Вінницької Єпархії Української Православної Церкви . Клопотання мотивовано тим, що Релігійна організація Управління Вінницької Єпархії Української Православної Церкви є частиною Української православної Церкви, а Управління Вінницької єпархії є виконавчим органом єпархії. ОСОБА_1 призначений відповідним указом керівником організації та його виплачується заробітна плата з дотриманням мінімальних гарантій в оплаті праці, тобто він є найманим працівником та перебуває в трудових відносинах з організацією та отримує винагороду за свою працю. Враховуючи те, що рішення про поновленні на роботі буде виконуватися за місцезнаходження організації в частині фактичного допуску керівника до виконання обов'язків, участь в справі Релігійної організації Управління Вінницької Єпархії Української Православної Церкви є обов'язковою.

В підготовчому засіданні представники позивача - адвокати ОСОБА_3 та ОСОБА_4 клопотання підтримали, просили задовольнити.

Представник відповідача - адвокат ОСОБА_5 в підготовчому засіданні заперечував щодо задоволення клопотання.

Заслухавши думку учасників підготовчого засідання, дослідивши матеріали справи, оцінивши докази в їх сукупності, суд приходить до висновку про наявність правових підстав для задоволення клопотання з наступних підстав.

При розгляді даного клопотання судом встановлено наступні факти та відповідні їм правовідносини.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 звернувся в суд з позовом до Київської ОСОБА_2 Української Православної Церкви про поновлення на роботі. Згідно позовних вимог просить визнати незаконним та скасувати указ Митрополита Київського і всієї України ОСОБА_5, предстоятеля Української Православної Церкви №1657 від 17.12.2018року про звільнення від управління Вінницькою єпархією та заборони у священнослужінні ОСОБА_2 (ОСОБА_1І.). Поновити ОСОБА_1 Митрополита Вінницького і Барського, керуючим Вінницькою єпархією. Зобов'язати усунути перешкоди у виконання посадових обов'язків керівника Релігійної організації Управління Вінницької Єпархії Української Православної Церкви .

Ухвалою суду від 28.12.2018 року відкрито провадження за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче засідання.

Указом №1657 від 17.12.2018року ОСОБА_1І, звільнено від управління Вінницькою єпархією та заборонено священнослужінні.

Управління вінницької єпархії Української Православної Церкви є релігійною організацією, яка зареєстрована у встановленому законодавством порядку та має статус юридичної особи.

Згідно п. 1, 6 Статуту Релігійна організація Управління Вінницької Єпархії Української Православної Церкви є частиною Української православної Церкви, а Управління Вінницької єпархії є виконавчим органом єпархії.

Відповідно до Державного реєстру засновником юридичної особи - Управління Вінницької єпархії Української православної Церкви, є Київська ОСОБА_2 Української Православної Церкви, яка діє під загальним керівництвом Митрополита Київського і всієї України, який згідно Статуту представляє Українську Православну Церкву у стосунках з державними органами, громадськими об'єднаннями та іншими організаціями, Київська митрополія здійснює поточне керівництво єпархіальними управління, парафіями, монастирями, духовними школами, братствами та іншими релігійними організаціями УПЦ та координацію їхньої діяльності (п.3.1 Статуту).

При вирішенні питання про поновлення на роботі керівника організації, який був призначений органом управління юридичної особи, відповідачами повинні бути організація, керівник якого звільнений, та орган управління майном, юридична особа - засновник, які призначали керівника на посаду.

Так, відповідно до ст. 50 ЦПК України позов може бути пред`явлений спільно кількома позивачами або до кількох відповідачів.

Участь у справі кількох позивачів і (або) відповідачів (процесуальна співучасть) допускається, якщо: 1)предметом спору є спільні права чи обов`язки кількох позивачів або відповідачів; 2)права та обов`язки кількох позивачів чи відповідачів виникли з однієї підстави; 3)предметом спору є однорідні права і обов`язки.

Суд першої інстанції має право за клопотанням позивача до закінчення підготовчого провадження, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження до початку першого судового засідання залучити до участі у ній співвідповідача (ч. 1 ст. 51).

Враховуючи викладене та те, що в разі задоволення вимоги про поновлення на роботі, рішення має виконуватися за місцезнаходженням організації в частині фактичного допуску керівника до виконання обов'язків, а тому суд приходить до висновку, що участь Релігійної організації Управління Вінницької Єпархії Української Православної Церкви як співвідповідача є обов'язковою.

Відповідно до ч. 3 ст.189 ЦПК України, підготовче провадження має бути проведене протягом шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі. У виняткових випадках для належної підготовки справи для розгляду по суті цей строк може бути продовжений не більше ніж на тридцять днів за клопотанням однієї із сторін або з ініціативи суду.

На підставі викладеного, враховуючи, що судом вирішено питання про залучення співвідповідача відповідно до ч. 4 ст. 197 ЦПК України, в зв'язку з чим судом запропоновано надати співвідповідачу відзив у урахуванням вимог ст. 178 ЦПК України, підготовче засідання слід відкласти, у зв'язку з чим слід продовжити строк підготовчого провадження на 30 днів.

На підставі викладеного керуючись ст. ст. 50, 51, 260, 261 ЦПК України, суд -

ухвалив:

Клопотання задовольнити.

Залучити до участі у справі в якості співвідповідача Релігійну організацію Управління Вінницької Єпархії Української Православної Церкви (м. Вінниця, вул. Магістрацька, 162).

Зобов'язати позивача не пізніше двох днів з моменту проголошення цієї ухвали направити Релігійній організації Управління Вінницької Єпархії Української Православної Церкви копію позовної заяви з додатками, а докази такого направлення надати суду.

Запропонувати Релігійній організації Управління Вінницької Єпархії Української Православної Церкви не пізніше 15 днів з дня отримання копії позовної заяви надати суду:

- відзив на позовну заяву і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову, а також документи, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи;

-надати іншим учасникам справи: копію відзиву та доданих до нього документів, який повинен бути надісланий (наданий) одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду.

Роз'яснити, що:

- відзив повинен відповідати вимогам ст. 178 ЦПК України;

- докази по справі повинні бути подані разом з поданням відзиву; якщо доказ не може бути поданий у встановлений законом строк з об'єктивних причин, учасник справи повинен про це письмово повідомити суд та зазначити: доказ, який не може бути подано; причини, з яких доказ не може бути подано у зазначений строк; докази, які підтверджують, що особа здійснила всі залежні від неї дії, спрямовані на отримання вказаного доказу;

- у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами;

- відповідач має право пред'явити зустрічний позов у строк для подання відзиву.

Попередити Релігійну організацію Управління Вінницької Єпархії Української Православної Церкви , що письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено ЦПК України; копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством; учасник справи, який подає письмові докази в копіях (електронних копіях), повинен зазначити про наявність у нього або іншої особи оригіналу письмового доказу; учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який знаходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення (ст. 95 ЦПК України).

Продовжити строк підготовчого провадження на тридцять днів.

Відкласти підготовче засідання на 19 березня 2019року на 14год.30хв. про що повідомити учасників справи.

Ухвала набирає законної сили після її проголошення та оскарженню окремо від рішення суду не підлягає.

Повне судове рішення складено 11.03.2019року.

Суддя:

Дата ухвалення рішення07.03.2019
Оприлюднено12.03.2019
Номер документу80368209
СудочинствоЦивільне
Сутьпоновлення на роботі

Судовий реєстр по справі —127/33269/18

Ухвала від 29.03.2019

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Федчишен С. А.

Ухвала від 29.03.2019

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Федчишен С. А.

Ухвала від 07.03.2019

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Федчишен С. А.

Ухвала від 07.03.2019

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Федчишен С. А.

Ухвала від 20.02.2019

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Федчишен С. А.

Ухвала від 20.02.2019

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Федчишен С. А.

Постанова від 05.02.2019

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Сало Т. Б.

Постанова від 05.02.2019

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Сало Т. Б.

Ухвала від 24.01.2019

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Сало Т. Б.

Ухвала від 17.01.2019

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Сало Т. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні