Ухвала
від 12.03.2019 по справі 525/1704/18
ВЕЛИКОБАГАЧАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 525/1704/18

У Х В А Л А

про проведення підготовчого засідання у справі

12.03.2019 року сел. ОСОБА_1

Великобагачанський районний суд Полтавської області в складі: головуючого-судді Хоролець В.В., при секретарі Гавриш О.В., з участю позивача ОСОБА_2, представника позивача адвоката ОСОБА_3, представника відповідача ПА Агроінвест адвоката ОСОБА_4, розглянувши на підготовчому засіданні матеріали цивільної справи за позовом ОСОБА_2 до Приватної агрофірми Агроінвест про стягнення орендної плати та розірвання договору оренди землі, -

в с т а н о в и в:

В провадженні Великобагачанського районного суду Полтавської області знаходиться цивільна справа за позовом ОСОБА_2 до Приватної агрофірми Агроінвест про стягнення орендної плати та розірвання договору оренди землі.

Загальне позовне провадження у справі відкрито ухвалою суду від 04.01.2019 року і підготовче засідання у справі призначено на 04.02.2019 року. Копія позовної заяви з додатками була направлена відповідачу у справі ПА Агроінвест .

Вбачається, що відповідач у справі 11.01.2019 року отримав копію позовної заяви з додатками (а.с.45). 01.02.2019 року представник відповідача у справі адвокат ОСОБА_4 подав до суду відзив на позовну заяву з відповідними додатками, які приєднано до матеріалів справи (а.с.а.с.50-65).

04.02.2019 року до суду засобами електронного зв'язку представниками учасників справи подані клопотання про відкладення проведення підготовчого засідання у справі у зв'язку з неможливістю з'явлення до суду з поважних причин; наступна дата проведення підготовчого засідання у справі узгоджена з представниками сторін на 11.03.2019 року.

20.02.2019 року до суду надійшла відповідь на відзив від 30.01.2019 року, подана представником позивача у справі адвокатом ОСОБА_3 з відповідними додатками, яка приєднана до матеріалів справи (а.с.а.с.81-92).

В підготовчому засідання позивач ОСОБА_2 та її представник адвокат ОСОБА_3 підтримали доводи позовної заяви, доводи заяв по суті справи, які подавалися стороною позивача, а також клопотання про виклик свідків (яке вказано у позовній заяві) та інші клопотання, які вказані у відповіді на відзив; також вважали за можливе призначити справу до судового розгляду.

В підготовчому засіданні представник відповідача ПА Агроінвест адвокат ОСОБА_4 підтримав доводи поданого відзиву, також вважав за можливе призначити справу до судового розгляду.

Відповідно до ч.1 ст.189 ЦПК України, завданням підготовчого провадження є: остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; з'ясування заперечень проти позовних вимог; визначення обставин справи, які підлягають встановленню та зібрання відповідних доказів; вирішення відводів; визначення порядку розгляду справи; вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті.

Коло питань, які вирішуються на підготовчому засіданні визначено положеннями ст.197 ЦПК України.

Відповідно до змісту норм ч.2 ст.197 ЦПК України, у підготовчому засіданні суд, зокрема, у разі необхідності заслуховує уточнення позовних вимог та заперечень проти них та розглядає відповідні заяви; вирішує питання про вступ у справу інших осіб, заміну неналежного відповідача, залучення співвідповідача, об'єднання справ і роз'єднання позовних вимог, прийняття зустрічного позову, якщо ці питання не були вирішені раніше; може роз'яснювати учасникам справи, які обставини входять до предмета доказування, які докази мають бути подані тим чи іншим учасником справи; з'ясовує, чи повідомили сторони про всі обставини справи, які їм відомі; з'ясовує, чи надали сторони докази, на які вони посилаються у позові і відзиві, а також докази, витребувані судом чи причини їх неподання; вирішує питання про витребування додаткових доказів та визначає строки їх подання, вирішує питання про забезпечення доказів, якщо ці питання не були вирішені раніше; вирішує питання про призначення експертизи, виклик у судове засідання експертів, свідків, залучення перекладача, спеціаліста; вирішує заяви та клопотання учасників справи; встановлює строки для подання відповіді на відзив та заперечення; встановлює строк для подання пояснень третіми особами та відповіді учасників справи на такі пояснення.

Відповідно до ч.1 ст.200 ЦПК України, у підготовчому засіданні суд постановляє ухвалу (ухвали) про процесуальні дії, що необхідно вчинити до закінчення підготовчого провадження та початку судового розгляду справи по суті.

Згідно п.3 ч.2 ст.200 ЦПК України, за результатами підготовчого засідання суд постановляє ухвалу про закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

Суд, заслухавши думку учасників справи з приводу виконання положення ст.ст.189,197 ЦПК України, з огляду на здійснення всіх дій, необхідних для забезпечення правильного і своєчасного розгляду справи по суті, вважає за можливе закрити підготовче провадження та призначити справу до судового розгляду по суті у відкритому судовому засіданні. Також, вбачаються підстави для задоволення клопотання сторони позивача про виклик вищевказаних свідків в судове засідання (які вказані у позовній заяві).

Цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін (ч.1 ст.12 ЦПК України). Відповідно до ч.3 ст.12 ЦПК України кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно ст.13 ЦПК України (диспозитивність цивільного судочинства), суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд.

У розумінні цивільно-процесуального закону предмет позову - це матеріально-правова вимога позивача, стосовно якої він просить ухвалити рішення, у матеріальному розумінні - це певна річ (об'єкт), щодо якої виник спір.

Відповідно до ч.1 ст.83 ЦПК України, сторони та інші учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду.

За нормою ч.1 ст.84 ЦПК України (витребування доказів), учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Відповідно до вимог ч.6 ст.84 ЦПК України, будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. З урахуванням вищевказаних положень ЦПК України, поданого відзиву у справі та посилань сторони позивача, які викладені в пункті 3 відповіді на відзив, виходячи з положень ст.95 ЦПК України необхідно витребувати для огляду в судовому засіданні у сторони відповідача оригінали листів-запрошень щодо отримання орендної плати за 2016-2018 р. відносно позивача у справі, оригінали документів, підтверджуючих відправлення відповідних листів на адресу позивача, а також первинні бухгалтерські документи, які підтверджують факт нарахування та сплати орендної плати стосовно позивача у справі ОСОБА_2 за 2016-2018 р.

З огляду на доводи відповіді на відзив, які стосуються положень ст.93 ЦПК України, виходячи зі змісту поданого відзиву у справі, суд згідно ч.7 ст.93 ЦПК України вважає за необхідне зобов'язати сторону відповідача надати відповідь на питання 4.2, яке вказане у прохальній частині позовної заяви позивача у справі. В той же час, враховуючи викладене, а також наявність посилань відзиву, які стосуються посилань на норму ст.93 ЦПК України, в даний час не вбачається підстав для застосування положень ч.7 ст.93 ЦПК України щодо інших пунктів питань (крім п.4.2), оскільки в іншому разі це може призвести до порушення принципу диспозитивності та змагальності.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст.ст.12,13,83,84,86,189,197-200,247,260,261 ЦПК України, суд, -

у х в а л и в :

Підготовче провадження у даній цивільній справі закрити.

Цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до Приватної агрофірми Агроінвест про стягнення орендної плати та розірвання договору оренди землі призначити до судового розгляду по суті у відкритому судовому засіданні в залі Великобагачанського районного суду Полтавської області на узгоджену з учасниками справи дату 15 годину 30 хвилин 17.04.2019 року.

Про час і місце судового засідання повідомити учасників справи в порядку, передбаченому ст.ст.128-131 ЦПК України.

Витребувати для огляду в судовому засіданні у сторони відповідача оригінали листів-запрошень щодо отримання орендної плати за 2016-2018 р. відносно позивача у справі, оригінали документів, підтверджуючих відправлення відповідних листів на адресу позивача, а також первинні бухгалтерські документи, які підтверджують факт нарахування та сплати орендної плати стосовно позивача у справі ОСОБА_2 за 2016-2018 р. Також, зобов'язати сторону відповідача у справі надати відповідь на питання 4.2, яке вказане у прохальній частині позовної заяви позивача у справі.

Задовольнити клопотання позивача у справі та викликати в судове засідання в якості свідків ОСОБА_5 та ОСОБА_6 (адреси даних осіб вказані у позовній заяві).

На виконання ч.4 ст.91 ЦПК України суд попереджає вищевказаних свідків про кримінальну відповідальність за завідоме неправдиве показання чи відмову від давання показань на вимогу суду. Копію даної ухвали суду направити для відому та ознайомлення вищевказаним свідкам.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України - http://court.gov.ua/fair/sud1602.

Ухвала не підлягає оскарженню окремо від рішення суду. Заперечення на ухвалу можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення.

Суддя В.В. Хоролець

СудВеликобагачанський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення12.03.2019
Оприлюднено13.03.2019
Номер документу80380576
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —525/1704/18

Ухвала від 24.12.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Петров Євген Вікторович

Постанова від 19.11.2019

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Пікуль В. П.

Постанова від 19.11.2019

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Пікуль В. П.

Ухвала від 11.11.2019

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Пікуль В. П.

Ухвала від 01.10.2019

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Пікуль В. П.

Ухвала від 27.08.2019

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Пікуль В. П.

Рішення від 19.06.2019

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Хоролець В. В.

Рішення від 19.06.2019

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Хоролець В. В.

Ухвала від 12.03.2019

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Хоролець В. В.

Ухвала від 04.01.2019

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Хоролець В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні