Рішення
від 13.03.2019 по справі 127/23078/18
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 127/23078/18

Провадження № 2/127/3973/18

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13.03.2019 м. Вінниця

Вінницький міський суд Вінницької області у складі головуючого судді Дернової В.В., секретаря Тронт М.О., за участі представника позивача ОСОБА_1, представника відповідача ОСОБА_2, розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Вінниці у порядку спрощеного позовного провадження з викликом (повідомленням) осіб цивільну справу за позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_4 громадської організації Фізкультурно - спортивного товариства Динамо України, за участі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, Громадської організації Вінницька обласна організація Фізкультурно - спортивного товариства Динамо України, про визнання незаконним та скасування наказу про звільнення, поновлення на роботі,

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_3 звернувся до суду з позовом до відповідача ОСОБА_4 громадської організації Фізкультурно - спортивного товариства Динамо України про визнання незаконним та скасування наказу про звільнення, поновлення на роботі та просив визнати незаконним та скасувати наказ Фізкультурно-спортивного товариства Динамо України від 17 серпня 2018 року № 86-П Про звільнення ОСОБА_3В. та зобов'язати ОСОБА_4 громадську організацію Фізкультурно-спортивне товариство Динамо Україна поновити ОСОБА_3 на попередньому місці роботи на посаді заступника голови громадської організації Вінницька обласна організація Фізкультурно-спортивного товариства Динамо Україна з 17 серпня 2018 року, мотивуючи позовні вимоги тим, що звільнення відбулося безпідставно, з допущенням порушень порядку та строків накладення дисциплінарного стягнення у вигляді звільнення.

Ухвалою Вінницького міського суду Вінницької області від 7 грудня 2018 року було залучено до участі у справі Громадську організацію Вінницька обласна організація Фізкультурно спортивного товариства Динамо України як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, та викликано у судове засідання свідків ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10

Справа розглядалася судом у порядку спрощеного позовного провадження з викликом (повідомленням) сторін, у задоволенні клопотання відповідача (а.с. 140-142) про розгляд справи у порядку загального позовного провадження судом було відмовлено, оскільки в силу вимог п. 2 ч. 1 ст. 274 ЦПК України виключно у порядку спрощеного позовного провадження розглядаються справи, що виникають з трудових відносин.

Позивач ОСОБА_3 та його представник - адвокат ОСОБА_1 у судовому засіданні позовні вимоги підтримали повністю з підстав, викладених у позовній заяві, просили їх задовольнити. При цьому, в силу вимог ст. 49 ЦПК України суд не бере до уваги редакцію позовних вимог, викладених у поясненні позивача від 13.03.2019 року.

Представник відповідача ОСОБА_4 громадської організації Фізкультурно - спортивного товариства Динамо України - адвокат ОСОБА_2 у судовому засіданні заперечувала проти задоволення позову з підстав, викладених у відзиві на позов від 12.10.2018 року (а.с.44-54), та просила відмовити у його задоволенні.

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Громадської організації Вінницька обласна організація Фізкультурно спортивного товариства Динамо України - у судове засідання не з'явився, однак до суду було подано заяву про розгляд справи у відсутність (а.с.42-44) та письмові пояснення на позовну заяву від 14.01.2019 року № 1/10 (а.с. 212-222) щодо наявності підстав для відмови у задоволенні позову.

Допитані у судовому засіданні свідки ОСОБА_5 (перший заступник голови Громадської організації Вінницька обласна організація Фізкультурно - спортивного товариства Динамо України), ОСОБА_6 (заступник голови ОСОБА_4 громадської організації Фізкультурно - спортивного товариства Динамо України), ОСОБА_7 (головний бухгалтер ОСОБА_4 громадської організації Фізкультурно - спортивного товариства Динамо України), ОСОБА_8 (кадровий працівник ОСОБА_4 громадської організації Фізкультурно - спортивного товариства Динамо України), ОСОБА_9 (заступник головного бухгалтера ОСОБА_4 громадської організації Фізкультурно - спортивного товариства Динамо України) показали, що позивачем ОСОБА_3 було допущено грубі порушення у фінансового-господарській та організаційній діяльності Громадської організації Вінницька обласна організація Фізкультурно - спортивного товариства Динамо України, хоча у минулому він завжди характеризувався позитивно, внаслідок чого робота Громадської організації Вінницька обласна організація Фізкультурно - спортивного товариства Динамо України тривалий час не перевірялася.

Вивчивши матеріали справи, вислухавши пояснення учасників справи, показання допитаних у судовому засіданні свідків ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, оцінивши докази у їх сукупності, суд прийшов до висновку, що позов обґрунтований та підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Судом встановлено наступні фактичні обставини справи та відповідні їм спірні правовідносини .

23 вересня 2016 року між позивачем ОСОБА_3 та Фізкультурно - спортивним товариством Динамо України було укладено Контракт з керівником Вінницької обласної організації Фізкультурно-спортивного товариства Динамо України на термін з 23 вересня 2016 року до 23 вересня 2021 року (а.с. 19-27) .

Відповідно до ст. 40 КЗпП України, трудовий договір, укладений на невизначений строк, а також строковий трудовий договір до закінчення строку його чинності можуть бути розірвані власником або уповноваженим ним органом лише у випадках систематичного невиконання працівником без поважних причин обов'язків, покладених на нього трудовим договором або правилами внутрішнього трудового розпорядку, якщо до працівника раніше застосовувалися заходи дисциплінарного чи громадського стягнення (п.3).

Наказом ОСОБА_4 громадської організації Фізкультурно - спортивного товариства Динамо України від 17 серпня 2018 року № 86-П Про звільнення ОСОБА_3В. позивача ОСОБА_3, заступника голови Громадської організації Вінницька обласна організація Фізкультурно - спортивного товариства Динамо України, звільнено з роботи за пунктом 3 ст. 40 КЗпП (систематичне невиконання обов'язків) (а.с. 29) . Підставою прийняття вказаного наказу зазначено проміжний акт від 17.08.2018 року.

Відповідно до ст. 148 КЗпП України, дисциплінарне стягнення застосовується власником або уповноваженим ним органом безпосередньо за виявленням проступку, але не пізніше одного місяця з дня його виявлення, не рахуючи часу звільнення працівника від роботи у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю або перебування його у відпустці; дисциплінарне стягнення не може бути накладене пізніше шести місяців з дня вчинення проступку.

Як вбачається зі змісту Проміжного акту за результатами проведення перевірки матеріалів конференцій та засідань президій ГО Вінницька обласна організація ФСТ Динамо України від 17 серпня 2018 року (далі - Проміжний акт), зазначено наступні дати вчинення виявлених порушень: 23.09.2016 року , 10.11.2016 року , 29.03.2017 року , 24.05.2017 року , 19.12.2017 року , які знаходяться за межами передбаченого ст. 148 КЗпП шестимісячного строку притягнення до дисциплінарної відповідальності. Згідно з п. 3 Проміжного акту було вилучено також і Матеріали проведення засідання президії Громадської організації Вінницька обласна організація ФСТ Динамо України 22 березня 2018 року (а.с. 169-194) , однак у Проміжному акті не зафіксовано жодного порушення із вказаною датою вчинення.

Звільнення за п. 3 ст. 40 КЗпП України є дисциплінарним стягненням, а тому може бути застосоване лише в межах передбаченого ст. 148 КЗпП шестимісячного строку притягнення до дисциплінарної відповідальності, який закінчився не момент прийняття оскаржуваного наказу ОСОБА_4 громадської організації Фізкультурно - спортивного товариства Динамо України від 17 серпня 2018 року № 86-П Про звільнення ОСОБА_3В.

Крім того, згідно з п. 23 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 06.11.1992 року № 9 Про практику розгляду судами трудових спорів , за передбаченими п.3 ст.40 КЗпП підставами працівник може бути звільнений лише за проступок на роботі, вчинений після застосування до нього дисциплінарного або громадського стягнення за невиконання без поважних причин обов'язків, покладених на нього трудовим договором або правилами внутрішнього трудового розпорядку.

Однак, судом встановлено, що до дисциплінарної відповідальності у виді догани позивача ОСОБА_3 було притягнуто на підставі наказу Фізкультурно - спортивного товариства Динамо України від 13 липня 2018 року № 22-к Про оголошення догани (а.с. 138) , а зазначені у Проміжному акті порушення, за вчинення яких позивача ОСОБА_3 було притягнуто до дисциплінарної відповідальності у виді звільнення передували застосуванню дисциплінарного стягнення - догани.

Таким чином, було порушено строк та порядок притягнення позивача ОСОБА_3 до дисциплінарної відповідальності у виді звільнення.

Також суд звертає увагу, що окремі зазначені у Проміжному акті недоліки та порушення не є такими з огляду на зміст Положення Громадської організації Вінницька обласна організація Фізкультурно - спортивного товариства Динамо України (2016 рік). Наприклад, у п. 2.2. Проміжного акту зазначено як недолік та порушення, що усі протоколи та постанови засідань президій підписані заступником голови Організації ОСОБА_3В. , незважаючи на те, що відповідно до п. 9.15 Положення Громадської організації Вінницька обласна організація Фізкультурно - спортивного товариства Динамо України (2016 рік), Перший заступник (заступник) Голови Організації підписує рішення Президії у разі відсутності Голови Організації (а.с. 6-18) .

Що стосується фальшування документації як це зазначено у Проміжному акті, то факт підробки документа повинен бути встановлений вироком суду, який набрав законної сили, за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст. 358 КК України (відповідно до ч. 2 ст. 78 ЦПК України, обставини справи, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування).

Враховуючи викладене, суд доходить до висновку, що звільнення позивача ОСОБА_3 відбулося з порушенням вимог п. 3 ст. 40, ст. 148 КЗпП України, а тому слід визнати незаконним та скасувати наказ ОСОБА_4 громадської організації Фізкультурно - спортивного товариства Динамо України від 17 серпня 2018 року № 86-П Про звільнення ОСОБА_3В. за п. 3 ст. 40 КЗпП України та поновити ОСОБА_3 на посаді заступника голови Громадської організації Вінницька обласна організація Фізкультурно - спортивного товариства Динамо України.

При цьому, в силу вимог ст. 430 ЦПК України, слід допустити рішення суду до негайного виконання в частині поновлення на роботі.

Крім того, відповідно до вимог ч. 1 ст. 141 ЦПК України, необхідно стягнути з відповідача ОСОБА_4 громадської організації Фізкультурно - спортивного товариства Динамо України на користь держави судовий збір в сумі 704,80 грн.

Керуючись ст. 13, 49, 81, 141, 247, 263-265, 259, 268, 273, 274 ЦПК України, на підставі ст. 40, 148 КЗпП України

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Визнати незаконним та скасувати наказ ОСОБА_4 громадської організації Фізкультурно - спортивного товариства Динамо України від 17 серпня 2018 року № 86-П Про звільнення ОСОБА_3В. за п. 3 ст. 40 КЗпП України.

Поновити ОСОБА_3 на посаді заступника голови Громадської організації Вінницька обласна організація Фізкультурно - спортивного товариства Динамо України.

Рішення суду у частині поновлення ОСОБА_3 на роботі допустити до негайного виконання.

Стягнути з ОСОБА_4 громадської організації Фізкультурно - спортивного товариства Динамо України на користь держави судовий збір в сумі 704,80 грн.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його складення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

ОСОБА_3 (АДРЕСА_1; РНОКПП НОМЕР_1)

ОСОБА_4 громадська організація Фізкультурно - спортивного товариства Динамо України (м. Київ, вул. Інститутська, буд. 29/3; ЄДРПОУ 00035145)

Громадська організація Вінницька обласна організація Фізкультурно - спортивного товариства Динамо України (м. Вінниця, вул. Ботанічна, буд. 27; ЄДРПОУ 02942232)

Повний тест рішення суду складено 18.03.2019 року.

Суддя

СудВінницький міський суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення13.03.2019
Оприлюднено20.03.2019
Номер документу80529004
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —127/23078/18

Ухвала від 20.10.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Литвиненко Ірина Вікторівна

Ухвала від 02.07.2019

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Дернова В. В.

Ухвала від 27.06.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Литвиненко Ірина Вікторівна

Постанова від 20.06.2019

Адмінправопорушення

Вінницький апеляційний суд

Оніщук В. В.

Постанова від 30.05.2019

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Оніщук В. В.

Ухвала від 21.05.2019

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Оніщук В. В.

Ухвала від 07.05.2019

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Оніщук В. В.

Ухвала від 24.04.2019

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Оніщук В. В.

Ухвала від 15.04.2019

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Дернова В. В.

Рішення від 26.03.2019

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Дернова В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні