Ухвала
від 18.03.2019 по справі 420/6701/18
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 420/6701/18

У Х В А Л А

18 березня 2019 року м.Одеса

Одеський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Вовченко O.A., розглядаючи у порядку спрощеного позовного провадження адміністративну справу за позовом приватного підприємства ОДЕСАХОЛОД до Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області про визнання протиправними та скасування рішення та постанови, -

ВСТАНОВИВ:

До Одеського окружного адміністративного суду 26 грудня 2018 року надійшов адміністративний позов приватного підприємства ОДЕСАХОЛОД до Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області, у якому позивач просить суд:

- визнати протиправним та скасувати рішення №52 від 23.10.2018 року Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів про тимчасове припинення виробництва та обігу харчових продуктів ПП ОДЕСАХОЛОД ;

- визнати протиправним та скасувати постанову №222 від 26.11.2018 року Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів про накладення штрафу у відношенні ПП ОДЕСАХОЛОД в розмірі 148920,00 грн.

Ухвалою Одеського окружного адміністративного суду від 02 січня 2019 року даний позов залишено без руху та надано позивачу 5-денний строк для усунення недоліків позовної заяви з дня отримання копії ухвали.

10 січня 2018 року до суду від позивача за вх.№958/19 надійшов, зокрема, належним чином оформлений адміністративний позов приватного підприємства ОДЕСАХОЛОД до Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області, в якому позовні вимоги викладені в такій редакції:

- визнати протиправним та скасувати рішення №58 від 23.10.2018 року Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області про тимчасове припинення виробництва та обігу харчових продуктів ПП ОДЕСАХОЛОД ;

- визнати протиправним та скасувати постанову №282 від 26.11.2018 року Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області про накладення штрафу у відношенні ПП ОДЕСАХОЛОД в розмірі 148920,00 грн.

15 січня 2019 року ухвалою суду прийнято до розгляду позовну заяву приватного підприємства ОДЕСАХОЛОД (вх.№958/19), відкрито провадження у даній адміністративній справі та визначено розглядати справу за правилами спрощеного позовного провадження без виклику учасників справи.

Суд зазначає, що одним із основних засад (принципів) адміністративного судочинства є офіційне з'ясування всіх обставин у справі.

Відповідно до ст. 72 КАС України доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Згідно ч.ч.1, 4 ст. 9 КАС України розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості. Суд вживає передбачені законом заходи, необхідні для з'ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

За приписами КАС України обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з'ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Відповідно до ч. 3 ст. 77 КАС України докази суду надають учасники справи. Суд може пропонувати сторонам надати докази та збирати докази з власної ініціативи, крім випадків, визначених цим Кодексом.

Згідно з ч.ч.1, 2 ст.94 КАС України письмовими доказами є документи (крім електронних документів), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору. Письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не визначено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього.

Згідно із ч 3 ст. 80 КАС України, про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу.

Суд зазначає, що з метою повного та об'єктивного розгляду справи, з'ясування всіх обставин справи суд вважає необхідним витребувати в Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області:

- інформацію щодо наявності у позивача, відповідача чи інших осіб оригіналів: заяви ПП ОДЕСАХОЛОД до директора ОРДЛСД України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів ОСОБА_1 від 03.10.2018 року; запиту ПП ОДЕСАХОЛОД на проведення випробування; акта №135 відбору зразків для проведення ветеринарно-санітарної експертизи у державній лабораторії ветеринарної медицини віл 03.10.2018 року;

- належним чином засвідчену копію ТУ У 15.2-32248136-001-2004 Продукція рибна та морепродукти заморожені;

- належним чином засвідчену копію КМАФАнМ, КУО.

Згідно ч.1 ст.12 КАС України адміністративне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку позовного провадження (загального або спрощеного).

Відповідно до ч.5 ст.12 КАС України умови, за яких суд має право розглядати справи у загальному або спрощеному позовному провадженні, визначаються цим Кодексом.

Згідно ч.1 ст.257 КАС України у за правилами спрощеного позовного провадження розглядаються справи незначної складності.

Відповідно до положень п.20 ч.1 ст.4 КАС України адміністративна справа незначної складності (малозначна справа) - адміністративна справа, у якій характер спірних правовідносин, предмет доказування та склад учасників тощо не вимагають проведення підготовчого провадження та (або) судового засідання для повного та всебічного встановлення її обставин.

Відповідно до частини 3 статті 12 КАС України загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Згідно з частиною 3 статті 257 КАС України при вирішенні питання про розгляд справи за правилами спрощеного або загального позовного провадження суд враховує: 1) значення справи для сторін; 2) обраний позивачем спосіб захисту; 3) категорію та складність справи; 4) обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначати експертизу, викликати свідків тощо; 5) кількість сторін та інших учасників справи; 6) чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес; 7) думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Згідно ч. 6 ст. 260 КАС України, якщо суд вирішив розглянути справу в порядку спрощеного позовного провадження, але в подальшому постановив ухвалу про розгляд справи за правилами загального позовного провадження, розгляд справи починається зі стадії відкриття провадження у справі. У такому випадку повернення до розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження не допускається.

Згідно з положеннями ст. 179 КАС України для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання.

Дата і час підготовчого засідання призначається судом з урахуванням обставин справи і необхідності вчинення відповідних процесуальних дій. Підготовче засідання має бути розпочате не пізніше ніж через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі.

Відповідно до ч.1, ч.2 ст. 173 КАС України підготовку справи до судового розгляду здійснює суддя адміністративного суду, який відкрив провадження в адміністративній справі.

Завданням підготовчого провадження є: 1) остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; 2) з'ясування заперечень проти позовних вимог; 3) визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів; 4) вирішення відводів; 5) визначення порядку розгляду справи; 6) вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті.

Таким чином, враховуючи вищевикладене, складність вказаної справи, її значення для сторін, необхідність отримання додаткових доказів та інформації а також потребу отримати додаткові пояснення сторін щодо обставин справи, суд дійшов висновку про доцільність подальшого розгляду справи за правилами загального позовного провадження та призначення підготовчого засідання.

Разом з цим, суд зазначає, що всі подані сторонами до 18 березгя 2019 року письмові докази будуть враховані судом при постановленні рішення по справі.

Керуючись ст.ст. 12, 173, 179-181, 248, 257, 260 КАС України, суд, -

УХВАЛИВ:

Розгляд справи за позовом приватного підприємства ОДЕСАХОЛОД до Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області про визнання протиправними та скасування рішення та постанови проводити за правилами загального позовного провадження.

Призначити підготовче засідання на 16.04.2019 року о 10:00 год. у приміщенні Одеського окружного адміністративного суду за адресою: м. Одеса, Фонтанська дорога, 14, зала судових засідань №24 (2-й поверх).

Роз'яснити, що розгляд справи починається зі стадії відкриття провадження у справі.

Встановити відповідачу строк для подання відзиву на позовну заяву протягом п'ятнадцяти днів з дня отримання копії даної ухвали. Відзив подається до суду разом із документами, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи.

Відповідно до ч.4 ст.159 КАС України, неподання суб'єктом владних повноважень відзиву на позов без поважних причин може бути кваліфіковано судом як визнання позову.

Встановити позивачу п'ятиденний строк з дня отримання відзиву для подання відповіді на відзив.

Встановити відповідачу п'ятиденний строк з дня отримання відповіді на відзив для подання заперечення.

Зазначити учасникам справи, що копії заяв по суті справи одночасно з поданням до суду повинні бути надіслані іншим учасникам справи.

Витребувати в Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області:

- інформацію щодо наявності у позивача, відповідача чи інших осіб оригіналів: заяви ПП ОДЕСАХОЛОД до директора ОРДЛСД України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів ОСОБА_1 від 03.10.2018 року; запиту ПП ОДЕСАХОЛОД на проведення випробування; акта №135 відбору зразків для проведення ветеринарно-санітарної експертизи у державній лабораторії ветеринарної медицини віл 03.10.2018 року;

- належним чином засвідчену копію ТУ У 15.2-32248136-001-2004 Продукція рибна та морепродукти заморожені;

- належним чином засвідчену копію КМАФАнМ, КУО.

Зобов'язати Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області надати до Одеського окружного адміністративного суду витребувані судом докази у 15-денний строк до з моменту отримання копії ухвали суду.

Згідно зі ст.44 КАС України учасники справи зобов'язані, зокрема, сприяти своєчасному, всебічному, повному та об'єктивному встановленню всіх обставин справи; подавати наявні у них докази в порядку та строки, встановлені законом або судом, не приховувати докази.

З урахуванням викладеного, у разі своєчасного виконання сторонами своїх прав та обов'язків щодо подання та направлення до суду у встановлених КАС України випадках заяв по суті справи (відзив на позовну заяву (відзив) з доказами по справі не шляхом здачі вказаних заяв до канцелярії суду, а шляхом відправки його до суду у встановлений строк засобами поштового зв'язку, необхідно про надіслання відповідних заяв засобами поштового зв'язку повідомити суд на його електрону адресу, телефон, факс.

У разі неотримання судом відповідних заяв та доказів з урахуванням встановлених нормативів та відсутності повідомлень іншими засобами зв'язку, суд буде вирішувати питання про подальший розгляд справи у встановлені судом в ухвалі суду строки.

Веб-адреса сторінки Одеського окружного адміністративного суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: http://adm.od.court.gov.ua/sud1570/.

Справа розглядатиметься суддею одноособово.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя О.А. Вовченко

Дата ухвалення рішення18.03.2019
Оприлюднено20.03.2019
Номер документу80533423
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправними та скасування рішення та постанови

Судовий реєстр по справі —420/6701/18

Ухвала від 07.11.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Тацій Л.В.

Ухвала від 30.10.2019

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Вовченко О. А.

Постанова від 24.09.2019

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Бітов А.І.

Ухвала від 18.07.2019

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Бітов А.І.

Ухвала від 18.07.2019

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Бітов А.І.

Ухвала від 02.07.2019

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Бітов А.І.

Рішення від 04.06.2019

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Вовченко О. А.

Ухвала від 03.05.2019

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Вовченко О. А.

Ухвала від 18.03.2019

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Вовченко О. А.

Ухвала від 15.01.2019

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Вовченко О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні