Ухвала
від 20.03.2019 по справі 2-н-28/11
СЕМЕНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

20.03.19

Справа № 2-н-28/11

Провадження № 2-і/744/1/2019

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20 березня 2019 року Семенівський районний суд Чернігівської області в складі: головуючого - судді Гнипа О.І.,

при секретарі Шаповал Ю. В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Семенівка Чернігівської області справу за заявою публічного акціонерного товариства Облтеплокомуненерго про приведення судового наказу у відповідність до вимог закону, -

В С Т А Н О В И В:

Семенівським районним судом Чернігівської області одержана заява від стягувача, публічного акціонерного товариства Облтеплокомуненерго , в якій стягувач просить: упорядкувати відомості виконавчого документу - судового наказу від 25.03.2011 р. у справі № 2-н-28/2011 про стягнення з ОСОБА_1 на користь АТ ОТКЕ заборгованості за послуги з теплозабезпечення за період з 11.2007 по 08.2010 в сумі 4098 гривень 95 копійок відносно необхідності зазначення дати народження боржника - фізичної особи та реєстраційного номера облікової картки платника податків ОСОБА_1. В обґрунтування зазначених вище вимог у заяві зазначено про те, що Семенівським районним судом Чернігівської області 25.03.2011 видано судовий наказ у справі № 2-н-28/2011 про стягнення з ОСОБА_1 на користь Публічного акціонерного товариства Облтеплокомуненерго заборгованості за послуги з теплозабезпечення за період часу з 11.2007 по 08.2010 в сумі 4098 гривень 95 копійок. 27 грудня 2018 року старшим державним виконавцем Семенівського райвідділу ДВС Головного теруправління юстиції у Чернігівській області ОСОБА_2 винесено повідомлення про повернення виконавчого документу (судового наказу у справі № 2-н-28/2011) стягувачу без прийняття до виконання. Зазначене повідомлення винесене на підставі того, що відповідно до ст. 6 Закону України Про виконавче провадження у виконавчому документі відсутня дата народження та реєстраційний номер облікової картки платника податків. 30 січня 2019 року АТ ОТКЕ подало скаргу на дії службової особи ДВС. 19 січня 2019 року Семенівський районний суд Чернігівської області ухвалив судове рішення про відмову у задоволенні скарги АТ ОТКЕ на дії посадової особи ДВС. Підставою відмови було те, що відповідно до абз. 12 ч. 4 ст. 4 Закону України Про виконавче провадження стягувач вживає заходи для приведення судового наказу у відповідність до вимог закону, але у даному випадку він не вжив заходів щодо ініціювання процедуриприведення судового наказу у відповідність до вимог закону (з приводу зазначення належних реквізитів). Вказане судове рішення знайшло свій вираз в ухвалі Семенівського районного суду Чернігівської області від 19.02.2019 р. у справі № 744/167/19.

У судове засідання представник стягувача, публічного акціонерного товариства Облтеплокомуненерго , за довіреністю ОСОБА_3, не прибув, подав до суду письмову заяву про розгляд справи за його відсутності.

Суд, вивчивши матеріали справи за заявою, вважає за необхідне у задоволенні заяви за наступних обставин.

У справі з'ясовано, що стягувачем, публічним акціонерним товариством Облтеплокомуненерго , пред'явлено до Семенівського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області для примусового виконання виконавчий документ - судовий наказ Семенівського районного суду Чернігівської області від 25 березня 2011 року № 2-н-28/2011 про стягнення з боржника, ОСОБА_1, на користь стягувача коштів на погашення заборгованості за теплову енергію у розмірі 4098 гривень 95 копійок, а також 30 гривень 00 копійок на відшкодування витрат на інформаційно-технічне забезпечення розгляду цивільної справи та 25 гривень 50 копійок державного мита (копія наказу на а.с. 17).

За таких обставин суд убачає за потрібне у задоволенні заяви про приведення судового наказу у відповідність до вимог законувідмовити повністю з наступних підстав.

За змістом п. п. 1, 4 ч. 1 ст. 4 Закону України Про виконавче провадження у виконавчому документі щодо боржника - фізичної особи в обов'язковому порядку повинно бути зазначено дані про дату народження такої фізичної особи та її реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання в установленому порядку відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку в паспорті) боржника (для фізичних осіб - платників податків).

Однак, якщо виконавчий документ не відповідає наведеним вимогам (в тому числі й коли він виданий за раніше встановлених законодавчих умов), то згідно із абз. 12 ч. 4 ст. 4 Закону України Про виконавче провадження такий документ підлягає приведенню у відповідність до вимог закону через звернення стягувача до суду, котрий видав виконавчий документ, із приводу зазначення належних реквізитів.

Виходячи зі змісту ч. ч. 1, 2 ст. 13 Цивільного процесуального кодексу України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Збирання доказів у цивільних справах не є обов'язком суду, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Суд має право збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи лише у випадках, коли це необхідно для захисту малолітніх чи неповнолітніх осіб або осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена, а також в інших випадках, передбачених цим Кодексом.

За змістом п. 4 ч. 5 ст. 12 Цивільного процесуального кодексу України суд лише сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом.

З огляду на викладене, у контексті розглядуваного питання, для приведення згаданого вище судового наказу до вимог закону суд має володіти даними, передусім сповіщеними суду стягувачем, для внесення відповідних відомостей про реєстраційний номер облікової картки платника податків та дату народження боржника у судовий наказ у порядку ст. 269 Цивільного процесуального кодексу України.

Проте стягувач, звертаючись до суду із розглядуваною заявою, таких даних суду зовсім не сповістив, пропозицій як же суду здобути такі дані до суду не подав.

Суд самостійно скеровував відповідні запити з метою з'ясування даних про реєстраційний номер облікової картки платника податків та дату народження боржника до Семенівської міської ради Чернігівської області, Семенівського відділення КП Н.-Сіверське МБТІ , але ці органи потрібної інформації суду не надали через відсутність реєстрації ОСОБА_1 в житлі за місцем проживання, вказаному в судовому наказі.

Внаслідок відсутності відомостей про дату народження боржника у відповідності до вимог Порядку надання судам загальної юрисдикції інформації про реєстраційні номери облікових карток платників податків боржників та стягувачів, затвердженого спільним наказом Державної судової адміністрації України та Державної податкової служби України від 26.02.2013 №30/44 реалізувати запит в електронній формі суду не можливо.

Керуючись ст. 269 Цивільного процесуального кодексу України, суд,-

У Х В А Л И В:

У задоволенні заяви публічного акціонерного товариства Облтеплокомуненерго про приведення судового наказу у відповідність до вимог закону- відмовити повністю.

Роз'яснити публічному акціонерному товариству Облтеплокомуненерго про право повторного звернення до суду із піднятого питання у разі надання суду інформації чи пропозицій із приводу способу приведення судового наказу у відповідність до вимог закону.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Чернігівського апеляційного суду шляхом подачі в п'ятнадцятиденний строк апеляційної скарги. До початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи до суду апеляційної інстанції через Семенівський районний суд Чернігівської області.

Суддя: О. І. Гнип

СудСеменівський районний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення20.03.2019
Оприлюднено21.03.2019
Номер документу80589451
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-н-28/11

Судовий наказ від 27.01.2011

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Сільченко В. Є.

Судовий наказ від 27.01.2011

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Сільченко В. Є.

Ухвала від 16.03.2020

Цивільне

Голованівський районний суд Кіровоградської області

Гут Ю. О.

Ухвала від 29.11.2019

Цивільне

Голованівський районний суд Кіровоградської області

Гут Ю. О.

Ухвала від 22.11.2019

Цивільне

Голованівський районний суд Кіровоградської області

Гут Ю. О.

Судовий наказ від 28.03.2011

Цивільне

Кам'янка-Бузький районний суд Львівської області

Горошко Л. Б.

Ухвала від 21.04.2011

Цивільне

Першотравневий районний суд Донецької області

Скудін В. Є.

Ухвала від 20.03.2019

Цивільне

Семенівський районний суд Чернігівської області

Гнип О. І.

Ухвала від 27.12.2011

Цивільне

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Бондаренко Г. К.

Ухвала від 08.08.2018

Цивільне

Голованівський районний суд Кіровоградської області

Шкамерда К. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні