Ухвала
від 12.03.2019 по справі 761/30879/18
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/30879/18

Провадження № 2/761/1993/2019

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 березня 2019 року Шевченківський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді Юзькової О.Л.

при секретарі Шлапаковій А.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання заповіту недійсним, -

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Шевченківського районного суду м. Києва перебуває даний позов.

В судовому засіданні представник позивача заявив клопотання про призначення по справі посмертної судово-психіатричної експертизи, проведення якої доручити експертам Київського міського центру судово-психіатричної експертизи (04080, м. Київ,вулиця Кирилівська, 103-а. Клопотання мотивовано тим, що на обґрунтування вимог щодо визнання недійсним заповіту позивач посилається на те, що спадкодавець - ОСОБА_3 складаючи 01.11.2016 р. заповіт не могла усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними. З метою з ясування таких обставин необхідно застосувати спеціальні знання, якими не володіють ні сторони, ні суд. На вирішення експертів просила поставити питання: Чи усвідомлювала ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, значення своїх дій та могла керувати ними в момент укладення заповіту на ім я ОСОБА_2, посвідченого приватним нотаріусом Київського міського нотаріального кругу Зленком В.М. 01.11.2016 р., реєстровий № 519? Оплату проведення дослідження просила покласти на ОСОБА_1

Позивач ОСОБА_1 підтримала клопотання свого представника.

Відповідач ОСОБА_2 та його представник не заперечуючи щодо призначення експертизи.

Проте, ОСОБА_2 категорично не погодився з експертною установою запропонованою стороною позивача.

За таких обставин, представник відповідача запропонував для проведення дослідження Український науково-дослідний інститут соціальної судової психіатрії та наркології МОЗ України, м. Київ, вул.. Кирилівська, 103.

Проти призначення експертного дослідження в установі запропонованої представником ОСОБА_2 заперечував позивач.

Вислухавши доводи учасників справи, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що клопотання сторони позивача підлягає задоволенню, ви ходячи з наступного.

Так, предметом розгляду даної справи є визнання недійсним заповіту, укладеного ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2, посвідченого приватним нотаріусом Київського міського нотаріального кругу Зленком В.М. 01.11.2016 р.

За положеннями ч. 1 ст. 103 ЦПК України суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: 1) для з'ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; 2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Призначення експертизи судом є обов'язковим, згідно до ст. 105 ЦПК України, у разі заявлення клопотання про призначення експертизи обома сторонами. Призначення експертизи судом є обов'язковим також за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити: 1) характер і ступінь ушкодження здоров'я; 2) психічний стан особи; 3) вік особи, якщо про це немає відповідних документів і неможливо їх одержати.

З огляду на вищенаведені нори процесуального право, зважаючи на предмет спору, необхідність встановити стан ОСОБА_3 на день складання заповіту та з огляду на те, що відповідними знаннями не володіють сторони та суд справі має бути призначена експертиза.

Відповідно до ч.ч. 3-5 ст. 103 ЦПК України при призначенні експертизи судом експерт або експертна установа обирається сторонами за взаємною згодою, а якщо такої згоди не досягнуто у встановлений судом строк, експерта чи експертну установу визначає суд. Суд з урахуванням обставин справи має право визначити експерта чи експертну установу самостійно. У разі необхідності може бути призначено декілька експертів для підготовки одного висновку (комісійна або комплексна експертиза). Питання, з яких має бути проведена експертиза, що призначається судом, визначаються судом. Учасники справи мають право запропонувати суду питання, роз'яснення яких, на їхню думку, потребує висновку експерта. У разі відхилення або зміни питань, запропонованих учасниками справи, суд зобов'язаний мотивувати таке відхилення або зміну.

Так, на вирішення експертів має бути поставлене питання запропоноване представником позивача і проти чого не заперечувала сторона відповідача, відповідь на яке є необхідною з огляду на підстави заявлення позовних вимог: Чи усвідомлювала ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1, значення своїх дій та могла керувати ними в момент укладення заповіту на ім я ОСОБА_2, посвідченого приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Зленком В.М. від 01.11.2016 року, реєстровий № 519?

Разом з тим, зважаючи на відсутність узгодження сторонами експертної установи, фахівцям якої необхідно доручити проведення дослідження та з метою усунення недовіри учасників процесу експертам вказаних представниками сторін установ, керуючись положеннями ч. 3 ст. 103 ЦПК України, суд вважає за необхідне доручити проведення дослідження фахівцям Комунального закладу Київської обласної ради Обласне психіатрично-наркологічне медичне об єднання (відділення судово-психіатричних експертиз), що знаходиться за адресою: Київська обл., Васильківський район, смт. Глеваха, вул. Привокзальна, 8.

Оплату проведення експертизи суд покладає на ініціатора клопотання ОСОБА_1.

На підставі викладеного, керуючись ст. 103-105 ЦПК України,суд - ЦПК України,суд -

УХВАЛИВ:

Клопотання представника ОСОБА_1 задовольнити.

Призначити по справі посмертну судову-психіатричну експертизу, на вирішення якої поставити питання:

Чи усвідомлювала ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1, значення своїх дій та могла керувати ними в момент укладення заповіту на ім я ОСОБА_2, посвідченого приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Зленком В.М. від 01.11.2016 року, реєстровий № 519?

Проведення дослідження доручитиекспертам Комунального закладу Київської обласної ради Обласне психіатрично-наркологічне медичне об єднання (відділення судово-психіатричних експертиз), що знаходиться за адресою: Київська обл., Васильківський район, смт Глеваха, вул. Привокзальна, 8.

Експертів попередити про кримінальну відповідальність за ст. ст. 384-385 КК України.

В розпорядження експертів надати матеріали цивільної справи №761/300879/18, Пров. 2/761/1993/201.

Оплату експертизи покласти на позивача ОСОБА_1.

На час проведення експертизи провадження по справі зупинити.

Ухвала суду може бути оскаржене до Київського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до вказаного суду протягом п ятнадцяти днів з дня його проголошення, з урахуванням п. 15.5. Перехідних положень ЦПК України.

Якщо у судовому засіданні було проголошено лише вступну і резолютивну частину судового рішення або у разі розгляду (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, цей строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Суддя:

Дата ухвалення рішення12.03.2019
Оприлюднено22.03.2019
Номер документу80616541
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання заповіту недійсним

Судовий реєстр по справі —761/30879/18

Рішення від 07.10.2020

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Юзькова О. Л.

Рішення від 07.10.2020

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Юзькова О. Л.

Ухвала від 11.09.2020

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Юзькова О. Л.

Ухвала від 11.09.2020

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Юзькова О. Л.

Ухвала від 04.10.2019

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Юзькова О. Л.

Ухвала від 12.03.2019

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Юзькова О. Л.

Ухвала від 12.03.2019

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Юзькова О. Л.

Ухвала від 17.09.2018

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Юзькова О. Л.

Ухвала від 17.09.2018

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Юзькова О. Л.

Ухвала від 17.09.2018

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Юзькова О. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні