Ухвала
від 22.03.2019 по справі 260/127/19
ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

22 березня 2019 рокум. Ужгород№ 260/127/19 Закарпатський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Гаврилка С.Є.

з участю секретаря судового засідання - Кубічек Н.І.

учасники справи:

позивач: Управління міського господарства виконавчого комітету Мукачівської міської ради - представник - ОСОБА_1;

відповідач: Західний офіс Держаудитслужби - представник - ОСОБА_2,

вирішуючи в підготовчому засіданні питання щодо прийняття до розгляду заяви про збільшення позовних вимог та залучення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача до участі в адміністративній справі за позовом Управління міського господарства виконавчого комітету Мукачівської міської ради до Західного офісу Держаудитслужби про визнання протиправним та скасування висновку, -

ВСТАНОВИВ:

04 лютого 2019 року до Закарпатського окружного адміністративного суду із позовом звернулося Управління міського господарства виконавчого комітету Мукачівської міської ради (89600, Закарпатська область, м. Мукачево, вул. Духновича Олександра, 2, код ЄДРПОУ 03344510) до Західного офісу Держаудитслужби (79000, м. Львів, Костюшка, 8, код ЄДРПОУ 40479801), яким просить суд: "1. Прийняти адміністративний позов до розгляду та порушити провадження у адміністративній справі; 2. Визнати протиправним та скасувати Висновок про результати моніторингу закупівлі "Будівництво системи водопостачання та каналізації по вул. Підгородська, ОСОБА_3, ОСОБА_4, Загоскіна у м. Мукачево" в частині порушення вимог пунктів 1 та 4 частини 1 статті 30 Закону України "Про публічні закупівлі", а також зобов'язання здійснення заходів щодо усунення виявлених порушень."

Ухвалою Закарпатського окружного адміністративного суду від 07 лютого 2019 року дану позовну заяву було залишено без руху.

Ухвалою Закарпатського окружного адміністративного суду від 22 лютого 2019 року було прийнято вказану позовну заяву до розгляду та відкрито провадження в даній адміністративній справі.

20 березня 2019 року до Закарпатського окружного адміністративного суду надійшла заява позивача про збільшення позовних вимог, відповідно до якої позивач просив прийняти до розгляду заяву Управління міського господарства виконавчого комітету Мукачівської міської ради про збільшення позовних вимог, що подана у відповідності статті 47 частини 1 КАС України та "Визнати протиправним та скасувати Наказ Західного офісу Держаудитслужби від 28.12.2018 року № 301 "Про початок моніторингу закупівель" в частині, що стосується процедури закупівлі UА-2018-09-05-002251-а "Будівництво системи водопостачання та каналізації по вул. Підгородська, ОСОБА_3, ОСОБА_4, Загоскіна у м. Мукачево" (а.с.а.с. 185-189).

В підготовчому судовому засіданні представник відповідача не заперечував щодо прийняття заяви про збільшення позовних вимог.

Дослідивши необхідні матеріали справи для вирішення клопотання представника позивача про збільшення позовних вимог, суд дійшов наступного висновку .

Статтею 44 частиною 1 КАС України встановлено, що учасники справи мають рівні процесуальні права та обов'язки.

Відповідно до статті 47 частини 1 КАС України крім прав та обов'язків, визначених у статті 44 цього Кодексу, позивач має право на будь-якій стадії судового процесу відмовитися від позову. Позивач має право змінити предмет або підстави позову, збільшити або зменшити розмір позовних вимог шляхом подання письмової заяви до закінчення підготовчого засідання або не пізніше ніж за п'ять днів до першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження.

При цьому, під збільшенням або зменшенням розміру позовних вимог слід розуміти відповідно збільшення або зменшення кількісних показників за тією ж самою вимогою, яку було заявлено в позовній заяві.

Під предметом позову розуміється певна матеріально-правова вимога позивача до відповідача, стосовно якої позивач просить прийняти судове рішення. Підставу позову становлять обставини, якими позивач обґрунтовує свої вимоги щодо захисту права та охоронюваного законом інтересу. Відтак зміна предмета позову означає зміну вимоги, з якою позивач звернувся до відповідача, а зміна підстав позову - це зміна обставин, на яких ґрунтується вимога позивача. Одночасна зміна і предмета, і підстав позову не допускається.

Разом з тим не вважаються зміною підстав позову доповнення його новими обставинами при збереженні в ньому первісних обставин та зміна посилання на норми матеріального чи процесуального права.

Так, як видно із поданої заяви про збільшення позовних вимог, позивач просить, зокрема, визнати протиправним та скасувати Наказ Західного офісу Держаудитслужби від 28.12.2018 року № 301 "Про початок моніторингу закупівель" в частині, що стосується процедури закупівлі UА-2018-09-05-002251-а "Будівництво системи водопостачання та каналізації по вул. Підгородська, ОСОБА_3, ОСОБА_4, Загоскіна у м. Мукачево.

Предметом позову у даній справі, що розглядається, є зокрема, скасування Висновку про результати моніторингу закупівлі "Будівництво системи водопостачання та каналізації по вул. Підгородська, ОСОБА_3, ОСОБА_4, Загоскіна у м. Мукачево".

Як вбачається з оскаржуваного висновку підставою для проведення моніторингу відповідачем, слугував вказаний наказ Західного офісу Держаудитслужби від 28 грудня 2018 року № 301 "Про початок моніторингу закупівель".

З аналізу змісту позовної заяви та заяви про зміну предмету позову судом встановлено, що всі первісні обставини, на які посилається позивач в обґрунтування позовних вимог, були збережені в заяві про збільшення позовних вимог із доповненням його певними новими обставинами.

Згідно із статтею 47 частиною 7 КАС України у разі подання будь-якої заяви, визначеної частиною першою або третьою цієї статті, до суду подаються докази направлення копії такої заяви та доданих до неї документів іншим учасникам справи. У разі неподання таких доказів суд не приймає до розгляду та повертає заявнику відповідну заяву, про що зазначає у судовому рішенні.

Позивачем до закінчення підготовчого засідання надіслано заяву про збільшення позовних вимог, а також надано докази надіслання відповідачу рекомендованим листом з повідомленням примірника вказаної заяви.

Враховуючи об'єм процесуальних прав позивача, що передбачений статтею 47 частиною 1 КАС України та відсутність підстав для відмови у прийнятті та поверненні вказаної заяви, визначених статтею 47 частиною 7 КАС України, суд вважає за необхідне прийняти заяву Управління міського господарства виконавчого комітету Мукачівської міської ради про збільшення позовних вимог до розгляду.

Статтею 162 частинами 1, 3, 5 КАС України встановлено, що у відзиві відповідач викладає заперечення проти позову. Копія відзиву та доданих до нього документів повинна бути надіслана (надана) іншим учасникам справи одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду. Відзив подається в строк, встановлений судом, який не може бути меншим п'ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі. Суд має встановити такий строк подання відзиву, який дасть змогу відповідачу підготувати його та відповідні докази, а іншим учасникам справи - отримати відзив до початку першого підготовчого засідання у справі.

З огляду на збільшення позивачем позовних вимог, суд вважає за необхідне встановити відповідачу п'ятнадцятиденний строк для подання до суду відзиву на позовну заяву з урахуванням заяви про збільшення позовних вимог.

20 березня 2019 року від позивача на адресу Закарпатського окружного адміністративного суду надійшла заява про залучення Товариства з обмеженою відповідальністю "РЕГЛЕС-С.І.С." до участі в даній адміністративній справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача. Заява мотивована тим, що судом вирішується питання щодо визнання протиправним та скасування висновку про результати моніторингу закупівлі, який прийняти відповідачем за результатом розгляду тендерної документації Товариства з обмеженою відповідальністю "РЕГЛЕС-С.І.С.", а тому рішення у даній справі може вплинути на права, свободи, інтереси або обов'язки товариства (а.с.а.с. 191,192).

В підготовчому судовому засіданні представник відповідача вирішення питання щодо залучення Товариства з обмеженою відповідальністю "РЕГЛЕС-С.І.С." до участі в даній адміністративній справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача залишив на розсуд суду.

Відповідно до статті 180 частини 2 пункту 4 КАС України, у підготовчому засіданні суд вирішує питання про вступ у справу інших осіб, заміну неналежного відповідача, заміну позивача, залучення співвідповідача, об'єднання справ і роз'єднання позовних вимог, прийняття зустрічного позову, якщо ці питання не були вирішені раніше.

Відповідно до статті 49 частини 2 КАС України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов'язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов'язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. Вступ третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, не має наслідком розгляд адміністративної справи спочатку.

Відповідно до статті 49 частини 4 КАС України у заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі.

З аналізу вищезазначеної норми КАС України вбачається, що третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, - це особа, яка бере участь у справі на стороні позивача або відповідача у разі, якщо рішення у справі може вплинути на її права, свободи, інтереси чи обов'язки. Інтерес третьої особи щодо задоволення позову (якщо вона бере участь на стороні позивача) або щодо відмови у задоволенні позову (якщо вона бере участь на стороні відповідача) збігається з інтересами відповідно позивача або відповідача.

Необхідною умовою для залучення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, є вплив рішення у справі на її права, свободи, інтереси або обов'язки.

Як вбачається з матеріалів справи, ТОВ "РЕГЛЕС-С.І.С." було безпосереднім учасником відкритих торгів, яким було подано тендерну пропозицію щодо здійснення позивачем закупівлі - "Будівництво системи водопостачання та каналізації по вул. Підгородська, ОСОБА_3, ОСОБА_4, Загоскіна у м. Мукачево" та відповідно замовник (позивач) за результатами процедури закупівлі визнав переможцем ТОВ "РЕГЛЕС-С.І.С." та уклав з ним договір. Однак, відповідачем за результатом моніторингу вказаної закупівлі було прийнято спірний Висновок про результати моніторингу закупівлі "Будівництво системи водопостачання та каналізації по вул. Підгородська, ОСОБА_3, ОСОБА_4, Загоскіна у м. Мукачево", яким було встановлено невідповідність переможця ТОВ "РЕГЛЕС-С.І.С." кваліфікаційним критеріям визначених статтею 16 Закону України "Про публічні закупівлі".

У зв'язку з вищенаведеним та виходячи із змісту позовних вимог та предмету спору, суд вважає за необхідне залучити до участі у справі Товариство з обмеженою відповідальністю "РЕГЛЕС-С.І.С.", в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні позивача, оскільки можливе ухвалене рішення у даній справі може вплинути на права, інтереси та обов'язки товариства.

Відповідно до статті 49 частини 5 КАС України про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов'язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі. Ухвала за наслідками розгляду питання про вступ у справу третіх осіб окремо не оскаржується. Заперечення проти такої ухвали може бути включено до апеляційної чи касаційної скарги на рішення суду, прийняте за результатами розгляду справи.

У відповідності до статті 176 КАС України, у строк, встановлений судом в ухвалі про відкриття провадження у справі або ухвалі, постановленій у підготовчому засіданні (якщо третіх осіб було залучено у підготовчому засіданні), треті особи, які не заявляють самостійні вимоги щодо предмета спору, мають право подати письмові пояснення щодо позову або відзиву. Учасники справи мають право подати відповідь на такі пояснення до закінчення підготовчого провадження.

Разом з тим, з метою недопущення обмеження прав сторін, визначених положеннями КАС України, суд вважає за необхідне на даній стадії підготовчого засідання запропонувати Товариству з обмеженою відповідальністю "РЕГЛЕС-С.І.С." подати пояснення щодо позову або відзиву та відповідні докази.

Відповідно до статті 181 частини 2 КАС України, суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадку залучення до участі або вступу у справу третьої особи, заміни позивача, заміни неналежного відповідача, залучення співвідповідача.

Керуючись статтями 44, 46, 47, 49, 180, 181, 248 КАС України, суд -,

ПОСТАНОВИВ:

Прийняти до розгляду заяву Управління міського господарства виконавчого комітету Мукачівської міської ради про збільшення позовних вимог від 20 березня 2019 року у адміністративній справі за позовом Управління міського господарства виконавчого комітету Мукачівської міської до Західного офісу Держаудитслужби про визнання протиправним та скасування висновку.

Залучити Товариство з обмеженою відповідальністю "РЕГЛЕС-С.І.С." (89660, Закарпатська область, Мукачівський район, с. Буковинка, 233, код ЄДРПОУ 35705749) до участі в адміністративній справі за позовом Управління міського господарства виконавчого комітету Мукачівської міської ради до Західного офісу Держаудитслужби про визнання протиправним та скасування висновку, в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача.

Встановити відповідачеві строк для подання відзиву на позов та відповідних доказів - протягом 15 днів з дня вручення даної ухвали.

Запропонувати третій особі, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача подати пояснення щодо позову або відзиву та відповідні докази - протягом 15 днів з дня вручення даної ухвали.

Відкласти підготовче засідання на 10 квітня 2019 року об 09:00 годин.

Ухвала окремо не оскаржується. Заперечення проти такої ухвали може бути включено до апеляційної чи касаційної скарги на рішення суду, прийняте за результатами розгляду справи.

Відповідно до статті 243 частини 3 КАС України 21 березня 2019 року було проголошено вступну та резолютивну частини ухвали. Ухвалу у повному обсязі було виготовлено 22 березня 2019 року.

Суддя ОСОБА_5

Дата ухвалення рішення22.03.2019
Оприлюднено24.03.2019
Номер документу80627827
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —260/127/19

Ухвала від 10.06.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Калашнікова О.В.

Ухвала від 30.03.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Калашнікова О.В.

Ухвала від 18.02.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Калашнікова О.В.

Ухвала від 21.01.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Мельник-Томенко Ж.М.

Ухвала від 28.12.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Єресько Л.О.

Постанова від 09.11.2020

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Глушко Ігор Володимирович

Ухвала від 16.10.2020

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Глушко Ігор Володимирович

Ухвала від 21.09.2020

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Глушко Ігор Володимирович

Ухвала від 03.09.2020

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Глушко Ігор Володимирович

Рішення від 07.07.2020

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Дору Ю.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні