Постанова
від 20.03.2019 по справі 201/394/19
ДНІПРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ДНІПРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Провадження № 22-ц/803/3997/19 Справа № 201/394/19 Суддя у 1-й інстанції - Антонюк О. А. Суддя у 2-й інстанції - Лаченкова О. В.

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 березня 2019 року

Колегія суддів судової палати з розгляду цивільних справ Дніпровського апеляційного суду в складі:

головуючого - Лаченкової О.В.

суддів - Варенко О.П., Городничої В.С.

при секретарі - Кошара О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Дніпрі

апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю Автомобільне Агенство ТОРГСЕРВІС

на ухвалу Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська від 15 січня 2019 року

по справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Автомобільне Агенство ТОРГСЕРВІС до ОСОБА_1, ОСОБА_2, третя особа: Приватний нотаріус Дніпровського міського нотаріального округу Павловської Ганни Олегівни про визнання недійсним договору, скасування записів та стягнення витрат,-

ВСТАНОВИЛА:

В січні 2019 року до Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська надійшов позов Товариства з обмеженою відповідальністю Автомобільне Агенство ТОРГСЕРВІС до ОСОБА_1, ОСОБА_2, третя особа: Приватний нотаріус Дніпровського міського нотаріального округу Павловської Ганни Олегівни про визнання недійсним договору, скасування записів та стягнення витрат.

Ухвалою Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська від 15 січня 2019 року Товариству з обмеженою відповідальністю Автомобільне Агентство ТОРГСЕРВІС відмовлено у відкритті провадження в справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Автомобільне Агентство ТОРГСЕРВІС до ОСОБА_1, ОСОБА_2, третя особа: Приватний нотаріус Дніпровського міського нотаріального округу Павловської Ганни Олегівни, про визнання недійсним договору, скасування записів та стягнення витрат - рекомендовано позивачу звернутися з позовом до господарського суду Дніпропетровської області в порядку, передбаченому нормами ГПК України.

В апеляційній скарзі Товариство з обмеженою відповідальністю Автомобільне Агенство ТОРГСЕРВІС просить скасувати ухвалу Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська від 15 січня 2019 року у справі №201/394/19 про відмову у відкритті провадження та направити справу №201/394/19 до Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська для продовження розгляду.

Відзивів на апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю Автомобільне Агенство ТОРГСЕРВІС на ухвалу Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська від 15 січня 2019 року від інших учасників справи не надходило.

Вивчивши матеріали справи судова колегія приходить до висновку, що апеляційну скаргу слід задовольнити, а ухвалу районного суду - скасувати.

Відмовляючи у відкриті провадження у справі, суд першої інстанцій дійшов до висновку, що дана справа не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

З таким висновком суду погодитись не можна.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.186 ЦПК України суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо заява не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Як вбачається з матеріалів справи, Товариство з обмеженою відповідальністю Автомобільне Агенство ТОРГСЕРВІС звернулося до суду першої інстанції з позовом до ОСОБА_1, ОСОБА_2, третя особа: Приватний нотаріус Дніпровського міського нотаріального округу Павловської Ганни Олегівни про визнання недійсним договору іпотеки, скасування записів про іпотеку та обтяження і стягнення витрат.

Кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів ( ч. 1 ст.4 ЦПК України).

Відповідно до ст. 19 ЦПК України, суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, коли розгляд таких справ за Кодексом адміністративного судочинства України, Господарським процесуальним кодексом України, Кримінальним процесуальним кодексом України, або Кодексом України про адміністративні правопорушення віднесені до компетенції адміністративних, господарських судів, кримінального провадження чи до провадження в справах адміністративні правопорушення.

Згідно з п. 3 ч. 1 ст. 20 ГПК України господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають з корпоративних відносин, в тому числі у спорах між учасниками (засновниками, акціонерами, членами) юридичної особи або між юридичною особою та її учасником (засновником, акціонером, членом), у тому числі учасником, який вибув, пов'язані зі створенням, діяльністю, управлінням або припиненням діяльності такої юридичної особи, крім трудових спорів.

З позовної заяви вбачається, що Товариство з обмеженою відповідальністю Автомобільне Агенство ТОРГСЕРВІС звернулось до суду з позовом, де предметом позову є договір іпотеки, який укладено між фізичними особами ОСОБА_1 та ОСОБА_2, предметом якого є нерухоме майно, що розташоване за адресою: АДРЕСА_1.

При цьому, під час укладання оскарженого договору іпотеки відповідач ОСОБА_4 виступав виключно як фізична особа, якому нібито на праві приватної власності належить нерухоме майно.

Окрім того, у позовній заяві зазначено відповідачами дві фізичні особи ОСОБА_1 та ОСОБА_2, які на час укладення оскарженого договору іпотеки, юридично не мали жодного відношення до апелянта Товариства з обмеженою відповідальністю Автомобільне Агенство ТОРГСЕРВІС .

Товариство з обмеженою відповідальністю Автомобільне Агенство ТОРГСЕРВІС дійсно повторно звернулося до Жовтневого районного суду м.Дніпропетровська із позовом до ОСОБА_1, ОСОБА_2, третя особа: Приватний нотаріус Дніпровського міського нотаріального округу Павловської Ганни Олегівни.

Однак, нове звернення відбулось після винесення Господарським судом Дніпропетровської області рішення у справі №904/3961/18, яким позовні вимоги учасника товариства ОСОБА_5 задоволені у повному обсязі, а саме у судовому рішенні встановлено та не потребує доказуванню факт визнання недійсним та скасування рішень Загальних зборів учасників, які у незаконний спосіб надали ОСОБА_1 статус учасника Товариства з обмеженою відповідальністю Автомобільне Агенство ТОРГСЕРВІС та акту приймання-передачі частки у статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю Автомобільне Агенство ТОРГСЕРВІС , за яким ОСОБА_1 незаконно набув права власності на нерухоме майно.

Враховуючи вищевикладене, позивачем заявлено вимогу, щодо порушеного цивільного права, а тому даний спір піддягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Колегія суддів вважає за необхідне апеляційну скаргу задовольнити, ухвалу суду першої інстанції скасувати, справу направити до суду першої інстанції для продовження розгляду питання про відкриття провадження до суду першої інстанції.

Керуючись ст. 379, 381, 382, 383, 384 ЦПК України, колегія суддів,-

ПОСТАНОВИЛА:

Апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю Автомобільне Агенство ТОРГСЕРВІС - задовольнити.

Ухвалу Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська від 15 січня 2019 року - скасувати і направити справу для продовження розгляду до суду першої інстанції.

Постанова набирає законної сили з дня її проголошення, але може бути оскаржена в касаційному порядку до Верховного Суду протягом тридцяти днів.

Головуючий суддя О.В.Лаченкова

Судді О.П.Варенко

В.С.Городнича

СудДніпровський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення20.03.2019
Оприлюднено26.03.2019
Номер документу80675048
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —201/394/19

Ухвала від 24.11.2020

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Антонюк О. А.

Ухвала від 02.10.2020

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Антонюк О. А.

Рішення від 25.09.2020

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Антонюк О. А.

Ухвала від 18.11.2019

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Антонюк О. А.

Ухвала від 11.04.2019

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Антонюк О. А.

Ухвала від 08.04.2019

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Антонюк О. А.

Ухвала від 28.03.2019

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Антонюк О. А.

Постанова від 20.03.2019

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Лаченкова О. В.

Ухвала від 27.02.2019

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Лаченкова О. В.

Ухвала від 01.03.2019

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Лаченкова О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні