Ухвала
від 21.03.2019 по справі 806/2300/18
ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

(про накладення штрафу у порядку судового контролю)

21 березня 2019 року м. Житомир справа № 806/2300/18

категорія 6.2

Житомирський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Черноліхова С.В.,

секретар судового засідання Єфремова О.С.,

за участю: представника заявника (позивача) ОСОБА_1,

представника відповідача ОСОБА_2,

розглянувши у відкритому судовому засіданні питання про накладення на керівника суб'єкта владних повноважень штрафу та повторного встановлення строку для подання до суду звіту про виконання судового рішення в адміністративній справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Полісся-Інвест" до Хорошівської районної державної адміністрації Житомирської області про визнання протиправною та скасування відповіді та зобов'язати повторно розглянути клопотання,

встановив:

У провадженні Житомирського окружного адміністративного суду перебувала адміністративна справа № 806/2300/18 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Полісся-Інвест" до Хорошівської районної державної адміністрації Житомирської області про визнання протиправною та скасування відповіді №83/01-39 від 19.01.2018 та зобов'язання повторно розглянути клопотання.

Відповідно до рішення Житомирського окружного адміністративного суду 25.09.2018 позов задоволено, визнано протиправною та скасовано відмову Хорошівської районної державної адміністрації Житомирської області щодо затвердження технічної документації із землеустрою про встановлення (відновлення) меж невитребуваних земельних ділянок (паїв) в натурі (на місцевості) та передання в оренду невитребувані земельні ділянки для ведення сільськогосподарського виробництва на територіях Небізької сільської ради та Фасівської сільської ради Хорошівського району Житомирської області, яка оформлена листом №83/01/39 від 19.01.2018. Зобов'язано Хорошівську районну державну адміністрацію Житомирської області повторно розглянути клопотання №129, 130 від 24.03.2017 та прийняти рішення. Стягнуто на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Полісся-Інвест" судові витрати у розмірі 1762 (тисяча сімсот шістдесят дві) грн 00 коп за рахунок бюджетних асигнувань Хорошівської районної державної адміністрації Житомирської області .

Разом з тим, відповідно до вищевказаного рішення зобов'язано Хорошівську районну державну адміністрацію Житомирської області подати у місячний строк з дня набрання рішенням законної сили звіт про виконання судового рішення.

11.03.2019 до суду, представником позивача, подано клопотання про накладення на керівника - суб'єкта владних повноважень штрафу та повторне встановлення строку для подання до суду звіту про виконання судового рішення в адміністративній справі №806/2300/18 (т.2 а.с.3-7). В обґрунтування клопотання вказано, що відповідач у встановлений судом строк не подав до суду звіт про виконання судового рішення від 25.09.2018 протягом місячного строку з дня набрання рішенням законної сили, хоча був обізнаний про стан своїх справ та про обов'язок надати такий звіт. Крім того наголошено, що місячний строк надання звіту про виконання судового рішення слід рахувати з 10.12.2018 року, що на дату 11.01.2019 є порушенням відповідачем ст. 382 Кодексу адміністративного судочинства України, а з дати фактичного отримання ухвали суду апеляційної інстанції 21.01.2019, що на дату 22.02.2019 - є грубим порушення відповідача ст. 382 Кодексу адміністративного судочинства України.

Клопотання подане представником Товариства з обмеженою відповідальністю "Полісся - Інвест" у порядку ст.382 Кодексу адміністративного судочинства України призначено до судового розгляду на 21 березня 2019 року.

Представник заявника (позивача) у судовому засідання заяву підтримав, просив задовольнити та накласти на голову Хорошівської районної державної адміністрації Житомирської області штраф та повторно встановити строк для подання до суду звіту про виконання судового рішення в даній адміністративній справі.

Представник відповідача заперечував щодо поданого клопотання, стверджував, що Хорошівська районна державна адміністрація Житомирської області не змогла виконати рішення Житомирського окружного адміністративного суду від 25.09.2018 у зв'язку із відсутністю технічної документації із землеустрою.

Розглянувши клопотання, суд дійшов наступного висновку.

Встановлено, що рішення Житомирського окружного адміністративного суду від 25.09.2018 набрало законної сили 10.12.2018.

Відповідно до вказаного рішення Хорошівську районну державну адміністрацію Житомирської області, серед іншого, зобов'язано подати у місячний строк з дня набрання рішенням законної сили звіт про виконання судового рішення. 30.10.2018 відповідачем подано апеляційну скаргу на рішення Житомирського окружного адміністративного суду від 25.09.2018. Згідно ухвали Сьомого апеляційного адміністративного суду від 10.12.2018 - апеляційну скаргу Хорошівської районної державної адміністрації Житомирської області повернуто особі, яка її подала. 15.01.2019 вказана ухвала апеляційної інстанції була направлена відповідачу (т.1 а.с.233) та отримана Хорошівською районною державною адміністрацією Житомирської області 21.01.2019, про що свідчить рекомендоване повідомлення про вручення поштового відправлення ( т.1 а.с.234).

Ухвала про повернення апеляційної скарги від 10.12.2018 набрала законної сили з моменту підписання суддями, тобто 10.12.2018.

Одночасно, суд вважає за необхідне наголосити, що апелянт - Хорошівська районна державна адміністрація Житомирської області, подаючи апеляційну скаргу на рішення Житомирського окружного адміністративного суду від 25.09.2018 повинна була вживати заходи, щоб дізнатись про стан розгляду поданої апеляційної скарги та своєчасно ознайомлюватись із відповідними судовими рішеннями суду апеляційної інстанції в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Відтак, рішення від 25.09.2018 набрало законної сили 10.12.2018, таким чином станом на 11.01.2019 Хорошівська районна державна адміністрація Житомирської області повинна була подати звіт про виконання судового рішення до Житомирського окружного адміністративного суду.

Крім того, ухвала Сьомого апеляційного адміністративного суду про повернення апеляційної скарги була отримана апелянтом 21.01.2019, у строк до 22.02.2019 такий обов'язок Хорошівською районною державною адміністрацією Житомирської області також не виконано.

Отже, на момент розгляду клопотання поданого представником позивача в порядку ст.382 Кодексу адміністративного судочинства Україна (далі - КАС України), Хорошівська районна державна адміністрація Житомирської області не виконала встановленого судовим рішенням обов'язку.

На електронну адресу суду лише 05.03.2019 надійшов лист №237/01-39 від 22.02.2019, в якому Хорошівська районна державна адміністрація Житомирської області для належного виконання рішення суду просила повернути технічну документацію із землеустрою щодо встановлення меж земельних ділянок в натурі.

В силу приписів частини 2 статті 382 КАС України встановлено, за наслідками розгляду звіту суб'єкта владних повноважень про виконання рішення суду або в разі неподання такого звіту суддя своєю ухвалою може встановити новий строк подання звіту, накласти на керівника суб'єкта владних повноважень, відповідального за виконання рішення, штраф у сумі від двадцяти до сорока розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Половина суми штрафу стягується на користь позивача, інша половина - до Державного бюджету України. Питання про накладення штрафу вирішується за клопотанням позивача або за ініціативою судді у судовому засіданні з повідомленням сторін. Неприбуття у судове засідання сторін, які були належним чином повідомлені, не перешкоджає розгляду цього питання. (п.п.3-4 ст.382 КАС України).

З огляду на викладене та беручи до уваги, те що Хорошівська районна державна адміністрація Житомирської області у встановлений строк не подала до суду звіт про виконання судового рішення у даній справі, не виконала такого рішення та не надала будь-яких доказів на підтвердження наявності обставини, що істотно ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим, суд вважає за необхідне накласти на керівника даного суб'єкта владних повноважень штраф у сумі двадцяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб та встановити новий строк для подання звіту про виконання рішення Житомирського окружного адміністративного суду від 25.09.2018 у адміністративній справі №806/2300/18, а саме, протягом тридцяти днів з дня набрання даною ухвалою суду законної сили.

Отже, згідно з витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань керівником Хорошівської районної державної адміністрації Житомирської області є ОСОБА_3. Таким чином, на ОСОБА_3, як на керівника Хорошівської районної державної адміністрації Житомирської області, слід накласти штраф у сумі 38420,00 грн, тобто у двадцяти розмірах прожиткового мінімуму для працездатних осіб (відповідно до ст. 7 Закону України "Про Державний бюджет України на 2019 рік" №2629-VIII від 23 листопада 2018 року прожитковий мінімум для працездатних осіб на 2019 рік становить 1921 гривню).

Одночасно, суд акцентує увагу на тому, що сплата штрафу не звільняє від обов'язку виконати рішення суду і подати звіт про його виконання. Повторне невиконання цього обов'язку тягне за собою застосування наслідків, установлених частинами першою і другою цієї статті, але розмір нового штрафу при цьому збільшується на суму штрафу, який було або мало бути сплачено за попередньою ухвалою.

Ураховуючи викладене, суд вважає за необхідне також встановити Хорошівській районній державній адміністрації Житомирської області новий строк для подання звіту про виконання рішення суду в даній справі. А саме, зобов'язати Хорошівську районну державну адміністрацію Житомирської області протягом тридцяти днів з дня набрання даною ухвалою суду законної сили подати до суду звіт про виконання рішення суду від 25.09.2018 у адміністративній справі №806/2300/18.

Керуючись статтями 243, 248, 256, 295, 382 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

ухвалив:

Клопотання представника Товариства з обмеженою відповідальністю "Полісся-Інвест" про застосування штрафу за невиконання рішення суду та подання до суду звіту про виконання судового рішення задовольнити.

Накласти на голову Хорошівської районної державної адміністрації Житомирської області ОСОБА_3 штраф у розмірі 38420 грн (тридцять вісім тисяч чотириста двадцять гривень).

Стягнути з голови Хорошівської районної державної адміністрації Житомирської області ОСОБА_3 штраф у розмірі 19210 грн (дев'ятнадцять тисяч двісті десять гривень) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Полісся-Інвест" (с.Дашинка, Хорошівський район, Житомирська область, 12124, код ЄДРПОУ 37381143).

Стягнути з голови Хорошівської районної державної адміністрації Житомирської області ОСОБА_3 штраф у розмірі 19210 грн (дев'ятнадцять тисяч двісті десять гривень) до Державного бюджету України.

Встановити Хорошівській районній державній адміністрації Житомирської області новий строк подання звіту про виконання рішення Житомирського окружного адміністративного суду від 25.09.2018 у адміністративній справі №806/2300/18, а саме, протягом тридцяти днів з дня набрання даною ухвалою суду законної сили.

Копію ухвали суду про накладення штрафу направити для виконання до державної виконавчої служби.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення та може бути оскаржена до Сьомого апеляційного адміністративного суду, через суд першої інстанції протягом п'ятнадцяти днів з дня складення повного тесту ухвали.

Суддя С.В. Черноліхов

Повний текст ухвали складено 25.03.2019

Дата ухвалення рішення21.03.2019
Оприлюднено26.03.2019
Номер документу80685472
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправною та скасування відповіді та зобов'язати повторно розглянути клопотання

Судовий реєстр по справі —806/2300/18

Постанова від 18.06.2019

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Залімський І. Г.

Ухвала від 24.05.2019

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Залімський І. Г.

Ухвала від 10.05.2019

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Залімський І. Г.

Ухвала від 25.04.2019

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Залімський І. Г.

Ухвала від 21.03.2019

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Черноліхов Сергій Вікторович

Ухвала від 21.03.2019

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Черноліхов Сергій Вікторович

Ухвала від 10.12.2018

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Капустинський М.М.

Ухвала від 08.11.2018

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Капустинський М.М.

Рішення від 25.09.2018

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Черноліхов Сергій Вікторович

Рішення від 25.09.2018

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Черноліхов Сергій Вікторович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні