Рішення
від 19.03.2019 по справі 515/1371/17
ТАТАРБУНАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 515/1371/17

Провадження № 2/515/91/19

Татарбунарський районний суд Одеської області

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 березня 2019 року. Татарбунарський районний суд Одеської області в складі:

головуючого - судді Тимошенка С.В.

за участю: секретаря судового засідання Коренчук О.Е.

представника позивача Плити Л .В .

відповідача ОСОБА_2

представника відповідача та третьої особи - адвоката Логінова О.Г.

представника третьої особи Златова І.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у м.Татарбунари Одеської області цивільну справу за позовом фермерського господарства Кедр-Ко в особі його голови Плити Лі- дії Валер`янівни до ОСОБА_2 , третя особа без самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача фермерське господарство Златов Ігор Васильович

про визнання права користування земельною ділянкою, поновлення терміну

дії договору оренди землі та про зобов`язання державного реєстратора заре-

єструвати його в державному реєстрі, визнання недійсним договору оренди

землі, укладеного 30.08.2017 р. між ОСОБА_2 та фермерським госпо-

дарством Златов І.В. , та скасування його державної реєстрації,

В С Т А Н О В И В:

Фермерське господарство Кедр-Ко (далі - ФГ Кедр-Ко ) в особі його голови Плити Л.В. пред`явило цивільний позов до ОСОБА_2 , третя особа без самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача фермерське господарство Златов Ігор Васильович (далі - ФГ Зла- тов І.В. ), про визнання права користування земельною ділянкою, поновлення терміну дії догово- ру оренди землі та про зобов`язання державного реєстратора зареєструвати його в державному ре- єстрі, визнання недійсним договору оренди землі, укладеного 30.08.2017 р. між ОСОБА_2 та ФГ Златов І.В. , та скасування його державної реєстрації, посилаючись на наступні обставини.

09 січня 2008 року між ОСОБА_2 (Орендодавець) та ФГ Кедр-Ко (Орендар) було ук- ладено договір оренди землі строком на п`ять років, за умовами якого Орендодавець надав Орен- дареві у строкове платне користування земельну ділянку сільськогосподарського призначення площею 6,05 га, яка знаходиться на території Білоліської сільської ради Татарбунарського району Одеської області, за межами населеного пункту. 31 грудня 2015 року сплив термін дії зазначеного договору оренди. В листопаді 2015 року у відповідності до п.3.1 діючого на той час договору і ст. 33 Закону України Про оренду землі ФГ Кедр-Ко запропонувало ОСОБА_2 укласти дода- ткову угоду про поновлення терміну дії договору. 27 грудня 2015 року відповідач надала згоду на поновлення договору оренди та підписала угоду. Але ФГ Кедр-Ко до кінця року не змогло пода- ти зазначену угоду на реєстрацію. На початку січня 2016 року цю угоду не було прийнято на дер- жавну реєстрацію та в усній формі їй було відмовлено, причиною відмови було вказано закінчення терміну дії договору. Щоб виправити ситуацію ФГ Кедр-Ко було запропоновано відповідачу пі- дписати новий договір оренди землі на запропонованих і погоджених між сторонами умовах в під- писаній 27.12.2015 р. додатковій угоді, але відповідач почала ухилятись від підписання нового до- говору, не повідомляючи причин цього. Відповідач на протязі більше двадцяти місяців не надси- лала письмово заперечення щодо подальшого користування позивачем її земельною ділянкою. 27 грудня 2015 року між сторонами було укладено правочин - розписку про отримання відповідачем наперед 30900 грн. в якості орендної плати за 2016-2018 р.р. Таким чином, у зазначеному правочи- ні було прописано заставу майбутньої вигоди як забезпечення виконання її грошового зобов`язан- ня, а також підтверджено виплату наперед орендної плати за три роки - 2016-2018 р.р. Але після отримання згаданої суми і підписання згоди на поновлення договору оренди землі відповідач, як вже зазначалось, почала ухилятись від підписання нового договору оренди землі. 07 вересня 2017 року Кедр-Ко отримало від ОСОБА_2 записку без зазначення дати, в якій та повідомила про укладення договору оренди землі з іншою особою - ФГ Златов І.В. , чим порушила переважне право позивача на укладення договору оренди спірної земельної ділянки. Вважаючи такі дії відпо- відача неправомірними, звернулася до суду з цим позовом.

Представник позивача у судовому засіданні позовні вимоги підтримала у повному обсязі, на- полягаючи на їх задоволенні.

Відповідач не визнала позовні вимоги, просила відмовити у їх задоволенні, посилалася на те, що Плита Л.В. , як голова ФГ Кедр-Ко , не повністю виконувала умови договору, незавжди повні- стю проводила розрахунки по орендній платі. Сама складала документи, не повідомляючи про них, а потім, коли їх треба було підписати, шукала орендодавців. Вона давно мала намір піти від Плити Л. В. та не укладати більше договору оренди. Перед закінченням строку дії договору орен- ди землі від Плити Л.В. вона ніяких листів не отримувала. Акт прийому-передачі належної їй зе- мельної ділянки у користування ФГ Кедр-Ко вона не підписувала, як не підписувала взагалі нія- ких документів. Грошові кошти від позивача у сумі 30900 грн. вона не отримувала. Після спливу терміну дії договору оренди вона уклала договір оренди з ФГ Златов І.В. .

Представник третьої особи - голова ФГ Златов І. В . також не визнав позовні вимоги, вважа- ючи їх необгрунтованими та такими, що не підлягають задоволенню. В обгрунтування своєї пози- ції він зазначив, що 23.08.2017 р. між очолюваним ним господарством та ОСОБА_2 було ук- ладено договір оренди належної їй земельної ділянки площею 6,0500 га, що розташована на тери- торії Білоліської сільської ради, договір зареєстровано в Державному реєстрі речових прав на не- рухоме майно. Під час його реєстрації було з`ясовано, що на земельну ділянку ОСОБА_2 не за- реєстровано жодних речових прав, похідних від права власності. Цей договір укладений у відпо- відності до діючого законодавства у встановленій законом формі та вільного волевиявлення сто- рін, у зв`язку з чим ФГ Златов І.В. є правомірним користувачем спірної земельної ділянки.

Заслухавши пояснення і доводи сторін, їх представників, дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку про відсутність правових підстав для задоволення позову з огляду на нас- тупне.

Копією державного акта на право приватної власності на землю серії НОМЕР_1 (а.с.22, 33) підтверджується, що ОСОБА_2 на підставі рішення сесії Білоліської сільської ради від 25. 04.2000 р. № 18 передано у приватну власність земельну ділянку площею 6,05 га в межах згідно з планом, що розташована на території Білоліської сільської ради, масив НОМЕР_2 , цільове призначення якої - для сільськогосподарського виробництва.

Згідно довідки відділу Держкомзему у Татарбунарському районі Одеської області (а.с.23,32), земельній ділянці площею 6,0501 га, яка передана у приватну власність ОСОБА_2 для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, присвоєно кадастровий номер НОМЕР_3 .

Як вбачається з копії договору оренди землі від 09.01.2008 р. (а.с.5-6), між ОСОБА_2 (Орендодавець) та ФГ Кедр-Ко (Орендар) було укладено договір оренди землі строком на п`ять років, за умовами якого Орендодавець надав Орендареві у строкове платне користування земельну ділянку сільськогосподарського призначення площею 6,05 га, яка знаходиться на території Білолі- ської сільської ради Татарбунарського району Одеської області за межами населеного пункту. Да- ний договір зареєстровано у Державному реєстрі земель 31.12.2010 р. за № 041053500917.

Згідно копії додаткової угоди про поновлення терміну дії договору оренди земельної ділянки від 30.11.2015 р. (а.с.7,54), ОСОБА_2 (Орендодавець) та ФГ Кедр-Ко (Орендар) уклали дода- ткову угоду про поновлення терміну дії договору оренди земельної ділянки (державна реєстрація від 31.12. 2019 р. № 041053500917) на десять років - до 31.12.20125 р. Дана угода не пройшла дер- жавну реєстрацію.

Копією договору оренди землі від 23.08.2017 р. (а.с.43-45,57-59) підтверджується, що між ОСОБА_2 та ФГ Златов І.В. укладено договір оренди землі строком на десять років, за умо- вами якого Орендодавець надав Орендареві у строкове платне користування земельну ділянку площею 6,05 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер НОМЕР_3 , яка розташована на території Білоліської сільської ради Татарбунарсько- го району Одеської області. Даний договір зареєстровано у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, що слідує з копії витягу з зазначеного реєстру (а.с.46).

ФГ Златов І.В. зареєстроване у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб за № 154710 2000000565 від 08.12.2009 р., що видно з а.с.47-50.

З копій відомостей видачі зерна (а.с.105-110) вбачається, що за оренду землі згідно договорів оренди землі фермерським господарством Кедр-Ко проводились розрахунки за 2010-2014 р.р.

Копіями: платіжних доручень №№ 24,34,185; квитанцій, податкових розрахунків (а.с.125- 134) підтверджується, що ФГ Кедр-Ко проводило сплату податків за 2015-2018 р.р.

За змістом ч.4 ст.124 ЗК України, передача в оренду земельних ділянок, які перебувають у власності громадян і юридичних осіб, здійснюється за договором оренди між власником земельної ділянки і орендарем.

Згідно ч.1 ст.626 ЦК України, договором є домовленість двох або більше сторін, спрямова- них на встановлення, зміну або припинення цивільних прав і обов`язків.

Сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового оборо- ту, вимог розумності та справедливості, що передбачено ч.1 ст.627 ЦК України.

В силу ч.2 ст.792 ЦК України, відносини щодо найму (оренди) земельної ділянки регулюють- ся законом, зокрема ЗК України, Законом України Про оренду землі .

Згідно зі ст.125 ЗК України, право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав.

Відповідно до ч.1 ст.2 ЗУ Про оренду землі , відносини, пов`язані з орендою землі, регулю- ються Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, цим Законом, законами Украї- ни, іншими нормативно-правовими актами також договором оренди землі.

Як визначено у ч.1 ст.6 ЗУ Про оренду землі , орендарі набувають права оренди земельної ділянки на підставах і в порядку, передбачених Земельним кодексом України, Цивільним кодек- сом України, Господарським кодексом України, цим та іншими законами України і договором оре- нди землі.

Правовою підставою набуття права орендного землекористування є укладення договору оре- нди земельної ділянки.

Відповідно до ст.13 ЗУ Про оренду землі , договір оренди землі - це договір, за яким орен- додавець зобов`язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов`язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов до- говору та вимог земельного законодавства.

За договором оренди земельної ділянки кожна із сторін наділяється певними правами і вод- ночас на неї покладаються певні обов`язки.

За змістом ст.210 ЦК України, правочин підлягає державній реєстрації лише у випадках, вс- тановлених законом. Такий правочин є вчиненим з моменту його державної реєстрації.

В судовому засіданні встановлено, що 09.01.2008 р. між ОСОБА_2 та ФГ Кедр-Ко бу- ло укладено договір оренди землі, предметом якого зазначена земельна ділянка площею 6,05 га, що розташована на території Білоліської сільської ради Татарбунарського району Одеської області за межами населеного пункту, кадастровий номер якої НОМЕР_3 . Договір укладено строком на п`ять років з виплатою орендної плати в розмірі 2212 грн. Використання зазначеної зе- мельної ділянки ФГ Кедр-Ко почало після укладення договору.

Пунктом 6.2 договору оренди землі від 09.01.2008 р. встановлено, що передача земельної ді- лянки Орендарю здійснюється у десятиденний термін після державної реєстрації цього договору за актом її приймання-передачі. А як передбачено п.14.3 зазначеного договору, невід`ємними час- тинами договору є план або схема земельної ділянки та акт приймання-передачі об`єкта оренди.

Зазначені положення договору від 09.01.2008 р. кореспондуються з нормами, закріпленими у ст.ст.15,17 Закону України Про оренду землі , які були чинними на час укладання зазначеного договору.

Проте позивачем не дотримано згаданих положень зазначеного договору та норм закону, акт приймання-передачі спірної земельної ділянки не складався, а сам договір пройшов державну реє- страцію через два роки після його укладення. Чим порушено вимоги ст.125 ЗК України, згідно якої, право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав. А позивач приступив до користування спірною земельною ділянкою до державної реєстрації прав на її оренду.

Таким чином, юридично належна ОСОБА_2 . земельна ділянка ФГ Кедр-Ко не переда- валася, а сам договір не містить його невід`ємних частин - плану або схеми земельної ділянки та акту приймання-передачі об`єкта оренди.

Отже, з урахуванням невідповідності укладеного між сторонами договору оренди земельної ділянки вимогам закону, зазначений договір не міг створювати правових наслідків, оскільки пози- вач хоча фактично і використовував землю відповідача, але юридично він не набув прав орендаря, оскільки йому не передавався у передбаченому законом порядку об`єкт оренди.

У зв`язку з чим доречним було б питання про дійсність даного договору, але таке питання пе- ред судом не ставилося, а тому його вирішення в рамках даного провадження не є можливим.

Тому суд вважає, що оскільки зазначений договір пройшов державну реєстрацію 31.12.2010 р. за № 041053500917, його умови сторонами виконувалися (позивач користувався землею, за оре- нду землі видавав зерно відповідачу, яка його отримувала), то з ним варто рахуватися. Термін дії зазначеного договору сплив 31.01.2015 р.

З матеріалів справи вбачається, що п.3.1 договору оренди землі від 09.01.2008 р. (а.с.5) вста- новлено, що після закінчення строку договору Орендар має переважне право поновлення його на новий строк. У цьому разі Орендар повинен не пізніше ніж за 30 днів до закінчення строку дії до- говору повідомити письмово Орендодавця про намір продовжити його дію.

Як передбачено ч.ч.1-6 ст.33 Закону України Про оренду землі , по закінченню строку, на який було укладено договір оренди землі, орендар, який належно виконував обов`язки за умовами договору, має переважне право перед іншими особами на укладення договору оренди землі на новий строк (поновлення договору оренди землі). Орендар, який має намір скористатися пере- важним правом на укладення договору оренди землі на новий строк, зобов`язаний повідомити про це орендодавця до спливу строку договору оренди землі у строк, встановлений цим договором, але не пізніше ніж за місяць до спливу строку договору оренди землі…До листа-повідомлення про по- новлення договору оренди землі орендар додає проект додаткової угоди. При поновленні договору оренди землі його умови можуть бути змінені за згодою сторін. У разі недосягнення домовленості щодо орендної плати та інших істотних умов договору переважне право орендаря на укладення до- говору оренди землі припиняється. Орендодавець у місячний термін розглядає надісланий оренда- рем лист-повідомлення з проектом додаткової угоди, перевіряє його на відповідність вимогам за- кону, узгоджує з орендарем (за необхідності) істотні умови договору і, за відсутності заперечень, приймає рішення про поновлення договору оренди землі (щодо земель державної та комунальної власності), укладає з орендарем додаткову угоду про поновлення договору оренди землі. За наяв- ності заперечень орендодавця щодо поновлення договору оренди землі орендарю направляється лист-повідомлення про прийняте орендодавцем рішення. У разі якщо орендар продовжує користу- ватися земельною ді-лянкою після закінчення строку договору оренди і за відсутності протягом одного місяця після закінчення строку договору листа-повідомлення орендодавця про заперечення у поновленні договору оренди землі такий договір вважається поновленим на той самий строк і на тих самих умовах, які були передбачені договором…

Ці положення узгоджуються з загальною нормою ч.1 ст.777 ЦК України, у якій законодавець закріпив переважне право наймача, який належно виконує свої обов`язки за договором, на укла- дення договору на новий строк та передбачив певну процедуру здійснення цього права.

Як зазначила Велика Палата Верховного Суду у постанові від 10.04.2018 р. у справі № 594/ 376/17-ц, для поновлення договору оренди землі з підстав, передбачених ч.6 ст.33 Закону України Про оренду землі , необхідна наявність таких юридичних фактів: орендар належно виконує свої обов`язки за договором оренди; до закінчення строк дії договору він повідомив орендодавця в ус- тановлені строки про свій намір скористатися переважним правом на укладення договору на новий строк; до листа-повідомлення орендар додав проект додаткової угоди; продовжує користуватись виділеною земельною ділянкою; орендодавець письмово не повідомив орендаря про відмову в по- новленні договору оренди.

Проте, представником позивача не надано доказів належного виконання своїх обов`язків за договром. Зокрема, не надано відомостей про виплату орендної плати за 2015-2018 р.р., оскільки, відповідно до п.4.4. договору оренди землі від 09.01.2008 р., передача грошей в рахунок орендної плати оформляється відповідними відомостями.

Розписку, надану представником позивача про отримання ОСОБА_2 . орендної плати за три роки (2015-2018 р.р.) від голови ФГ Кедр-Ко в сумі 30900 грн. (копія на а.с.8), суд не може прийняти до уваги з огляду на те, що: а) виплату орендної плати за розпискою зазначений договір не передбачає; б) відповідач не визнає зазначену розписку, якої вона не писала та не підписувала.

Суд погоджується з думкою представника відповідача про те, що надана розписка може свід- чити лише про наявність боргових відносин між позивачем та відповідачем, що не є предметом да- ного спору, і не може свідчити про належне виконання обов`язку із виплати орендної плати.

Також представником позивача суду не надано об`єктивних доказів повідомлення відповіда- ча до закінчення дії договору оренди землі про намір скористатися переважним правом на укла- дення договору оренди на новий строк та направлення листа-повідомлення з проектом додаткової угоди.

Натомість, відповідач сама повідомила позивача про відмову у поновленні договору оренди землі у зв`язку з укладенням договору з іншою особою (а.с.9).

Також суд не може прийняти до уваги додаткову угоду про поновлення терміну дії договору оренди земельної ділянки та внесення до нього змін від 30.11.2015 р. (а.с.7), оскільки дана угода не пройшла державну реєстрацію і, крім того, відповідач заперечує свою участь в укладанні даної угоди на підписання нею даного документу.

Як вже зазначалось, термін дії договору оренди землі від 09.01.2008 р. закінчився 31.01.2015 р., після цього він не поновлювався, угода між позивачем та відповідачем щодо зазначеної земе- льної ділянки не реєструвалася, тоді як цивільні права та обов`язки, на досягнення яких спрямова- не волевиявлення сторін договору оренди, набуваються саме після відповідної державної реєстра- ції. Після завершенням дії договору оренди відповідач скористалася своїм правом щодо вільного розпорядження належною їй нерухомістю та 23.08.3028 р. (більше чим через півтора року з моме- нту припинення дії договору оренди землі) уклала договір оренди належної їй земельної ділянки з ФГ Златов І.В. , третьою особою у справі. Будь-яких обмежень та заборон щодо реалізації віль- ного волевиявлення сторін укладеного договору судом не встановлено.

Отже, ФГ Златов І.В . на законних підставах набуло право орендаря на належну відповідачу земельну ділянку і відсутні законні підстави для визнання зазначеного договору недійсним.

За змістом ст.76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює на- явність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників спра- ви, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно ч.2 ст.77 ЦПК України, предметом доказування є обставини, що підтверджують заяв- лені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановле- нню при ухваленні судового рішення.

Відповідно до ч.1 ст.81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Ко- дексом.

Проте, представником позивача не надано суду необхідних та достатніх об`єктивних доказів, на підставі яких можливо задоволення його позовних вимог, а судом їх не добуто.

За таких обставин, позовні вимоги не підлягають задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.124 ЗК України, ст.ст.626, 627, 777, 792 ЦК України, ст.33 Закону України Про оренду землі , ст.ст.76-81, 141, 258, 259, 263-265, 268, 273, 354 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В:

Відмовити у позові фермерського господарства Кедр-Ко в особі його голови Плити Лідії Валер`янівни до ОСОБА_2 , третя особа без самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача фермерське господарство Златов Ігор Васильович про визнання права ко- ристувачня земельною ділянкою, поновлення терміну дії договору оренди землі та про зобов`язан- ня державного реєстратора зареєструвати його в державному реєстрі, визнання недійсним дого- вору оренди землі, укладеного 30.08.2017 р. між ОСОБА_2 та фермерським господарством Златов І.В. , та скасування його державної реєстрації.

Рішення може бути оскаржене до апеляційного суду Одеської області протягом 30 днів з дня його проголошення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Тимошенко

СудТатарбунарський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення19.03.2019
Оприлюднено02.04.2019
Номер документу80837982
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —515/1371/17

Постанова від 19.01.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Усик Григорій Іванович

Ухвала від 22.01.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Усик Григорій Іванович

Ухвала від 15.11.2019

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Цюра Т. В.

Постанова від 15.11.2019

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Цюра Т. В.

Ухвала від 07.08.2019

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Цюра Т. В.

Ухвала від 27.05.2019

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Цюра Т. В.

Рішення від 19.03.2019

Цивільне

Татарбунарський районний суд Одеської області

Тимошенко С. В.

Рішення від 19.03.2019

Цивільне

Татарбунарський районний суд Одеської області

Тимошенко С. В.

Ухвала від 11.02.2019

Цивільне

Татарбунарський районний суд Одеської області

Тимошенко С. В.

Ухвала від 11.02.2019

Цивільне

Татарбунарський районний суд Одеської області

Тимошенко С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні