Постанова
від 01.04.2019 по справі 576/2942/18
СУМСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 квітня 2019 року

м.Суми

Справа №576/2942/18

Номер провадження 22-ц/816/1483/19

Сумський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

головуючого - Криворотенко В. І. (суддя-доповідач),

суддів - Кононенко О. Ю. , Хвостик С. Г.

за участю секретаря судового засідання - Кияненко Н.М.,

сторони:

позивач - ОСОБА_1,

відповідач - Глухівське медичне училище - комунальний заклад Сумської обласної ради,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у порядку спрощеного позовного провадження апеляційну скаргу ОСОБА_1 на ухвалу Глухівського міськрайонного суду Сумської області в складі судді Мазур С.А. від 25 січня 2019 року, постановлену у м. Глухів Сумської області,

в с т а н о в и в :

У грудні 2018 року ОСОБА_1 пред'явила позов до Глухівського медичного училища - комунального закладу Сумської обласної ради (далі - Глухівське медичне училище) про стягнення заробітної плати.

Ухвалою Глухівського міськрайонного суду Сумської області від 25 січня 2019 року провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до Глухівського медичного училища про стягнення не нарахованої та не виплаченої заробітної плати за період з грудня 2017 року по січень 2018 року - закрито.

ОСОБА_1 з ухвалою суду не погодилась, подала апеляційну скаргу, в якій посилаючись на неповне з'ясування судом обставин, що мають значення для справи, недоведеність обставин, що мають значення для справи, які суд визнав встановленими, невідповідність висновків, викладених у рішенні суду обставинам справи, порушення судом норм процесуального права та неправильного застосування норм матеріального права, просить ухвалу суду скасувати.

В обґрунтування доводів апеляційної скарги зазначає, що у позовній заяві від 16 березня 2018 року нею заявлялися вимоги про стягнення не нарахованої та не виплаченої заробітної плати в розмірі не нижчому ніж розмір мінімальної заробітної плати (справа №576/511/18), тому судом не ухвалювалось рішення щодо стягнення заробітної плати за час простою, як було заявлено позивачем у позовній заяві від 14 грудня 2018 року (справа №576/2942/18). Підстави та предмет її позовів від 16 березня 2018 року та від 03 грудня 2018 року різні, а тому провадження у справі №576/2942/18 в частині вимог про стягнення ненарахованої та невиплаченої заробітної плати за грудень 2017 року - січень 2018 року закрито судом передчасно.

Відповідач у відзиві на апеляційну скаргу зазначив, що оскаржена ухвала суду постановлена з дотриманням норм матеріального та процесуального права, а тому підстави для задоволення апеляційної скарги відсутні.

Заслухавши суддю-доповідача, пояснення ОСОБА_1, її представника адвоката Кугая А.В., дослідивши матеріали справи, перевіривши законність і обґрунтованість ухвали суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Згідно з частиною третьою статті 3 ЦПК України, провадження в цивільних справах здійснюється відповідно до законів, чинних на час вчинення окремих процесуальних дій, розгляду і вирішення справи.

Відповідно до частин першої-третьої статті 367 ЦПК України суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними в ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги. Суд апеляційної інстанції досліджує докази, що стосуються фактів, на які учасники справи посилаються в апеляційній скарзі та (або) відзиві на неї. Докази, які не були подані до суду першої інстанції, приймаються судом лише у виняткових випадках, якщо учасник справи надав докази неможливості їх подання до суду першої інстанції з причин, що об'єктивно не залежали від нього.

Частиною першою статті 263 ЦПК України визначено, що судове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим.

Закриваючи провадження в частині вимог позивача про стягнення не нарахованої та не виплаченої заробітної плати за період з грудня 2017 року по січень 2018 року суд першої інстанції виходив з того, що рішенням Глухівського міськрайонного суду від 11 квітня 2018року, яке набрало законної сили, вже розглянуті позовні вимоги в цій частині.

Колегія суддів не погоджується з таким висновком суду, оскільки він не відповідає обставинам справи та вимогам закону.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 255 ЦПК України суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо набрали законної сили рішення суду ухвалені або постановлені з приводу спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав.

Закриття провадження у справі у цьому разі можливе за умови, що рішення, яке набрало законної сили, є тотожним до позову, який розглядається, тобто збігаються сторони, предмет і підстави позовів.

Зазначена підстава для закриття провадження у справі спрямована на усунення випадків повторного вирішення судом тотожного спору, який вже розглянуто і остаточно вирішені по суті, оскільки після набрання рішенням суду законної сили сторони та треті особи із самостійними вимогами, а також їх правонаступники не можуть знову заявляти в суді ту саму позовну вимогу з тих самих підстав.

Відповідно до наведеної норми позови вважаються тотожними, якщо в них одночасно збігаються сторони, підстави та предмет спору, тобто коли позови повністю збігаються за складом учасників цивільного процесу, матеріально-правовими вимогами та обставинами, що обґрунтовують звернення до суду. Нетотожність хоча б одного із цих чинників не перешкоджає повторному зверненню до суду заінтересованих осіб за вирішенням спору.

У розумінні цивільного процесуального закону предмет позову - це матеріально-правова вимога позивача до відповідача, стосовно якої він просить ухвалити судове рішення.

При визначенні підстави позову як елементу його змісту, суд повинен перевірити на підставі чого, тобто яких фактів (обставин) і закону, позивач просить про захист свого права.

Неможливість повторного розгляду справи за наявності рішення суду, що набрало законної сили, постановленого між тими ж сторонами, про той же предмет і з тих же підстав, ґрунтується на правових наслідках дії законної сили судового рішення.

Згідно із Рішенням Європейського суду з прав людини від 25 липня 2002 року у справі за заявою № 48553/99 Совтрансавто-Холдинг проти України , а також згідно до рішення Європейського суду з прав людини від 28 жовтня 1999 року у справі за заявою № 28342/95 Брумареску проти Румунії встановлено, що існує усталена судом практика конвенційних органів щодо визначення основним елементом верховенства права принципу правової певності, який передбачає серед іншого і те, що у будь-якому спорі рішення суду, яке вступило в законну силу, не може бути поставлено під сумнів.

З матеріалів справи вбачається, що 16 березня 2018 року ОСОБА_1 звернулась з позовом до Глухівського медичного училища, крім іншого, посилаючись на вимоги ч. 4 ст.3 Закону України Про оплату праці просила стягнути з відповідача на її користь не нараховану та не виплачену заробітну плату за період з 01 грудня 2017 року по 16 лютого 2018 року у сумі 3150 грн 98 коп., а саме у розмірі не меншому мінімальної заробітної плати, визначеної Законом України Про державний бюджет на 2017 рік та Законом України Про державний бюджет на 2018 рік (а.с. 19-21).

Рішенням Глухівського міськрайонного суду Сумської області від 11 квітня 2018 року, яке набрало законної сили, у задоволенні зазначених вимог позивача відмовлено. Своє рішення суд мотивував тим, що у спірний період позивач працювала на посаді викладача. Наказом №70-у від 14 грудня 2017 року їй було встановлено педагогічне навантаження в кількості 34 години з дисципліни Вступ до спеціальності , тобто ОСОБА_1 працювала при неповному педагогічному завантаженні. Заробітна плата їй обчислювалась відповідно до вичитаних годин. Відповідно до ст.3-1 Закону України Про оплату праці при неповній зайнятості заробітна плата розраховується і виплачується відповідно до виконаної роботи. Тому посилання позивача на те, що Глухівське медичне училище за будь-яких обставин має виплачувати їй заробітну плату в розмірі не меншому, ніж розмір мінімальної заробітної плати, встановлений законом, не є обґрунтованими (а.с. 22-27).

Звертаючись з позовом 14 грудня 2018 року ОСОБА_1 заявила наступні вимоги до Глухівського медичного училища: стягнути з відповідача на її користь не нараховану та не виплачену заробітну плату за грудень 2017 року - січень 2018 року, за квітень - вересень - 2018 року у сумі 12676 грн 55 коп. та відшкодування моральної шкоди у розмірі 7000 грн, свої вимоги мотивувала тим, що у періоди роботи в училищі протягом 2017 - 2018 років з незалежних від позивача причин їй не було надано педагогічне навантаження у розмірі 18 годин на тиждень, вона перебувала у простоях, тому роботодавець повинен був забезпечити їй оплату праці не нижчу від 2/3 тарифної ставки встановленого їй розряду (окладу) відповідно до статті 113 КЗпП України (а.с. 1-4).

З зазначеного вбачається, що ОСОБА_1 у позові від 14 грудня 2018 року заявила вимоги до Глухівського медичного училища про стягнення не нарахованої та не виплаченої заробітної плати за період з грудня 2017 року по січень 2018 року, при цьому посилалась на її перебування на простоях, тобто підстави позову відмінні від заявлених 16 березня 2018 року, що виключає можливість закриття провадження у справі на підставі п. 3 ч. 1 ст. 255 ЦПК України.

Отже, оскаржувана ухвала суду постановлена з порушенням норм процесуального права, у зв'язку з чим підлягає скасуванню на підставі п. 4 ч. 1 ст. 379 ЦПК України з направленням справи для продовження розгляду до суду першої інстанції.

Керуючись ст. 367, п.6 ч.1 ст. 374, п.4 ч.1 ст. 379, ст.ст. 381-382 ЦПК України, апеляційний суд

п о с т а н о в и в :

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 задовольнити.

Ухвалу Глухівського міськрайонного суду Сумської області від 25 січня 2019 року скасувати, справу за позовом ОСОБА_1 до Глухівського медичного училища - комунального закладу Сумської обласної ради в частині вимог про стягнення не нарахованої та не виплаченої заробітної плати за період з грудня 2017 року по січень 2018 року, направити для продовження розгляду до Глухівського міськрайонного суду Сумської області.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття і касаційному оскарженню не підлягає.

Повне судове рішення складене 02 квітня 2019 року.

Головуючий - В.І. Криворотенко

Судді :

О.Ю. Кононенко

С.Г. Хвостик

СудСумський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення01.04.2019
Оприлюднено03.04.2019
Номер документу80886023
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —576/2942/18

Ухвала від 26.04.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Карпенко Світлана Олексіївна

Рішення від 11.05.2019

Цивільне

Глухівський міськрайонний суд Сумської області

Сапон О. В.

Ухвала від 12.04.2019

Цивільне

Глухівський міськрайонний суд Сумської області

Сапон О. В.

Ухвала від 10.04.2019

Цивільне

Глухівський міськрайонний суд Сумської області

Мазур С. А.

Постанова від 01.04.2019

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Криворотенко В. І.

Постанова від 01.04.2019

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Криворотенко В. І.

Постанова від 01.04.2019

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Криворотенко В. І.

Постанова від 01.04.2019

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Криворотенко В. І.

Ухвала від 27.02.2019

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Криворотенко В. І.

Ухвала від 27.02.2019

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Криворотенко В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні