Рішення
від 11.05.2019 по справі 576/2942/18
ГЛУХІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 576/2942/18

Провадження № 2/576/293/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11.05.19 м. Глухів

Глухівський міськрайонний суд Сумської області у складі:

головуючого судді Сапона О.В.,

розглянувши у спрощеному позовному провадженні справу за позовом ОСОБА_1 до Глухівського медичного училища - комунального закладу Сумської обласної ради, про стягнення заробітної плати, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_1 звернулася до суду із вказаним позовом, мотивуючи його тим, що 02 листопада 2017 року Глухівським міськрайонним судом Сумської області її було поновлено на посаді викладача у Глухівському медичному училищі, але 16 лютого 2018 року наказом директора училища №11-к її звільнено із займаної посади. Рішенням Глухівського міськрайонного суду Сумської області від 11 квітня 2018 року ОСОБА_1 в черговий раз поновлено на посаді викладача у Глухівському медичному училищі.

Однак, у періоди роботи в училищі протягом 2017-2018 років з незалежних від позивача причин їй не було надано педагогічне навантаження у розмірі 18 годин на тиждень. Тому у грудні 2017 року та січні 2018 року оплата її праці була нижче прожиткового мінімуму, що є порушенням гарантій, встановлених законодавством про оплату праці. Вказує, що роботодавець повинен був забезпечити їй оплату праці не нижчу від 2/3 тарифної ставки встановленого їй розряду (окладу).

За таких обставин просить суд стягнути з Глухівського медичного училища - комунального закладу Сумської обласної ради на її користь ненараховану та невиплачену заробітну плату за грудень 2017 року - січень 2018 року.

Ухвалою суду від 12 квітня 2019 року відкрито спрощене провадження у даній справі. Цього ж дня ухвала про відкриття провадження у справі була направлена учасникам справи. Крім того, відповідачу були направлені копія позовної заяви разом з доданими до неї документами. Також відповідачу був визначений п`ятнадцятиденний строк з дня вручення йому копії ухвали про відкриття провадження у справі для подання відзиву на позов.

З матеріалів справи вбачається, що відповідач 16 квітня 2019 року отримав копії ухвали про відкриття провадження у справі та позов з додатками, а 26 квітня 2019 року надіслав до суду відзив на позовну заяву. У відзиві зазначив, що позивач вже зверталась з позовом про стягнення на її користь ненарахованої та невиплаченої заробітної плати за період з 01.12.2017 по 16.02.2018 у сумі 3150 грн., тобто дане питання було предметом розгляду судовими інстанціями та по ньому прийнято відповідне судове рішення. Таким чином набрало законної сили рішення суду з приводу спору між тими самими сторонами про той самий предмет і з тих самих підстав. Також зазначає, що позивачу було встановлено педагогічне навантаження в кількості 34 годин, тобто вона працювала при неповному педагогічному навантаженні, а заробітна плата їй обчислюється відповідно до вичитаних годин. Тому посилання позивача на ті обставини, що відповідач має виплачувати їй заробітну плату в розмірі не меншому, ніж розмір мінімальної заробітної плати є необґрунтованими. За таких обставин просить відмовити у задоволенні позову

Також з матеріалів справи вбачається, що позивач 26 квітня 2019 року отримала вказаний відзив на позовну заяву. В установлений судом строк відповідь на відзив не подала.

Вивчивши матеріали справи, суд вважає, що позов не підлягає задоволенню з огляду на таке.

Так, судом встановлено, що 02 листопада 2017 року Глухівським міськрайонним судом Сумської області позивача ОСОБА_1 було поновлено на посаді викладача у Глухівському медичному училищі, але 16 лютого 2018 року наказом директора училища №11-к її звільнено із займаної посади. Рішенням Глухівського міськрайонного суду Сумської області від 11 квітня 2018 року ОСОБА_1 в черговий раз поновлено на посаді викладача у Глухівському медичному училищі.

Також судом встановлено що згідно з Наказом № 70-у від 14.12.2017 року позивачу було встановлено педагогічне навантаження в кількості 34 години з дисципліни Вступ до спеціальності , тобто, остання працювала при неповному педагогічному навантаженні. Дана обставина сторонами по справі не заперечується.

Згідно наданої позивачем інформації їй була нарахована заробітна плата за грудень 2017 року - 75,65 грн., а за січень 2018 року - 1270,01 грн.

Статтею 94 КЗпП України визначено, що заробітна плата - це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу.

Відповідно до ст. 115 КЗпП України заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а в разі відсутності таких органів - представниками, обраними і уповноваженими трудовим колективом), але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

Згідно з ч. 5 ст. 3-1 Закону України Про оплату праці у разі укладення трудового договору про роботу на умовах неповного робочого часу, а також при невиконанні працівником у повному обсязі місячної (годинної) норми праці мінімальна заробітна плата виплачується пропорційно до виконаної норми праці.

Оплата праці педагогічних працівників провадиться відповідно до Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15 квітня 1993 року № 102, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 27.05.1993 за № 56 (далі - Інструкція).

Пунктом 63 Інструкції встановлено, що оплата праці педагогічних працівників установ і закладів освіти провадиться, виходячи із встановлених ставок заробітної плати посадових окладів, з урахуванням підвищень, фактичного обсягу педагогічної роботи, доплат та надбавок. Навчальне навантаження між вчителями, викладачами та іншими педагогічними працівниками розподіляється керівником установи за погодженням з профспілковим комітетом залежно від кількості годин, передбачених навчальними планами, наявності відповідних педагогічних кадрів та інших конкретних умов, що склались у закладі з дотриманням КЗпП України.

За п. 78 Інструкції середня місячна заробітна плата викладачам вищих навчальних закладів I-II рівнів акредитації та професійно-технічних навчальних закладів визначається шляхом множення годинної ставки викладача на встановлений йому обсяг річного навантаження і ділення цього добутку на 10 навчальних місяців. Годинна ставка обчислюється шляхом ділення місячної ставки заробітної плати на середньомісячну норму навчального навантаження (72 години). Встановлена середньомісячна заробітна плата виплачується викладачу за роботу протягом навчального року, включаючи час роботи в період канікул, що не збігається з відпусткою.

Оскільки судом встановлено, що у період грудень 2017 - січень 2018 року позивач ОСОБА_1 працювала на посаді викладача з неповним навантаженням, тобто на умовах неповного робочого часу, то за таких обставин роботодавець, керуючись чинним законодавством з оплати праці правомірно здійснював оплату праці позивача пропорційно встановленому їй навчальному навантаженню.

Враховуючи викладене, суд вважає, що позов ОСОБА_1 є необґрунтованим і у його задоволенні слід відмовити.

Керуючись ст. ст. 12, 13, 81, 178, 247, 274-279, 263-265 ЦПК України, суд -

У Х В А Л И В:

Відмовити у задоволенні позову ОСОБА_1 , проживаючої по АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , до Глухівського медичного училища - комунального закладу Сумської обласної ради, розташованого по вул. Вознесенській, 1 в м. Глухові Сумської області, ЄДРПОУ 02011568, про стягнення заробітної плати, у зв`язку з його необґрунтованістю.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Сумського апеляційного суду через Глухівський міськрайонний суд Сумської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у ч. 2 ст. 358 ЦПК України.

Суддя

Дата ухвалення рішення11.05.2019
Оприлюднено12.05.2019
Номер документу81654037
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заробітної плати

Судовий реєстр по справі —576/2942/18

Ухвала від 26.04.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Карпенко Світлана Олексіївна

Рішення від 11.05.2019

Цивільне

Глухівський міськрайонний суд Сумської області

Сапон О. В.

Ухвала від 12.04.2019

Цивільне

Глухівський міськрайонний суд Сумської області

Сапон О. В.

Ухвала від 10.04.2019

Цивільне

Глухівський міськрайонний суд Сумської області

Мазур С. А.

Постанова від 01.04.2019

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Криворотенко В. І.

Постанова від 01.04.2019

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Криворотенко В. І.

Постанова від 01.04.2019

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Криворотенко В. І.

Постанова від 01.04.2019

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Криворотенко В. І.

Ухвала від 27.02.2019

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Криворотенко В. І.

Ухвала від 27.02.2019

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Криворотенко В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні