Постанова
від 03.04.2019 по справі 183/5564/17
ДНІПРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ДНІПРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Провадження № 22-ц/803/914/19 Справа № 183/5564/17 Суддя у 1-й інстанції - Городецький Д.І. Суддя у 2-й інстанції - Каратаєва Л. О.

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 квітня 2019 року м. Дніпро

Колегія суддів судової палати у цивільних справах Дніпровського апеляційного суду у складі:

головуючого - Каратаєвої Л.О.

суддів - Ткаченко І.Ю., Деркач Н.М.,

за участю секретаря судового засідання - Хоменко А.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Дніпро цивільну справу за апеляційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю "Агро Феликс" на ухвалу Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 24 квітня 2018 року у справі за заявою Фермерського господарства Дар про забезпечення позову у цивільній справі за позовом Фермерського господарства "Дар" до ОСОБА_1, Товариства з обмеженою відповідальністю Агро Феликс про визнання договору оренди земельної ділянки недійсним, за зустрічним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Агро Феликс" до ОСОБА_1, Фермерського господарства "Дар" про визнання договору оренди земельної ділянки недійсним,-

В С Т А Н О В И Л А:

01 листопада 2017 року ФГ Дар звернулося до суду з позовом до ОСОБА_1, ТОВ Агро Феликс про визнання договору оренди земельної ділянки недійсним та подав заяву про забезпечення позову, в якій просив заборонити ТОВ Агро Феликс , а також іншим фізичним та юридичним особам, окрім ФГ Дар , виконувати будь-які сільськогосподарські роботи на земельній ділянці загальною площею 7,330 га, кадастровий номер НОМЕР_1 із цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Попасненської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області та належить ОСОБА_1 на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серія ДП № 056763, виданого Новомосковською районною державною адміністрацією 16.12.2003 року, до ухвалення рішення по справі та набрання ним законної сили. (а.с.2-5, 27-28).

Ухвалою Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 24 квітня 2018 року заяву ФГ Дар про забезпечення позову у цивільній справі за позовом ФГ Дар до ОСОБА_1, ТОВ Агро Феликс про визнання договору оренди земельної ділянки недійсним, за зустрічним позовом ТОВ Агро Феликс до ОСОБА_1, ФГ Дар про визнання договору оренди земельної ділянки недійсним, - задоволено частково. Заборонено: ТОВ Агро Феликс та ОСОБА_1, окрім ФГ Дар виконувати будь-які сільськогосподарські роботи на земельній ділянці загальною площею 7,330 га, кадастровий номер НОМЕР_1 із цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Попасненської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області та належить ОСОБА_1 на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серія ДП № 056763, виданого Новомосковською районною державною адміністрацією 16.12.2003 року, до ухвалення рішення по справі та набрання ним законної сили. В задоволенні іншої частини заяви - відмовлено (а.с.38-42.

В апеляційній скарзі ТОВ Агро Феликс просить скасувати ухвалу та постановити нову - про відмову у задоволенні заяви про забезпечення позову (а.с.44-47).

Згідно п.9 Розділу XIII Перехідні положення ЦПК України, справи у судах першої та апеляційної інстанцій, провадження у яких відкрито до набрання чинності цією редакцією Кодексу, розглядаються за правилами, що діють після набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Перевіривши законність ухвали суду першої інстанції, колегія суддів вважає, що апеляційну скаргу слід задовольнити.

Задовольняючи частково заяву про забезпечення позову, суд першої інстанції виходив з того, що невжиття заходів забезпечення позову призведе до ускладнення захисту прав позивача.

Однак, з таким висновком суду першої інстанції колегія судів не може погодитись, виходячи з наступного.

З матеріалів справи вбачається, що 01 вересня 2007 року між ФГ Дар , як орендарем, та ОСОБА_3, як орендодавцем, був укладений договір оренди земельної ділянки кадастровий номер НОМЕР_1, площею 7,330 га, яка розташована на території Попасненської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області. Зазначений договір був зареєстрований в Новомосковському районному відділі Дніпропетровської регіональної філії центру ДЗК, про що в Книзі записів державної реєстрації договорів оренди землі вчинено запис від 12.08.2009 року за № 04-09-126-04351. У пункті 3.1. Договору Фермерське господарство Дар та ОСОБА_1 погодили, що договір складено терміном на 15 років.

У 2017 році відносно наданої господарству в оренду земельної ділянки кадастровий номер НОМЕР_1, укладено ще один договір оренди між ОСОБА_1 та ТОВ Агро Феликс , серія та номер АФ-111/22 від 12.06.2017 року, який зареєстрований відповідно до рішення державного реєстратора індексний номер 35768529 від 20.06.2017 року, про що до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень внесено запис про інше речове право № 21005784. Даний договір укладено на строком на 7 років з правом пролонгації та з правом передачі в суборенду.

ФГ Дар просило суд визнати недійсним договір оренди землі, укладений між ОСОБА_1 та ТОВ Агро Феликс .

Відповідно до положень ч.2 ст.149 ЦПК України забезпечення позову допускається на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення або ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Відповідно до ч.4 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 22 грудня 2006 року №9 Про практику застосування судами цивільного процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову розглядаючи заяву про забезпечення позову, (суд, суддя) має з урахуванням доказів, наданих позивачем на підтвердження своїх вимог, пересвідчитися, зокрема, в тому, що між сторонами дійсно виник спір та існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову; з'ясувати обсяг позовних вимог, дані про особу відповідача, а також відповідність виду забезпечення позову, який просить застосувати особа, котра звернулася з такою заявою, позовним вимогам.

Відповідно до п.10 ст.150 ЦПК України не допускається вжиття заходів забезпечення позову, які за змістом є тотожними задоволенню заявлених позовних вимог, якщо при цьому спір не вирішується по суті.

Суд першої інстанції, задовольняючи заяву про забезпечення позову, не звернув уваги на зазначене та помилково дійшов висновку про необхідність забезпечення позову у спосіб обраний позивачем, при цьому залишив поза увагою, що застосувавши такий вид забезпечення позову, як заборону ТОВ Агро Феликс та ОСОБА_1, окрім ФГ Дар , виконувати будь-які сільськогосподарські роботи на спірній земельній ділянці фактично вирішив спір по суті, так як вирішив питання щодо переважного права користування товариством земельною ділянкою без розгляду його позову та спору по суті.

За таких обставин, колегія суддів погоджується з доводами апеляційної скарги про те, що ухвала суду постановлена з порушенням норм процесуального права, що призвело до неправильного вирішення справи, а тому її необхідно скасувати з постановленням нового судового рішення про відмову у задоволенні заяви про забезпечення позову.

Керуючись ст. 367, 374, 376, 381- 384 ЦПК України, колегія суддів, -

ПОСТАНОВИЛА :

Апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Агро Феликс" - задовольнити.

Ухвалу Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 24 квітня 2018 року - скасувати.

Відмовити у задоволенні заяви Фермерського господарства Дар про забезпечення позову.

Постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена у касаційному порядку відповідно до чинного законодавства.

Судді:

СудДніпровський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення03.04.2019
Оприлюднено04.04.2019
Номер документу80913649
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —183/5564/17

Постанова від 05.07.2019

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Варенко О. П.

Постанова від 03.04.2019

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Каратаєва Л. О.

Ухвала від 06.02.2019

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Варенко О. П.

Ухвала від 17.01.2019

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Варенко О. П.

Рішення від 19.11.2018

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Сорока О. В.

Ухвала від 18.09.2018

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Сорока О. В.

Ухвала від 22.10.2018

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Каратаєва Л. О.

Ухвала від 02.07.2018

Цивільне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Лаченкова О. В.

Ухвала від 27.06.2018

Цивільне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Лаченкова О. В.

Ухвала від 24.04.2018

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Городецький Д. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні