Ухвала
від 03.04.2019 по справі 206/6137/18
САМАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 206/6137/18

Провадження № 1-кп/206/203/19

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03.04.2019року Самарський районний суд м. Дніпропетровська у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

обвинуваченого ОСОБА_4 ,

захисника-адвоката ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду у м. Дніпро обвинувальний акт у кримінальному провадженні № 12018040000000973 від 02.11.2018 року відносно ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженцяс.Іларіонове,Синельниковського районуДніпропетровської області,громадянина України,із середньо-спеціальноюосвітою,не одруженого,працюючого напосаді слюсаря-електрикаТОВ "Дніпроавтокраз", зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

за обвинуваченням у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 396 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_4 , достовірно знаючі про вчинення приблизно наприкінці червня 2018 року, більш точного часу під час досудового розслідування не встановлено, особами, матеріали стосовно яких направлені за обвинувальним актом у кримінальному провадженні №12018040000000756 від 15.08.2018 року до суду, за обвинуваченням у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 185 КК України, тобто особливо тяжкого злочину, усвідомлюючи протиправний характер свого діяння, діючі з прямим умислом, заздалегідь не обіцяючи, надав свій транспортний засіб, яким користувався, для переховування майна здобутого злочинним шляхом, та навмисно не повідомив про зазначений факт до правоохоронних органів та з зазначеного моменту став приховувати відомості про вчинений вказаними особами особливо тяжкий злочин.

Вказані дії ОСОБА_4 кваліфіковані як злочин, передбачений ч. 1 ст. 396 КК України, тобто заздалегідь необіцяне приховування особливо тяжкого злочину.

В підготовчому судовому засіданні обвинувачений клопотав про звільнення його від кримінальної відповідальності з передачею його на поруки колективу ТОВ "Дніпроавтокраз". Фактичні обставини кримінального провадження викладені в обвинувальному акті не оспорює. Свою вину у вчиненні злочину визнав повністю, у вчиненому щиро розкаявся.

Захисник-адвокат обвинуваченого заявив клопотання про звільнення ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності у зв`язку з передачею його на поруки трудовому колективу ТОВ "Дніпроавтокраз", зазначив, що наявні всі підстави для звільнення обвинуваченого від кримінальної відповідальності з передачею його на поруки колективу, у якому він працює; трудовий колектив готовий взяти його на поруки, про що прийняте відповідне рішення, яке подано до суду.

Прокурор в судовому засіданні клопотання захисника та ТОВ "Дніпроавтокраз" про звільнення ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності у зв`язку з передачею його на поруки трудовому колективу ТОВ "Дніпроавтокраз" підтримав.

Суд, вислухавши клопотання, думку учасників процесу, вивчивши матеріали справи, зазначає наступне.

Відповідно до п. 2 ч. 3 ст. 314 КПК України у підготовчому судовому засіданні суд має право прийняти закрити провадження у випадку встановлення підстав, передбачених пунктами 4-8, 10 частини першої або частиною другою статті 284 цього Кодексу.

Згідно з п. 1 ч. 2 ст. 284 КПК України кримінальне провадження закривається судом у звязку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Відповідно до ст. 47 КК України особу, яка вперше вчинила злочин невеликої або середньої тяжкості, крім корупційних злочинів, та щиро покаялася, може бути звільнено від кримінальної відповідальності з передачею її на поруки колективу підприємства, установи чи організації за їхнім клопотанням за умови, що вона протягом року з дня передачі її на поруки виправдає довіру колективу, не ухилятиметься від заходів виховного характеру та не порушуватиме громадського порядку. У разі порушення умов передачі на поруки особа притягається до кримінальної відповідальності за вчинений нею злочин.

Обвинувачений в підготовчому засіданні свою вину у вчиненому злочину за ч. 1 ст. 396 КК України визнав повністю, щиро розкаявся, підтвердив надання згоди на звільнення його від кримінальної відповідальності на підставі ст. 47 КК України та закриття кримінального провадження та просив суд звільнити його від кримінальної відповідальності у зв`язку з передачею на поруки трудового колективу на підставі ст.47 КК України.

Судом було роз`яснено обвинуваченому право заперечувати проти закриття кримінального провадження та наполягати на проведенні судового провадження у повному обсязі в загальному порядку. Обвинувачений заявив, що підтримує подані клопотання та наполягає на їх розгляді.

Також захистом надано клопотання трудового колективу ТОВ "Дніпроавтокраз" та протоколи №1 від 26.03.2019 року загальних зборів трудового колективу ТОВ "Дніпроавтокраз", згідно з якими загальними зборами трудового колективу вирішено заявити клопотання до Самарського районного суду м. Дніпропетровська щодо взяття на поруки ОСОБА_4 та взяти на поруки останнього.

Як встановлено в підготовчому судовому засіданні ОСОБА_4 раніше не судимий, вчинив злочин середньої тяжкості, в скоєному щиро покаявся, працює в «ТОВ "Дніпроавтокраз" з 08.11.2018 року, за місцем роботи характеризується позитивно. Обвинувачений просить задовольнити клопотання трудового колективу, а кримінальне провадження щодо нього закрити, обвинуваченому роз`яснено, що кримінальне провадження відносно нього закривається з нереабілітуючих підстав.

Згідно з роз`ясненнями, викладених у п.5 Постанови Пленуму Верховного Суду України №12 від 23 грудня 2005 року «Про практику застосування судами України законодавства про звільнення особи від кримінальної відповідальності» підставою звільнення особи від кримінальної відповідальності з передачею її на поруки є щире розкаяння особи, яке свідчить про її бажання спокутувати провину перед колективом підприємства, установи чи організації та виправити свою поведінку. Особу, яка не визнала себе винною у вчиненні злочину, передавати на поруки не можна. Звільнення від кримінальної відповідальності за ст. 47 КК України можливе лише за клопотанням колективу підприємства, установи чи організації, членом якого є особа, про передачу її на поруки. Звернення з клопотанням крім колективу можуть ініціювати сам обвинувачений. За наявності зазначених вище обставин, а також належно оформленого клопотання суд вправі звільнити особу від кримінальної відповідальності з передачею її на поруки колективу. Згідно шостого пункту даної постанови звільнення особи від кримінальної відповідальності на підставі ст. 47 КК України має умовний характер, а саме: ця особа протягом року з дня передачі на поруки повинна виправдати довіру колективу, не ухилятися від заходів виховного характеру та не порушувати громадський порядок.

Вивчивши матеріали справи, вислухавши пояснення ОСОБА_4 , думку захисника та прокурора, суд вважає, що дане клопотання підлягає задоволенню, оскільки відповідно до ст. 47 КК України, особу, яка вперше вчинила злочин невеликої або середньої тяжкості та щиро покаялася, може бути звільнено від кримінальної відповідальності з передачею її на поруки трудового колективу підприємства за їхнім клопотанням за умови, що вона протягом року з дня передачі її на поруки виправдає довіру колективу, не ухилятиметься від заходів виховного характеру та не порушуватиме громадського порядку.

На підставі викладеного, суд вважає необхідним на підставі п. 7 ч. 1 ст. 284 КПК України закрити кримінальне провадження за обвинуваченням ОСОБА_4 у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 396 КК України.

На підставі ст.ст. 284, 314, 350, 372 КПК України, ст. 47 КК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Клопотання трудового колективу ТОВ "Дніпроавтокраз" (код ЄДРПОУ 35932975, місцезнаходження: 49000, м. Дніпро, вул. Ударників, буд. 27) та захисника обвинуваченого ОСОБА_4 про звільнення від кримінальної відповідальності у зв`язку з передачею на поруки трудовому колективу - задовольнити.

Звільнити ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , від кримінальної відповідальності за ч. 1 ст. 396 КК України на підставі ст. 47 КК України, у зв`язку з передачею його на поруки трудовому колективу ТОВ "Дніпроавтокраз", якщо він протягом року з дня передачі його на поруки виправдає довіру колективу, не ухилятиметься від заходів виховного характеру та не порушуватиме громадського порядку.

Повідомити трудовий колектив ТОВ "Дніпроавтокраз" - про передачу ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на поруки.

Кримінальне провадження № 12018040000000973 від 02.11.2018 року відносно ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 396 КК України, закрити.

Роз`яснити ОСОБА_4 , що у разі порушення ним умов передачі на поруки, відповідно до ч. 2 ст. 47 КК України він буде притягнутий до кримінальної відповідальності за злочин, передбачений за ч. 1 ст. 396 КК України.

Роз`яснити ТОВ "Дніпроавтокраз", що відповідно до ч. 1 ст. 289 КПК України, якщо протягом року з дня передачі ОСОБА_4 на поруки колективу, він не виправдає довіру колективу, ухилятиметься від заходів виховного характеру та порушуватиме громадський порядок, загальні збори колективу можуть прийняти рішення про відмову від поручительства за взяту ними на поруки особу. Відповідне рішення направляється до суду, який прийняв рішення про звільнення особи від кримінальної відповідальності.

На ухвалу може бути подана апеляційна скарга до Дніпровського апеляційного суду через Самарський районний суд м. Дніпропетровська протягом 7-ми діб з моменту проголошення. Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

Головуючий суддя ОСОБА_1

СудСамарський районний суд м.Дніпропетровська
Дата ухвалення рішення03.04.2019
Оприлюднено15.02.2023
Номер документу80931233
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти правосуддя Приховування злочину

Судовий реєстр по справі —206/6137/18

Ухвала від 03.04.2019

Кримінальне

Самарський районний суд м.Дніпропетровська

Малихіна В. В.

Ухвала від 27.03.2019

Кримінальне

Самарський районний суд м.Дніпропетровська

Малихіна В. В.

Ухвала від 11.02.2019

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Іванова А. П.

Ухвала від 31.01.2019

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Іванова А. П.

Ухвала від 14.01.2019

Кримінальне

Самарський районний суд м.Дніпропетровська

Грицаюк Н. М.

Ухвала від 08.11.2018

Кримінальне

Самарський районний суд м.Дніпропетровська

Грицаюк Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні