Рішення
від 19.12.2008 по справі 2-3315/2008
МИКИТІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ГОРЛІВКИ

Справа №2-3315/2008

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 грудня 2008 року Микитівський районний суд м. Горлівки Донецької області в складі: головуючого - судді Наумик О.О., при секретарі Батовріній О.Є., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Горлівка цивільну справу за позовом

ОСОБА_1 до Горлівської міської ради про визнання права власності,

ВСТАНОВИВ:

18.11.2008 р. до суду звернувся представник позивача за довіреністю ОСОБА_2 в інтересах ОСОБА_1, в якому просить визнати за позивачем право власності на житловий будинок №5 по вул.  Карбишева м. Горлівки Донецької області житловою площею 31, 2 кв.м, загальною площею 60, 4 кв.м, з прибудовами та господарськими будівлями та самочинно збудованими: тамбуром «а4», прибудовою «а6», сараями «Д», «К», гаражем «И», тамбуром «б», посилаючись на наступне:

3 вересня 2008 року ОСОБА_1 отримала у спадщину від свого чоловіка ОСОБА_3, померлого 26.09.2006 року, житловий будинок №5 по вул.  Карбишева у Микитівському районі м. Горлівки Донецької області.

За свідоцтвом про право на спадщину за законом за позивачкою було визнано право власності на домоволодіння, яке складається з житлового будинку «А-1» житловою площею 31, 2 кв.м, загальною площею 47, 8 кв.м, з прибудовою а, погребом а3, ґанку а5, а7, літньою кухнею Б, ґанку б1, сараєм В, убиральнею Г, душем Е, альтанкою 3, вимощенням І, II, воротами 1, огорожею 2, 3, 4, розташоване на земельній ділянці площею 682 кв.м.

Проте відповідно до Витягу про реєстрацію права власності на нерухоме майно від 4.09.2008 р. до спадкового майна не увійшли самочинно збудовані тамбур «а4», прибудова «а6», сараї «Д», «К», гараж «И», тамбур «б», які були збудовані позивачкою разом із спадкодавцем за спільні кошти з метою поліпшення умов проживання.

Спірні об'єкти, як самочинна забудова, були визначені у технічному паспорті від 15.07.2008 р. та у повідомленні КП «Горлівське міське бюро технічної інвентаризації» за №1053 від 05.09.2008 року.

Незважаючи на це, спірні об'єкти нерухомості збудовані із дотриманням усіх необхідних будівельних норм та правил, прийняті в експлуатацію.

На теперішній час відсутність правовстановлюючих документів на спірні об'єкти самочинного будівництва перешкоджає позивачці у реалізації права власності, розпорядження домоволодінням.

В обґрунтування позовних вимог представником позивача суду надані:

•   -      витяг з рішення №455 Виконкому Горлівської міської ради від 8.09.1954 р. про відвід земельних ділянок під індивідуальне будівництво;

•   -      копія акту від 24.02.1955 р. про відвід садибної ділянки під індивідуальне будівництво ОСОБА_3;

- копія акту прийомки в експлуатацію закінченого будівництвом індивідуального домоволодіння від 23.06.1961 p.;

- копія свідоцтва про право на спадщину за законом, згідно якому спадкоємцем майна ОСОБА_3, померлого 26.09.2006 p., є його дружина ОСОБА_1. Спадкове майно складається з жилого будинку, що знаходиться у м. Горлівка Микитівського району, вул.  Карбишева, 5, який складається з: житлового будинку А-І жилою площею 31, 2 кв.м, загальною площею 47, 8 кв.м, прибудови а, погребу а3, ґанку а5, а7, літньої кухні Б, ґанку б1, сараю В, убиральні Г, душу Е, альтанки З, вимощення І, II, воріт 1, огорожі 2, 3, 4, розташованих на земельній ділянці площею 682 кв.м;

•   -      витяг про реєстрацію права власності на нерухоме майно;

•   -      копію технічного паспорту на житловий будинок №5 по вул.  Карбишева у Микитівському районі м.Горлівки, виготовленого КП «Горлівська міське БТІ» станом на 15.07.2008 p.;

•   -      повідомлення КП «Горлівське міське БТІ» про виявлений при інвентаризації домоволодіння по вул.  Карбишева у Микитівському районі м. Горлівки самочинно збудовані тамбур «а4», прибудову «а6», сараї «Д», «К», гараж «И», тамбур «б»;

- копію акту державної приймальної комісії про прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом приватних житлових будинків садибного типу, дачних і садових будинків від 30.09.2008 p., яким житловий будинок «А-І» за адресою: 84632, м. Горлівка Донецької області, Микитівський район, с.Зайцево, вул.  Карбишева, 5, загальною площею 60, 4 кв.м, житловою площею 58, 3 кв.м, з господарчими будівлями: літньою кухнею «Б», сараями «В, Д, К», убиральнею «Г», душем «Е», альтанкою «З», гаражем «И», ґанком «а5, а7, б1», вимощенням І, II, воротами №1, огорожею № 1, 2, 3 , 4, розташований на земельній ділянці площею 682 кв.м, прийнятий в експлуатацію;

- витяг з рішення Виконкому Горлівської міської ради від 1.10.2008 р. №1253 про затвердження акту державної приймальної комісії про прийняття в експлуатацію житлового будинку літ. «А-І» з прибудовами та господарськими будівлями по вул.  Карбишева, 5 у Микитівському районі м.Горлівки;

•   -      технічний висновок спеціаліста АТЗТ ПВП «Донбасреконструкція» за результатами обстеження самочинної забудови по вул.  Карбишева, 5 в м. Горлівка про те, що технічний стан спірних об'єктів самочинного будівництва оцінюється як задовільний, тобто конструкції будівель у цілому придатні для експлуатації. Оскільки технічний стан об'єктів самовільного будівництва задовільний, вони відповідають своєму призначенню, вимогам норм з організації зовнішнього пожежегасіння (наявність та ширина під'їзду до будинку), вимогам санітарних норм (не погіршують інсоляцію даного житлового будинку та сусідніх будинків), то їх експлуатація можлива;

•   -      акт Зайцівської селищної ради від 8.12.2008 p., згідно якому в результаті перевірки дотримання прав і інтересів власників (користувачів) земельних ділянок, суміжних із земельною ділянкою власника (користувача) ОСОБА_1 за адресою: вул.  Карбишева, 5 в м. Горлівка, внаслідок здійснення ним самочинного будівництва нерухомого майна, права та інтереси селищної ради, суміжних землекористувачів не порушені.

Представник позивача за довіреністю ОСОБА_2 у судове засідання не з'явився, надав суду заяву з проханням розглянути справу у його відсутність та з посиланням на підтримання позову.

Відповідач - Горлівська міська рада явку представника у судове засідання не забезпечив, надавши суду заяву з проханням розглянути справу у відсутність представника та з посиланням на визнання позову.

Третя особа - КП «Горлівське міське БТІ» явку представника у судове засідання не забезпечила, надавши суду заяву з проханням розглянути справу у відсутність представника та з посиланням на те, що не має будь-яких вимог щодо вказаної справи.

Дослідивши надані сторонами докази по справі, суд вважає, що позов обгрунтований і підлягає задоволенню за наступних підстав:

Згідно свідоцтву про право на спадщину за законом ОСОБА_1 належить на праві власності житловий будинок №5 по вул.  Карбишева м. Горлівки житловою площею 31, 2 кв.м., загальною площею 47, 8 кв.м. літ. «А-1», з прибудовою а, погребом а3, ґанком а5, а7, літньою кухнею Б, ґанком б1, сараєм В, убиральнею Г, душем Е, альтанкою 3, вимощенням І, II, воротами 1, огорожею 2, 3, 4, розташований на земельній ділянці площею 682 кв.м.

За технічним паспортом на житловий будинок № 5 по вул.  Карбишева в Микитівському районі м. Горлівки, виготовленим КП «Горлівське міське БТІ» станом на 15.07.2008 року, та повідомленням КП «Горлівське міське БТІ» при інвентаризації вказаного домоволодіння виявлені самочинно збудовані тамбур «а4», прибудова «а6», до житлового будинку «А-І» загальною площею 60, 4 кв.м, житловою площею 31, 2 кв.м, сараї «Д», «К», гараж «И», тамбур «б», збільшена земельна ділянка - 82 кв.м.

Статтею 376 ЦК України передбачено, що житловий будинок, будівля, споруда, інше нерухоме майно вважаються самочинним будівництвом, якщо вони збудовані або будуються без належного дозволу чи належно затвердженого проекту, або з істотними порушеннями будівельних норм і правил (ч.1); право власності на самочинно збудоване нерухоме майно може бути за рішенням суду визнане за особою, яка здійснила самочинне будівництво на земельній ділянці, що не була їй відведена для цієї мети, за умови надання земельної ділянки у встановленому порядку особі під уже збудоване нерухоме майно (ч.3); на вимогу власника (користувача) земельної ділянки суд може визнати за ним право власності на нерухоме майно, яке самочинно збудовано на ній, якщо це не порушує права інших осіб (ч.5).

Як вбачається з акту державної приймальної комісії про прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом приватних житлових будинків садибного типу, дачних і садових будинків від 30.09.2008 р. житловий будинок «А-І» за адресою: 84632, м. Горлівка Донецької області, Микитівський район, с.Зайцево, вул.  Карбишева, 5, загальною площею 60, 4 кв.м, житловою площею 58, 3 кв.м, з господарчими будівлями: літньою кухнею «Б», сараями "В, Д, К", убиральнею "Г",  убиральнею «Г», душем «Е», альтанкою «З», гаражем "И", ґанком "а5, а7, б1", вимощенням І, II,  воротами №1, огорожею № 1, 2, 3, 4, розташований на земельній ділянці площею 682 кв.м,  прийнятий в експлуатацію.

Рішенням Виконкому Горлівської міської ради від 1.10.2008 р. №1253 затверджений акт державної приймальної комісії про прийняття в експлуатацію житлового будинку літ. «А-І» з прибудовами та господарськими будівлями по вул.  Карбишева, 5 у Микитівському районі м. Горлівки.

Крім того, визнання за позивачем права власності на самочинно збудоване нерухоме майно не порушує права інших осіб, що підтверджено актом Зайцівської селищної ради від 8.12.2008 p., згідно якому у результаті перевірки дотримання прав і інтересів власників (користувачів) земельних ділянок, суміжних із земельною ділянкою власника (користувача) ОСОБА_1 за адресою: вул. Карбишева, 5 в м. Горлівка, внаслідок здійснення ним самочинного будівництва нерухомого майна, права та інтереси селищної ради, суміжних землекористувачі не порушені.

За технічним висновком спеціалісту АТЗТ ПВП «Донбасреконструкція» за результатами обстеження самочинної забудови по вул.  Карбишева, 5 в м. Горлівка технічний стан спірних об'єктів самочинного будівництва оцінюється як задовільний, тобто конструкції будівель у цілому придатні для експлуатації. Так як технічний стан об'єктів самовільного будівництва задовільний, вони відповідають своєму призначенню, вимогам норм з організації зовнішнього пожежегасіння (наявність та ширина під'їзду до будинку), вимогам санітарних норм (не погіршують інсоляцію даного житлового будинку та сусідніх будинків), та їх експлуатація можлива.

За таких обставин позов належить задовольнити, за позивачем визнати право власності на спірні об'єкти самочинного будівництва.

На підставі ч.ч.1, 3, 5 ст.ст. 376 ЦК України, керуючись ст.ст.215-218 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на житловий будинок №5 по вул.  Карбишева м. Горлівки Донецької області житловою площею 31, 2 кв.м., загальною площею 60, 4 кв.м., з прибудовами та господарськими будівлями та самочинно збудованими: тамбуром «а4»,  прибудовою «а6», сараями «Д», «К», гаражем «И», тамбуром «б».

Про апеляційне оскарження рішення може бути подано заяву до Микитівського районного суду м. Горлівки протягом десяти днів з дня його проголошення, а також апеляційну скаргу протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

Дата ухвалення рішення19.12.2008
Оприлюднено03.03.2010
Номер документу8095301
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-3315/2008

Рішення від 31.07.2008

Цивільне

Саксаганський районний суд м.Кривого Рогу

Бондар Я.М.

Рішення від 11.12.2008

Цивільне

Куп'янський міськрайонний суд Харківської області

Скородєлова В.В.

Рішення від 16.12.2008

Цивільне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Ольшевська Н.В.

Рішення від 30.12.2008

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Дубас Т.В.

Рішення від 19.12.2008

Цивільне

Микитівський районний суд м.Горлівки

Наумик О.О.

Ухвала від 01.12.2008

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Зайончковська І.А.

Ухвала від 16.09.2008

Цивільне

Тернівський районний суд м.Кривого Рогу

Лиходєдов А.В.

Рішення від 11.12.2008

Цивільне

Куп'янський міськрайонний суд Харківської області

Скородєлова В.В.

Ухвала від 11.11.2008

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Зайончковська І.А.

Рішення від 24.06.2008

Цивільне

Краматорський міський суд Донецької області

Гапонов А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні