Ухвала
від 16.04.2019 по справі 332/1501/18
ЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

Заводський районний суд м. Запоріжжя

69009 Україна м. Запоріжжя вул. Лізи Чайкіної 65 тел.(061) 236-59-98

Справа № 332/1501/18

Провадження №: 1-кс/332/544/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 квітня 2019 р. м. Запоріжжя

Слідчий суддя Заводського районного суду м. Запоріжжя ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , слідчого СВ Заводського ВП Дніпровського ВП ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_4 розглянувши винесене в кримінальному провадженні № 12017080000000146 від 16 березня 2017 року слідчимСВ ЗаводськогоВП ДніпровськогоВП ГУНПв Запорізькійобласті ОСОБА_4 і погодженепрокурором Запорізькоїмісцевої прокуратури№ 1Запорізької області ОСОБА_3 ,клопотання продозвіл назатримання зметою приводупідозрюваної ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,уродженки с.Поворськ,Ковельського району,Волинської області,громадянки України,українки,яка маєвищу освіту, зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимої;

для участі в розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, -

ВСТАНОВИВ:

У провадженні слідчого відділу Заводського ВП Дніпровського ВП ГУНП в Запорізькій області знаходиться кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12017080000000146 від 16 березня 2017 року, за ознаками складу злочину, передбаченого ч.2 ст. 272 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що 30.11.2016 року між ПрАТ «Запоріжкокс» в особі директора по інженирінгу ОСОБА_6 та ТОВ «ПРОМ-ІНТЕГРА» в особі директора ОСОБА_5 укладено договір підряду №3535 на виконання капітального ремонту збірника води №1 V-80 м? в цеху уловлювання з заміною шахтної драбини Інв. №6200060 ЦУ, які, відповідно до висновку експерта за результатом проведення комісійної судової експертизи з дослідження причин та наслідків порушень вимог безпеки життєдіяльності та охорони праці №2545-18 від 04.07.2018 року, відносяться до робіт з підвищеною небезпекою.

ОСОБА_5 , перебуваючи на посаді директора ТОВ «ПРОМ-ІНТЕГРА», діючи всупереч встановленим нормативно-правовим актам, в результаті злочинної недбалості, прийняла на роботи підвищеної небезпеки працівників ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , заключивши з ними цивільно-правові договори. Також, при прийомі на роботу спеціалістів, зайнятих організацією безпечного виконання будівельно-монтажних та інших робіт, в тому числі робіт з підвищеною небезпекою не були проведені навчання та перевірка знань з охорони праці.

ОСОБА_10 , будучи заступником директора, директором по виробництву ТОВ «ПРОМ-ІНТЕГРА», (ЄРДПОУ 39867376) та будучи особою, яка повинна дотримуватися правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою на підприємстві, допустив їх порушення, що спричинило загибель людей, за наступних обставин: діючи всупереч встановленим нормативно-правовим актам, в результаті злочинної недбалості, не розробив та не затвердив перелік робіт, на які необхідно видавати наряд-допуск. Крім того, будучи спеціалістом підприємства, зайнятим організацією безпечного виконання будівельно-монтажних та інших робіт, в тому числі робіт з підвищеною небезпекою не пройшов навчання та перевірку знань з охорони праці.

Діючи зі злочинною недбалістю, ОСОБА_10 та ОСОБА_5 незаконно допустили до робіт з підвищеною небезпекою без проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці робітників ТОВ «ПРОМ-ІНТЕГРА» виконроба ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , монтажника ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , газорізальників ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Так, 16.03.2017 приблизно о 07 год. 30 хв., згідно наряду-допуску від 03.03.2017 №469, як особа, ОСОБА_11 з бригадою у складі ОСОБА_7 , ОСОБА_9 та ОСОБА_8 до виконання робіт на підприємстві ПАТ «Запоріжкокс». Завданням на роботу було виконання малярних робіт на збірнику води №1 V=80 м? (згідно протоколу опитування ОСОБА_12 від 12.04.2017). Також ОСОБА_12 подовжив наряди-допуски №№392, 391, 390, як особа відповідальна за підготовку робіт. Наряди-допуски №№392,391,390, в свою чергу, були також подовжені ОСОБА_13 , як особою відповідальною за проведення вогневих робіт та заступником начальника цеху уловлювання ПрАТ «ЗАПОРІЖКОКС» ОСОБА_14 , як керівником (заступником керівника) підрозділу, в якому виконуються вогневі роботи, але ОСОБА_11 з бригадою у складі: ОСОБА_7 , ОСОБА_9 та ОСОБА_8 виконували роботи на збірнику №2 без оформлених належним чином нарядів-допусків, без проектно-технологічної документації, без дотримання правил і норм охорони раці, промислової та пожежної безпеки. Завданням на роботу було виконання малярних робіт на збірнику води №1 V=80 м? Приблизно з 10 години 30 хвилин, порушивши норми законодавства з охорони праці, вони почали виконувати вогневі роботи на збірнику води №2 V-80 м?, хоча повинні були виконувати роботи на збірнику води №1 V-80 м?.

Таким чином, в результаті допущення ОСОБА_15 та ОСОБА_10 значних порушень вимог чинних нормативно-правових актів з охорони праці, халатного відношення до своїх службових обов`язків, не проведенні необхідних інструктажів з техніки безпеки та не здійсненні контролю за роботою служби охорони праці, не забезпеченні організації робочих місць у відповідності з виконанням правил та норм з охорони праці та відсутність контролю за виконанням робіт підвищеної вибухопожежної небезпеки працівник ТОВ «Пром-інтегра» ОСОБА_11 з бригадою у складі: ОСОБА_7 , ОСОБА_9 та ОСОБА_8 без оформлених належним чином нарядів-допусків, без проектно-технологічної документації, без дотримання правил і норм охорони праці, промислової та пожежної безпеки почали виконувати роботи з підвищеної небезпеки на збірнику води №2 V-80 м? в цеху уловлювання на дільниці кінцевого охолодження газу ПрАТ «Запоріжкокс», хоча повинні були виконувати роботи на збірнику води №1, в результаті чого, приблизно о 14 години 30 хвилин, при виконанні вищезазначеною бригадою газорізальних робіт, з причин нагрівання металу збірника води №2 V-80 м? стався вибух газу, внаслідок якого ОСОБА_11 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та ОСОБА_9 загинули на місці події в результаті чисельних переломів кісток скелету з пошкодженням внутрішніх органів.

Відповідно до висновків комісійної судової експертизи з дослідження причин та наслідків порушень вимог безпеки життєдіяльності та охорони праці № 2545-18 та № 2545-18 встановлено, що не виконання своїх посадових обов`язків директора з виробництва «ПРОМ-ІНТЕГРА» ОСОБА_10 та директора «ПРОМ-ІНТЕГРА» ОСОБА_5 з технічної точки зору знаходяться в прямому причинно-наслідковому зв`язку з настанням смертельного нещасного випадку з ОСОБА_11 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та ОСОБА_9 .

27.11.2018 ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_6 та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_7 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 272 КК України.

Вина ОСОБА_10 та ОСОБА_5 у вчиненні вказаного кримінального правопорушення повністю підтверджується зібраними під час досудового розслідування доказами.

Також під час проведення досудового розслідування, у ході виконання слідчих (розшукових) дій, слідчим Заводського ВП Дніпровського ВП ГУНП у Запорізькій області було перевірено адресу фактичного місця проживання ОСОБА_10 , яку він зазначав раніше по АДРЕСА_2 , проте його там виявлено не було. Крім того сусіди зазначали, що він вже близько року там не проживає і скоріш за все виїхав на тимчасово окуповану територію Донецької області. Крім того, в ході проведення слідчих дій щодо встановлення місцезнаходження ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_1 , встановити її фактичне місце проживання не виявилось можливим, проте, в ході допиту одного з засновників ТОВ «ПРОМ-ІНТЕГРА» ОСОБА_16 було встановлено, що на скільки йому відомо, то ОСОБА_5 виїхала за межі України та на даний момент знаходиться в Італії.

Так, ОСОБА_5 підозрюється у вчиненні тяжкого злочину за який передбачене покарання у вигляді обмеження волі на строк до п`яти років або позбавлення волі на строк до восьми років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з метою уникнення притягнення до кримінальної відповідальності, переховується від органів досудового розслідування, її місцезнаходження невідоме.

11.12.2018 ОСОБА_5 оголошено у розшук.

Слідчий звернувся до суду з клопотання про дозвіл на затримання з метою приводу підозрюваної для участі в розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, оскільки на судові засідання підозрювана ОСОБА_5 не з`являлась з метою уникнення притягнення до кримінальної відповідальності, та переховується від органів досудового розслідування.

Дослідивши матеріали справи, вислухавши учасників процесу, суд приходить до висновку, що клопотання підлягає задоволенню з огляду на його обґрунтованість.

Беручи до уваги той факт, що підозрювана ОСОБА_5 після повідомлення їй про підозру, знаючи що відносно неї буде обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, з метою уникнення притягнення до кримінальної відповідальності за вчинений особливо тяжкий злочин, зникла та на теперішній час переховується від органів досудового розслідування, через що її місце знаходження не відоме, крім того забезпечити її явку до суду без здійснення приводу не можливо, тобто вчиняє дії, передбачені п.1 ч.1 ст.177 КПК України.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 187- 190 КПК України, -

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого СВ Заводського ВП Дніпровського ВП ГУНП в Запорізькій області лейтенанта поліції ОСОБА_4 про затримання підозрюваної ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з метою її приводу для участі в розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою - задовольнити.

Ухвала про дозвіл на затримання з метою приводу втрачає закону силу з моменту:

1)приводу підозрюваного до суду;

2)закінчення шести місяців з дати постановлення ухвали;

3) відкликання ухвали прокурором.

Ця ухвала оскарженню не підлягає і заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення16.04.2019
Оприлюднено17.02.2023
Номер документу81193988
СудочинствоКримінальне
Сутьзастосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою

Судовий реєстр по справі —332/1501/18

Ухвала від 09.12.2019

Кримінальне

Заводський районний суд м. Запоріжжя

Марченко Н. В.

Ухвала від 17.10.2019

Кримінальне

Заводський районний суд м. Запоріжжя

Марченко Н. В.

Ухвала від 17.10.2019

Кримінальне

Заводський районний суд м. Запоріжжя

Марченко Н. В.

Ухвала від 09.08.2019

Кримінальне

Заводський районний суд м. Запоріжжя

Яцун О. С.

Ухвала від 08.08.2019

Кримінальне

Заводський районний суд м. Запоріжжя

Яцун О. С.

Ухвала від 16.04.2019

Кримінальне

Заводський районний суд м. Запоріжжя

Мєркулова Л. О.

Ухвала від 16.04.2019

Кримінальне

Заводський районний суд м. Запоріжжя

Мєркулова Л. О.

Ухвала від 22.05.2018

Кримінальне

Заводський районний суд м. Запоріжжя

Федоренко О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні