Рішення
від 15.04.2019 по справі 580/431/19
ЛЕБЕДИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 580/431/19

Номер провадження 2/580/293/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15 квітня 2019 року Лебединський районний суд Сумської області

в складі: головуючого -судді Стеценка В. А.,

за участю секретаря - Лєсної Н.В.

розглянувши в судовому засіданні в м. Лебедині справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Московськобобрицької сільської ради Лебединського району Сумської області, треті особи - Товариство з обмеженою відповідальністю Мартинівське , Реєстраційний відділ Виконавчого комітету Лебединської міської ради Сумської області про визнання договорів оренди земельних ділянок недійними;

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до суду з даним позовом до відповідача, мотивуючи свої вимоги тим, що рішенням Лебединського районного суду Сумської області від 10 серпня 2018 року позивачу було визначено додатковий строк терміном на 3 місяці для подачі заявила про прийняття спадщини, яка відкрилася після смерті брата ОСОБА_2, який помер ІНФОРМАЦІЯ_5.

При зверненні до приватного нотаріуса для оформлення необхідних документів для прийняття спадщини та оформлення права власності в порядку спадкування на земельні ділянки, позивач отримав відмову, мотивовану тим, що в реєстрі речових прав на нерухоме майно містяться відомості, що право власності на вищевказані земельні ділянки зареєстровано за Московськобобрицькою сільською радою Лебединського району Сумської області і також такі земельні ділянки перебувають у користуванні Товариства з обмеженою відповідальністю Мартинівське на підставі договору (договорів) оренди землі, строк дії яких ще не закінчився.

Рішенням Лебединського районного суду Сумської області від 22 грудня 2018 року по справі №1810/2839/12 за нововиявленими обставинами скасовано рішення Лебединського районного суду Сумської області від 02 листопада 2012 року та ухвалу Лебединського районного суду Сумської області від 10 лютого 2014 року та ухвалене нове судове рішення про відмову в задоволенні заяви Московськобобрицької сільської ради Лебединського району Сумської області, заінтересована особа - Управління Держземагенства у Лебединському районі Сумської області про визнання спадщини ОСОБА_2 відумерлою.

ОСОБА_2 звернувся до суду та просив визнати недійсними договори оренди землі та скасувати рішення про проведення державної реєстрації права оренди земельних ділянок із вилученням реєстраційних записів із державних реєстрів, укладених між Московськобобрицькою сільською радою Лебединського району Сумської області та ТОВ Мартинівське .

В судове засідання позивач не з'явився, в наданій суду заяві підтримав позовні вимоги, просив розглядати справу у його відсутності.

Відповідач та представник третьої особи - реєстраційного відділу виконкому Лебединської міськради в судове засідання також не з'явилися, надали суду письмові пояснення, в яких повідомили, що щодо заявлених позовних вимог заперечень не мають, визнають їх в повному обсязі і теж просили розглянути справу у їх відсутності.

Представник третьої особи - ТОВ Мартинівське в судове засідання не з'явився, причин неявки суду не повідомив, про час, дату і місце розгляду справи був сповіщений належним чином.

Беручи до уваги те, що розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється відповідно до вимог ч. 2 ст. 247 ЦПК України.

З паспорту, картки, свідоцтв, посвідки, рішення (а.с. 5-8, 11), досліджених у судовому засіданні, вбачається, що позивачем є ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженець с. Влізьки Лебединського району Сумської області, зареєстрований АДРЕСА_1 і/н НОМЕР_1, його батьками є ОСОБА_3 та ОСОБА_4

ОСОБА_2 - рідний брат позивача помер ІНФОРМАЦІЯ_6 в с. Влізьки Лебединського району Сумської області, актовий запис № 06.

З державного акту (а.с. 9), дослідженого у судовому засіданні, вбачається, що ОСОБА_2 належить на праві приватної власності земельна ділянка площею 2,83 га для ведення сільськогосподарського товарного виробництва, що розташована на території Московськобобрицької сільради Лебединського району Сумської області.

З довідки (а.с. 10), дослідженої у судовому засіданні, вбачається, що ОСОБА_2, який помер ІНФОРМАЦІЯ_6, до дня смерті був зареєстрований та проживав один АДРЕСА_2. Заповіт від його імені сільрадою не посвідчувався.

З рішення (а.с. 12), дослідженого у судовому засіданні, вбачається, що рішенням Лебединського райсуду від 10.08.2018 року позивачу було визначено додатковий строк терміном на 3 місяці для подачі заявила про прийняття спадщини, яка відкрилася після смерті брата ОСОБА_2, який помер ІНФОРМАЦІЯ_5.

З рішення (а.с. 13-14), дослідженого у судовому засіданні, вбачається, що рішенням Лебединського райсуду від 22.12.2018 року було скасовано рішення Лебединського райсуду Сумської області від 02 листопада 2012 року та ухвалу Лебединського райсуду Сумської області від 10 лютого 2014 року та ухвалене нове судове рішення про відмову в задоволенні заяви Московськобобрицької сільської ради Лебединського району Сумської області, заінтересована особа - Управління Держземагенства у Лебединському районі Сумської області про визнання спадщини ОСОБА_2 відумерлою

З інформацій (а.с. 15-17), досліджених у судовому засіданні, вбачається, що земельні ділянки, які належали за життя брату позивача - ОСОБА_2 перебувають у власності Московськобобрицької сільської ради Лебединського району Сумської області, а також у користуванні Товариства з обмеженою відповідальністю Мартинівське на підставі договору (договорів) оренди землі, строк дії яких не закінчився.

З витягів (а.с. 18-26), досліджених у судовому засіданні, вбачається, що за Московськобобрицькою сільською радою Лебединського району Сумської області на підставі рішення Лебединського райсуду Сумської області від 02.11.2012 року та ухвали Лебединського райсуду Сумської області від 10.02.2014 року по справі №1810/2839/12 зареєстровані такі земельні ділянки, що розташовані на території Московськобобрицької сільради Лебединського району Сумської області:

- площею 2,1662га, кадастровий номер НОМЕР_2, цільове призначення: для ведення товарного сільськогосподарського виробництва;

- площею 0,5554га, кадастровий номер НОМЕР_3, цільове призначення: для ведення товарного сільськогосподарського виробництва;

- площею 0,1076га, кадастровий номер НОМЕР_4, цільове призначення: для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Вивчивши матеріали справи, суд вважає, що позовна заява обґрунтована, між сторонами мають місце цивільні правовідносини і позов підлягає до задоволення, оскільки в судовому засіданні було встановлено, що рішенням Лебединського районного суду Сумської області від 22 грудня 2018 року по справі №1810/2839/12 було скасовано рішення Лебединського районного суду Сумської області від 02 листопада 2012 року та ухвалу Лебединського районного суду Сумської області від 10 лютого 2014 року та ухвалене нове судове рішення про відмову в задоволенні заяви Московськобобрицької сільської ради Лебединського району Сумської області, заінтересована особа - Управління Держземагенства у Лебединському районі Сумської області про визнання спадщини ОСОБА_2 відумерлою.

Рішенням Лебединського районного суду Сумської області від 10 серпня 2018 року позивачу було визначено додатковий строк терміном на 3 місяці для подачі заявила про прийняття спадщини, яка відкрилася після смерті брата ОСОБА_2, який помер ІНФОРМАЦІЯ_5.

При зверненні до приватного нотаріуса для оформлення необхідних документів для прийняття спадщини та оформлення права власності в порядку спадкування на земельні ділянки:

- площею 2,1662га, кадастровий номер НОМЕР_2, цільове призначення: для ведення товарного сільськогосподарського виробництва;

- площею 0,5554га, кадастровий номер НОМЕР_3, цільове призначення: для ведення товарного сільськогосподарського виробництва;

- площею 0,1076га, кадастровий номер НОМЕР_4, цільове призначення: для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, позивач отримав відмову, мотивовану тим, що в реєстрі речових прав на нерухоме майно містяться відомості, що право власності на вищевказані земельні ділянки зареєстровано за Московськобобрицькою сільською радою Лебединського району Сумської області і також такі земельні ділянки перебувають у користуванні Товариства з обмеженою відповідальністю Мартинівське на підставі договору (договорів) оренди землі, строк дії яких ще не закінчився.

Вказані обставини встановлені з матеріалів справи і не були оспорені в судовому засіданні.

Згідно вимог ч. 1 ст. 215 ЦК України підставами недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною вимог, які встановлені частинами 1 - 3, 5, 6 ст. 203 цього Кодексу, зокрема: зміст правочину не може суперечити цьому Кодексу, іншим актам цивільного законодавства, а також інтересам держави і суспільства, його моральним засадам; волевиявлення учасника правочину має бути вільним і відповідати його внутрішній волі.

Згідно вимог ст. 391 ЦК України власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпоряджання своїм майном.

Суд враховує, що позивач підтримує позовні вимоги, що вони обгрунтовуються письмовими доказами, дослідженими в судовому засіданні, а відповідач та треті особи не заперечують проти задоволення позову та вважає необхідним задовольнити позовні вимоги в повному обсязі.

На підставі вище наведеного, керуючись ст.ст. 2-5, 12, 76-80, 258-259, 263-265 ЦПК України, ст.ст. 210, 215-216, 391, 392 ЦК України;

В И Р І Ш И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Московськобобрицької сільської ради Лебединського району Сумської області, треті особи - Товариство з обмеженою відповідальністю Мартинівське , Реєстраційний відділ Виконавчого комітету Лебединської міської ради Сумської області про визнання договорів оренди земельних ділянок недійними задовільнити.

Визнати недійсними договори оренди землі та скасувати рішення про проведення державної реєстрації права оренди земельних ділянок із вилученням реєстраційних записів із державних реєстрів, укладених між Московськобобрицькою сільською радою Лебединського району Сумської області (42235, Сумська обл., Лебединський р-н, с. Московський Бобрик, вул. Центральна, 22 , код ЄДРПОУ 04389621) та Товариством з обмеженою відповідальністю Мартинівське (42235, Сумська обл., Лебединський р-н., с. Московський Бобрик, вул. Горького, 24, код ЄДРПОУ 36031557):

-земельної ділянки площею 2,1662га, кадастровий номер НОМЕР_2,

цільове призначення - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташованої на території Московськобобрицької сільської ради Лебединського району Сумської області (рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер 15271185 від 03 липня 2016р.);

- земельної ділянки площею 0,5554га, кадастровий номер НОМЕР_3, цільове призначення - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташованої на території Московськобобрицької сільської ради Лебединського району Сумської області (рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер 15294062 від 04 липня 2016р.);

- земельної ділянки площею 0,1076га, кадастровий номер НОМЕР_4, цільове призначення: для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташованої на території Московськобобрицької сільської ради Лебединського району Сумської області (рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер 15413486 від 11 липня 2016р.).

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржене в апеляційному порядку до Сумського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя Стеценко В. А.

Дата ухвалення рішення15.04.2019
Оприлюднено17.04.2019
Номер документу81197662
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —580/431/19

Ухвала від 02.05.2019

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.П. Тимошенко

Постанова від 23.04.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Ключкович Василь Юрійович

Рішення від 15.04.2019

Цивільне

Лебединський районний суд Сумської області

Стеценко В. А.

Ухвала від 25.03.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Ключкович Василь Юрійович

Ухвала від 25.03.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Ключкович Василь Юрійович

Ухвала від 11.03.2019

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.П. Тимошенко

Ухвала від 20.02.2019

Цивільне

Лебединський районний суд Сумської області

Стеценко В. А.

Ухвала від 08.02.2019

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.П. Тимошенко

Ухвала від 08.02.2019

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.П. Тимошенко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні