Ухвала
від 16.04.2019 по справі 766/24859/18
ХЕРСОНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №766/24859/18

н/п 1-кс/766/6263/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю

16.04.2019 року м. Херсон

Слідчий суддя Херсонського міського суду Херсонської області ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши клопотання старшого слідчого з ОВС слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м.Севастополі ОСОБА_3 , погоджене з прокурором відділу прокуратури Херсонської області ОСОБА_4 , про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю,

ВСТАНОВИВ:

Слідчий звернувся до слідчого судді з клопотанням в якому просив: надати дозвіл старшому слідчому з ОВС СУ ФР ГУ ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та місті Севастополі підполковнику податкової міліції ОСОБА_3 або іншому працівнику податкової міліції за його дорученням чи постановою на зняття та вилучення інформації з телекомунікаційних мереж ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) про абонентів, зв`язок, надані телекомунікаційні послуги, їх тривалість, маршрут передавання по абонентським номерам: НОМЕР_2 , НОМЕР_3 , НОМЕР_4 , а саме: факти отриманнявхідних тавихідних дзвінків,відправлення вихіднихSMS,MMSповідомлень,факти з`єднань,а такождзвінки знульовою тривалістюабонентів,з прив`язкоюдо базовихстанцій,із зазначеннямадрес їхзнаходження,та абонентськихномерів,у друкованомувигляді напаперовому носіїу період з 01.01.2018 року по 01.04.2019 року.

При цьому, розгляд клопотання слідчий просив провести без представників установи, у зв`язку з наявністю загрози щодо зміни або знищення зазначених у клопотанні.

В обґрунтування клопотання посилався на те, що слідчим управлінням фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Херсонській області, Автономній республіці Крим та м.Севастополі 29.11.18 до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про вчинення кримінального правопорушення та розпочато кримінальне провадження №32018230000000127 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.205 КК України, за фактом створення невстановленими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код за ЄДР НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код за ЄДР НОМЕР_6 ), ФОП ОСОБА_5 (код НОМЕР_7 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код за ЄДР НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код за ЄДР НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (кодза ЄДР НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код за ЄДР НОМЕР_11 ) та інших СГД, з метою прикриття незаконної діяльності направленої на незаконне обготівкування грошових коштів, які надходили на розрахункові рахунки останніх з розрахункових рахунків інших СГД в період 2017- 2018 рр.

Під час досудового розслідування виникла необхідність отримати тимчасовий доступ до документів про зв`язок, абонентів, надані телекомунікаційні послуги, в тому числі отриманні послуги, їх тривалість, маршрут передавання по абонентським номерам: НОМЕР_2 , НОМЕР_3 , НОМЕР_4 в період з 01.01.2018 року по 01.04.2019 року.

Зазначена інформація по телефонним номерам: НОМЕР_2 , НОМЕР_3 , НОМЕР_4 зберігається у оператора телекомунікації ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ).

Встановлення фактів з`єднання вказаних абонентів між собою та з іншими особами, за допомогою мобільного телефону, а також місця дислокації (адреса знаходження) абонента у період з`єднання має суттєве значення для встановлення істини при розслідуванні матеріалів досудового розслідування, встановлення осіб причетних до вчинення злочину та підтвердження їхньої злочинної діяльності.

Необхідні документи відносяться до охоронюваної законом таємниці та згідно з ч. 2 ст. 9 Закону України «Про телекомунікації» надаються за рішенням суду.

Відомості,що містятьсяу документахПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »(ЄДРПОУ НОМЕР_1 )про зв`язок,абонентів,надання телекомунікаційнихпослуг,їх тривалість,зміст,маршрут передаванняпо абонентськимномерам: НОМЕР_2 , НОМЕР_3 , НОМЕР_4 , можуть бути використанні в якості доказів у матеріалах досудового розслідування №32018230000000127 та отримати ці документи іншим способом неможливо.

Документи про зв`язок, абонентів, надання телекомунікаційних послуг, їх тривалість, маршрут передавання по абонентським номерам: НОМЕР_2 , НОМЕР_3 , НОМЕР_4 , необхідно вилучити, дослідити та прийняти рішення про визнання речовим доказом.

Враховуючи, що в матеріалах досудового розслідування вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, то слідчий вважає за необхідне отримати дозвіл на тимчасовий доступ до речей та документів, які знаходяться у володінні оператора мобільного стільникового зв`язку та містить охоронювану законом таємницю.

Слідчий в судове засідання не з`явилася, причини неявки суду не пояснила, про час і місце розгляду справи повідомлялася у встановленому законом порядку. При цьому, заявила клопотання про розгляд за її відсутності.

Представник ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » в судове засідання не викликався на підставі ч. 2 ст. 163 КПК України. Згідно положень ч.4 ст. 107 КПК України фіксування розгляду за допомогою технічних засобів кримінального провадження не здійснювалось.

Вивчивши матеріали клопотання слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання є обґрунтованим, але підлягає частковому задоволенню з огляду на таке.

Згідно ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Тимчасовийдоступ доелектронних інформаційнихсистем абоїх частин,мобільних терміналівсистем зв`язкуздійснюється шляхом зняття копії інформації, що міститься в таких електронних інформаційних системах або їх частинах, мобільних терміналах систем зв`язку, без їх вилучення.

Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Згідно приписів ч.1 ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Відповідно до п.7 ч.1 ст.162 КПК України інформація,яка знаходитьсяв операторівта провайдерівтелекомунікацій,про зв`язок,абонента,надання телекомунікаційнихпослуг,у томучислі отриманняпослуг,їх тривалості,змісту,маршрутів передаваннятощо є документом, який містить охоронювану законом інформацію.

Відповідно до ч.6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбаченихчастиною п`ятоюцієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Доступ особи до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, здійснюється в порядку, визначеному законом.

Слідчим суддею встановлено, що слідчим управлінням фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Херсонській області, Автономній республіці Крим та м.Севастополі 29.11.18 до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про вчинення кримінального правопорушення та розпочато кримінальне провадження №32018230000000127 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.205 КК України, за фактом створення невстановленими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код за ЄДР НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код за ЄДР НОМЕР_6 ), ФОП ОСОБА_5 (код НОМЕР_7 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код за ЄДР НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код за ЄДР НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (кодза ЄДР НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код за ЄДР НОМЕР_11 ) та інших СГД, з метою прикриття незаконної діяльності направленої на незаконне обготівкування грошових коштів, які надходили на розрахункові рахунки останніх з розрахункових рахунків інших СГД в період 2017- 2018 рр.

Досудовим розслідуванням встановлено, що протягом 2017- 2018 рр. ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код за ЄДР НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код за ЄДР НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код за ЄДР НОМЕР_12 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код за ЄДР НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код за ЄДР НОМЕР_9 ), ОСОБА_5 (код за ЄДР НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (кодза ЄДР НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код за ЄДР НОМЕР_11 ) отримувало на розрахункові рахунки останніх грошові кошти від контрагентів-вигодонабувачів та в подальшому спрямовувало останні на рахунки фіктивних СГД в т.ч. ПП " ОСОБА_6 " (код за ЄДР НОМЕР_13 ), ПП " ОСОБА_7 " (код за ЄДР НОМЕР_14 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код за ЄДР НОМЕР_15 ), ПП « ОСОБА_8 »(кодза ЄДР НОМЕР_16 ),ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_10 " (код за ЄДР НОМЕР_17 ) та інших з подальшим обготівкуванням останніх.

Допитаний ОСОБА_9 повідомив про не причетність до діяльності ПП " ОСОБА_6 " (код за ЄДР НОМЕР_13 ) та ПП " ОСОБА_7 " (код за ЄДР НОМЕР_14 ), матеріали за обвинуваченням ОСОБА_9 у вчинені правопорушення за ознаками ч.1 ст.205-1 КК України виділено в окреме провадження за №32018230000000114 та останні спрямовано на розгляд суду, 10.10.18 ОСОБА_10 визнано винним у вчинені злочину передбаченого ч.1 ст.205-1 КК України.

Допитаний ОСОБА_11 повідомив про не причетність до діяльності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код за ЄДР НОМЕР_15 ) останнє зареєстрував за винагороду, матеріали за обвинуваченням ОСОБА_11 у вчинені правопорушення за ознаками ч.1 ст.205-1 КК України в рамках кримінального провадження за №32018230000000105 спрямовано на розгляд суду.

Допитаний ОСОБА_12 повідомив проне причетністьдо діяльностіПП « ОСОБА_8 »(кодза ЄДР НОМЕР_16 ) останнє зареєстрував за винагороду, матеріали за обвинуваченням ОСОБА_12 у вчинені правопорушення за ознаками ч.1 ст.205-1 КК України, виділено в окреме провадження за №32018230000000135, в рамках якого останньому оголошено про підозру у вчинені зазначеного злочину.

Допитаний ОСОБА_13 повідомив про не причетність до діяльності ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_10 " (код за ЄДР НОМЕР_17 ) останнє зареєстрував за винагороду, матеріали за обвинуваченням ОСОБА_13 у вчинені правопорушення за ознаками ч.1 ст.205-1 КК України, виділено в окреме провадження за №32019230000000009, в рамках якого останньому оголошено про підозру у вчинені зазначеного злочину.

Досудовим розслідуваннямвстановлено,що протягомперіоду з20.02.18по 01.03.19зараховані нарахунки ТОВ" ІНФОРМАЦІЯ_10 "(кодза ЄДР НОМЕР_17 ) кошти перераховувались на рахунки наступних пов`язаних між собою (одні і ті ж керівники, одна податкова адреса) СГД: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код за ЄДР НОМЕР_18 ), ПП « ОСОБА_14 » (код за ЄДР НОМЕР_19 ), ПП « ОСОБА_15 » (код за ЄДР НОМЕР_20 ), ПП « ОСОБА_16 » (код за ЄДР НОМЕР_21 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код за ЄДР НОМЕР_22 ), в якості отлати за товар.

Враховуючи вищевикладене,господарські операції ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код за ЄДР НОМЕР_18 ), ПП « ОСОБА_14 » (код за ЄДР НОМЕР_19 ), ПП « ОСОБА_15 » (код за ЄДР НОМЕР_20 ), ПП « ОСОБА_16 » (код за ЄДР НОМЕР_21 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код за ЄДР НОМЕР_22 ), ПП « ОСОБА_8 »(кодза ЄДР НОМЕР_16 ),ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_13 "(кодза ЄДР НОМЕР_23 ) фактично не здійснювалися та як наслідок зазначеними підприємствами здійснюються заходи на документальне відображення в податковому та бухгалтерському обліку безтоварних операцій, які не відбувались в дійсності, з метою заниження податкових зобов`язань.

Встановлено, що протягом перевіряємого періоду керівником ПП « ОСОБА_16 » (код за ЄДР НОМЕР_21 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код за ЄДР НОМЕР_22 ) перебував ОСОБА_17 , який в повсякденній діяльності користується контактним мобільним номером телефону НОМЕР_24 , додатково до реєстраційних документів зареєстрованих на його ім`я СГД внесено, як контактний мобільний номер телефону НОМЕР_25 .

До реєстраційних документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код за ЄДР НОМЕР_18 ), ПП « ОСОБА_14 » (код за ЄДР НОМЕР_19 ) керівником якогопротягом перевіряємогоперіоду перебував ОСОБА_18 , внесено, як контактний мобільний номер телефону НОМЕР_25 , що є аналогічним до контактного номеру телефону ПП « ОСОБА_16 » (код за ЄДР НОМЕР_21 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код за ЄДР НОМЕР_22 ) та НОМЕР_2 . Додатково встановлено, що в повсякденній діяльності ОСОБА_18 користується контактним мобільним номером телефону НОМЕР_26 та НОМЕР_3 .

Встановлено, що протягом перевіряємого періоду керівником ПП « ОСОБА_15 » (код за ЄДР НОМЕР_20 ), ПП « ОСОБА_8 » (код за ЄДР НОМЕР_16 ), перебував ОСОБА_19 , який в повсякденній діяльності користується контактним мобільним номером телефону НОМЕР_27 , додатково до реєстраційних документів зареєстрованих на його ім`я СГД внесено, як контактні мобільні номери телефону НОМЕР_28 та НОМЕР_4 , які також рахуються як контактні номери телефону ОСОБА_12 , який повідомив про не причетність до діяльності вказаних СГД.

Керівником ТОВ" ІНФОРМАЦІЯ_13 "(кодза ЄДР НОМЕР_23 ) є ОСОБА_20 , який в повсякденній діяльності користується контактним мобільним номером телефону НОМЕР_29 , додатково до реєстраційних документів зареєстрованих на його ім`я СГД внесено, як контактний мобільний номер телефону НОМЕР_25 , який також рахуються як контактний номер телефону ПП « ОСОБА_16 » (код за ЄДР НОМЕР_21 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код за ЄДР НОМЕР_22 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код за ЄДР НОМЕР_18 ), ПП « ОСОБА_14 » (код за ЄДР НОМЕР_19 ).

Додатково на виконання доручення слідчого встановлено, що до протиправної діяльності вищеперерахованих осіб, причетний ОСОБА_21 який користується мобільний номер телефону НОМЕР_30 .

Під час досудового розслідування виникла необхідність отримати тимчасовий доступ до документів про зв`язок, абонентів, надані телекомунікаційні послуги, в тому числі отриманні послуги, їх тривалість, маршрут передавання по абонентським номерам: НОМЕР_2 , НОМЕР_3 , НОМЕР_4 в період з 01.01.2018 року по 01.04.2019 року.

Зазначена інформація по телефонним номерам: НОМЕР_2 , НОМЕР_3 , НОМЕР_4 зберігається у оператора телекомунікації ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ).

Встановлення фактів з`єднання вказаних абонентів між собою та з іншими особами, за допомогою мобільного телефону, а також місця дислокації (адреса знаходження) абонента у період з`єднання має суттєве значення для встановлення істини при розслідуванні матеріалів досудового розслідування, встановлення осіб причетних до вчинення злочину та підтвердження їхньої злочинної діяльності.

Необхідні документи відносяться до охоронюваної законом таємниці та згідно з ч. 2 ст. 9 Закону України «Про телекомунікації» надаються за рішенням суду.

Відомості,що містятьсяу документахПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »(ЄДРПОУ НОМЕР_1 )про зв`язок,абонентів,надання телекомунікаційнихпослуг,їх тривалість,зміст,маршрут передаванняпо абонентськимномерам: НОМЕР_2 , НОМЕР_3 , НОМЕР_4 , можуть бути використанні в якості доказів у матеріалах досудового розслідування №32018230000000127 та отримати ці документи іншим способом неможливо.

Документи про зв`язок, абонентів, надання телекомунікаційних послуг, їх тривалість, маршрут передавання по абонентським номерам: НОМЕР_2 , НОМЕР_3 , НОМЕР_4 , необхідно вилучити, дослідити та прийняти рішення про визнання речовим доказом.

Враховуючи, що в матеріалах досудового розслідування вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні,то слідчий суддя вважає за необхідне надати дозвіл на тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, шляхом зняття копії інформації з телекомунікаційних мереж оператора рухомого мобільного стільникового зв`язку, із можливістю вилучення (здійснення виїмки) даної копії.

Всвою чергузаявлена слідчиму клопотаннівимога просаме зняттята вилученняінформації зтелекомунікаційних мережоператора рухомогомобільного стільниковогозв`язку, є необґрунтованою, так як ст.159КПК Українипередбачає можливість лише зняття копії інформації, що міститься в електронних інформаційних системах або їх частинах, мобільних терміналах систем зв`язку, у зв`язку з чим в цій частині слідчий суддя вважає клопотання необґрунтованим внаслідок чого в його задоволенні необхідно відмовити.

На підставі викладеного, керуючись ст. 159, ч.1 ст. 160, п.7 ч.1 ст. 162, п.2 та п.3 ч.5, ч.6 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити частково.

Надати дозвіл старшому слідчому з ОВС СУ ФР ГУ ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та місті Севастополі ОСОБА_3 або іншому працівнику податкової міліції, за його дорученням чи постановою, на тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю та знаходяться у володінні оператора рухомого мобільного зв`язку ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), шляхом зняття копії інформації у друкованомувигляді напаперовому носіїта вилучення(здійсненнявиїмки)даної копії про абонентів, зв`язок, надані телекомунікаційні послуги, їх тривалість, маршрут передавання по абонентським номерам: НОМЕР_2 , НОМЕР_3 , НОМЕР_4 , а саме: факти отриманнявхідних тавихідних дзвінків,відправлення вихіднихSMS,MMSповідомлень,факти з`єднань,а такождзвінки знульовою тривалістюабонентів,з прив`язкоюдо базовихстанцій,із зазначеннямадрес їхзнаходження,та абонентськихномерів,у період з 01.01.2018 року по 01.04.2019 року.

В задоволенні іншої частини клопотання відмовити за необґрунтованістю.

Встановити строк дії ухвали до 16.05.2019 року.

Попередити відповідальну особу про наслідки невиконання ухвали слідчого судді передбачені ст. 166 КПК України.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддяОСОБА_1

Дата ухвалення рішення16.04.2019
Оприлюднено09.06.2023
Номер документу81231506
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю

Судовий реєстр по справі —766/24859/18

Ухвала від 16.04.2019

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 16.04.2019

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 11.04.2019

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 29.03.2019

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 29.03.2019

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 19.03.2019

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 19.03.2019

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 19.03.2019

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 19.03.2019

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 24.01.2019

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні