Рішення
від 20.07.2007 по справі 32/221-07
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

32/221-07

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

  

19.07.07р.

Справа № 32/221-07

За позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю «Мербау», м. Дніпропетровськ

До: Дніпропетровської міської ради, м. Дніпропетровськ

Про: визнання права власності    

                                                                          

                                                            Суддя Васильєв О.Ю.

ПРЕДСТАВНИКИ:

Від позивача: не з'явився;

Від відповідача:  Ревякіна Н.М. ( дов. № 4/11-64 від 29.01.07 р. );

СУТЬ СПОРУ :

              Позивач  (ТОВ «Мербау») звернувся з позовом до відповідача (Дніпропетровської міської ради) про визнання за ТОВ «Мербау»права власності на об'єкти нерухомого майна : профілактичний бокс –літ.П-1, прибудова  П1 -1 загальною площею 576,6 кв.м; будівля складу літ.С-1, прибудова С1 -1 загальною площею 405,5 кв. м., естакада –літ. С та сходи –літ. С1 ; що розташовані в місті Дніпропетровську по вул. Молодогвардійська, буд .8-Б, (при цьому з прибудовами та переобладнанням загальна площа складає 982,1 кв.м.)  без додаткових актів введення в експлуатацію.

            Позовні вимоги обґрунтовані посиланням на внесення учасниками ТОВ «Мербау»у 2003 році до статутного фонду товариства нежитлової будівлі  літ. П-1,П1-1 боксу профілактичного, споруди № 19, загальною площею 579,6 кв.м.; здійснення ТОВ «Мербау»самовільної перебудови та спорудження додаткових споруд; та приписи ст. 331  ЦК України, згідно з якими право власності на новостворене  нерухоме  майно  (житлові будинки, будівлі, споруди тощо) виникає з моменту завершення будівництва (створення майна); та на наявність відповідного договору оренди земельної ділянки, на якій розташований спірний об'єкт нерухомості.

              Відповідач ( Дніпропетровська міська рада ) у відзиві на позов зазначив, що згідно з даними інвентарної справи № 21140 від 21.02.07 р. перебудована споруда С-1, загальною площею 393,6 кв.м., підлягає введенню в експлуатацію, прибудова С1 -1.площею 11,9 кв.м., естакада літ. С та сходи С1 визнані об'єктами самочинного будівництва. Враховуючи вищезазначене, міська рада просила прийняти рішення відповідно до вимог чинного законодавства .

          По справі оголошувалась перерва з 03.07.07 р. до 19.07.07 р.

          Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, господарський суд, -

                                             ВСТАНОВИВ:

         На підставі свідоцтва про право власності від 24.09.2004 р. Товариству з обмеженою відповідальністю «Мербау»належить будівля профілактичного боксу літ. П-1, П1-1, загальною площею 579,6  кв. м, які розташовані за адресою: м. Дніпропетровськ,  вул. Молодогвардійська, буд.8  у м. Дніпропетровську.

            Розпорядженням міського голови м. Дніпропетровська від 15.12.04 р. № 1459 р  на підставі листа ТОВ «Мербау»: присвоєно вищезазначеній нежитловій будівлі по                                             вул. Молодогвардійській адресу –вул.Молодогвардійська , 8 Б . Відзначено , що присвоєння адреси не підтверджує права власності на нерухоме майно та право на земельну ділянку .

 Як вбачається із матеріалів інвентарної справи та не заперечується сторонами , з метою проведення реконструкції профілактичного боксу  позивачем було здійснено перебудову та споруджено будівлю складу С-1 з прибудовою С1 -1, площею 11,9 кв.м. ;  естакада літ. С та сходи С1 є об'єктами самочинного будівництва. Відповідно до висновків КП «Дніпропетровське МБТІ»вищезазначені самовільно збудовані ( перебудовані ) об'єкти нерухомості підлягають введенню в експлуатацію .

             Відповідно до «Висновку про відповідність виконаної реконструкції виробничих будівель (літера П-1 ,С-1)  по вул. Молодогвардійській ,8 в м. Дніпропетровську  будівельним нормам та правилам»: завершення будівництва (С-1) та часткова реконструкція (П-1) виконані із додержанням діючих санітарно –гігієнічних та протипожежних норм та правил , що пред'являються для промислових будівель .

          Згідно із наданою в судовому засіданні 19.07.07 р. представником відповідача інформацією земельного управління Дніпропетровської міської ради: відомості щодо укладання договорів оренди земельних ділянок з ТОВ «Мербау»за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Молодогвардійська, 8 –відсутні.

             Визначальним під час вирішення спору є наступне: відповідно до вимог ст. 376  ЦК України: житловий будинок,  будівля,  споруда,  інше нерухоме майно вважаються самочинним будівництвом, якщо вони збудовані або будуються на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети, або без належного дозволу чи належно затвердженого проекту, або з істотними порушеннями будівельних норм і правил. Особа, яка здійснила або здійснює самочинне будівництво нерухомого майна, не набуває права власності на нього. Право власності на самочинно збудоване нерухоме майно може бути за рішенням суду визнане за особою, яка здійснила самочинне будівництво на земельній ділянці, що не була їй відведена для цієї мети, за умови надання земельної ділянки у встановленому порядку особі під уже збудоване нерухоме майно.

 Враховуючи ту обставину, що спірні прибудови, самочинно виконані ТОВ «Мербау», знаходяться на земельній ділянці, яка в установленому законом порядку Дніпропетровською міською радою позивачу не надавалася; суд не знаходить достатньо правових підстав для задоволення позовних вимог ТОВ «Мербау».

               На підставі викладеного, керуючись вимогами ст.376 ЦК України; ст.ст. 49, 82-85 ГПК України, господарський суд, -

ВИРІШИВ :

                

    В задоволенні позовних вимог відмовити, судові витрати покласти на позивача.

Суддя                                                                                                       О.Ю.Васильєв

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення20.07.2007
Оприлюднено22.08.2007
Номер документу813179
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —32/221-07

Постанова від 22.10.2007

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Швець В.В.

Рішення від 30.08.2007

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

Рішення від 20.07.2007

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Васильєв О.Ю.

Ухвала від 14.06.2007

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Васильєв О.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні