Рішення
від 02.04.2019 по справі 917/1208/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

36000, м. Полтава, вул. Зигіна, 1, тел. (0532) 610-421, факс (05322) 2-18-60, E-mail inbox@pl.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02.04.2019 Справа № 917/1208/18

м. Полтава

За позовною заявою Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Затишок на Балакіна", вул. Балакіна, 18, м. Полтава, 36003

до Комунального підприємства "Житлово-експлуатаційна організація №2", вул. Івана Мазепи, 30, м. Полтава, 36021

про зобов'язання виготовити та передати документацію на багатоквартирний будинок

Суддя Паламарчук В.В.

Секретар судового засідання Рожко О.П.

Представники сторін:

від позивача: ОСОБА_1

від відповідача: ОСОБА_2

Суть справи: 02.10.2018р. до господарського суду Полтавської області надійшла позовна заява Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Затишок на Балакіна" (вхід. №1424/18 від 02.10.2018р.) до Комунального підприємства "Житлово-експлуатаційна організація №2" про зобов'язання Комунальне підприємство «Житлово-експлуатаційна організація № 2» усунути перешкоди у користуванні Об'єднанням співвласників багатоквартирного будинку «Затишок на Балакіна» житловим багатоквартирним будинком, що розташований за адресою: м. Полтава, вул. Балакіна 18 шляхом, виготовлення за власний рахунок та передачі за актом приймання-передачі документів, на підставі яких вказаний житловий багатоквартирний будинок було прийнято в експлуатацію, технічного паспорта, планів інженерних мереж (паспорта земельної ділянки з розташованим на ній будинком та усіма спорудами, паспортів фасадів будинку, планів зовнішніх меж, проектно-кошторисної документації, виконавчих креслень на будинок, акту технічного стану будинку на момент приймання-передачі, схем внутрішньо будинкових мереж централізованого постачання холодної та водовідведення (разом зі схемами внутрішньобудинкових мереж зі всіма змінами в схемах і зменшенням перерізів трубопроводів із обґрунтуванням і висновками проектних органів), газопостачання (газопровід підземний, надземний і внутрішньобудинковий), грозозахисту будинків і протоколів його замірів, електропостачання (документи на вузли обліку електроенергії, протоколи випробування за 2016 рік), виконавчих креслень контурів заземлення, описів робіт з поточного та капітального ремонту, актів технічного огляду, журналів заявок мешканців будинку, протоколів виміру опору ізоляції електромереж, протоколів огляду системи вентиляції, документів щодо бухгалтерського обліку та передбаченої законодавством звітності за об'єктом).

Ухвалою суду від 08.10.2018 р. вказану позовну заяву було залишено без руху.

19.10.2018 р. через загальний відділ діловодства суду (канцелярію) від Позивача надійшла заява про усунення недоліків позовної заяви.

Господарський суд Полтавської області ухвалою від 23.10.2018р. прийняв позовну заяву до розгляду та відкрив провадження у справі в порядку загального позовного провадження. Справу призначено у підготовче засідання на 22.11.2018 р.

Від відповідача 14.11.2018р. за вхід. №10621 надійшов відзив на позов, в якому останній проти задоволення позовних вимог заперечує посилаючись, зокрема, на наступне:

- при прийомі на баланс будинку від ГЖЕД №7, КП "ЖЕО №2" не отримало необхідну технічну документацію;

- КП "ЖЕО №2" передало 31.03.2017 згідно із актом приймання - передачі житловий будинок за адресою: м. Полтава, вул. Балакіна, 18 для його утримання і експлуатації ОСББ «Затишок на Балакіна» . При цьому до акту приймання-передачі додавалася уся наявна у КП "ЖЕО №2" документація на житловий будинок за адресою: м. Полтава, вул. Балакіна, 18 з урахуванням якої останнє надавало споживачам послуги з утримання будинку та прибудинкової території.

- Посилання позивача на те, що «здійснення процедури передачі житлового будинку на баланс ОСББ (....) встановлений постановою Кабінету Міністрів України від 11.10.2002 №1521 є помилковими, оскільки, постанова Кабінету Міністрів України від 11.10.2002 №1521 втратила чинність на підставі Постанови Кабінету Міністрів України №711 від 05.09.2018;

- перелік документів, вказаний у пункті 2.2. Правил управління №13 належить не балансоутримувачу, а знаходиться в управителя, яким КП «ЖЕО №2» відносно Будинку не являється;

- документи які позивач просить виготовити та передати або ніколи ніким не виготовлялися або ніколи не були та не могли бути у розпорядженні КП «ЖЕО №2» .

- згідно із статтею 4 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку", об'єднання створюється для забезпечення і захисту прав співвласників та дотримання їхніх обов'язків, належного утримання та використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами. Отже, ОСББ ніяким чином не може користуватися житловим будинком, а відповідно КП «ЖЕО №2» ніяким чином не може «перешкоджати» у тому чого не існує.

- вимога про «виготовлення за власний рахунок» документів суперечить доводам позивача викладеним у мотивувальній частині позовної заяви.

Так, згідно із статтею 6 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку", на яку посилається позивач як на підставу своїх вимог, вказано, що у разі відсутності документації на багатоквартирний будинок колишній балансоутримувач багатоквартирного будинку або особа, яка здійснювала управління багатоквартирним будинком до створення об'єднання, протягом півроку з дня державної реєстрації об'єднання відновлює її за власний рахунок. Отже, відновлення та виготовлення є різними діями, а тим більше така вимога не відповідає Закону.

У судовому засіданні 22.11.2018р. оголошено перерву у розгляді справи на 18.12.2018р.

07.12.2018р. за вхід. №11488 від позивача надійшли заперечення на відзив відповідача.

Відповідач 18.12.2018р. надав суду заперечення на відповідь на відзив (вхід. №11838).

Ухвалою від 18.12.2018 р. суд закрив підготовче провадження та призначив справу до розгляду по суті на 07.02.2019 р.

В зв'язку з лікарняним судді Паламарчука В.В. судове засідання 07.02.2019 р. не відбулося. Ухвалою суду від 07.03.2019 р. розгляд справи по суті призначено на 02.04.2019 р.

В судовому засіданні 02.04.2019 р. представник позивача підтримав позовні вимоги в повному обсязі. Представник відповідача проти задоволення позову заперечує.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши представників сторін, дослідивши та оцінивши подані сторонами докази, суд встановив:

Відповідно до рішення загальних зборів жителів багатоквартирного будинку, що розташований за адресою: місто Полтава, вул. Балакіна 18, яке оформлено протоколом загальних зборів від 21.06.2016 року, було створено Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Затишок на Балакіна» (надалі - Позивач).

09.08.2016 р. державним реєстратором було зареєстровано юридичну особу - Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку „Затишок на Балакіна", що підтверджується випискою з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань від 09.08.2016 р., наявною у матеріалах справи.

Обґрунтовуючи заявлені позовні вимоги, позивач зазначає, що він неодноразово звертався до КП «ЖЕО № 2» (надалі - Відповідач) про передачу житлового будинку на баланс Позивача. Відповідно до акту приймання - передачі житлового будинку від 31 березня 2017 року, житловий будинок, що розташований за адресою: м. Полтава, вул. Балакіна 18, було передано з балансу Відповідача на баланс Позивача.

Відповідно до вказаного Акту, Позивачеві було передано усю наявну технічну та іншу передбачену законодавством документацію на будинок, а саме: технічний паспорт на будинок інвентарна справа), плани поверхів.

Будь-яких інших документів, Відповідач як колишній балансоутримувач Позивачеві не надав.

Позивач звертався до Відповідача зі проханням надати всю технічну документацію на будинок. Листом № 3 від 06.02.2018 року Відповідач повідомив, що не може передати вказану документацію так як вона у нього відсутня.

Таким чином позивач просить суд зобов'язати Комунальне підприємство «Житлово -експлуатаційна організація № 2» усунути перешкоди у користуванні Об'єднанням співвласників багатоквартирного будинку «Затишок на Балакіна» житловим багатоквартирним будинком, що розташований за адресою: м. Полтава, вул. Балакіна 18 шляхом, виготовлення за власний рахунок та передачі за актом приймання-передачі документів, на підставі яких вказаний житловий багатоквартирний будинок було прийнято в експлуатацію, технічного паспорта, планів інженерних мереж (паспорта земельної ділянки з розташованим на ній будинком та усіма спорудами, паспортів фасадів будинку, планів зовнішніх меж, проектно-кошторисної документації, виконавчих креслень на будинок, акту технічного стану будинку на момент приймання-передачі, схем внутрішньо будинкових мереж централізованого постачання холодної та водовідведення (разом зі схемами внутрішньобудинкових мереж зі всіма змінами в схемах і зменшенням перерізів трубопроводів із обґрунтуванням і висновками проектних органів), газопостачання (газопровід підземний, надземний і внутрішньобудинковий), грозозахисту будинків і протоколів його замірів, електропостачання (документи на вузли обліку електроенергії, протоколи випробування за 2016 рік), виконавчих креслень контурів заземлення, описів робіт з поточного та капітального ремонту, актів технічного огляду, журналів заявок мешканців будинку, протоколів виміру опору ізоляції електромереж, протоколів огляду системи вентиляції, документів щодо бухгалтерського обліку та передбаченої законодавством звітності за об'єктом).

При винесенні рішення суд виходив з наступного:

Стаття 6 Конвенції передбачає, що кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов'язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення.

Відповідно до статті 4 Господарського процесуального кодексу України право на звернення до господарського суду в установленому цим Кодексом порядку гарантується. Ніхто не може бути позбавлений права на розгляд його справи у господарському суді, до юрисдикції якого вона віднесена законом. Юридичні особи та фізичні особи - підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування мають право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Статтею 15 Цивільного кодексу України встановлено, що кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Відповідно до ст. 16 Цивільного кодексу України, способами захисту цивільних прав та інтересів судом, зокрема, є визнання права; визнання правочину недійсним; припинення дії, яка порушує право; відновлення становища, яке існувало до порушення; примусове виконання обов'язку в натурі; зміна правовідношення; припинення правовідношення; відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди; відшкодування моральної (немайнової) шкоди; визнання незаконними рішення, дій чи бездіяльності органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб. Суд може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом.

Згідно з ч. 2 ст. 20 Господарського кодексу України, кожний суб'єкт господарювання та споживач має право на захист своїх прав і законних інтересів. Права та законні інтереси зазначених суб'єктів захищаються шляхом: визнання наявності або відсутності прав; визнання повністю або частково недійсними актів органів державної влади та органів місцевого самоврядування, актів інших суб'єктів, що суперечать законодавству, ущемляють права та законні інтереси суб'єкта господарювання або споживачів; визнання недійсними господарських угод з підстав, передбачених законом; відновлення становища, яке існувало до порушення прав та законних інтересів суб'єктів господарювання; припинення дій, що порушують право або створюють загрозу його порушення; присудження до виконання обов'язку в натурі; відшкодування збитків; застосування штрафних санкцій; застосування оперативно-господарських санкцій; застосування адміністративно-господарських санкцій; установлення, зміни і припинення господарських правовідносин; іншими способами, передбаченими законом.

Відповідно до частини 2 статті 382 Цивільного кодексу України усі власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку є співвласниками на праві спільної сумісної власності спільного майна багатоквартирного будинку.

Відповідно до ч. 1 ст. 385 Цивільного кодексу України власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку (будинках) для забезпечення експлуатації такого будинку (будинків), користування квартирами та нежитловими приміщеннями та управління, утримання і використання спільного майна багатоквартирного будинку (будинків) можуть створювати об'єднання співвласників багатоквартирного будинку (будинків).

Згідно з частиною 1 статті 9 Закону України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку", якою визначені форми управління багатоквартирним будинком, управління багатоквартирним будинком здійснюється його співвласниками. За рішенням співвласників усі або частина функцій з управління багатоквартирним будинком можуть передаватися управителю або всі функції - об'єднанню співвласників багатоквартирного будинку (асоціації об'єднань співвласників багатоквартирного будинку).

Таким чином, за загальним правилом, встановленим статтею 9 Закону "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку", управління багатоквартирним будинком здійснюється його співвласниками, а у випадку прийняття ним відповідного рішення - управителем чи об'єднанням співвласників багатоквартирного будинку.

Статтею 1 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" визначено, що об'єднання співвласників багатоквартирного будинку - юридична особа, створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна.

За змістом статті 4 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" об'єднання створюється для забезпечення і захисту прав співвласників та дотримання їхніх обов'язків, належного утримання та використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами. Основна діяльність об'єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов'язань, пов'язаних з діяльністю об'єднання. Суд зазначає, що без належної документації на будинок ОСББ не може повноцінно здійснювати свою основну діяльність, визначену Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку", тому в разі її не передання відповідач здійснює перешкоди у реалізації прав співвласників у користуванні будинком, представником яких є ОСББ.

Частиною 14 статті 6 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" визначено, що державна реєстрація об'єднання (асоціації) проводиться у порядку, встановленому законом для державної реєстрації юридичних осіб. Об'єднання (асоціація) вважається утвореним з дня його державної реєстрації.

09.08.2016 року до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань внесено відповідний запис про створення Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Затишок на Балакіна» , що підтверджується випискою з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Відповідно до Акту приймання - передачі житлового фонду від 31.03.2017 року, складеного комісією за участю представників Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Затишок на Балакіна» та КП "ЖЕО - №2", передано з балансу Відповідача Позивачу багатоквартирний будинку за адресою: вул. Балакіна, 18, м. Полтава, для його утримання і експлуатації без переходу права власності на цей об'єкт на підставі рішення дев'ятої сесії Полтавської міської ради сьомого скликання "Про передачу житлових будинків" від 31.01.2017 р.

Відповідно до частин 18, 19 статті 6 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" (в редакції на момент створення Позивача) колишній балансоутримувач багатоквартирного будинку або особа, яка здійснювала управління багатоквартирним будинком до створення об'єднання, у тримісячний строк з дня державної реєстрації об'єднання забезпечує передачу йому примірника технічної та іншої передбаченої законодавством документації на будинок, а також документа, на підставі якого багатоквартирний будинок прийнято в експлуатацію, технічного паспорта і планів інженерних мереж. У разі відсутності документації на багатоквартирний будинок колишній балансоутримувач багатоквартирного будинку або особа, яка здійснювала управління багатоквартирним будинком до створення об'єднання, протягом півроку з дня державної реєстрації об'єднання відновлює її за власний рахунок.

Разом з цим, відповідно до статті 5 Закону України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку", замовник будівництва або попередній власник будинку зобов'язаний передати один примірник технічної документації на будинок згідно з переліком, визначеним центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної житлової політики і політики у сфері житлово-комунального господарства, співвласникам в особі їх об'єднання або особі, уповноваженій співвласниками у передбаченому цим Законом порядку. У разі зміни форми управління багатоквартирним будинком особа, яка здійснювала управління, повинна передати наявну в неї технічну та іншу передбачену законодавством документацію на будинок особі, визначеній співвласниками такого будинку.

У зв'язку з прийняттям Закону України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку" та виключенням ст.11 Закону "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" щодо утримання житлового комплексу на балансі об'єднання співвласників багатоквартирного будинку, Порядок передачі житлового комплексу або його частини з балансу на баланс, затверджений постановою Кабінету міністрів України від 11.10.2002 №1521 "Про реалізацію Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" не може використовуватися.

Спеціальної процедури передачі примірника технічної та іншої передбаченої законодавством документації на будинок ні Законом України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку", ні Законом України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку" не передбачено.

В той же час, на виконання Закону України "Про житлово-комунальні послуги" наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 02.02.2009 р. №13 були затверджені Правила управління будинком, спорудою, житловим комплексом або комплексом будинків і споруд (зареєстровано в міністерстві юстиції України 27.04.2009 №377/16393).

Пунктом 2 Правил встановлено, що для приймання-передачі об'єкта в управління утворюється відповідна комісія у складі представників попереднього балансоутримувача чи особи, що здійснювала управління будинком, власників, співвласників та особи, що буде здійснювати управління будинком.

При передачі об'єкта в управління попередній балансоутримувач чи особа, що здійснювала управління будинком, надає замовнику, а замовник передає особі, що буде здійснювати управління будинком, оригінали або належним чином завірені копії документів (у разі зберігання оригіналів документів у місцевих архівах): щодо технічного стану об'єкта, у тому числі: план земельної ділянки з усіма будинками та спорудами, що на ній розташовані, виготовлений відповідно до вимог Інструкції з топографічного знімання у масштабах 1:5000, 1:2000, 1:1000 та 1:500 (ГКНТА-2.04-02-98), затвердженої наказом Головного управління геодезії, картографії та кадастру при Кабінеті Міністрів України від 09.04.1998 №56, зареєстрованої у Міністерстві юстиції України 23.06.1998 за №393/2833; паспорт об'єкта та земельної ділянки; проектно-кошторисну документацію та виконавчі креслення на кожний будинок та споруду об'єкта; акт технічного стану об'єкта на момент приймання-передачі; схеми внутрішньобудинкових мереж централізованого постачання холодної та гарячої води, водовідведення, газо- та електропостачання, централізованого опалення тощо; виконавчі креслення контурів заземлення (для споруд, які мають заземлення); паспорти котельного господарства, котлові книги; паспорти ліфтового господарства; кошториси, описи робіт з поточного та капітального ремонту; акти технічного огляду; журнали заявок мешканців об'єкта; протоколи виміру опору ізоляції електромереж; протоколи огляду системи вентиляції; щодо бухгалтерського обліку та передбаченої законодавством звітності за об'єктом; обліку мешканців об'єкта, а також власників, співвласників окремих приміщень об'єкта, які у ньому не мешкають; правовідносин попереднього балансоутримувача чи особи, що здійснювала управління будинком, з юридичними або фізичними особами у сфері надання та оплати житлово-комунальних послуг, найму, оренди та користування приміщеннями об'єкта; планових заходів за попередній та на поточний роки, необхідних для утримання об'єкта відповідно до вимог нормативів, норм, стандартів, порядків і правил та для збереження належного технічного стану будівельних елементів, конструкцій та мереж об'єкта.

Таким чином, саме цей перелік документів повинен передаватися на виконання статті 10 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку ".

З врахуванням викладеного, після прийняття співвласниками на зборах рішення про форму управління будинком, а саме прийняття рішення про створення ОСББ, між колишнім балансоутримувачем та співвласником в особі їх об'єднання або особою, уповноваженою співвласниками, має бути здійснено приймання-передача об'єкта в управління, з підписанням відповідного акта та передачею документації на будинок.

Враховуючи зазначене, виходячи із приписів ч.18 ст.6 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" у відповідача починаючи з 21.06.2016 р. виник обов'язок у тримісячний строк забезпечити передачу ОСББ "Затишок на Балакіна" примірник технічної та іншої передбаченої законодавством документації на будинок, а також документа, на підставі якого багатоквартирний будинок прийнято в експлуатацію, технічного паспорта і планів інженерних мереж щодо передачі об'єднанню співвласників багатоквартирного будинку.

У разі відсутності документів, передбачених цим пунктом, відмітка про це робиться у акті приймання-передачі об'єкта. Відсутні документи виготовляються чи відновлюються за рахунок попереднього балансоутримувача чи особи, що здійснювала управління будинком, протягом одного місяця з моменту складення акта приймання-передачі об'єкта та передаються ним особі, що буде здійснювати управління будинком, з оформленням додатка до акта приймання-передачі (пункт 2.3. Порядку).

Суд зазначає, що згідно Акту приймання - передачі житлового фонду від 31.03.2017 року, передано з балансу Комунального підприємства КП "ЖЕО №2" багатоквартирний будинок за адресою м. Полтава, вул. Балакіна, 18 ОСББ "Затишок на Балакіна". Разом з багатоквартирним будинком передалася наявна технічна та інша документація на будинок, а саме: технічний паспорт на будинок / інвентарна справа/ та план поверхів. Таким чином, позовна вимога в частині передачі ОСББ "Затишок на Балакіна" технічного паспорта задоволенню не підлягає, оскільки вказаний документ уже переданий позивачу.

Щодо інших вимог суд зазначає, що задоволенню підлягають позовні вимоги в частині зобов'язання Комунального підприємства Житлово -експлуатаційна організація №2 (вул.Івана Мазепи, 30, м.Полтава, 36021,код ЄДРПОУ 13961729) усунути перешкоди у користуванні Об'єднанням співвласників багатоквартирного будинку Затишок на Балакіна (вул.Балакіна, 18, м.Полтава, 36003, код ЄДРПОУ 40726949 ) житловим багатоквартирним будинком, що розташований за адресою: м. Полтава, вул. Балакіна 18 шляхом:

- виготовлення за власний рахунок та передачі за актом приймання-передачі документів, на підставі яких вказаний житловий багатоквартирний будинок було прийнято в експлуатацію: планів інженерних мереж (паспорта земельної ділянки з розташованим на ній будинком та усіма спорудами, проектно-кошторисної документації, виконавчих креслень на будинок, акту технічного стану будинку на момент приймання-передачі, схем внутрішньо будинкових мереж централізованого постачання холодної та водовідведення, газопостачання (газопровід підземний, надземний і внутрішньобудинковий), електропостачання, виконавчих креслень контурів заземлення, описів робіт з поточного та капітального ремонту, актів технічного огляду, журналів заявок мешканців будинку, протоколів виміру опору ізоляції електромереж, протоколів огляду системи вентиляції, документів щодо бухгалтерського обліку та передбаченої законодавством звітності за об'єктом).

Аналогічна правова позиція викладена у постанові Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного господарського суду по справі № 912/3857/17 від 16.01.2019 р.

Вимоги про передачу інших документів, які зазначені в прохальній частині позовної заяви задоволенню не підлягають, оскільки це не передбачено чинним законодавством.

Заперечення відповідача, стосовно того, що у нього відсутні вказані документи і що не він їх повинен передавати позивачу як балансоутримувач, а особа, що здійснювала управління будинком судом до уваги не беруться, оскільки, як вже зазначалося в п. 2.2 Правил чітко зазначено, що балансоутримувач чи особа, що здійснювала управління будинком, надає замовнику, а замовник передає особі, що буде здійснювати управління будинком, оригінали або належним чином завірені копії документів (у разі зберігання оригіналів документів у місцевих архівах). Відсутні документи виготовляються чи відновлюються за рахунок попереднього балансоутримувача чи особи, що здійснювала управління будинком, протягом одного місяця з моменту складення акта приймання-передачі об'єкта та передаються ним особі, що буде здійснювати управління будинком, з оформленням додатка до акта приймання-передачі (пункт 2.3. Порядку). Пунктом 2 Правил встановлено, що для приймання-передачі об'єкта в управління утворюється відповідна комісія у складі представників попереднього балансоутримувача чи особи, що здійснювала управління будинком, власників, співвласників та особи, що буде здійснювати управління будинком. Акт приймання передачі житлового фонду від 31.03.2017 року, згідно якого передано з балансу Комунального підприємства КП "ЖЕО №2" багатоквартирний будинок за адресою м. Полтава, вул. Балакіна, 18 ОСББ "Затишок на Балакіна", підписаний з боку відповідача, як балансоутримувача. Оскільки комісія з передачі будинку була створена з представників балансоутримувача КП "ЖЕО №2", саме представники балансоутримувача підписували Акт приймання передачі житлового будинку, то відповідно і обов'язок передати передбачену законом документацію позивачу належить балансоутримувачу.

Посилання відповідача на відновлення, а не на виготовлення документації є безпідставними, оскільки згідно Правил, відсутні документи виготовляються чи відновлюються за рахунок попереднього балансоутримувача.

Інші заперечення відповідача, що того, що не передаючи документацію він не створює перешкод у користуванні житловим будинком та неможливості виготовлення документації за власний рахунок, суд до уваги не бере, враховуючи норми законодавства зазначені вище.

Крім того, суд зазначає, Європейський суд з прав людини у рішенні в справі "Серявін та інші проти України" вказав, що згідно з його усталеною практикою, яка відображає принцип, пов'язаний з належним здійсненням правосуддя, у рішеннях, зокрема, судів мають бути належним чином зазначені підстави, на яких вони ґрунтуються. Хоча пункт 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод зобов'язує суди обґрунтовувати свої рішення, його не можна тлумачити як такий, що вимагає детальної відповіді на кожний аргумент. Міра, до якої суд має виконати обов'язок щодо обґрунтування рішення, може бути різною залежно від характеру рішення.

Названий Суд зазначив, що, хоча пункт 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод зобов'язує суди обґрунтовувати свої рішення, це не може розумітись як вимога детально відповідати на кожен довод (рішення Європейського суду з прав людини у справі "Трофимчук проти України").

Відповідно до статті 13 Господарського процесуального кодексу України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов'язків, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов'язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Згідно зі статтею 73 Господарського процесуального кодексу України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами:1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показаннями свідків.

Статтею 74 Господарського процесуального кодексу України визначено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Обов'язок із доказування слід розуміти як закріплену в процесуальному та матеріальному законодавстві міру належної поведінки особи, що бере участь у судовому процесі, із збирання та надання доказів для підтвердження свого суб'єктивного права, що має за мету усунення невизначеності, яка виникає в правовідносинах у разі неможливості достовірно з'ясувати обставини, які мають значення для справи.

За приписами статті 86 Господарського процесуального кодексу України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об'єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності.

За таких підстав, суд, оцінюючи подані докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин в їх сукупності, приходить до висновку, що позовні вимоги Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку Затишок на Балакіна до КП "ЖЕО №2" про зобов'язання усунути перешкоди у користуванні багатоквартирним будинком шляхом виготовлення за власний рахунок та передачі за Актом приймання передачі документів, підлягає частковому задоволенню.

Відповідно до статті 129 Господарського процесуального кодексу України, витрати по сплаті судового збору покладаються на Відповідача.

Керуючись статтями 73, 86, 129, 219 , 232, 233, 237, 238, 240 ГПК України, суд,-

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити частково.

2. Зобов'язати Комунальне підприємство Житлово -експлуатаційна організація №2 (вул.Івана Мазепи, 30, м.Полтава, 36021,код ЄДРПОУ 13961729) усунути перешкоди у користуванні Об'єднанням співвласників багатоквартирного будинку Затишок на Балакіна (вул.Балакіна, 18, м.Полтава, 36003, код ЄДРПОУ 40726949 ) житловим багатоквартирним будинком, що розташований за адресою: м. Полтава, вул. Балакіна 18 шляхом:

- виготовлення за власний рахунок та передачі за актом приймання-передачі документів, на підставі яких вказаний житловий багатоквартирний будинок було прийнято в експлуатацію: планів інженерних мереж (паспорта земельної ділянки з розташованим на ній будинком та усіма спорудами, проектно-кошторисної документації, виконавчих креслень на будинок, акту технічного стану будинку на момент приймання-передачі, схем внутрішньо будинкових мереж централізованого постачання холодної та водовідведення, газопостачання (газопровід підземний, надземний і внутрішньобудинковий), електропостачання, виконавчих креслень контурів заземлення, описів робіт з поточного та капітального ремонту, актів технічного огляду, журналів заявок мешканців будинку, протоколів виміру опору ізоляції електромереж, протоколів огляду системи вентиляції, документів щодо бухгалтерського обліку та передбаченої законодавством звітності за об'єктом).

3. Стягнути з Комунального підприємства Житлово -експлуатаційна організація № 2 (вул.Івана Мазепи, 30, м.Полтава, 36021, код ЄДРПОУ 13961729) на користь Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку Затишок на Балакіна (вул. Балакіна, 18, м.Полтава, 36003, код ЄДРПОУ 40726949) сплачений судовий збір у сумі 1762,00 грн.

Видати накази з набранням цим рішенням законної сили.

4. В задоволенні решти позовних вимог - відмовити.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду (ч.1,2 ст.241 ГПК України). Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення. Якщо у судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції (ст.ст.256 ГПК України). Відповідно до п.17.5 Перехідних положень ГПК України, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Повний текст рішення складено та підписано 15.04.2019р.

Суддя Паламарчук В.В.

СудГосподарський суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення02.04.2019
Оприлюднено23.04.2019
Номер документу81336361
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —917/1208/18

Постанова від 13.11.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Міщенко І.С.

Ухвала від 22.10.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Міщенко І.С.

Ухвала від 11.09.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Міщенко І.С.

Судовий наказ від 08.08.2019

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Паламарчук В.В.

Судовий наказ від 08.08.2019

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Паламарчук В.В.

Постанова від 24.07.2019

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Чернота Людмила Федорівна

Ухвала від 14.06.2019

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Чернота Людмила Федорівна

Ухвала від 30.05.2019

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Чернота Людмила Федорівна

Рішення від 02.04.2019

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Паламарчук В.В.

Рішення від 02.04.2019

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Паламарчук В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні