Рішення
від 17.04.2019 по справі 554/7425/18
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 17.04.2019 Справа № 554/7425/18

Провадження № 2/554/392/2019

Р І Ш Е Н Н Я

І м е н е м У к р а ї н и

(заочне)

17 квітня 2019 року Октябрський районний суд м.Полтави у складі:

головуючого судді - Троцької А.І.,

при секретарі - Зайцевій Я.А.,

представника позивача - ОСОБА_1,

представника третьої особи - ОСОБА_2,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Полтаві в режимі відеоконференції цивільну справу за позовом ОСОБА_3 до Товариства з обмеженою відповідальністю Полтава транс авто , третя особа ОСОБА_4 про відшкодування збитків,-

встановив:

17 вересня 2018 року позивач, ОСОБА_3, звернувся до суду з позовом до відповідача, Товариства з обмеженою відповідальністю Полтава транс авто , про відшкодування збитків.

В обґрунтування своїх позовних вимог позивач посилався на те, що 15.05.2018 року о 10.10 год. на 238 км. автодороги М03 сталася дорожньо-транспортна пригода за участю автомобіля НОМЕР_1, під його керуванням та напівпричепу GROENEWEGEN DRO-12-27, д.н.з. НОМЕР_2, у складі автопоїзду DAF95XF, д.н.з. НОМЕР_3, під керуванням ОСОБА_4, внаслідок якої належний йому автомобіль зазнав механічних пошкоджень з вини водія ОСОБА_4, який на той час перебував у трудових відносинах з ТОВ Полтава транс авто .

Позивач вважає, що винними діями водія ОСОБА_4 йому завдані збитки, які він зазнав у зв'язку з пошкодженням його автомобіля в сумі 76687,63 грн. та витрати, які він мусить зробити для відновлення свого порушеного матеріального права (витрати на ремонтно-відновлювані роботи автомобіля) в сумі 75092,96 грн.

Позивач просив стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю Полтава транс авто матеріальну шкоду, завдану йому, як власнику автомобілю НОМЕР_1, його працівником ОСОБА_4 під час виконання ним своїх трудових обов'язків водія, в сумі 155898,99 гривень, яка складається з: 76687,63 гривень - сума втрат, яких він зазнав у зв'язку з пошкодженням належного йому майна (розмір матеріального збитку, спричиненого йому внаслідок пошкодження автомобіля, з урахуванням втрати товарної вартості); 75092,96 гривень - сума витрат, які він мусить зробити для відновлення свого порушеного матеріального права (витрати на ремонтно-відновлювані роботи належного йому автомобіля); 4118,40 гривень - сума витрат, які він зробив для відновлення свого порушеного матеріального права (грошова сума, сплачена за проведення експертного автотоварознавчого дослідження №1315 від 30.07.2018 року). Також просив стягнути з відповідача на його користь судовий збір в сумі 1559 гривень.

Ухвалою від 18 вересня 2018 року відкрито провадження у справі та призначено справу до розгляду в порядку спрощеного позовного провадження з викликом сторін на 17 жовтня 2018 року, зобов'язано відповідача надати відзив на позовну заяву.

Ухвалою від 17 жовтня 2018 року залучено до участі у справі в якості третьої особи на стороні відповідача ОСОБА_4.

У судовому засіданні позивач позовні вимоги підтримав у повному обсязі, просив їх задовольнити, проти заочного розгляду справи не заперечував.

Представник відповідача, належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання, у судове засідання повторно не з'явився, причини своєї неявки суду не повідомив, відзив на позов не надав.

Третя особа заперечував наявність своєї вини у даній ДТП, просив в задоволенні позову відмовити.

Представник третьої особи позовні вимоги не визнав, посилаючись на відсутність вини свого довірителя у дорожньо-транспортній пригоді, просив відмовити в їх задоволенні, окрім того зазначав що транспортний засіб на час вчинення ДТП був застрахований .

За змістом ч. 8 ст. 178 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України) у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Крім того, відповідно до ч. 1 ст. 280 ЦПК України суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів за одночасного існування таких умов: 1) відповідач належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання; 2) відповідач не з'явився в судове засідання без поважних причин або без повідомлення причин; 3) відповідач не надав відзив; 4) позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

Ураховуючи викладене, а також те, що позивач не заперечував проти ухвалення заочного рішення, суд ухвалив провести заочний розгляд справи на підставі ст. ст. 280-281 ЦПК України.

Заслухавши пояснення позивача, третьої особи, представника третьої особи, дослідивши матеріли справи, суд дійшов висновку про часткове задоволення позову з наступних підстав.

Судом встановлено, що 15.05.2018 року о 10 год. 10 хв. на 234 км. автодороги Київ-Харків-Довжанський сталася дорожньо-транспортна пригода за участю автомобіля НОМЕР_1, під керуванням ОСОБА_3 та напівпричепу GROENEWEGEN DRO-12-27, д.н.з. НОМЕР_2, у складі автопоїзду DAF95XF, д.н.з. НОМЕР_3, під керуванням ОСОБА_4 (а.с.28).

Відповідно до постанови Хорольського районного суду Полтавської області №548/955/18 від 15.06.2018 року провадження у справі про притягнення ОСОБА_1 до адміністративної відповідальності за ст. 124 КУпАП закрито за відсутністю в його діях складу адміністративного правопорушення (а.с.28).

Згідно з приписами ч. 6 ст. 82 ЦПК України вирок суду в кримінальному провадженні, ухвала про закриття кримінального провадження і звільнення особи від кримінальної відповідальності або постанова суду у справі про адміністративне правопорушення, які набрали законної сили, є обов'язковими для суду, що розглядає справу про правові наслідки дій чи бездіяльності особи, стосовно якої ухвалений вирок, ухвала або постанова суду, лише в питанні, чи мали місце ці дії (бездіяльність) та чи вчинені вони цією особою.

Як вбачається з вказаної постанови суду з технічної точки зору, в дорожній обстановці, що склалася, дії водія автопоїзду DAF95XF, д.н.з. НОМЕР_3, ОСОБА_4 не відповідали вимогам п.10.1. та п.10.9. Правил дорожнього руху, що знаходиться в причинному зв'язку із даною пригодою. У даній дорожній обстановці в діях водія автомобілю НОМЕР_1, ОСОБА_1 з технічної точки зору, не вбачалось невідповідності вимогам Правил дорожнього руху, які б знаходилися в причинному зв'язку із даною пригодою. (а.с.28).

Водій ОСОБА_4 на момент скоєння дорожньо-транспортної пригоди виконував свої трудові обов'язки у ТОВ Полтава транс авто , що підтверджується довідкою Головного управління ДФС у Полтавській області від 01.03.2019 року про суми виплачених йому доходів та його власноручними поясненнями від 15.05.2018 року, підтвердженими в судовому засіданні. (а.с.29, а.с.116-117).

Частиною 1 ст. 15 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) установлено, що кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Право потерпілого на відшкодування шкоди є абсолютним.

Так, за загальним правилом, відповідно до ч. 1 ст. 1166 ЦК України майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Шкода, завдана внаслідок взаємодії кількох джерел підвищеної небезпеки, відшкодовується на загальних підставах, зокрема, шкода, завдана одній особі з вини іншої особи, відшкодовується винною особою (пункт 1 частини першої статті 1188 ЦК України).

За статтею 1187 ЦК України джерелом підвищеної небезпеки є діяльність, пов'язана з використанням, зберіганням або утриманням транспортних засобів, механізмів та обладнання, використанням, зберіганням хімічних, радіоактивних, вибухо- і вогненебезпечних та інших речовин, утриманням диких звірів, службових собак та собак бійцівських порід тощо, що створює підвищену небезпеку для особи, яка цю діяльність здійснює, та інших осіб. Шкода, завдана джерелом підвищеної небезпеки, відшкодовується особою, яка на відповідній правовій підставі (право власності, інше речове право, договір підряду, оренди тощо) володіє транспортним засобом, механізмом, іншим об'єктом, використання, зберігання або утримання якого створює підвищену небезпеку.

У той же час, згідно ч. 1 ст. 1172 ЦК України юридична або фізична особа відшкодовує шкоду, завдану їхнім працівником під час виконання ним своїх трудових (службових) обов'язків.

За таких обставин, ураховуючи, що ДТП 15.05.2018 року сталася за участю двох транспортних засобів, вина водія автомобіля НОМЕР_1, ОСОБА_1 у зазначеній пригоді відсутня, дії водія автопоїзду DAF95XF, д.н.з. НОМЕР_3, ОСОБА_4 не відповідали вимогам п.10.1. та п.10.9. Правил дорожнього руху, що знаходиться в причинному зв'язку із даною пригодою, доказів протилежного ним не надано, права позивача на відшкодування матеріальної шкоди підлягають захисту.

Відповідно до ч. 1 ст. 1192 ЦК України з урахуванням обставин справи суд за вибором потерпілого може зобов'язати особу, яка завдала шкоди майну, відшкодувати її в натурі (передати річ того ж роду і такої ж якості, полагодити пошкоджену річ тощо) або відшкодувати завдані збитки у повному обсязі.

Згідно ч. 2 ст. 1192 ЦК України розмір збитків, що підлягають відшкодуванню потерпілому, визначається відповідно до реальної вартості втраченого майна на момент розгляду справи або виконання робіт, необхідних для відновлення пошкодженої речі.

Відповідно до висновку експертного автотоварознавчого дослідження Полтавського відділення Харківського науково-дослідного інституту судових експертиз ім. засл. проф. ОСОБА_5 № 1315 вартість матеріального збитку (з урахування втрати товарної вартості) спричинено власнику автомобіля Volkswagen-Golf , д.н.з ВІ 4558 ВК, 2011 року випуску (ОСОБА_6), внаслідок ДТП, що сталася 15.05.2018 станом на 21.07.2018 складає 76687,63 грн (сімдесят шість тисяч шістсот вісімдесят сім грн. 63 коп.) (а.с.161-186).

Вартість проведення експертного автотоварознавчого дослідження складає 4118,40 грн. (а.с.160).

Згідно вимог ст.ст. 76, 77, 79, 80 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків. Належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Достовірними є докази, на підставі яких можна встановити дійсні обставини справи. Питання про достатність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

Відповідно ч. 1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків встановлених цим Кодексом.

Ураховуючи те, позивачем доведений розмір матеріальної шкоди на суму 76 687,63 грн. згідно висновку експертного автотоварознавчого дослідження Полтавського відділення Харківського науково-дослідного інституту судових експертиз ім. засл. проф. ОСОБА_5 № 1315, інших доказів завдання йому шкоди у більшому розмірі ним не надано, позов підлягає частковому задоволенню.

Судовий збір, сплачений позивачем, відповідно до ч. 1 ст. 141 ЦПК України підлягає частковому відшкодуванню йому за рахунок відповідача пропорційно до задоволеної частини позовних вимог.

Керуючись ст..ст. 12, 76-80, 141, 259, 263-265, 273, 281-284ЦПК України, ст..ст. 623-625, 1187,1188 ЦК України, суд, -

ухвалив:

Позов ОСОБА_3 до Товариства з обмеженою відповідальністю Полтава транс авто , третя особа ОСОБА_4 про відшкодування збитків - задовольнити частково.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю Полтава транс авто (АДРЕСА_1, код ЄДРПОУ 40679564) на користь ОСОБА_3(АДРЕСА_2, РНОКПП - НОМЕР_4) 76 687,63 грн. - матеріального збитку, спричиненого внаслідок пошкодження автомобіля, з урахуванням втрати товарної вартості та 4118,40 грн. за проведення експертного автотоварознавчого дослідження.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю Полтава транс авто (АДРЕСА_1, код ЄДРПОУ 40679564) на користь ОСОБА_3 (АДРЕСА_2, РНОКПП - НОМЕР_4) судовий збір в сумі 1517, 80 грн.

Рішення суду може бути оскаржене до Полтавського апеляційного суду через Октябрський районний суд м. Полтави шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому рішення суду не було вручено у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга подається учасниками справи через відповідний суд, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Заочне рішення може бути переглянуте Октябрським районним судом м.Полтави за письмовою заявою відповідача про перегляд заочного рішення, яка може бути подана до суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручено у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення повного заочного рішення суду.

Позивач: ОСОБА_3, АДРЕСА_2, РНОКПП - НОМЕР_4.

Представник позивача:ОСОБА_1, АДРЕСА_3.

Відповідач: ТОВ Полтава транс авто , АДРЕСА_1, код ЄДРПОУ 40679564.

Третя особа: ОСОБА_4, АДРЕСА_4.

Повний текст виготовлено 26.04.2019 року.

Суддя Октябрського

районного суду м.Полтави ОСОБА_7

Дата ухвалення рішення17.04.2019
Оприлюднено26.04.2019
Номер документу81426290
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування збитків

Судовий реєстр по справі —554/7425/18

Ухвала від 25.08.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Жданова Валентина Сергіївна

Ухвала від 20.07.2020

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Бутенко С. Б.

Ухвала від 15.07.2020

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Бутенко С. Б.

Ухвала від 14.05.2020

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Бутенко С. Б.

Ухвала від 27.12.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Лідовець Руслан Анатолійович

Постанова від 12.11.2019

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Бутенко С. Б.

Постанова від 12.11.2019

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Бутенко С. Б.

Ухвала від 18.09.2019

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Бутенко С. Б.

Ухвала від 12.09.2019

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Бутенко С. Б.

Ухвала від 01.08.2019

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Троцька А. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні