Ухвала
від 25.04.2019 по справі 803/530/18
ВОЛИНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ВОЛИНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про відмову у роз'ясненні судового рішення

25 квітня 2019 року ЛуцькСправа № 803/530/18 Волинський окружний адміністративний суд у складі судді Валюха В.М., розглянувши в порядку письмового провадження заяву Шацької районної державної адміністрації Волинської області про роз'яснення судового рішення в адміністративній справі за позовом Обслуговуючого кооперативу Садівниче товариство до Шацької районної державної адміністрації Волинської області про визнання протиправним та скасування розпорядження, зобов'язання вчинити дії,

ВСТАНОВИВ:

Обслуговуючий кооператив Садівниче товариство (далі - ОК Садівниче товариство , позивач) звернувся з позовом до Шацької районної державної адміністрації Волинської області (далі - Шацька РДА, відповідач), у якому, з урахуванням заяви від 08.05.2018 про уточнення позовних вимог, просив визнати протиправним та скасувати розпорядження Шацької РДА від 26.02.2018 № 55, зобов'язати відповідача прийняти розпорядження про погодження та затвердження технічної документації із землеустрою щодо інвентаризації земель загальною площею 4,694 га, що знаходиться у користуванні ОК Садівниче товариство , та розташовані за межами населеного пункту с. Пульмо, урочище Ступа , Пульмівської сільської ради.

Рішенням Волинського окружного адміністративного суду від 11.06.2018 позов задоволено частково, визнано протиправним та скасовано розпорядження Шацької РДА від 26.02.2018 № 55 Про відмову у затвердженні технічної документації із землеустрою щодо інвентаризації земель , зобов'язано Шацьку РДА повторно вирішити питання про затвердження технічної документації із землеустрою щодо інвентаризації земель території, що знаходиться у користуванні ОК Садівниче товариство за межами населеного пункту с. Пульмо урочище Ступа на території Пульмівської сільської ради Шацького району Волинської області, яка була розроблена ТзОВ Проектно-експертна компанія Альтернатива , з урахуванням правової оцінки, наданої судом у рішенні, стягнуто з Шацької РДА за рахунок бюджетних асигнувань на користь ОК Садівниче товариство судові витрати в розмірі 881,00 грн.

19.04.2019 за вх. № 6553/19 на адресу суду надійшла заява Шацької РДА від 16.04.2019 № 694/27/2-19 про роз'яснення судового рішення, у якій відповідач просить роз'яснити рішення Волинського окружного адміністративного суду від 11.06.2018 у цій справі в частині, що стосується зобов'язання Шацької РДА повторно вирішити питання про затвердження технічної документації із землеустрою щодо інвентаризації земель території, що знаходиться у користуванні ОК Садівниче товариство за межами населеного пункту с. Пульмо урочище Ступа на території Пульмівської сільської ради Шацького району Волинської області, а саме: яким чином Шацькій РДА виконати вказане судове рішення у цій частині та яке конкретно рішення повинна прийняти Шацька РДА про затвердження чи про відмову у затвердженні зазначеної технічної документації ?

Відповідно до частини третьої статті 254 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) суд розглядає заяву про роз'яснення судового рішення у порядку, в якому було ухвалено відповідне судове рішення, протягом десяти днів з дня її надходження. У разі необхідності суд може розглянути питання роз'яснення судового рішення в судовому засіданні з повідомленням учасників справи та державного виконавця.

Відтак, оскільки рішення Волинського окружного адміністративного суду від 11.06.2018 у цій справі було ухвалено у порядку письмового провадження та відсутня об'єктивна необхідність у розгляді питання роз'яснення судового рішення в судовому засіданні з повідомленням учасників справи та державного виконавця, тому розгляд заяви про роз'яснення судового рішення здійснений у тому ж порядку, в якому було ухвалено вказане судове рішення, тобто в порядку письмового провадження.

Заява про роз'яснення судового рішення до задоволення не підлягає, з огляду на таке.

Рішенням Волинського окружного адміністративного суду від 11.06.2018, яке в апеляційному порядку не було оскаржене та набрало законної сили, у цій справі позов задоволено частково, визнано протиправним та скасовано розпорядження Шацької РДА від 26.02.2018 № 55 Про відмову у затвердженні технічної документації із землеустрою щодо інвентаризації земель , зобов'язано Шацьку РДА повторно вирішити питання про затвердження технічної документації із землеустрою щодо інвентаризації земель території, що знаходиться у користуванні ОК Садівниче товариство за межами населеного пункту с. Пульмо урочище Ступа на території Пульмівської сільської ради Шацького району Волинської області, яка була розроблена ТзОВ Проектно-експертна компанія Альтернатива , з урахуванням правової оцінки, наданої судом у рішенні, стягнуто з Шацької РДА за рахунок бюджетних асигнувань на користь ОК Садівниче товариство судові витрати в розмірі 881,00 грн. (а. с. 171-175).

20.07.2018 Волинський окружний адміністративний суд видав представнику позивача ОСОБА_1 виконавчі листи № 672, № 673 на виконання зазначеного рішення суду (а. с. 179).

Згідно із частиною першою статті 254 КАС України за заявою учасника справи, державного виконавця суд роз'яснює ухвалене ним судове рішення, яке набрало законної сили, не змінюючи змісту судового рішення, шляхом постановлення ухвали.

Отже, за правовою природою роз'яснення судового рішення є продовженням його ухвалення, а ухвала про роз'яснення є його складовою, тому заява про роз'яснення судового рішення розглядається у тому ж провадженні, в якому було ухвалене судове рішення, про роз'яснення якого ставиться питання. Результатом розгляду заяви про роз'яснення судового рішення є постановлення судом ухвали про задоволення заяви або відмову в задоволенні заяви. В ухвалі про роз'яснення судового рішення суд викладає більш повно та зрозуміло ті частини рішення, розуміння яких викликає труднощі, не змінюючи при цьому суть рішення і не торкаючись питань, які не були предметом судового розгляду.

Як убачається із резолютивної частини рішення Волинського окружного адміністративного суду від 11.06.2018, суд, зокрема, зобов'язав Шацьку РДА повторно вирішити питання про затвердження технічної документації із землеустрою щодо інвентаризації земель території, що знаходиться у користуванні ОК Садівниче товариство за межами населеного пункту с. Пульмо урочище Ступа на території Пульмівської сільської ради Шацького району Волинської області, яка була розроблена ТзОВ Проектно-експертна компанія Альтернатива , з урахуванням правової оцінки, наданої судом у рішенні.

При цьому, у мотивувальній частині цього ж рішення викладені мотиви, з яких виходив суд, задовольняючи частково позовні вимоги.

Так, зокрема, суд у рішенні від 11.06.2018 у цій справі вказав, що при вирішенні позовних вимог про зобов'язання відповідача прийняти розпорядження про погодження та затвердження технічної документації із землеустрою щодо інвентаризації земель загальною площею 4,694 га, що знаходиться у користуванні ОК Садівниче товариство , та розташовані за межами населеного пункту с. Пульмо, урочище Ступа , Пульмівської сільської ради суд враховує, що згідно із частиною четвертою статті 245 КАС України у випадку, визначеному пунктом 4 частини другої цієї статті, суд може зобов'язати відповідача - суб'єкта владних повноважень прийняти рішення на користь позивача, якщо для його прийняття виконано всі умови, визначені законом, і прийняття такого рішення не передбачає права суб'єкта владних повноважень діяти на власний розсуд. У випадку, якщо прийняття рішення на користь позивача передбачає право суб'єкта владних повноважень діяти на власний розсуд, суд зобов'язує суб'єкта владних повноважень вирішити питання, щодо якого звернувся позивач, з урахуванням його правової оцінки, наданої судом у рішенні. На думку суду, оскільки чинне законодавство передбачає право відповідача як суб'єкта владних повноважень затверджувати технічну документацію із землеустрою або відмовляти у її затвердженні з підстав, визначених законом, тому вказані позовні вимоги належить задовольнити частково шляхом прийняття рішення про зобов'язання відповідача вирішити питання, щодо якого звернувся позивач, з урахуванням його правової оцінки, наданої судом у рішенні, та про відмову у позовних вимогах про зобов'язання прийняти рішення.

Резолютивна частина рішення Волинського окружного адміністративного суду від 11.06.2018 у цій справі в частині зобов'язання Шацької РДА повторно вирішити питання про затвердження технічної документації із землеустрою щодо інвентаризації земель території, що знаходиться у користуванні ОК Садівниче товариство за межами населеного пункту с. Пульмо урочище Ступа на території Пульмівської сільської ради Шацького району Волинської області викладена чітко та зрозуміло, щодо задоволення позовних вимог в мотивувальній частині вказаного рішення викладені відповідні мотиви. Суд звертає увагу, що рішення такого змісту було ухвалено з покликанням на частину четверту статті 245 КАС України, яка передбачає право суду зобов'язати суб'єкта владних повноважень не прийняти рішення конкретного змісту, а вирішити питання, щодо якого звернувся позивач, з урахуванням його правової оцінки, наданої судом у рішенні, що виключає право суб'єкта владних повноважень приймати рішення з тих же підстав, правова оцінка яких була надана судом.

Таким чином, оскільки рішення Волинського окружного адміністративного суду від 11.06.2018 у тій частині, за роз'ясненням якої звернувся відповідач, викладена чітко та зрозуміло, при цьому, суд роз'яснює саме рішення, а не порядок його виконання, тому відсутні правові підстави для задоволення заяви відповідача про роз'яснення судового рішення.

Керуючись статтями 248, 254 КАС України, суд

УХВАЛИВ:

В задоволенні заяви Шацької районної державної адміністрації Волинської області про роз'яснення судового рішення в адміністративній справі за позовом Обслуговуючого кооперативу Садівниче товариство до Шацької районної державної адміністрації Волинської області про визнання протиправним та скасування розпорядження, зобов'язання вчинити дії відмовити.

Копію ухвали направити учасникам справи та органу державної виконавчої служби.

Ухвала набирає законної сили в порядку та строки, визначені статтею 256 КАС України, та може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги до Восьмого апеляційного адміністративного суду через Волинський окружний адміністративний суд протягом п'ятнадцяти днів з дня її складення.

Суддя В.М.Валюх

СудВолинський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення25.04.2019
Оприлюднено26.04.2019
Номер документу81426558
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —803/530/18

Ухвала від 25.04.2019

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Валюх Віктор Миколайович

Рішення від 11.06.2018

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Валюх Віктор Миколайович

Ухвала від 14.05.2018

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Валюх Віктор Миколайович

Ухвала від 10.04.2018

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Валюх Віктор Миколайович

Ухвала від 28.03.2018

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Валюх Віктор Миколайович

Ухвала від 26.03.2018

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Дмитрук Валентин Васильович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні