Ухвала
від 30.04.2019 по справі 809/721/18
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

"30" квітня 2019 р. справа № 809/721/18

м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський окружний адміністративний суд у складі:

судді Григорука О.Б.

при секретарі Мула Х.В.,

за участю: представника відповідача (боржника) - ОСОБА_1, представника Управління архітектури, дизайну та містобудівної діяльності Івано-Франківської міської ради - ОСОБА_2,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду питання про заміну сторони виконавчого провадження з виконання виконавчого листа №809/721/18 від 17.10.2018, виданого в адміністративній справі за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Розважально-відпочинковий центр "Гаразд" до Департаменту містобудування, архітектури та культурної спадщини Івано-Франківської міської ради про визнання відмови протиправною та зобов'язання до вчинення дій, -

В С Т А Н О В И В:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Розважально-відпочинковий центр "Гаразд" 18.04.2019 звернулося до суду із заявою про заміну сторони виконавчого провадження №57456644 її правонаступником у справі №809/721/18 за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Розважально-відпочинковий центр "Гаразд" до Департаменту містобудування, архітектури та культурної спадщини Івано-Франківської міської ради про визнання відмови протиправною та зобов'язання до вчинення дій.

Заява мотивована тим, що Виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради та Управління архітектури, дизайну та містобудівної діяльності Івано-Франківської міської ради є правонаступниками Департаменту містобудування, архітектури та культурної спадщини Івано-Франківської міської ради.

Представник відповідача щодо заміни сторони виконавчого провадження заперечив, просив відмовити в задоволенні заяви.

Представник Управління архітектури, дизайну та містобудівної діяльності Івано-Франківської міської ради щодо заміни сторони виконавчого провадження заперечив з підстав, зазначених у письмовому запереченні, просив відмовити в задоволенні заяви (т.2 а.с.90-93).

Представники товариства з обмеженою відповідальністю "Розважально-відпочинковий центр "Гаразд", Відділу примусового виконання рішень управління Державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області та Виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради в судове засідання не з'явилися, хоча про дату, час і місце розгляду даної заяви повідомлялися судом.

Представник Виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради 26.04.2019 звернувся до суду клопотанням про відкладення розгляду справи та подав письмове заперечення на заяву (т.2 а.с.87, 109-110).

Відповідно до частини 2 статті 279 Кодексу адміністративного судочинства України суд розглядає питання про заміну сторони виконавчого провадження в десятиденний строк у судовому засіданні з повідомленням державного виконавця або заінтересованої особи, які звернулися з поданням (заявою), та учасників справи. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

Враховуючи наведене, оскільки представник відповідача прибув у судове засідання, представник позивача та державний виконавець не прибули, при цьому належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду питання про заміну сторони виконавчого провадження, що підтверджується рекомендованими повідомленнями про вручення поштових відправлень (т.2 а.с.106, 122), то судом не встановлено обставин визначених статтею 279 Кодексу адміністративного судочинства України, які б перешкоджали судовому розгляду питання про заміну сторони виконавчого провадження.

Дослідивши матеріали справи, суд зазначає наступне.

Рішенням Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 04.07.2018 у справі №809/721/18 відмовлено в задоволенні адміністративного позову товариства з обмеженою відповідальністю "Розважально-відпочинковий центр "Гаразд" до Департаменту містобудування, архітектури та культурної спадщини Івано-Франківської міської ради про визнання протиправною відмову та зобов'язання до вчинення дій (т.1 а.с.49-55).

Постановою Львівського апеляційного адміністративного суду від 20.09.2018, яка набрала законної сили, рішення Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 04.07.2018 у справі №809/721/18 скасовано. Адміністративний позов товариства з обмеженою відповідальністю "Розважально-відпочинковий центр "Гаразд" - задоволено. Визнано протиправною відмову Департаменту містобудування, архітектури та культурної спадщини Івано-Франківської міської ради у наданні товариству з обмеженою відповідальністю "Розважально-відпочинковий центр "Гаразд" містобудівних умов та обмежень для будівництва розважально-відпочинкового центру «Гаразд» на Південному бульварі в м. Івано-Франківську. Зобов'язано Департамент містобудування, архітектури та культурної спадщини Івано-Франківської міської ради надати товариству з обмеженою відповідальністю "Розважально-відпочинковий центр "Гаразд" містобудівні умови та обмеження на об'єкт, який розташований за адресою Південний бульвар, м. Івано-Франківськ, Івано-Франківська область, площею 4 га (т.1 а.с.110, 114-121).

На виконання вказаної постанови Львівського апеляційного адміністративного суду Івано-Франківським окружним адміністративним судом 17.10.2018 видано виконавчий лист №809/721/18 про зобов'язання Департамент містобудування, архітектури та культурної спадщини Івано-Франківської міської ради надати товариству з обмеженою відповідальністю "Розважально-відпочинковий центр "Гаразд" містобудівні умови та обмеження на об'єкт, який розташований за адресою Південний бульвар, м. Івано-Франківськ, Івано-Франківська область, площею 4 га (т.1 а.с.129, 130, 256).

19.10.2018 Державним виконавцем Відділу примусового виконання рішень управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області прийнято постанову про відкриття виконавчого провадження №57456644 з примусового виконання даного виконавчого листа №809/721/18 (т.2 а.с.38, 39).

29.03.2019 Державним виконавцем Відділу примусового виконання рішень управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області прийнято постанову про закінчення виконавчого провадження №57456644 з виконання вказаного виконавчого листа №809/721/18, виданого Івано-Франківським окружним адміністративним судом 17.10.2018 (т.1 а.с.255, 256).

Виконавче провадження як завершальна стадія судового провадження і примусове виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб) (далі - рішення) - сукупність дій визначених у цьому Законі органів і осіб, що спрямовані на примусове виконання рішень і проводяться на підставах, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією України, цим Законом, іншими законами та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цього Закону, а також рішеннями, які відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню (частина 1 статті 1 Закону України "Про виконавче провадження").

Відповідно до частини 5 статті 15 Закону України "Про виконавче провадження", у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов'язковими тією мірою, якою вони були б обов'язковими для сторони, яку правонаступник замінив. У разі якщо сторона виконавчого провадження змінила найменування (для юридичної особи) або прізвище, ім'я чи по батькові (для фізичної особи), виконавець, за наявності підтверджуючих документів, змінює своєю постановою назву сторони виконавчого провадження.

Згідно частини 1 статті 379 Кодексу адміністративного судочинства України, у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником. Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження (частина 4).

Частиною 1 статті 40 Закону України "Про виконавче провадження" передбачені наслідки закінчення виконавчого провадження, відповідно до частини 1 якої, виконавче провадження, щодо якого винесено постанову про його закінчення, не може бути розпочате знову, крім випадків, передбачених цим Законом.

З викладених положень законодавства слідує, що виконавче провадження як завершальна стадія судового провадження представляє собою процес, який починається з моменту набрання судовим рішенням законної сили і завершується настанням відповідних обставин, передбачених статтею 39 цього Закону.

Поміж цим, у разі якщо постанова виконавця про закінчення виконавчого провадження або визнана судом незаконною чи скасована в установленому законом порядку, виконавче провадження підлягає відновленню за постановою виконавця не пізніше наступного робочого дня з дня одержання виконавцем відповідного рішення (частина 1 статті 41 Закону України "Про виконавче провадження").

Враховуючи наведене, суд може замінити сторону виконавчого провадження до закінчення виконавчого провадження та у разі якщо постанова виконавця про закінчення виконавчого провадження або визнана судом незаконною чи скасована в установленому законом порядку.

Як встановлено, 29.03.2019 Державним виконавцем Відділу примусового виконання рішень управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області прийнято постанову про закінчення виконавчого провадження №57456644 з виконання виконавчого листа №809/721/18, виданого Івано-Франківським окружним адміністративним судом 17.10.2018, про зобов'язання Департамент містобудування, архітектури та культурної спадщини Івано-Франківської міської ради надати товариству з обмеженою відповідальністю "Розважально-відпочинковий центр "Гаразд" містобудівні умови та обмеження на об'єкт, який розташований за адресою Південний бульвар, м. Івано-Франківськ, Івано-Франківська область, площею 4 га (т.1 а.с.255, 256).

При цьому, судом не встановлено обставин з визнання судом незаконною даної постанови про закінчення виконавчого провадження №57456644 від 29.03.2019, чи її скасування в установленому законом порядку.

Оскільки, заміна сторони виконавчого провадження може бути здійснена до закінчення виконавчого провадження, а обставини з визнання судом незаконною постанови про закінчення виконавчого провадження №57456644 від 29.03.2019 чи її скасування в установленому законом порядку відсутні, то немає нормативно визначених підстав для заміни сторони виконавчого провадження №57456644.

Таким чином, суд дійшов до висновку, що у задоволенні заяви товариства з обмеженою відповідальністю "Розважально-відпочинковий центр "Гаразд" про заміну сторони виконавчого провадження №57456644, слід відмовити.

Керуючись статтями 243, 248, 379 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

У Х В А Л И В:

У задоволенні заяви товариства з обмеженою відповідальністю "Розважально-відпочинковий центр "Гаразд" про заміну сторони виконавчого провадження №57456644 з примусового виконання виконавчого листа №809/721/18 від 17.10.2018 - відмовити.

Ухвалу суду за результатами вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження може бути оскаржено в порядку, встановленому Кодексом адміністративного судочинства України.

Відповідно до статей 295, 297, підпункту 15.5 пункту 15 частини 1 Перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України, апеляційна скарга на ухвалу суду подається через Івано-Франківський окружний адміністративний суд або безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом п'ятнадцяти днів з дня складення ухвали в повному обсязі.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом п'ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Суддя Григорук О.Б.

Ухвала складена в повному обсязі 03.05.2019.

Дата ухвалення рішення30.04.2019
Оприлюднено05.05.2019
Номер документу81510141
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —809/721/18

Постанова від 06.08.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Желєзний І.В.

Ухвала від 05.08.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Желєзний І.В.

Ухвала від 22.01.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Саприкіна І.В.

Постанова від 10.12.2019

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Кузьмич Сергій Миколайович

Ухвала від 25.11.2019

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Кузьмич Сергій Миколайович

Ухвала від 25.11.2019

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Кузьмич Сергій Миколайович

Ухвала від 23.10.2019

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Григорук О.Б.

Ухвала від 23.10.2019

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Григорук О.Б.

Ухвала від 15.05.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Берназюк Я.О.

Ухвала від 30.04.2019

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Григорук О.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні