Ухвала
від 23.10.2019 по справі 809/721/18
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

"23" жовтня 2019 р. справа № 809/721/18

м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський окружний адміністративний суд у складі:

судді Григорука О.Б.

при секретарі Королевич О.В.,

за участю: представника позивача (стягувач) - Селяніна В.О., представника Управління архітектури, дизайну та містобудівної діяльності Івано-Франківської міської ради - Устінського А.В., представника Виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради - Максиміва І.І., представник відповідача - не з`явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду питання про заміну сторони виконавчого провадження з виконання виконавчого листа, виданого в адміністративній справі №809/721/18 за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Розважально-відпочинковий центр "Гаразд" до Департаменту містобудування, архітектури та культурної спадщини Івано-Франківської міської ради про визнання відмови протиправною та зобов`язання до вчинення дій, -

В С Т А Н О В И В:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Розважально-відпочинковий центр "Гаразд" 01.10.2019 звернулося до суду із заявою про заміну сторони виконавчого провадження №57456644 її правонаступником у справі №809/721/18 за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Розважально-відпочинковий центр "Гаразд" до Департаменту містобудування, архітектури та культурної спадщини Івано-Франківської міської ради про визнання відмови протиправною та зобов`язання до вчинення дій (т.2 а.с.142-148).

Заява мотивована тим, що функції Департаменту містобудування, архітектури та культурної спадщини Івано-Франківської міської ради з виконання виконавчого листа в даній справі перейшли до Виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради.

Представник позивача заявлене клопотання підтримав з підстав, зазначених у клопотанні, просив замінити сторону виконавчого провадження.

Представник Виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради щодо заміни сторони виконавчого провадження заперечив з обґрунтувань, зазначених у письмовому запереченні (т.3 а.с.23-26), просив відмовити в задоволенні заяви.

Представник Управління архітектури, дизайну та містобудівної діяльності Івано-Франківської міської ради щодо заміни сторони виконавчого провадження заперечив.

Представник Відділу примусового виконання рішень управління Державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області в судове засідання не з`явився, хоча про дату, час і місце розгляду даної заяви повідомлявся судом.

Відповідно до частини 2 статті 379 Кодексу адміністративного судочинства України, суд розглядає питання про заміну сторони виконавчого провадження в десятиденний строк у судовому засіданні з повідомленням державного виконавця або заінтересованої особи, які звернулися з поданням (заявою), та учасників справи. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

Враховуючи наведене, судом не встановлено обставин визначених статтею 379 Кодексу адміністративного судочинства України, які б перешкоджали судовому розгляду питання про заміну сторони виконавчого провадження.

Дослідивши матеріали адміністративної справи, суд зазначає наступне.

Рішенням Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 04.07.2018 у справі №809/721/18 відмовлено в задоволенні адміністративного позову товариства з обмеженою відповідальністю "Розважально-відпочинковий центр "Гаразд" до Департаменту містобудування, архітектури та культурної спадщини Івано-Франківської міської ради про визнання протиправною відмову та зобов`язання до вчинення дій (т.1 а.с.49-55).

Постановою Львівського апеляційного адміністративного суду від 20.09.2018, яка набрала законної сили, рішення Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 04.07.2018 у справі №809/721/18 скасовано. Адміністративний позов товариства з обмеженою відповідальністю "Розважально-відпочинковий центр "Гаразд" - задоволено. Визнано протиправною відмову Департаменту містобудування, архітектури та культурної спадщини Івано-Франківської міської ради у наданні товариству з обмеженою відповідальністю "Розважально-відпочинковий центр "Гаразд" містобудівних умов та обмежень для будівництва розважально-відпочинкового центру «Гаразд» на Південному бульварі в м. Івано-Франківську. Зобов`язано Департамент містобудування, архітектури та культурної спадщини Івано-Франківської міської ради надати товариству з обмеженою відповідальністю "Розважально-відпочинковий центр "Гаразд" містобудівні умови та обмеження на об`єкт, який розташований за адресою Південний бульвар, м. Івано-Франківськ, Івано-Франківська область, площею 4 га (т.1 а.с.110, 114-121).

На виконання вказаної постанови Львівського апеляційного адміністративного суду Івано-Франківським окружним адміністративним судом 17.10.2018 видано виконавчий лист №809/721/18 про зобов`язання Департамент містобудування, архітектури та культурної спадщини Івано-Франківської міської ради надати товариству з обмеженою відповідальністю "Розважально-відпочинковий центр "Гаразд" містобудівні умови та обмеження на об`єкт, який розташований за адресою Південний бульвар, м. Івано-Франківськ, Івано-Франківська область, площею 4 га (т.1 а.с.129, 130, 256).

19.10.2018 Державним виконавцем Відділу примусового виконання рішень управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області прийнято постанову про відкриття виконавчого провадження №57456644 з примусового виконання даного виконавчого листа №809/721/18 (т.2 а.с.38, 39).

Державним виконавцем Відділу примусового виконання рішень управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області 29.03.2019 прийнято постанову про закінчення виконавчого провадження №57456644 з виконання вказаного виконавчого листа №809/721/18, виданого Івано-Франківським окружним адміністративним судом 17.10.2018 (т.1 а.с.255, 256).

30.09.2019 постановою головного державного виконавця Відділу примусового виконання рішень управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області відновлено виконавче провадження №57456644 з примусового виконання даного виконавчого листа про зобов`язання Департамент містобудування, архітектури та культурної спадщини Івано-Франківської міської ради надати товариству з обмеженою відповідальністю "Розважально-відпочинковий центр "Гаразд" містобудівні умови та обмеження на об`єкт, який розташований за адресою Південний бульвар, м. Івано-Франківськ, Івано-Франківська область, площею 4 га (т.3 а.с.21).

Згідно статті 1 Закону України "Про виконавче провадження" виконавче провадження як завершальна стадія судового провадження і примусове виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб) (далі - рішення) - сукупність дій визначених у цьому Законі органів і осіб, що спрямовані на примусове виконання рішень і проводяться на підставах, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією України, цим Законом, іншими законами та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цього Закону, а також рішеннями, які відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню.

Частинами 1, 3 статті 15 Закону України "Про виконавче провадження" визначено, що сторонами виконавчого провадження є стягувач і боржник. Стягувачем є фізична або юридична особа чи держава, на користь чи в інтересах яких видано виконавчий документ.

Відповідно до частини 5 статті 15 Закону України "Про виконавче провадження" у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Згідно частини 1 статті 379 Кодексу адміністративного судочинства України, у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

З наведеного нормативного визначення слідує, що виконавче провадження є однією зі стадій судового провадження, яка його завершує. Ця стадія розпочинається з набранням судовим рішенням законної сили або за інших умов, установлених законом. Сторони судового провадження на стадії виконавчого провадження набувають відповідної процесуальної якості, користуються правами та несуть певні обов`язки, зумовлені статусом сторони. За законом на стадії виконавчого провадження можлива заміна сторони виконавчого провадження. Така заміна є прийнятною, зокрема, у правовідносинах, що допускають правонаступництво. При цьому законодавством установлено головну умову, за якої обов`язки боржника може бути перекладено на іншу особу, - це вибуття сторони виконавчого провадження.

Правонаступництво у сфері управлінської діяльності органів державної влади (публічне правонаступництво) передбачає повне або часткове передання (набуття) адміністративної компетенції одного суб`єкта владних повноважень (суб`єкта публічної адміністрації) до іншого або внаслідок припинення первісного суб`єкта, або внаслідок повного чи часткового припинення його адміністративної компетенції.

Визначальним фактором для встановлення факту публічного правонаступництва є перехід функцій.

Вказана правова позиція висловлена у постанові Верховного Суду у складі судової палати Касаційного адміністративного суду від 11.10.2019 у справі №812/1408/16 та в постанові Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду справа від 17.08.2018 в справі №1570/43/2012.

Відповідно до частини 5 статті 242 Кодексу адміністративного судочинства України при виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування норм права, викладені в постановах Верховного Суду.

В даному випадку для встановлення факту публічного правонаступництва визначальним фактором є перехід функцій від Департаменту містобудування, архітектури та культурної спадщини Івано-Франківської міської ради до Виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради.

Згідно пункту 1 рішення 22 сесії Івано-Франківської міської ради сьомого демократичного скликання №383-22 від 14.12.2018 припинено Департамент містобудування, архітектури та культурної спадщини Івано-Франківської міської ради (код ЄДРПОУ 40216470), шляхом його ліквідації. Пунктами 5 і 6 вказаного рішення вирішено створити Управління архітектури, дизайну та містобудівної діяльності Івано-Франківської міської ради, та затверджено Положення про Управління архітектури, дизайну та містобудівної діяльності Івано-Франківської міської ради (т.2, а.с.236-249).

Відповідно до пункту 1.5 вказаного Положення про Управління архітектури, дизайну та містобудівної діяльності Івано-Франківської міської ради Виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради є уповноваженим органом містобудування та архітектури з питань видачі містобудівних умов та обмежень для проектування об`єкта будівництва.

Судом не встановлено, а сторонами не доведено наявності факту нечинності вказаного рішення №383-22 від 14.12.2018, яке опубліковане на офіційному веб-сайті Івано-Франківської міської ради (веб адреса: http://www.namvk.if.ua/dt/307515/).

Таким чином, функції Департаменту містобудування, архітектури та культурної спадщини Івано-Франківської міської ради щодо видачі містобудівних умов та обмежень для проектування об`єкта будівництва перейшли до Виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради.

За таких обставин, необхідно замінити сторону виконавчого провадження Департамент містобудування, архітектури та культурної спадщини Івано-Франківської міської ради на Виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради.

Керуючись статтями 243, 248, 379 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

У Х В А Л И В:

Замінити сторону виконавчого провадження ВП №57456644 - Департамент містобудування, архітектури та культурної спадщини Івано-Франківської міської ради на Виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради (код 04054346, вул. Грушевського, 21, м. Івано-Франківськ, 76004) у виконавчому провадженні ВП №57456644.

Ухвалу суду за результатами вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження може бути оскаржено в порядку, встановленому Кодексом адміністративного судочинства України.

Відповідно до статей 295, 297, підпункту 15.5 пункту 15 частини 1 Перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України, апеляційна скарга на ухвалу суду подається через Івано-Франківський окружний адміністративний суд або безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом п`ятнадцяти днів з дня складення ухвали в повному обсязі.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Суддя Григорук О.Б.

Ухвала складена в повному обсязі 28.10.2019.

Дата ухвалення рішення23.10.2019
Оприлюднено30.10.2019
Номер документу85219951
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —809/721/18

Постанова від 06.08.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Желєзний І.В.

Ухвала від 05.08.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Желєзний І.В.

Ухвала від 22.01.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Саприкіна І.В.

Постанова від 10.12.2019

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Кузьмич Сергій Миколайович

Ухвала від 25.11.2019

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Кузьмич Сергій Миколайович

Ухвала від 25.11.2019

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Кузьмич Сергій Миколайович

Ухвала від 23.10.2019

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Григорук О.Б.

Ухвала від 23.10.2019

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Григорук О.Б.

Ухвала від 15.05.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Берназюк Я.О.

Ухвала від 30.04.2019

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Григорук О.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні