Ухвала
від 06.05.2019 по справі 922/2289/17
СХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

СХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

проспект Незалежності, 13, місто Харків, 61058

УХВАЛА

"06" травня 2019 р. Справа № 922/2289/17

Колегія суддів у складі: головуючий суддя Здоровко Л.М., суддя Бородіна Л.І., суддя Плахов О.В.,

розглянувши у приміщенні Східного апеляційного господарського суду апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Бізнес Елемент" (вх.№997 Х/2) на рішення Господарського суду Харківської області від 27.02.2019, ухвалене у приміщенні Господарського суду Харківської області суддею Рильовою В.В., час проголошення рішення - 11:52год., дата складання повного тексту рішення - 06.03.2019, у справі № 922/2289/17

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Бізнес Елемент", м. Харків,

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача, Приватне акціонерне товариство "ХЕМЗ-ІРЕС", м. Харків,

до Приватного акціонерного товариства "Українська пожежно-страхова компанія", м. Київ, в особі Харківського відділення Центрального регіонального управління Приватного акціонерного товариства "Українська пожежно-страхова компанія", м. Харків,

про стягнення 22 500, 00грн

ВСТАНОВИЛА:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Бізнес елемент" звернулося до Господарського суду Харківської області з позовом до Приватного акціонерного товариства "Українська пожежно-страхова компанія" в особі Харківського відділення Центрального регіонального управління ПАТ "Українська пожежно-страхова компанія" про стягнення з відповідача, як страховика, страхового відшкодування на суму 46 500, 00грн відповідно до договору добровільного страхування відповідальності перед третіми особами серії 220/02 №048/211/0000018/16/ВА від 29.08.2016.

Рішенням Господарського суду Харківської області від 25.09.2017 позовні вимоги задоволено частково; стягнуто з ПрАТ "Українська пожежно-страхова компанія" в особі Харківського відділення Центрального регіонального управління Приватного акціонерного товариства "Українська пожежно-страхова компанія" на користь ТОВ "Бізнес елемент" страхове відшкодування в розмірі 22 500, 00грн та судові витрати зі сплати судового збору в сумі 774, 40грн; в іншій частині позову відмовлено.

Постановою Харківського апеляційного господарського суду від 21.11.2017 апеляційну скаргу залишено без задоволення, рішення Господарського суду Харківської області від 25.09.2017 у справі № 922/2289/17 - без змін.

Постановою Верховного Суду від 06.07.2018 скаргу ПрАТ "Українська пожежно-страхова компанія" задоволено частково, постанову Харківського апеляційного господарського суду від 21.11.2017 та рішення Господарського суду Харківської області від 25.09.2017 у справі № 922/2289/17 скасовано; справу №922/2289/17 направлено на новий розгляд до Господарського суду Харківської області.

20.11.2018 до місцевого господарського суду надійшла заява ТОВ "Бізнес елемент" про зменшення позовних вимог, в якій позивач просить суд стягнути з ПрАТ "Українська пожежно-страхова компанія" в особі Харківського відділення Центрального регіонального управління Приватного акціонерного товариства "Українська пожежно-страхова компанія" страхове відшкодування в розмірі 22 500, 00грн.

Рішенням Господарського суду Харківської області від 27.02.2019 у задоволенні позову Товариства з обмеженою відповідальністю "Бізнес елемент" до Приватного акціонерного товариства "Українська пожежно-страхова компанія" в особі Харківського відділення Центрального регіонального управління ПАТ "Українська пожежно-страхова компанія" про стягнення страхового відшкодування на суму 22 500, 00грн відмовлено; судові витрати зі сплати судового збору залишено за позивачем.

Не погодившись з рішенням місцевого господарського суду, позивач звернувся до Східного апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій посилаючись на порушення судом норм матеріального та процесуального права, просить оскаржуване рішення скасувати і ухвалити нове про задоволення позовних вимог; судові витрати просить покласти на відповідача.

Ухвалою Східного апеляційного господарського суду від 03.04.2019 було встановлено, що додані до апеляційної скарги документи не відповідають вимогам Господарського процесуального кодексу України, виходячи з такого.

Статтею 258 Господарського процесуального кодексу України встановлено вимоги до форми і змісту апеляційної скарги.

Частиною 3 статті 258 цього Кодексу визначено, що до апеляційної скарги додаються, зокрема докази сплати судового збору.

Правові засади справляння судового збору, платників, об'єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору визначає Закон України "Про судовий збір".

Відповідно до підпункту 7 пункту 2 частини 2 статті 4 Закону України "Про судовий збір" (у чинній редакції) за подання до господарського суду апеляційної скарги на рішення суду справляється судовий збір у розмірі 150 відсотків ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви.

Згідно підпункту 1 пункту 2 частини 2 статті 4 Закону України "Про судовий збір" (у редакції, що діяла станом на дату подання позовної заяви) за подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру ставка судового збору становить 1, 5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 150 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Як вбачається із матеріалів справи, позивачем у відповідності до вимог чинного законодавства сплачено судовий збір за подання до господарського суду позовної заяви у розмірі 1 600, 00грн (1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що був встановлений станом на дату звернення з позовною заявою).

Навіть із поданням заяви про зменшення позовних вимог ставка судового збору не може становить менше, ніж 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відтак, ставка судового збору за подання апеляційної скарги на рішення суду становить 2 400, 00грн (1 600, 00грн * 150%).

Проте, згідно матеріалів апеляційної скарги, апелянтом до апеляційної скарги додані докази сплати судового збору лише у розмірі 1 161, 00грн.

Отже, дослідивши матеріали апеляційної скарги та додані до неї документи, судом в ухвалі від 03.04.2019 встановлено, що додані до апеляційної скарги документи не відповідають вимогам Господарського процесуального кодексу України, оскільки апелянтом до апеляційної скарги не додані докази сплати судового збору за подання апеляційної скарги на рішення суду у встановленому законом розмірі.

Відповідно до статті 260 Господарського процесуального кодексу України, до апеляційної скарги, яка оформлена з порушенням вимог, встановлених статтею 258 цього Кодексу, застосовуються положення статті 174 цього Кодексу, відповідно, апеляційну скаргу було залишено без руху.

Постановлено апелянту усунути встановлені судом при поданні апеляційної скарги недоліки протягом 10 днів з дня вручення апелянту ухвали про залишення апеляційної скарги без руху.

Роз'яснено апелянту, що при невиконанні вимог даної ухвали, апеляційна скарга вважається неподаною та повертається апелянту.

Ухвалу надіслано Товариству з обмеженою відповідальністю "Бізнес Елемент" на адресу, зазначену в апеляційній скарзі і Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (61057, м. Харків, вул. Чернишевського, будинок 10).

Проте, 12.04.2019 поштовий конверт з ухвалою Східного апеляційного господарського суду від 03.04.2019 про залишення апеляційної скарги без руху було повернуто на адресу суду із зазначенням причини повернення 11.04.2019 "інші причини - адресат відсутній".

Судова колегія зазначає, що згідно з пунктом 4 частини 6 статті 242 Господарського процесуального кодексу України днем вручення судового рішення є день проставлення у поштовому відділенні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, повідомленою цією особою суду.

За змістом пунктів 116, 117 Правил надання послуг поштового зв'язку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 № 270, у разі невручення рекомендованого листа з позначкою "Судова повістка" з поважних причин рекомендований лист разом з бланком повідомлення про вручення повертається за зворотною адресою не пізніше ніж через п'ять календарних днів з дня надходження листа до об'єкта поштового зв'язку місця призначення із зазначенням причин невручення.

Відповідно до частин 3, 7 статті 120 Господарського процесуального кодексу України, виклики і повідомлення здійснюються шляхом вручення ухвали в порядку, передбаченому цим Кодексом для вручення судових рішень. Учасники судового процесу зобов'язані повідомляти суд про зміну свого місцезнаходження чи місця проживання під час розгляду справи. У разі відсутності заяви про зміну місця проживання ухвала про повідомлення чи виклик надсилається учасникам судового процесу, які не мають офіційної електронної адреси, та за відсутності можливості сповістити їх за допомогою інших засобів зв'язку, які забезпечують фіксацію повідомлення або виклику, за останньою відомою суду адресою і вважається врученою, навіть якщо відповідний учасник судового процесу за цією адресою більше не знаходиться або не проживає.

Отже, у разі якщо ухвалу про вчинення відповідної процесуальної дії направлено судом за належною адресою, тобто повідомленою суду стороною, і повернуто підприємством зв'язку з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення, інші причини тощо, то вважається, що адресат повідомлений про вчинення відповідної процесуальної дії.

Судом апеляційної інстанції належним чином та у відповідності до вимог Господарського процесуального кодексу України надіслано на адресу апелянта, яка зазначена ним в апеляційній скарзі і Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, ухвалу про залишення апеляційної скарги без руху.

Проте, сам лише факт не отримання апелянтом ухвали, яку суд, з дотриманням вимог процесуального закону, йому надіслав за належною адресою та яка повернулася в суд у зв'язку з її неотриманням адресатом, не може вважатися поважною причиною неподання апелянтом у встановлений судом строк доказів усунення недоліків, зазначених в ухвалі суду від 03.04.2019 про залишення апеляційної скарги без руху, оскільки зумовлена не об'єктивними причинами, а суб'єктивною поведінкою сторони щодо отримання кореспонденції, яка надходила на його адресу.

Крім того, в силу приписів статей 2, 4 Закону України "Про доступ до судових рішень", кожен має право на доступ до судових рішень у порядку, визначеному цим Законом.

Це право забезпечується офіційним оприлюдненням судових рішень на офіційному веб-порталі судової влади України в порядку, встановленому цим Законом. Судові рішення, внесені до Реєстру, є відкритими для безоплатного цілодобового доступу на офіційному веб-порталі судової влади України.

Звернувшись до апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою на рішення Господарського суду Харківської області від 27.02.2019, апелянт, перш за все, мав опікуватись щодо поданої ним апеляційної скарги і не був позбавлений можливості дізнатись в Єдиному державному реєстрі судових рішень про подальший перебіг питання щодо розгляду судом його апеляційної скарги.

Враховуючи вищевикладене, судова колегія доходить висновку, що ані у встановлений судом 10-денний строк (11.04.2019 + 10 днів), ані станом на 06.05.2019 (суд враховує можливий поштовий перебіг надсилання документів, а також вихідні та святкові дні) до апеляційного господарського суду від апелянта не надійшли докази усунення недоліків при поданні апеляційної скарги, встановлені судом в ухвалі про залишення апеляційної скарги без руху від 03.04.2019.

Наведене вище є підставою для її повернення без розгляду як такої, що не відповідає вимогам процесуального закону щодо доданих до апеляційної скарги документів.

Згідно з витягом з протоколу повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 03.05.2019, у зв'язку з відпусткою судді Лакізи В.В., для розгляду даної справи сформовано колегію суддів у складі: головуючий суддя Здоровко Л.М., суддя Бородіна Л.І., суддя Плахов О.В.

Відповідно до частини 6 статті 260 Господарського процесуального кодексу України, питання про повернення апеляційної скарги суд апеляційної інстанції вирішує протягом п'яти днів з дня надходження апеляційної скарги або з дня закінчення строку на усунення недоліків.

Враховуючи викладене та керуючись ст. 234, 258, 260 Господарського процесуального кодексу України, колегія суддів Східного апеляційного господарського суду

УХВАЛИЛА:

Повернути апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Бізнес Елемент" на рішення Господарського суду Харківської області від 27.02.2019 у справі №922/2289/17 без розгляду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями і може бути оскаржена в касаційному порядку протягом двадцяти днів.

Додаток апелянту: апеляційна скарга з додатками на 21 аркуші, у тому числі, описи вкладення у цінний лист та поштові квитанції на 9арк. та квитанція №11966А14D1 від 25.03.2019 про сплату судового збору у розмірі 1 161, 00грн на 1арк.

Головуючий суддя Л.М. Здоровко

Суддя Л.І. Бородіна

Суддя О.В. Плахов

СудСхідний апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення06.05.2019
Оприлюднено07.05.2019
Номер документу81529546
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —922/2289/17

Постанова від 02.09.2019

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Тихий Павло Володимирович

Ухвала від 04.07.2019

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Тихий Павло Володимирович

Ухвала від 06.05.2019

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Здоровко Людмила Миколаївна

Ухвала від 03.04.2019

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Здоровко Людмила Миколаївна

Рішення від 27.02.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Рильова В.В.

Ухвала від 25.02.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Рильова В.В.

Ухвала від 29.01.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Рильова В.В.

Ухвала від 15.01.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Рильова В.В.

Ухвала від 11.12.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Рильова В.В.

Ухвала від 28.11.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Рильова В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні