Ухвала
від 06.05.2019 по справі 913/246/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ 61022 м. Харків, пр. Науки, буд.5, тел./факс 702-10-79 inbox@lg.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

06 травня 2019 року м.Харків Справа № 913/246/19

Провадження №14/913/246/19

Господарський суд Луганської області у складі судді Лісовицького Є.А.,

розглянувши матеріали позовної заяви

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Луганське енергетичне об'єднання , м.Луганськ,

до відповідача Державного підприємства Станично - Луганське досвідне лісомисливське господарство , смт. Станиця Луганська Станичного Луганського району Луганської області,

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача - Товариство з обмеженою відповідальністю Землевпорядна фірма Лан , м.Старобільськ Луганської області

про стягнення 22 478 грн. 30 коп.

в с т а н о в и в:

Товариство з обмеженою відповідальністю Луганське енергетичне об'єднання (далі - позивач) звернулось до Господарського суду Луганської області з позовною заявою, в якій просить суд стягнути з Державного підприємства Станично - Луганське досвідне лісомисливське господарство (далі - відповідач) заборгованість за договором поруки №2/48/У-108-16 від 01.04.2016 в загальній сумі 22478 грн. 30 коп., з яких:

- 15450 грн. 18 коп. - основний борг;

- 5747 грн. 47 коп. - інфляційні нарахування;

- 1280 грн. 65 коп. - 3% річних.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на неналежне виконання відповідачем умов трьохстороннього договору поруки №2/48/У-108-16 від 01.04.2016, відповідно до якого позивач солідарно із відповідачем зобов'язалися відповідати перед ТОВ Землевпорядна фірма Лан (первісний кредитор) за виконання відповідачем зобов'язань за договором на виконання робіт від 30.03.2016 №53/46, укладеного між відповідачем та первісним кредитором (далі - основний договір) в частині оплати відповідачем вартості робіт, передбаченої основним договором в сумі, яка не перевищує 15450 грн. 18 коп.

Відповідачем не здійснено оплату виконаних за основним договором робіт, тому 21.06.2016 від первісного кредитора на адресу позивача надійшла вимога №105/с2 про виконання позивачем за боржника зобов'язання за основним договором в частині оплати грошових коштів в сумі 15450 грн. 18 коп., в рахунок оплати за виконані первісним кредитором роботи по основному договору.

Розглянувши матеріали позовної заяви, господарський суд визнав їх достатніми для прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі.

Позивачем у позовній заяві зазначено про участь третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача - Товариство з обмеженою відповідальністю Землевпорядна фірма Лан .

Суд дослідивши матеріали позовної заяви, дійшов до висновку про необхідність залучення до участі у справі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача з огляду на наступне.

Відповідно до приписів ст. 50 Господарського процесуального кодексу України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов'язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Якщо суд при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права і обов'язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Треті особи, які не заявляють самостійних вимог, мають процесуальні права та обов'язки, встановлені ст. 42 Господарського процесуального кодексу України.

Згідно з ч. 4 ст. 50 Господарського процесуального кодексу України про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов'язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Між Товариством з обмеженою відповідальністю Луганське енергетичне об'єднання (позивач у справі), Державним підприємством Станично - Луганське досвідне лісомисливське господарство (відповідач у справі) та Товариством з обмеженою відповідальністю Землевпорядна фірма Лан (первісний кредитор) уклали трьохсторонній договір поруки №2/48/У-108-16 від 01.04.2016.

Відповідно до умов вказаного договору, позивач солідарно із відповідачем зобов'язалися відповідати перед ТОВ Землевпорядна фірма Лан (первісний кредитор) за виконання відповідачем зобов'язань за договором на виконання робіт від 30.03.2016 №53/46, укладеного між відповідачем та первісним кредитором (далі - основний договір) в частині оплати відповідачем вартості робіт, передбаченої основним договором в сумі, яка не перевищує 15450 грн. 18 коп.

На виконання умов основного договору, сторонами (первісним кредитором та відповідачем у справі) був підписаний акт приймання - передачі виконаних робіт із землеустрою до договору від 30.03.2016 №53/46.

Відповідачем не здійснено оплату виконаних за основним договором робіт, тому 21.06.2016 від первісного кредитора на адресу позивача надійшла вимога №105/с2 про виконання позивачем за боржника зобов'язання за основним договором в частині оплати грошових коштів в сумі 15450 грн. 18 коп., в рахунок оплати за виконані первісним кредитором роботи по основному договору.

Відтак, позивачем виконано вищезазначену вимогу первісного кредитора, шляхом здійснення 25.06.2016 оплати на користь первісного кредитора коштів в сумі 15450 грн. 18 коп. за виконані первісним кредитором роботи, передбачені основним договором.

З урахуванням викладених вище обставин, оскільки рішення по даній справі може вплинути на ТОВ Землевпорядна фірма Лан , суд вважає за необхідне залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача - Товариства з обмеженою відповідальністю Землевпорядна фірма Лан (92703, Луганська область, Старобільський район, м.Старобільськ, вул. Трудова, 12 А, офіс 8, код ЄДРПОУ 30877868).

Позивачем в позовній заяві заявлено клопотання про розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження.

Розглянувши вказане клопотання позивача, суд дійшов висновку про відмову в його задоволенні з огляду на наступне.

Згідно приписів ст. 12 Господарського процесуального кодексу України господарське судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку наказного провадження, позовного провадження (загального або спрощеного).

Спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи.

Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Згідно з ч. 1 ст. 249 Господарського процесуального кодексу України, клопотання позивача про розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження подається у письмовій формі одночасно з поданням позовної заяви або може міститися у ній.

У відповідності до ч. 1 ст. 250 Господарського процесуального кодексу України, питання про розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження суд вирішує в ухвалі про відкриття провадження у справі.

Позивачем заявлено до стягнення 22478 грн. 30 коп., що відповідно до п. 1 ч. 5 ст. 12 Господарського процесуального кодексу України визначається, як малозначна справа.

Відповідно до ч. 1 ст. 247 Господарського процесуального кодексу України малозначні справи розглядаються в порядку спрощеного позовного провадження.

Проте, слід зазначити, що при вирішенні питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження суд враховує: 1) ціну позову; 2) значення справи для сторін; 3) обраний позивачем спосіб захисту; 4) категорію та складність справи; 5) обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначити експертизу, викликати свідків тощо; 6) кількість сторін та інших учасників справи; 7) чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес; 8) думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження (ч. 3 ст. 247 Господарського процесуального кодексу України).

Враховуючи обставини справи, дослідивши подані позивачем докази, суд дійшов висновку, що дану справу недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні у зв'язку з її складністю, тому в задоволенні клопотання позивача про розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження слід відмовити та відкрити провадження у справі за правилами загального позовного провадження у відповідності до абз. 2 ч. 3 ст. 12 Господарського процесуального кодексу України.

З огляду на викладене, керуючись ст. ст. 12, 120, 176, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

у х в а л и в:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

2. У задоволенні клопотання позивача про розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження відмовити.

3. Розгляд справи здійснювати за правилами загального позовного провадження.

4 . Залучити до участі у справі у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача - Товариство з обмеженою відповідальністю Землевпорядна фірма Лан (92703, Луганська область, Старобільський район, м.Старобільськ, вул. Трудова, 12 А, офіс 8, код ЄДРПОУ 30877868).

5. Підготовче засідання призначити на 27.05.2019 о 10 год. 00 хв.

Судове засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Луганської області за адресою: м. Харків, проспект Науки, буд. 5, зал судових засідань №205 .

6. Встановити відповідачу строк для подачі відзиву на позовну заяву, з урахуванням вимог ст. 165 Господарського процесуального кодексу України, до 23.05.2019.

7. Встановити третій особі строк для подачі письмових пояснень щодо відзиву на позовну заяву, з урахуванням вимог ст. 168 Господарського процесуального кодексу України, до 27.05.2019 , пояснення надіслати сторонам, докази надіслання подати суду.

8. При направленні у судове засідання уповноважених представників сторін, останнім мати при собі відповідно до ст. 60 Господарського процесуального кодексу України документи, що підтверджують повноваження представників.

Звертаємо увагу учасників судового процесу , що всі копії документів, що додаються до матеріалів справи повинні бути належним чином засвідчені. Крім того, п. 5.27 Уніфікованої системи організаційно-розпорядчої документації (ДСТУ 4163-2003) передбачено, що відмітка про засвідчення копії документа складається зі слів "Згідно з оригіналом", назви, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів та прізвища, дати засвідчення копії; засвідчуватись повинна кожна сторінка документу з відтиском печатки підприємства, установи, організації, іншої юридичної особи.

Учасники справи мають можливість отримувати процесуальні документи в електронному вигляді паралельно з документами у паперовому вигляді.

Для отримання процесуальних документів в електронному вигляді потрібно:

1. Зареєструватися в системі обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу (завести поштову скриньку електронного суду), розміщену на офіційному веб-порталі судової влади України за адресою: mail.gov.ua.

2. Подати до суду заявку про отримання процесуальних документів в електронному вигляді, яку необхідно роздрукувати на офіційному веб-порталі судової влади України у вищевказаному розділі.

Процесуальні документи у відповідній справі, що видані після дати подання вказаної заявки до суду, будуть надходити в електронному вигляді на зареєстровану електронну адресу учасника судового процесу в домені mail.gov.ua, зазначену в заявці.

Повідомити сторонам, що інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: (https://court.gov.ua/FAIR).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання 06.05.2019 та оскарженню не підлягає.

Суддя Є.А. Лісовицький

Дата ухвалення рішення06.05.2019
Оприлюднено07.05.2019
Номер документу81530246
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —913/246/19

Рішення від 08.07.2019

Господарське

Господарський суд Луганської області

Лісовицький Є.А.

Ухвала від 01.07.2019

Господарське

Господарський суд Луганської області

Лісовицький Є.А.

Ухвала від 18.06.2019

Господарське

Господарський суд Луганської області

Лісовицький Є.А.

Ухвала від 27.05.2019

Господарське

Господарський суд Луганської області

Лісовицький Є.А.

Ухвала від 20.05.2019

Господарське

Господарський суд Луганської області

Лісовицький Є.А.

Ухвала від 06.05.2019

Господарське

Господарський суд Луганської області

Лісовицький Є.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні