Рішення
від 11.04.2019 по справі 320/6719/18
МЕЛІТОПОЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Дата документу 11.04.2019

Справа № 320/6719/18

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 квітня 2019 року Мелітопольський міськрайонний суд Запорізької області у складі:

головуючого судді Купавської Н.М.

за участю секретаря Діденко Т.Ю.

позивача ОСОБА_1

представника позивача ОСОБА_2

представника відповідача Китаєва В . І .

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Мелітополі цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Обслуговуючого кооперативу Акація 1990 про визнання рішення загальних зборів кооперативу частково незаконним та скасування його,

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з позовом до Обслуговуючого кооперативу Акація 1990 (далі - ОК Акація 1990 ), в якому після уточнення підстав позову просить визнати незаконним та скасувати рішення загальних зборів ОК Акація 1990 , оформлене протоколом № 22 від 04.11.2017, в частині виключення його з числа членів ОК Акація 1990 та просить зобов`язати поновити його в членстві кооперативу та стягнути судові витрати.

В судовому засіданні позивач та його представник наполягали на позові лише в частині визнання незаконним та скасуванні рішення загальних зборів щодо виключення ОСОБА_1 з членів кооперативу та стягненні судових витрат. При цьому вони зазначають, що позивача як члена кооперативу не повідомляли про дату, місце, час проведення та порядок денний загальних зборів ОК Акація 1990 , чим було порушено його право особисто брати участь на цих зборах під час розгляду питань відносно нього особисто. Проводилися збори у відсутність кворуму, що суперечить ЗУ Про кооперацію .

Представник відповідача Кітаєв В.І. в судовому засіданні позов не визнав та пояснив, що позивача він особисто запрошував на збори у телефонному режимі, але той кинув слухавку і не з`явився. За два тижні до зборів він вивішував повідомлення, яке було надруковане великим шрифтом, що також підтверджується присутніми і зазначено у протоколі. За тиждень до оголошення вони проводять Раду правління, де вирішують питання, які потім зазначають в повідомленні на проведення зборів. На самих зборах присутніми були 34 члени кооперативу з загальної кількості 150 членів кооперативу. По питанню виключення ОСОБА_1 з членів кооперативу у зв`язку з розкраданням та несплатою заборгованості по електроенергії проголосували одностайно і як наслідок його було виключено з членства.

Заслухавши пояснення сторін та розглянувши справу в межах заявлених уточнених позовних вимог на підставі наданих сторонами доказів суд приходить до висновку про повне задоволення позову з наступних підстав.

Взаємини між сторонами регулюються нормами ЦК України, Законом України Про кооперацію .

Закон України Про кооперацію визначає правові, організаційні, економічні та соціальні основи функціонування кооперації в Україні.

Відповідно до ст. 2 Закону України Про кооперацію обслуговуючий кооператив - кооператив, який утворюється шляхом об`єднання фізичних та/або юридичних осіб для надання послуг переважно членам кооперативу, а також іншим особам з метою провадження їх господарської діяльності.

Основними принципами кооперації згідно із ст.4 Закону України Про кооперацію є, зокрема, безпосередня участь членів кооперативної організації у її діяльності, рівного права голосу під час прийняття рішень (один член кооперативу один голос).

Відповідно до ст.13 Закону України Про кооперацію членство в кооперативі припиняється у разі, зокрема, несплати внесків у порядку, визначеному статутом кооперативу.

Відповідно до ч.2 ст.15 Закону України Про кооперацію до компетенції загальних зборів членів кооперативу належить, зокрема, затвердження рішення правління або голови правління про прийняття нових членів та припинення членства.

Разом з тим, ч.9 ст.15 Закону України Про кооперацію встановлює, що загальні збори членів кооперативу правомочні вирішувати питання, якщо на них присутні більше половини його членів, а збори уповноважених - за наявності не менше двох третин уповноважених.

Відповідно до ст.8 названого Закону правовим документом, який регулює діяльність кооперативу є Статут кооперативу.

Як встановлено в судовому засіданні та підтверджується матеріалами справи за адресою: м.Мелітополь, вул.Інтеркультурна, 142 , функціонує ОК Акація 1990 , ЄДРПОУ 26530635. Відповідно Статуту відповідача, затвердженого загальними зборами членів кооперативу 21.12.2016, кооператив є неприбутковою організацією, створений об`єднанням громадян для задоволення особистих потреб власників індивідуальних земельних ділянок, його членів, захисту і представлення їхніх інтересів у державних, комерційних, суспільних і інших установах і організаціях (п.1.2).

Вищим органом управління кооперативу є загальні збори членів кооперативу або збори уповноважених членів кооперативу. Загальні збори правомочні, якщо на них присутні більше половини його членів, а збори уповноважених за наявності більше двох третин уповноважених (п.6.1, 6.2 Статуту).

Згідно п.6.1 про дату, місце, час проведення та порядок денний загальних зборів члени кооперативу повинні бути повідомлені не пізніше ніж за 10 днів до визначеного строку їх проведення.

Виключно до компетенції загальних зборів членів кооперативу належить вирішення питання про виключення з членства. (п.6.1).

Відповідно до п.4.3 статуту при умові несплати членських внесків більше 2-х місяців (без вагомих причин) член кооперативу може бути відключений від водо- та енергопостачання. Кооператив має право виключити винного з членів кооперативу.

Судом встановлено, що позивача було прийнято в члени ОК Акація 1990 та йому було видано членську книжку (а.с.4).

Однак, 04.11.2017 на загальних зборах кооперативу було вирішено серед інших питань виключити ОСОБА_1 з членів кооперативу Акація 1990 через крадіжку електроенергії та небажання платити за використану електроенергію. На підтвердження правомірності виключення позивача з членів ОК відповідно до встановленої Статутом процедури припинення членства в кооперативі представник відповідача надав протокол №22 від 04.11.2017 /а.с.53-55/.

З протоколу загальних зборів ОК Акація 1990 від 04.11.2017 вбачається, що на ньому були присутні 34 члени кооперативу за кількістю ділянок 67. По 3-му питанню Про заходи щодо збереження та економії електроенергії виступив голова засідання ОК ОСОБА_3 , який повідомив, що ОСОБА_1 розкрадає електроенергію та відмовляється оплачувати використані кВт електроенергії. А тому, на голосування було поставлено питання про виключення ОСОБА_1 з членів кооперативу. Результати голосування: за - одноголосно, проти - не має.

Але, як пояснив в судовому засіданні відповідач загальна кількість членів кооперативу близько 150 чоловік, тоді як присутні були лише 34 члени, що є менше необхідної присутності більшості половини його членів (п.6.2 статуту).

Безумовною підставою для визнання недійсними рішення загальних зборів у зв`язку з прямою вказівкою закону є прийняття загальними зборами рішення за відсутності кворуму для проведення загальних зборів чи прийняття рішень. Указаної правової позиції дотримується Верховний Суд України у своїй постанові у справі № 11/192/10 від 16.05.2011.

За змістом статті 15 Закону України Про кооперацію і статуту кооперативу для проведення загальних зборів членів кооперативу і прийняття цими зборами правомочних рішень необхідно дотриматися процедури і строків скликання загальних зборів, забезпечити особисту присутність на зборах більшості від загальної кількості членів кооперативу та особисте голосування більшості (простої чи кваліфікованої) присутніх на зборах членів кооперативу при прийнятті рішення.

Право окремих членів кооперативу на участь у загальних зборах і голосуванні при прийнятті рішення є порушеним та підлягає захисту у випадку їхньої відсутності на зборах через недотримання органами кооперативу вимог закону і статуту кооперативу про порядок скликання і проведення зборів. (Правова позиція Верховного Суду України у справі № 6-10 цс14 )

При цьому, суд звертає увагу на інші порушення, допущені під час проведення загальних зборів членів кооперативу 04.11.2017.

П. 18 Постанови Пленуму Верховного Суду України №13 Про практику розгляду судами корпоративних спорів від 24 жовтня 2008 року роз`яснено, що безумовною підставою для визнання недійсними рішень загальних зборів у зв`язку з прямою вказівкою закону є: - прийняття загальними зборами рішення за відсутності кворуму для проведення загальних зборів чи прийняття рішення (статті 41, 42, 59, 60 Закону про господарські товариства); - прийняття загальними зборами рішень з питань, не включених до порядку денного загальних зборів товариства (частина четверта статті 43 Закону про господарські товариства).

В судовому засіданні представник відповідача не довів того, що позивача було належно повідомлено про проведення загальних зборів. З долученого протоколу загальних зборів вбачається, що в порядку денному зборів відсутнє питання про виключення ОСОБА_1 з членів кооперативу.

З`ясувавши повно, всебічно та обєктивно обставини справи, оцінивши надані сторонами докази у їх сукупності, проаналізувавши вищевикладені норми діючого законодавства суд вважає, що представником відповідача не доведено законності прийняття рішення про припинення членства позивача в ОК, суду не надано належних та допустимих доказів на підтвердження дотримання процедури припинення членства позивача в ОК, зокрема, правомочності загальних зборів, на яких вирішувалось це питання, оскільки в них брали участь менше половини всіх членів кооперативу, що є порушенням вимог ст.15 Закону України Про кооперацію та положень пункту 6.2 Статуту кооперативу, а також належне повідомлення про проведення загальних зборів та включення в порядок денний питання про виключення з членства позивача.

Таким чином, суд вважає, що рішення, прийняте загальними зборами членів кооперативу 04.11.2017 в частині виключення ОСОБА_1 з членства, є незаконним, а тому, позов в цій частині підлягає задоволенню.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України належить стягнути з відповідача на користь позивача витрати по сплаті судового збору у сумі 704 грн. 80 коп.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 12,13, 81, 89, 264, 265, 268 ЦПК України, ст.ст.166 ЦК України, ст.ст.8, 13, 15, 16 Закону України "Про кооперацію", суд

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 до Обслуговуючого кооперативу Акація 1990 про визнання рішення загальних зборів кооперативу частково незаконним та скасування його задовольнити повністю.

Визнати незаконним та скасувати рішення загальних зборів Обслуговуючого кооперативу Акація 1990 , оформлене протоколом № 22 від 04.11.2017, в частині виключення ОСОБА_1 з числа членів Обслуговуючого кооперативу Акація 1990 .

Стягнути з Обслуговуючого кооперативу Акація 1990 на користь ОСОБА_1 витрати на сплату судового збору у розмірі 704 грн 80 коп.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржене до апеляційного суду Запорізької області протягом 30 днів з дня складення повного судового рішення.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , проживає за адресою: АДРЕСА_2 .

Відповідач: Обслуговуючий кооператив Акація 1990 , код ЄДРПОУ 26530635, розташований за адресою: вул.Інтеркультурна,142 в м.Мелітополі.

СУДДЯ:

Дата ухвалення рішення11.04.2019
Оприлюднено09.05.2019
Номер документу81592697
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання рішення загальних зборів кооперативу частково незаконним та скасування його

Судовий реєстр по справі —320/6719/18

Рішення від 11.04.2019

Цивільне

Мелітопольський міськрайонний суд Запорізької області

Купавська Н. М.

Рішення від 11.04.2019

Цивільне

Мелітопольський міськрайонний суд Запорізької області

Купавська Н. М.

Ухвала від 23.01.2019

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Лапій С.М.

Ухвала від 03.01.2019

Цивільне

Мелітопольський міськрайонний суд Запорізької області

Купавська Н. М.

Ухвала від 22.12.2018

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Лапій С.М.

Ухвала від 05.10.2018

Цивільне

Мелітопольський міськрайонний суд Запорізької області

Купавська Н. М.

Ухвала від 05.10.2018

Цивільне

Мелітопольський міськрайонний суд Запорізької області

Купавська Н. М.

Ухвала від 21.08.2018

Цивільне

Мелітопольський міськрайонний суд Запорізької області

Купавська Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні