Ухвала
від 07.05.2019 по справі 694/656/18
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 22-ц/793/838/19

УХВАЛА

про залишення апеляційної скарги без руху

07 травня 2019 р. м. Черкаси

Апеляційний суд Черкаської області в особі судді Василенко Л.І., розглянувши апеляційну скаргу ОСОБА_1 на рішення Звенигородського районного суду Черкаської області від 01 квітня 2019 року у справі за позовом Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького до ОСОБА_1 , треті особи Управління Північного офісу Держаудитслужби в Черкаській області, відділ освіти Черкаської районної державної адміністрації, про стягнення одноразової адресної грошової допомоги,

в с т а н о в и в :

Рішенням Звенигородського районного суду Черкаської області від 01 квітня 2019 року позов задоволено. Стягнуто з ОСОБА_1 на користь Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького суму одноразової грошової допомоги у розмірі 6090 грн., втрати від інфляції в сумі 1676.17 грн., 3% річних у сумі 303 грн. та понесені судові витрати по сплаті судового збору у розмірі 1762 грн.

Не погоджуючись із вказаним рішенням суду ОСОБА_1 подала 06 травня 2019 року апеляційну скаргу в якій просила рішення Звенигородського районного суду Черкаської області від 01 квітня 2019 року скасувати та відмовити у задоволенні позову. Судові витрати, понесені нею у зв`язку із розглядом справи покласти на позивача.

В апеляційній скарзі міститься клопотання про зменшення розміру судового збору, який підлягає до сплати за подання апеляційної скарги і встановити його у сумі 1057,20 грн. (розмір судового збору, який підлягає сплаті за подання апеляційної скарги фізичною особою).

Відповідно до ч. ч. 1, 3 ст. 136 ЦПК України суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на визначений строк у порядку, передбаченому законом, але не більше як до ухвалення судового рішення у справі. З підстав, зазначених у частині першій цієї статті, суд у порядку, передбаченому законом, може зменшити розмір належних до сплати судових витрат, пов`язаних з розглядом справи, або звільнити від їх сплати.

Згідно ч. 2 ст. 8 Закону України Про судовий збір суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

Частиною 1 ст. 8 Закону України Про судовий збір встановлено, що враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі, зокрема, за таких умов: 1) розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік; або позивачами є: а) військовослужбовці; б) батьки, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю, якщо інший з батьків ухиляється від сплати аліментів; в) одинокі матері (батьки), які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю; г) члени малозабезпеченої чи багатодітної сім`ї.

Як роз`яснено в п. 29 постанови пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ № 10 від 17 жовтня 2014 року Про застосування судами законодавства про судові витрати у цивільних справах відповідно до статті 8 Закону N 3674-VI та статті 82 ЦПК єдиною підставою для відстрочення або розстрочення сплати судового збору є врахування судом майнового стану сторони, тобто фізичної або юридичної особи (наприклад, довідка про доходи, про склад сім`ї, про наявність на утриманні непрацездатних членів сім`ї, банківські документи про відсутність на рахунку коштів, довідка податкового органу про перелік розрахункових та інших рахунків тощо). Клопотання про відстрочення або розстрочення сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення від його сплати може бути викладене в заяві чи скарзі, які подаються до суду, або окремим документом. Особа, яка заявляє відповідне клопотання, згідно зі статтею 10 ЦПК повинна навести доводи і подати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджав (перешкоджає) сплаті нею судового збору у встановленому законодавством порядку і розмірі.

В підтвердження свого майнового стану ОСОБА_1 надала копію трудової книжки, з якої вбачається, що з 23 вересня 2016 року вона звільнилась за власним бажанням згідно ст. 38 КЗпП України.

Проте, суд звертає увагу на те, що відповідно до приведеного законодавства, звільнення від оплати судового збору чи його зменшення можливе за умови наявності беззаперечних доказів, які підтверджували б матеріальний стан платника, а саме розмір річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік та, що розмір судового збору перевищував 5 відсотків такого доходу.

За таких обставин, скаржником не доведені належними доказами наявність підстав, передбачених ст.136 ЦПК України та ст. 8 Закону України Про судовий збір для звільнення від сплати судового збору.

Відповідно до Закону України Про судовий збір № 3674-VI від 08 липня 2011 року (із змінами та доповненнями), розмір ставок судового збору з позовних заяв майнового характеру, які подані юридичною особою складає 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Згідно ст. 4 Закону України Про судовий збір , за подання до суду апеляційної скарги на рішення суду судовий збір справляється у розмірі 150 відсотків ставки, що підлягає сплаті при поданні позовної заяви.

З огляду на викладене за подання зазначеної апеляційної скарги розмір судового збору, який необхідно сплатити становить 2643 грн. (1762 x 150%).

До апеляційної скарги додана квитанція 0.0.1344736071.1 від 06 травня 2019 року про сплату судового збору в розмірі 1057,21 грн., тобто сума, яку необхідно доплатити становить 1585,79 грн.

Таким чином, у відповідності до вимог ст. 185, ст. 357 ЦПК України, апеляційну скаргу необхідно залишити без руху, надавши термін для усунення вказаних в ухвалі недоліків, а саме надати належні докази майнового стану ОСОБА_1 або доплатити 1585,79 грн. не пізніше десяти днів з моменту отримання особою, яка подає апеляційну скаргу, копії ухвали суду.

Керуючись ст.ст. 185, 357 ЦПК України,

у х в а л и в :

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 на рішення Звенигородського районного суду Черкаської області від 01 квітня 2019 року у справі за позовом Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького до ОСОБА_1 , треті особи Управління Північного офісу Держаудитслужби в Черкаській області, відділ освіти Черкаської районної державної адміністрації, про стягнення одноразової адресної грошової допомоги - залишити без руху.

Надати скаржнику строк для усунення недоліків апеляційної скарги, а саме надання належних доказів майнового стану ОСОБА_1 або доплати 1585,79 грн. судового збору на протязі десяти днів з моменту отримання копії ухвали Апеляційного суду Черкаської області.

Копію ухвали направити скаржнику для виконання.

В разі не усунення недоліків зазначених в ухвалі суду апеляційна скарга вважатиметься неподаною і буде повернута.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Л.І. Василенко

СудАпеляційний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення07.05.2019
Оприлюднено09.05.2019
Номер документу81595048
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —694/656/18

Постанова від 10.07.2019

Цивільне

Апеляційний суд Черкаської області

Фетісова Т. Л.

Ухвала від 20.06.2019

Цивільне

Апеляційний суд Черкаської області

Фетісова Т. Л.

Ухвала від 21.06.2019

Цивільне

Апеляційний суд Черкаської області

Фетісова Т. Л.

Ухвала від 19.06.2019

Цивільне

Апеляційний суд Черкаської області

Василенко Л. І.

Ухвала від 29.05.2019

Цивільне

Апеляційний суд Черкаської області

Василенко Л. І.

Ухвала від 27.05.2019

Цивільне

Апеляційний суд Черкаської області

Василенко Л. І.

Ухвала від 07.05.2019

Цивільне

Апеляційний суд Черкаської області

Василенко Л. І.

Ухвала від 08.04.2019

Цивільне

Звенигородський районний суд Черкаської області

Дудніченко В. М.

Рішення від 04.04.2019

Цивільне

Звенигородський районний суд Черкаської області

Дудніченко В. М.

Рішення від 01.04.2019

Цивільне

Звенигородський районний суд Черкаської області

Дудніченко В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні