Ухвала
від 08.05.2019 по справі 752/9079/19
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 752/9079/19

Провадження № 1-кс/752/4637/19

У Х В А Л А

Іменем України

08.05.2019 року Голосіївський районний суд міста Києва

у складі слідчого судді - ОСОБА_1

за участю секретаря ОСОБА_2

розглянувши у закритому судовому засіданні матеріали клопотання старшого слідчого з ОВС 3 відділу слідчого управління Головного управляння СБ України у м. Києві та Киівській області ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку в рамках кримінального провадження № 22018101110000103 від 30.05.2018 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 258-5, ч. 2 ст. 364, ч. 3 ст. 369 КК України,

Встановив:

В провадження слідчого судді Голосіївського районного суду м. Києва 07.05.2019 року надійшло вказане клопотання, погоджене прокурором у кримінальному провадженні ОСОБА_4 , в якому слідчий просить надати дозвілна проведенняобшуку квартириза адресою: АДРЕСА_1 ,за місцемфактичного проживання ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,яка направі власностізареєстрована за ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , з метоювиявлення тафіксації відомостейпро обставинивчинення кримінальногоправопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 258-5 КК України, та відшукання знарядь кримінального правопорушення і їх вилучення, зокрема: предметів та документів, які містять відомості про обставини здійснення перерахунку (переправлення) грошових коштів в національній та іноземних валютах до тимчасово окупованих територій Луганської та Донецької областей; фінансування незаконних збройних формувань, терористичних організацій, їх груп та окремих терористів «ЛНР» та «ДНР»; грошових коштів в національній та іноземній валютах, призначених для переправлення до тимчасово окупованих територій Луганської та Донецької областей; документів, які підтверджують здійснення валютно обмінних операцій та фінансово-господарської діяльності на тимчасово окупованих територіях Луганської та Донецької областей; документів, які підтверджують купівлю, продаж і перевезення грошових коштів на вказані території; персональних комп`ютерів, ноутбуків, планшетів, електронних накопичувачів інформації, мобільних телефонів із відомостями про вчинення вказаного в описовій частині даного клопотання кримінального правопорушення; печаток і штампів фізичних і юридичних осіб, діяльність яких пов`язана із фінансуванням тероризму, блокнотів, записників та аркушів паперу, на яких наявні рукописні або машинописні записи щодо обставин вчинення розслідуваного кримінального правопорушення.

Клопотання обґрунтовано тим, що слідчим управлінням Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області здійснюється досудове розслідування кримінального провадження № 22018101110000103 від 30.05.2018 року, зареєстрованого у Єдиному реєстрі досудових розслідувань за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 258-5, ч. 2 ст. 364, ч. 3 ст. 369 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що громадяни України з числа мешканців м. Києва та Київської області, із залученням ряду підконтрольних суб`єктів підприємницької діяльності, зареєстрованих в Україні, здійснюють фінансово господарську діяльність з метою фінансового та матеріального забезпечення терористичних організацій «ЛНР» та «ДНР», а виручені від такої діяльності грошові кошти спрямовують до вказаних терористичних організацій, в тому числі, для фінансування незаконних збройних формувань.

Також встановлено, що до однієї з таких груп входять ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (ІПН НОМЕР_1 ), ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_3 (ІПН НОМЕР_2 ), ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (ІПН НОМЕР_3 ).

В період з 2014 року по даний час на території міста Луганськ функціонує ТОВ «Луганський лікеро-горілчаний завод «Луга-Нова» (код ЄДРПОУ 30996128), яке сплачує всі необхідні податки та збори до бюджету самопроголошеної «ЛНР». Власниками вказаного ТОВ, в різних частинах, є громадяни України ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 та ОСОБА_5 .

Як вбачається з матеріалів кримінального провадження, в період липня-жовтня 2014 року ОСОБА_8 , ОСОБА_9 та ОСОБА_5 вступили в злочинну змову із лідерами незаконних збройних формувань, та починаючи із січня-лютого 2014 року фінансували, надавали засоби та приймали участь в захопленні РФ та терористичною організацією «ЛНР» території Луганської області, проведенні незаконного референдуму та збройному конфлікті на сході України.

Крім цього, за наявною інформацією, ОСОБА_8 , ОСОБА_9 та ОСОБА_5 , діючи за вказівкою кураторів із спецслужб РФ, фінансували та на даний час фінансують діяльність терористичної організації «ЛНР».

Зокрема, за вказівкою ОСОБА_8 , його син ОСОБА_9 , який проживає на території міста Києва, через підконтрольні йому юридичні особи: ТОВ «Богема 2016» (код ЄДРПОУ 40817700), ТОВ «Ділова Ідея» (код ЄДРПОУ 42013897), здійснює обготівкування та накопичення грошових коштів, отриманих від незаконної діяльності ТОВ «Луга-Нова», так як на території самопроголошеної «ЛНР» у зв`язку з відсутністю нормального функціонування банківської системи, немає можливості отримувати платежі у безготівковій формі за поставлену ТОВ «Луга-Нова» до Расійської Федерації та так званої «ДНР» алкогольну продукцію.

В подальшому, акумульовані ОСОБА_9 грошові кошти, останній, як особисто так і через ОСОБА_5 , передає на непідконтрольну українській владі територію Луганської області, з яких сплачуються збори та відрахування до бюджету самопроголошеної «ЛНР», надається фінансова допомога окремим терористичним групам «ЛНР», тобто, фінансується їх протиправна діяльність на шкоду державній безпеці України.

Оперативним підрозділомв ходівиконання дорученняслідчого такожвстановлено,що ізвказаних коштівздійснювалась «передвиборчакомпанія» кандидатав «ГоловиЛНР» ОСОБА_8 ,який повністюпідтримує тає близькоюособою лідерабойовиків,«Глави ЛНР» ОСОБА_11 .Крім того,26.11.2018року заучасті «в.о.міністра промисловостіі торгівліЛНР» колективуТОВ «Луганськийлікеро-горілчанийзавод «Луга-Нова»представлено ОСОБА_9 ,як директорапідприємства,оскільки колишнійкерівник ТОВ ОСОБА_8 планує зайнятиполітичну посадув «урядіЛНР».

Слідчим зазначено, що ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (ІПН НОМЕР_3 ), зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 . Фактично проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Слідчий вказує на необхідність зясування обставин вчинення злочину та що іншим способом отримати вказані відомості не представляється можливим, а також на наявність достатніх підстав вважати, що за вишевказаною адресою можуть зберігатися відшукуванні предмети, документи та грошові кошти, які мають значення для досудового розслідування, а відомості, які у них містяться, можуть бути доказами під час судового розгляду.

В судове засідання слідчий (прокурор) не прибув, подав заяву про розгляд клопотання в його відсутність, вимоги клопотання підтримав та просив його задовольнити з викладених підстав.

Фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснювалось на підставі ч.4 ст. 107 КПК України, через неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь в судовому провадженні.

Вивчивши доводи клопотання та матеріали, якими клопотання обґрунтовано, вважаю, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Не перешкоджає розгляду данного клопотання слідчого той факт, що 22.12.2018 року ухвалою слідчого судді Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_12 було надано дозвіл на проведення обшуку за вищевказаною адресою, оскільки слідчим зазначено, що виконати дану ухвалу у строк один місяць не виявилось можливим. Вимогами ч.6 ст. 234 КПК України встановлена заборона повторно звертатися до слідчого судді з клопотанням на обшук того самого житла чи іншого володіння особи лише у випадку відмови в задоволенні такого клопотання. Також постановою від 21.04.2019 року керівника органу досудового розслідування про зміну складу групи слідчих визначено місце проведення досудового розслідування, яким є місце знаходження 4 відділу СУ ГУ СБ України у м. Києві та Київській області за адресою: м. Київ, пров. Задорожний, 2, тобто, клопотання подано в межах територіальної юрисдикції Голосіївського районного суду м. Києва.

Згідно ч. 2 ст. 30 Конституції України не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду

Відповідно до ст. 2 КПК України завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Згідно з положеннями ч. 1 ст. 233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установлених частиною третью циєї статті.

Відповідно до ч. 1 ст.234КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте в результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Матеріали кримінальногопровадження свідчать,що за адресою: АДРЕСА_1 можуть зберігатися речі і документи, які містять інформацію про обставини вчиненого кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 258-5 КК України, і можуть бути доказами у даному кримінальному провадженні.

За встановлених обставин обшук є найбільш доцільним і ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування.

Відповідно до інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно № 148376384 від 06.12.2018 року право власності на нерухоме майно за адресою: АДРЕСА_1 , зареєстроване за ОСОБА_6 (ІПН НОМЕР_4 ) та ОСОБА_7 (ІПН НОМЕР_5 ).

Враховуючи наведені правові підстави та встановлені за матеріалами клопотання обставини, слідчий судддя дійшов висновку, що клопотання слідчого в даному кримінальному провадженні про надання дозволу на обшук підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 9, 233-236, 309 КПК України, слідчий суддя -

Ухвалив:

Клопотання старшого слідчому в ОВС 3 відділу слідчого управління Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором у кримінальному провадженні ОСОБА_4 задовольнити.

Надати старшому слідчому в ОВС 3 відділу слідчого управління Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області ОСОБА_3 та слідчим групи слідчих, які здійснюють досудове розслідування кримінального провадження № 22018101110000103: ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19

дозвіл на обшук квартири за адресою: АДРЕСА_1 , за місцем фактичного проживання ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка на праві власності зареєстрована за ОСОБА_6 (ідентифікаційний код НОМЕР_4 ) та ОСОБА_7 (ідентифікаційний код НОМЕР_5 ), з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення та відшукання знарядь кримінального правопорушення і їх вилучення, зокрема: предметів та документів, які містять відомості про обставини здійснення перерахунку (переправлення) грошових коштів в національній та іноземних валютах до тимчасово окупованих територій Луганської та Донецької областей; фінансування незаконних збройних формувань, терористичних організації їх груп та окремих терористів «ЛНР» та «ДНР»; грошових коштів в національній та іноземній валютах, призначених для переправлення до тимчасово окупованих територій Луганської та Донецької областей; документів, які підтверджують здійснення валютно обмінних операцій та фінансово-господарської діяльності на тимчасово окупованих територіях Луганської та Донецької областей; документів, які підтверджують купівлю, продаж і перевезення грошових коштів на вказані території; персональних комп`ютерів, ноутбуків, планшетів, електронних накопичувачів інформації, мобільних телефонів із відомостями про вчинення вказаного в описовій частині даного клопотання кримінального правопорушення; печаток і штампів фізичних і юридичних осіб, діяльність яких пов`язана із фінансуванням тероризму, блокнотів, записників та аркушів паперу, на яких наявні рукописні або машинописні записи щодо обставин вчинення розслідуваного кримінального правопорушення.

Визначити строк дії ухвали тривалістю один місяць, який обчислювати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

СудГолосіївський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення08.05.2019
Оприлюднено16.02.2023
Номер документу81595255
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —752/9079/19

Вирок від 30.03.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Ухвала від 24.06.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Шевченко Т. М.

Ухвала від 02.06.2020

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Юрдига Ольга Степанівна

Ухвала від 15.05.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Шкірай М. І.

Постанова від 20.02.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Колдіна О. О.

Постанова від 20.02.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Колдіна О. О.

Постанова від 18.02.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Колдіна О. О.

Ухвала від 12.02.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Хоменко В. С.

Ухвала від 18.02.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Хоменко В. С.

Ухвала від 12.12.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні