Ухвала
від 25.04.2019 по справі 760/26371/18
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №760/26371/18

Провадження №2/760/5492/19

У Х В А Л А

І М Е Н Е М УКРАЇНИ

25 квітня 2019 року Солом`янський районний суд м. Києва у складі:

головуючого судді Кушнір С.І.

за участю секретаря Гаєвської С.В.,

розглянувши заяву представника відповідача ОСОБА_1 про розгляд справи за правилами загального позовного провадження у цивільній справі за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , третя особа: Моторне (транспортне) страхове бюро України про відшкодування майнової та моральної шкоди, завданої внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_2 в жовтні 2018 р. звернувся до суду з позовною заявою до відповідача ОСОБА_3 , в якій, з урахуванням поданої 06.11.2018 р. позовної заяви (в новій редакції) на виконання вимогу ухвали суду від 16.10.2018 р. про залишення позовної заяви без руху, просить:

Стягнути з ОСОБА_3 на його користь на відшкодування матеріальної шкоди, завданої внаслідок дорожньо-транспортної пригоди загальну суму - 143129,34 грн., з яких: 108104,09 грн. - шкода, визначена станом на 03.12.2015 р.; 35025,25 грн. - інфляційні втрати позивача.

Ухвалою суду від 29.11.2018 р., відкрито спрощене позовне провадження в цивільній справі за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , третя особа: Моторне (транспортне) страхове бюро України про відшкодування майнової та моральної шкоди, завданої внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, та призначено судове засідання для розгляду справи по суті в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін.

В ухвалі було визначено учасникам судового розгляду строки на подання відзиву на позов, відповіді на відзив, заперечень та пояснень щодо позову в порядку передбаченим статтями 179-181 ЦПК України.

15.04.2019 р. до суду від відповідача ОСОБА_3 надійшов відзив на позовну заяву про відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок дорожньо-транспортної пригоди.

17.04.2019 р. до суду від представника третьої особи МТСБУ надійшли письмові пояснення.

В судовому засіданні представник відповідача ОСОБА_3 - ОСОБА_1 заявила клопотання про розгляд справи за правилами загального позовного провадження, оскільки відповідач не погоджується з сумою відшкодування, позовні вимоги не визнає, вважає, що сума, яка підлягає стягненню на користь позивача в частині матеріального збитку не є безспірною та остаточною, підлягає з`ясуванню та уточненню з залученням судового експерта, у зв`язку з чим необхідно по справі призначити експертизу. В зв`язку з чим, представник відповідача просила замінити судове засідання для розгляду справи по суті за правилами спрощеного провадження на підготовче судове засідання за правилами загального провадження, оскільки справа є достатньо складною та для повного і всебічного дослідження обставин справи необхідно справу розглядати в порядку загального позовного провадження.

Представник відповідача ОСОБА_3 - ОСОБА_4 підтримала клопотання.

Представник позивача Ремеза В.В. в судовому засіданні заперечував проти задоволення заявленого клопотання та розгляду справи за правилами загального позовного провадження.

Статтею 19 ЦПК України визначено, що суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

Цивільне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку: - наказного провадження; - позовного провадження (загального або спрощеного); - окремого провадження.

Спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ, що виникають з трудових відносин, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи. Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Відповідно до ч.ч. 1-3 ст. 274 ЦПК України у порядку спрощеного позовного провадження розглядаються справи: 1) малозначні справи ; 2) що виникають з трудових відносин.

У порядку спрощеного позовного провадження може бути розглянута будь-яка інша справа, віднесена до юрисдикції суду, за винятком справ, зазначених у частині четвертій цієї статті.

При вирішенні питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження суд враховує: 1) ціну позову; 2) значення справи для сторін; 3) обраний позивачем спосіб захисту; 4) категорію та складність справи; 5) обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначити експертизу, викликати свідків тощо; 6) кількість сторін та інших учасників справи; 7) чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес; 8) думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Згідно ч.ч. 4, 5 ст. 274 ЦПК України, в порядку спрощеного позовного провадження не можуть бути розглянуті справи у спорах: 1) що виникають з сімейних відносин, крім спорів про стягнення аліментів та поділ майна подружжя; 2) щодо спадкування; 3) щодо приватизації державного житлового фонду; 4) щодо визнання необґрунтованими активів та їх витребування відповідно до глави 12 цього розділу; 5) в яких ціна позову перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; 6) інші вимоги, об`єднані з вимогами у спорах, вказаних у пунктах 1-5 цієї частини.

Суд відмовляє у розгляді справи за правилами спрощеного позовного провадження або постановляє ухвалу про розгляд справи за правилами загального позовного провадження, якщо після прийняття судом до розгляду заяви позивача про збільшення розміру позовних вимог або зміни предмета позову відповідна справа не може бути розглянута за правилами спрощеного позовного провадження.

Статтею 277 ЦПК України визначено, що питання про розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження суд вирішує в ухвалі про відкриття провадження у справі.

У випадку, передбаченому частиною другою статті 274 цього Кодексу, за наслідками розгляду відповідного клопотання позивача суд з урахуванням конкретних обставин справи може:

1) задовольнити клопотання та визначити строк відповідачу для подання заяви із запереченнями щодо розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження; або

2) відмовити в задоволенні клопотання та розглянути справу за правилами загального позовного провадження.

Якщо суд за результатами розгляду клопотання позивача дійде висновку про розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження, він зазначає про це в ухвалі про відкриття провадження у справі.

Якщо відповідач в установлений судом строк подасть заяву із запереченнями проти розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження, суд залежно від обґрунтованості заперечень відповідача постановляє ухвалу про: 1) залишення заяви відповідача без задоволення; 2) розгляд справи за правилами загального позовного провадження та заміну засідання для розгляду справи по суті підготовчим засіданням.

Якщо відповідач не подасть у встановлений судом строк такі заперечення, він має право ініціювати перехід до розгляду справи за правилами загального позовного провадження лише у випадку, якщо доведе, що пропустив строк з поважних причин.

Якщо суд вирішив розглянути справу в порядку спрощеного позовного провадження, але в подальшому постановив ухвалу про розгляд справи за правилами загального позовного провадження, розгляд справи починається зі стадії відкриття провадження у справі. У такому випадку повернення до розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження не допускається.

Частини друга - шоста цієї статті не застосовуються, якщо відповідно до цього Кодексу справа підлягає розгляду тільки в порядку спрощеного провадження.

Судом встановлено, що наведені представником відповідача заперечення проти розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження є необґрунтованими, зокрема, не встановлюють необхідність розгляду справи за правилами загального позовного провадження.

Так, представником відповідача, заявляючи клопотання про розгляд справи в порядку загального позовного провадження, не наведено підстав, які б перешкоджали розглядати справу в порядку спрощеного позовного провадження, а також не доведено необхідність призначення справи в порядку загального позовного провадження.

Заявлені позовні вимоги про відшкодування майнової та моральної шкоди, завданої внаслідок дорожньо-транспортної пригоди стосуються вимог, які розглядаються в порядку спрощеного позовного провадження.

При вирішенні питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження судом було враховано положення ст. 274 ЦПК України.

Таким чином, з огляду на предмет спору, що виник між сторонами, характер спірних правовідносин, предмет доказування та з урахуванням документів, що містяться в матеріалах справи, суд вважає за необхідне клопотання представника відповідача про розгляд справи за правилами загального позовного провадження залишити без задоволення.

При цьому, суд звертає увагу учасників справи на те, що вони не позбавлені права надати суду заяви/клопотання по суті справи і докази, які вважають за необхідне, у строки визначені ухвалою суду від 29.11.2018 р. та процесуальним законодавством України.

Керуючись, ст.ст. 19, 260, 274, 277 ЦПК України, суд,

У Х В А Л И В:

Залишити без задоволення заяву представника відповідача ОСОБА_1 про розгляд справи за правилами загального позовного провадження у цивільній справі за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , третя особа: Моторне (транспортне) страхове бюро України про відшкодування майнової та моральної шкоди, завданої внаслідок дорожньо-транспортної пригоди.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Кушнір С.І.

СудСолом'янський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення25.04.2019
Оприлюднено11.05.2019
Номер документу81632626
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —760/26371/18

Рішення від 04.03.2024

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Кушнір С. І.

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Кушнір С. І.

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Кушнір С. І.

Рішення від 04.03.2024

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Кушнір С. І.

Ухвала від 03.03.2020

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Кушнір С. І.

Ухвала від 25.04.2019

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Кушнір С. І.

Ухвала від 29.11.2018

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Кушнір С. І.

Ухвала від 16.10.2018

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Кушнір С. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні