Рішення
від 06.05.2019 по справі 656/63/19
ІВАНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 656/63/19

Номер провадження 2/656/44/19

28.01.2019

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06 травня 2019 року Іванівський районний суд Херсонської області у складі:

головуючого судді Ковальчук Т.М.

за участі:

секретаря Костенко Н.С.

прокурора Каховської місцевої прокуратури Херсонської області Кутіщевої І.В.

представника позивача - Головного управління Держгеокадастру у Херсонській області Кобець А.П.

представника позивача - Агайманської сільської ради Іванівського району Херсонської області Новік Є.В.

відповідача ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт.Іванівка Херсонської області в режимі відеоконференції цивільну справу за позовом прокурора Каховської місцевої прокуратури Херсонської області в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Херсонській області, Агайманської сільської ради Іванівського району Херсонської області до ОСОБА_1 про стягнення шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельної ділянки, зобов`язання звільнити самовільну зайняту земельну ділянку та її повернення,

В С Т А Н О В И В :

Керівник Каховської місцевої прокуратури Херсонської області в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Херсонській області, Агайманської сільської ради Іванівського району Херсонської області звернувся до суду з позовом до ОСОБА_1 про стягнення шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельної ділянки, зобов`язання звільнити самовільну зайняту земельну ділянку та її повернення.

Позов обґрунтовує тим, що під час проведення перевірки дотримання вимог земельного законодавства, державним інспектором відділу контролю за використанням та охороною земель у Чаплинському, Новотроїцькому, Іванівському, Генічеському районах Управління з контролю за використанням та охороною земель Головного управління Держгеокадатсру в Херсонській області (далі - державний інспектор) було встановлено, що ОСОБА_1 самовільно зайняв земельну ділянку сільськогосподарського призначення із земель державної та комунальної власності, загальною площею 29,98 га, в т.ч 19,98 га знаходиться в межах с.Агаймани Іванівського району Херсонської області та 10 га за межами населеного пункту під посів озимої пшениці без правовстановлюючих документів. Вказаний факт зафіксовано в Акті перевірки дотримання вимог земельного законодавства від 10 жовтня 2017 року №459-ДК/595/АП/09/01/-17 та в Акті обстеження земельної ділянки №459-ДК/194/АО/10/01/17 від 10.10.2017 року.

21.03.2018 року державним інспектором відносно ОСОБА_1 складено протокол про адміністративне правопорушення, передбаченого ч.1 ст.53-1 КУпАП, який відповідачу було вручено особисто 04.04.2018 року та постановою від 04.04.2018 року провадження закрито у зв`язку із закінченням на момент розгляду справи про адміністративне правопорушення строків, передбачених ст.38 КУпАП.

Посилаючись на самовільне зайняття і використання відповідачем земельної ділянки із земель державної та комунальної власності за відсутності документів, що засвідчують його право власності або право користування вищезазначеною земельною ділянкою, що є порушенням ст.ст. 125, 126 Земельного Кодексу України, внаслідок чого сільській раді було завдано істотної шкоди, яка добровільно не відшкодована. Позивач, відповідно до ч. 2 ст. 152 ЗК України, просив стягнути з ОСОБА_1 на користь Агайманської сільської ради Іванівського району Херсонської області заподіяну шкоду в розмірі 49685 грн. 19 коп., обрахованому відповідно до Методики визначення розміру шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельних ділянок, використання ділянок не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву без спеціального дозволу, затвердженого Постановою КМУ від 25.078.2007 року №963.

Крім того, зобов`язати відповідача повернути земельну ділянку державної форми власності сільськогосподарського призначення, площею 10 га, яка розташована за межами населеного пункту на території Агайманської сільської ради Іванівського району Херсонської області, вартістю 243020 грн. - Головному управлінню Держгеокадастру у Херсонській області та повернути земельну ділянку комунальної форми власності сільськогосподарського призначення, площею 19,98 га, яка розташована в межах с.Агаймани, Іванівського району, Херсонської області, вартістю 427871,70 грн. - Агайманській сільській раді Іванівського району Херсонської області та стягнути з відповідача понесені судові витрати по сплаті судового збору в розмірі 5763 грн.

Прокурор Каховської місцевої прокуратури Херсонської області Кутіщева І.В. в судовому засіданні позов підтримала, посилаючись на обставини викладені в ньому та просила його задовольнити.

Представник Головного управління Держгеокадастру у Херсонській області Кобець А.П. позовні вимоги підтримала та просила їх задовольнити.

Представник Агайманської сільської ради Іванівського району Херсонської області Новік Є.В. позов підтримав та просив задовольнити.

Відповідач ОСОБА_1 позов визнав частково, пояснивши, що дійсно з жовтня 2017 року обробляв вказані земельні ділянки без відповідних правовстановлюючих документів. Він звертався до Агайманської сільської ради з проханням надати йому ці земельні ділянки в оренду. 10.04.2018 року сільською радою було надано дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення в оренду вказаних земельних ділянок. Проте, в подальшому розроблена технічна документація затверджена не була, оскільки земельні ділянки мали передаватися в оренду за конкурсом. Вважає, що шкоди державі не завдав, оскільки земля була забруднена та з камінням. Згодний сплати завдану шкоду.

Заслухавши пояснення сторін, дослідивши матеріали справи та перевіривши їх доказами, суд дійшов висновку про те, що позов підлягає задоволенню, встановивши наступні факти та відповідні ним правовідносини.

Статтею 1 Закону України Про державний контроль за використанням та охороною земель від 19.06.2003 року № 963 -ІV зі змінами, визначено поняття самовільного зайняття земельних ділянок - це будь - які дії, які свідчать про фактичне використання земельної ділянки за відсутності відповідного рішення органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування про її передачу у власність або надання у користування (оренду) або за відсутності вчиненого правочину щодо такої земельної ділянки, за винятком дій, які відповідно до закону є правомірними.

Відповідно до ч.1 ст. 116 Земельного Кодексу України, права користування земельними ділянками громадяни набувають за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування.

В ст. ст.125, 126 Земельного Кодексу України зазначено, що право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав. Право власності, користування земельною ділянкою оформлюється відповідно до Закону України „Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень".

Згідно зазначеного вище Закону право оренди земельної ділянки посвідчується договором оренди землі, зареєстрованим відповідно до закону.

Судом встановлено, що восени 2017 року ОСОБА_1 засіяв озимою пшеницею земельну ділянку сільськогосподарського призначення із земель державної та комунальної власності, загальною площею 29,98 га, в т.ч 19,98 га знаходиться в межах с.Агаймани Іванівського району Херсонської області та 10 га за межами населеного пункту без правовстановлюючих документів.

Дана обставина відповідачем в судовому засіданні визнана та не заперечувалася, та підтверджується актом перевірки дотримання вимог земельного законодавства від 10 жовтня 2017 року №459-ДК/595/АП/09/01/-17 та актом обстеження земельної ділянки №459-ДК/194/АО/10/01/17 від 10.10.2017 року (а.с.8-10), якими зафіксовано, що земельна ділянка сільськогосподарського призначення загальною площею 29,98 га із земель державної та комунальної власності Агайманської сільської ради Іванівського району Херсонської області використовується без правовстановлюючих документів, що посвідчують право власності чи користування (оренди) даною земельною ділянкою, що відповідно до ст. 1 Закону України Про державний контроль за використанням та охороною земель є самовільним зайняттям земельної ділянки та порушує вимог ст. ст. 125, 126 Земельного Кодексу України.

21 березня 2018 року державним інспектором відділу контролю за використанням та охороною земель у Чаплинському, Новотроїцькому, Іванівському, Генічеському районах Управління з контролю за використанням та охороною земель Головного управління Держгеокадатсру в Херсонській області Стецик М.О. (далі - державний інспектор) відносно ОСОБА_1 було складено протокол про адміністративне правопорушення, передбачене ст.53-1 КУпАП - за самовільне зайняття земельної ділянки і заподіяння Агайманській сільській раді Іванівського району Херсонської області шкоди в розмірі 49685,19 грн (а.с.11). Даний протокол було вручено відповідачу особисто - 04.04.2018 року, що підтверджується підписом останнього у протоколі.

З постанови державного інспектора від 04.04.2018 року про притягнення ОСОБА_1 до адміністративної відповідальності за ст.53-1 КУпАП встановлено, що відповідач самовільно зайняв земельну ділянку сільськогосподарського призначення, загальною площею 29,98 га, яка знаходиться на території Агайманської сільської ради Іванівського району Херсонської області, в результаті чого було заподіяно шкоду (втрати сільськогосподарського виробництва) в розмірі 49685,19 грн, чим порушив вимоги ст.ст.125, 126 Земельного кодексу України. Провадження по справі про адміністративне правопорушення відносно ОСОБА_1 закрито у зв`язку із закінченням на момент розгляду справи про адміністративне правопорушення строків, передбачених ст.38 КУпАП (а.с.12). Дану постанову ОСОБА_1 отримав 04.04.2018 року (а.с.13).

Відповідачем дана постанова не оскаржувалась.

Як зазначає Пленум Верховного Суду України в п.12 та 14 Постанови №7 від 16.04.2004 року Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ , у випадках самовільного зайняття земельних ділянок, псування, забруднення земель чи вчинення інших порушень земельного законодавства шкода відшкодовується відповідно до ст. 211, 212 ЗК України, ст.22, 1166, 1192 ЦК України особами, що її заподіяли.

У свою чергу ч.1 ст. 1166 ЦК України визначено, що майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Згідно з ст. 1192 ЦК України, з урахуванням обставин справи суд за вибором потерпілого може зобов`язати особу, яка завдала шкоди майну, відшкодувати її в натурі (передати річ того ж роду і такої ж якості, полагодити пошкоджену річ тощо) або відшкодувати завдані збитки у повному обсязі. Розмір збитків, що підлягають відшкодуванню потерпілому, визначається відповідно до реальної вартості втраченого майна на момент розгляду справи або виконання робіт, необхідних для відновлення пошкодженої речі.

Суд вважає, що в ході розгляду справи повністю знайшло підтвердження порушення відповідачем вимог земельного законодавства, що виразилося у самовільному зайнятті земельної ділянки та використання її без правовстановлюючих документів, що спричинило збитки.

Зазначені обставини відповідачем у встановленому законом порядку належними та допустимим доказами не спростовані.

Відповідно до розрахунку розміру шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельної ділянки ОСОБА_1 , який складено згідно вимог Методики визначення розміру шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельних ділянок, використання ділянки не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу , затвердженого постановою КМУ від 25 липня 2007 року №963, сума збитків складає 49685,19 грн (33112,41+16572,78) /а.с.8-9/.

Оскільки внаслідок самовільного зайняття відповідачем земельної ділянки держава в особі Агайманської сільської ради Іванівського району Херсонської області не отримала дохід, який могла отримати від використання землі за цільовим її призначенням, суд приходить до висновку про наявність підстав для задоволення позовних вимог про відшкодування збитків відповідно в розмірі визначеному позивачем.

Щодо вимог про зобов`язання відповідача повернути земельну ділянку державної форми власності сільськогосподарського призначення, площею 10 га, яка розташована за межами населеного пункту на території Агайманської сільської ради Іванівського району Херсонської області, вартістю 243020 грн. - Головному управлінню Держгеокадастру у Херсонській області та повернути земельну ділянку комунальної форми власності сільськогосподарського призначення, площею 19,98 га, яка розташована в межах с.Агаймани, Іванівського району, Херсонської області, вартістю 427871,70 грн. - Агайманській сільській раді Іванівського району Херсонської області, суд зазначає наступне.

Статтею 212 ЗК України визначено, що самовільно зайняті земельні ділянки підлягають поверненню власникам землі або землекористувачам без відшкодування затрат, понесених за час незаконного користування ними. Приведення земельних ділянок у придатний для використання стан, включаючи знесення будинків, будівель і споруд, здійснюється за рахунок громадян або юридичних осіб, які самовільно зайняли земельні ділянки. Повернення самовільно зайнятих земельних ділянок проводиться за рішенням суду.

Пунктом б ч. 1 ст. 211 ЗК України передбачено, що за самовільне зайняття земельної ділянки громадяни та юридичні особи несуть цивільну, адміністративну або кримінальну відповідальність відповідно до законодавства.

Згідно ч. 2 ст. 152 ЗК України власник земельної ділянки або землекористувач може вимагати усунення будь-яких порушень його права на землю, навіть якщо ці порушення не пов`язані з позбавленням права володіння земельною ділянкою, і відшкодування завданих збитків.

З акту обстеження земельної ділянки від 14.12.2018 року вбачається, що земельна ділянка комунальної форми власності сільськогосподарського призначення, площею 19,98 га, яка розташована в межах с.Агаймани, Іванівського району, Херсонської області, знаходиться в обробленому стані та повністю засіяна сільськогосподарською культурою озимою пшеницею (а.с.22).

Таким чином, оскільки відповідачем у добровільному порядку спірні земельні ділянки від посівів звільнено не було, та їх повернення можливо лише за рішенням суду, а тому позовні вимоги слід задовольнити у повному обсязі.

Надані позивачем докази, досліджені в судовому засіданні є належними та допустимими та свідчать про наявність винної поведінки відповідача, що завдало істотних збитків охоронюваним інтересам держави.

Відповідно до ст.141 ЦПК України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Згідно платіжного доручення №2087 від 22.12.2018 року прокуратурою Херсонської області сплачено судовий збір в сумі 5763,00 грн (а.с.1), який підлягає стягненню з відповідача на користь позивача в повному об`ємі.

Керуючись ст.ст. 259, 265, 268 ЦПК України, ст.ст.116, 125, 126, 152, 211,212 Земельного кодексу України, ст.ст. 1166, 1192 Цивільного кодексу України, суд

В И Р І Ш И В :

Позов прокурора Каховської місцевої прокуратури Херсонської області в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Херсонській області, Агайманської сільської ради Іванівського району Херсонської області до ОСОБА_1 про стягнення шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельної ділянки, зобов`язання звільнити самовільну зайняту земельну ділянку та її повернення за належністю - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканця АДРЕСА_1 , на користь Агайманської сільської ради Іванівського району Херсонської області (адреса знаходження 75422, Херсонська область, Іванівський район, с.Агаймани, вул.Садового,2; код ЄДРПОУ 04400995, р/р НОМЕР_1 , УДК в Іванівському районі, МФО 852010, код доходу 24062200) в рахунок відшкодування шкоди заподіяної внаслідок використання самовільно зайнятої земельної ділянки із земель державної та комунальної власності в сумі 49685 (сорок дев`ять тисяч шістсот вісімдесят п`ять) гривень 19 копійок.

Зобов`язати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканця АДРЕСА_1 , повернути земельну ділянку державної форми власності сільськогосподарського призначення, площею 10 га, яка розташована за межами населеного пункту на території Агайманської сільської ради Іванівського району Херсонської області, вартістю 243020 грн. - Головному управлінню Держгеокадастру у Херсонській області.

Зобов`язати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканця АДРЕСА_1 , повернути земельну ділянку комунальної форми власності сільськогосподарського призначення, площею 19,98 га, яка розташована в межах с.Агаймани, Іванівського району, Херсонської області, вартістю 427871,70 грн. - Агайманській сільській раді Іванівського району Херсонської області.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканця АДРЕСА_1 на користь прокуратури Херсонської області ( адреса знаходження: м.Херсон, вул.Михайлівська,33, код ЄДРПОУ 04851120, р/р НОМЕР_2 , МФО 820172, банк: Державна казначейська служба України м.Київ, призначення платежу: повернення судового збору відповідно до рішення суду) судові витрати по сплаті судового збору в сумі 5763 (п`ять тисяч сімсот шістдесят три) гривні.

Рішення може бути оскаржено до Херсонського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги на рішення суду протягом тридцяти днів з дня складення повного тексту рішення.

Повний текст судового рішення складено 11 травня 2019 року.

Учасник справи, якому рішення суду не було вручено у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного тексту рішення суду.

Суддя Т.М.Ковальчук

СудІванівський районний суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення06.05.2019
Оприлюднено12.05.2019
Номер документу81655528
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —656/63/19

Рішення від 06.05.2019

Цивільне

Іванівський районний суд Херсонської області

Ковальчук Т. М.

Ухвала від 11.05.2019

Цивільне

Іванівський районний суд Херсонської області

Ковальчук Т. М.

Рішення від 06.05.2019

Цивільне

Іванівський районний суд Херсонської області

Ковальчук Т. М.

Ухвала від 09.04.2019

Цивільне

Іванівський районний суд Херсонської області

Ковальчук Т. М.

Ухвала від 01.04.2019

Цивільне

Іванівський районний суд Херсонської області

Ковальчук Т. М.

Ухвала від 11.03.2019

Цивільне

Іванівський районний суд Херсонської області

Ковальчук Т. М.

Ухвала від 28.02.2019

Цивільне

Іванівський районний суд Херсонської області

Ковальчук Т. М.

Ухвала від 28.02.2019

Цивільне

Іванівський районний суд Херсонської області

Ковальчук Т. М.

Ухвала від 11.02.2019

Цивільне

Іванівський районний суд Херсонської області

Ковальчук Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні