Ухвала
від 13.05.2019 по справі 335/2388/19
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

1Справа № 335/2388/19 1-кс/335/3334/2019

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13травня 2019р. слідчий суддя Орджонікідзевського районного суду міста Запоріжжя ОСОБА_1 , за участю секретарясудового засідання ОСОБА_2 ,розглянувши всудовому засіданніклопотання старшогослідчого вОВС СУГУНП вЗапорізькій області ОСОБА_3 про тимчасовийдоступ до речей і документів, подане в кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12019080000000002 від 4 січня 2019 р. за ч. 3 ст. 368 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий в ОВС СУ ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_3 за погодженням процесуального керівника звернувся до суду з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, мотивуючи свої вимоги тим, що посадові особи ІНФОРМАЦІЯ_1 , діючи умисно, з корисливих мотивів, за попередньою змовою з ОСОБА_4 , вимагають від громадян неправомірну вигоду за вчинення дій, що входить в їх компетенцію, а саме за видачу посвідчень тракториста-машиніста, а так само за проведення реєстрації тракторних причепів.

05.03.2019 був проведений санкціонований обшук за місцем знаходження відділу реєстрації сільськогосподарської техніки ІНФОРМАЦІЯ_1 за адресою АДРЕСА_1 . На момент проведення обшуку у вказаному приміщенні знаходився гр. ОСОБА_4 . В ході обшуку речей ОСОБА_4 було виявлено та вилучено банківську картку КБ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » № НОМЕР_1 на ім`я ОСОБА_5 .

Встановлено що особи, які зверталися до ОСОБА_6 та ОСОБА_4 для вчинення в їх інтересах дій щодо видачі посвідчень тракториста-машиніста та реєстрації сільськогосподарської техніки сплачували грошові кошти готівкою, або переводили їх на банківські картки ОСОБА_4 , який потім знімав з них грошові кошти та передавав їх ОСОБА_6 або іншим посадовим особам ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Отже, з метою перевірки та встановлення фактів вчиненого кримінального правопорушення, підтвердження проведених розрахунків з ОСОБА_4 та подальшого спрямування цих грошових коштів, встановлення осіб, які розпоряджались коштами з вказаної картки, виникла необхідність отримати тимчасовий доступ до банківських документів володільця картки на імя ОСОБА_7 № НОМЕР_1 , які перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » за адресою: АДРЕСА_2 , із можливістю вилучення оригіналів документів.

Слідчий підтримав клопотання про що зазначив в поданій слідчому судді заяві.

Представник особи, у володінні якої знаходяться речі та документи, у судове засідання не викликався. З урахуванням положень частини 1 та 4 статті 163, частини 4 статті 107 Кримінального процесуального кодексу України (далі КПК України) слідчий суддя вважав за можливе розглянути клопотання за відсутності представника особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, слідчого, без здійснення фіксування технічними засобами.

Відповідно до частини 1 статті 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити виїмку).

Згідно з пунктом 5 частини 1 статті 162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать відомості, які можуть становити банківську таємницю.

За нормою частини шостої статті 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів. Доступ особи до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, здійснюється в порядку, визначеному законом. Доступ до речей і документів, що містять відомості, які становлять державну таємницю, не може надаватися особі, що не має до неї допуску відповідно до вимог закону.

Зазначені слідчим обставини вказують, що тимчасовий доступ до документів надасть органу досудового розслідування можливість встановити фактичні обставини вчинення вказаних злочинів, які можуть мати доказове значення під час судового розгляду, при цьому підтвердження обставин, які передбачається довести за допомогою цих документів в інший спосіб є неможливим.

Проаналізувавши доводи клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя дійшов висновку, що вказані у клопотанні документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а тому наявні підстави для надання тимчасового доступу до цих документів.

Поряд із цим, вимога слідчого про доручення проведення тимчасового доступу невизначеному колу осіб задоволенню не підлягає, оскільки це суперечить нормі частини першої статті 164 КПК України.

Отже, клопотання слідчого задовольняється частково.

Керуючись ст.ст. 159163, 369, 372 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого задовольнити частково.

Надати старшому слідчому в ОВСС СУ ГУНП в Запорізькій області майору поліції ОСОБА_3 , старшому слідчому СУ ГУНП в Запорізькій області капітану поліції ОСОБА_8 , старшому слідчому СУ ГУНП в Запорізькій області капітану поліції ОСОБА_9 , слідчому СУ ГУНП в Запорізькій області капітану поліції ОСОБА_10 , старшому слідчому СУ ГУНП в Запорізькій області підполковнику поліції ОСОБА_11 , старшому слідчому СУ ГУНП в Запорізькій області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_12 , дозвіл на тимчасовий доступ до оригіналів банківських документів володільця картки на ім`я ОСОБА_7 № НОМЕР_1 , які перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » за адресою: АДРЕСА_2 , а саме:

- виписок руху грошових коштів, із зазначенням призначення платежів, дат і розшифровок проведених операцій, номерів документів та призначення платежів, повних даних платників і одержувачів грошових коштів, з вказівкою через які канали (назва термінала, іЬох) здійснювалось відправлення клієнту грошових

коштів, за період з 04.01.2019 по 01.05.2019, в електронному та паперовому носіях інформації;

- документів, які подавалися особою для оформлення банківської картки № НОМЕР_1 ;

- фото-, відеозаписів з банкоматів, відділень банку з зображенням осіб, які знімають грошові кошти з картки № НОМЕР_1 .

В іншій частині клопотання відмовити.

Визначити строк дії ухвали протягом тридцяти днів з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

Умисне невиконання ухвали суду тягне за собою кримінальну відповідальність, передбачену ст. 382 КК України.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення вказаних документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення13.05.2019
Оприлюднено16.02.2023
Номер документу81667026
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовийдоступ до речей і документів, подане в кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12019080000000002 від 4 січня 2019 р. за ч. 3 ст. 368 КК України

Судовий реєстр по справі —335/2388/19

Ухвала від 08.10.2019

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Соболєва І. П.

Ухвала від 07.08.2019

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Соболєва І. П.

Ухвала від 07.08.2019

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Соболєва І. П.

Ухвала від 05.08.2019

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Соболєва І. П.

Ухвала від 05.08.2019

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Соболєва І. П.

Ухвала від 10.07.2019

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Соболєва І. П.

Ухвала від 10.07.2019

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Соболєва І. П.

Ухвала від 05.07.2019

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Соболєва І. П.

Ухвала від 05.07.2019

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Соболєва І. П.

Ухвала від 13.05.2019

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Соболєва І. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні